Uutis- ja ajankohtaisohjelmien retoriikka Luokittelua ja metaforiikkaa Suhde yleisöön Mitä kaikkea uutisanalyysissä olisi huomioitava.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Tekijänoikeusfoorumi 2011 Markku Lamminluoto Kommenttipuheenvuoro operaattoreihin kohdistuvasta kieltotuomiomenettelystä.
Sosiaaliset taidot Elinikäiset oppimisen kontekstissa sosiaaliset taidot ovat avainasemassa. Nostamme esille neljä lähestymistapaa konseptissamme: Itseohjautuva.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Nykytaide -Mitä se on?.
Kuvailmaukset kirjoittajan apuna ja ongelmana Tiellä on poski, lähteellä silmä, merellä selkä ja kynttilällä sydän.. Kirjoittaja luo kielikuvia tiedostamatta.
John Rawls REILUPELI.
Fahrenheit 9/11.  Paljastustarina tapahtumista Yhdysvalloissa syyskuun 2001 tapahtumien jälkeen.  Käsittelee mm. Bushin suhteita Bin Ladenin sukuun.
Tekstilajeja Pääkirjoitus, kolumni, kommentti, pakina, yleisönosastokirjoitus, vastine, arvostelu, haastattelu.
Gardnerin lahjakkuudet verkossa Otavan Opisto Jari Sarja On tunnustettava, että jotkut ovat erityisen fiksuja ja älykkäitä, ehkä taiteellisesti.
Vuorovaikutuksesta voimaan
Korkeakoulujen arkkitehtuuripäivä Helsinki
Uutis- ja ajankohtaisohjelmien retoriikka Uutisten reseptio Uutisten formaali analyysi.
MARK TENNANT LIFELONG LEARNING AS A TECHNOLOGY OF THE SELF HANNA PORRASSALMI Postmoderni kritiikki aikuiskasvatuksessa vallitsevia minuuden teorioita kohtaan.
Tutkimussuunnitelma…
Tarkoin määritellyt tavoitteet
EVU:n 40-v. historiakirja Alustava suunnitelma Kari Kallio
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Preppaus ENA 4.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
TTL Sosiaalisessa mediassa
Uutis- ja ajankohtaisohjelmien retoriikka Relevanssi, luokittelu ja metaforiikka uutissa.
Uutis- ja ajankohtaisohjelmien retoriikka
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Avaimia itsensä valmentamiseen
RSA – Julkisen avaimen salakirjoitusmenetelmä Perusteet, algoritmit, hyökkäykset Matti K. Sinisalo, FL.
NIKO PARKKINEN & MATTI YLINIEMI SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖOHJEISTUS.
A4. Argumentointi ja retoriikka
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Heikki Salomaa TYÖELÄMÄSEMINAARI –LUENTO 1 Heikki Salomaa
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
PILKKU.
Kilpailukyky -> kilpailuetu Oppiminen & Kasvattaminen?
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Runo tekstitaidon kokeessa
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.
Kirjallisuuden lajeja
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Oppimisorientaatioita
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Terapeuttiset kirjeet ja dokumentit- narratiivisen työtavan koulutus
Tapahtukoon sinun tahtosi
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Pettit 1996 Institutional design and rational choice.
Maanmittari tieosakkaan silmin ja muita juttuja tien varrelta
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
1 Arrow’n teoreema Sosiaaliset hyvinvointifunktiot (Social welfare functions SWF) SWF f on sääntö tai prosessi, joka määrittää kullekin joukolle yksilöiden.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Robustius Yleinen idea: jokin pysyy muuttumattomana vaikka jotakin muutetaan.
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
Analyysissä huomioitavaa
KOULU-NUORISOTYÖNTEKIJÄN AMMATTI- IDENTITEETTI Koulun erityisnuorisotyöntekijä Ritva Rantola Pieksämäen kaupunki
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Elokuva-analyysi II Elokuvan tyyli Kerronnan luonne.
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Esityksen transkriptio:

Uutis- ja ajankohtaisohjelmien retoriikka Luokittelua ja metaforiikkaa Suhde yleisöön Mitä kaikkea uutisanalyysissä olisi huomioitava

Sanan ja kuvan suhde Tukeeko kuva sanaa? Rikastaako se sitä? Myötäileekö se sitä epämääräisesti? Toimiiko se vertauskuvallisesti? Paneeko se vähän vastaan, kyseenalaistaen tai ironisoiden mitä sanotaan? Onko sillä jokin autonominen funktio? Milloin sana johdattaa tulkitsemaan kuvaa tietyllä tavalla?

Luokittelun problematiikkaa ”Bostonin verilöyly” (pikemminkin kahakka) Armenian kansanmurha Suomen sisällissota/ kansalaissota/ veljessota/ vapaussota/ luokkasota/ punakapina Teollinen onnettomuus ydinjätelaitoksessa

Metaforassa nostetaan esiin jokin piirre kuvattavasta kohteesta kiinnittämällä huomio tuon piirteen ilmenemiseen jossakin toisessa esineessä tai asiassa kaksi eri asiaa yhdistyy ilmaisussa, jonka merkitys syntyy niihin liittyvien mielteiden vuorovaikutuksesta jokin asia johdatetaan näkemään jonakin muuna tai muunlaisena (”seeing as”) uudelleenkuvataan todellisuutta ja näin rikastetaan havaitsemista ja ymmärrystä

Primäärimetaforia (Lakoff & Johnson) Enemmän on ylöspäin (more is up) Tunne on lämpöä (affection is warmth) Tärkeä on suurta (important is big) Intimiteetti on läheisyyttä (intimacy is closeness) Samankaltaisuus on läheisyyttä (similarity is closeness)

Metaforien matkassa Elämä on matka metaforat: elämän alkumetreillä, tiellä, tienhaarassa, loppumetreillä Matka metaforaa voidaan soveltaa mihin tahansa prosessiin jolla on alku, kulku jonkin ’väylän’ läpi ja loppu (perille pääseminen) Ollaan opintiellä ja tutkimus etenee

Politiikan uutisoinnin metaforiikkaa USA:ssa (Fiske) Eräässä amerikkalaisessa tutkimuksessa uutisissa käsiteltiin politiikkaa sotana 96 kertaa pelinä 48 kertaa draamana 21 kertaa Fisken mukaan kyse on myös siitä, että niin toimittajat kuin poliitikotkin ovat sisäistäneet näiden metaforien mukaiset toimintamallit

Neuvostoliitto länsimaisessa metaforiikassa (Hinkkanen) Baltian itsenäistyttyä I MS:n jälkeen NL:n tapahtumia kuvattiin luonnonmullistuksena: maanjäristys, tulva Baltian maista itsestään puhuttiin NL: uhan pysäyttäjänä: este, muuri, piikkilanka-aita 1990-luvulla uusia markkina-alueita tavoitellessa sovellettiin silta-metaforiikkaa, ”ovet Venäjän aare-eaittaan”

Miten metafora toimii uutisissa? Mitä piirteitä jostakin asiasta metafora nostaa esille muiden piirteiden kustannuksella? Millaista asenteellisuutta tämä ilmentää? Mitä muita metaforia aiheeseen on sovellettu tai olisi loogisesti ja tai konventionaalisesti sovellettavissa? Mitä metaforia eri tahoja edustavat käyttävät? Esitetäänkö vaihtoehtoisia tai suorastaan vastakkaisia metaforia?

Uutiset toimivat ainakin tiedon lähteenä sosiaalisena rituaalina identiteetin vahvistajana viihteenä

Väitteitä uutisten yleisöstä (Ridell) Yleisö on alisteisessa ja riippuvassa suhteessa kertojaan, jolla näyttää olevan koko maailma tietämisensä kohteena mutta joka harvoin paljastaa tietämisensä metodeja tai tietojensa rajoja (Peter Dahlgren) Uutiset eivät anna yleisölle mahdollisuutta olla itsereflektoiva subjekti uutiset–yleisö -suhteessa, vaan yleisön suhde uutisiin on riippuvuussuhde Yleisö kutsutaan kysymyksistä käytävän kamppailun ja argumentaation todistajiksi mutta ei koskaan osanottajiksi (vrt. Internetin kommentointipalstat) TV-uutiset ruokkivat sivullisuuden ja toimintakyvyttömyyden tuntoja

Miten olemme taipuvaisia uskomaan Pohjustus (priming) virittää meidät uskomaan, näkemään asiayhteyksiä ja arvioimaan määriä tietyllä tavalla Jos pidämme lopputulosta totena, olemme taipuvaisia uskomaan myös sitä tukeviin argumentteihin, vaikka ne eivät niin hyviä olisikaan (s. 45) Ei-uskominen vaatii suurempaa kognitiivista ponnistusta kuin uskominen (systeemi 2 systeemi 1:n sijaan, s. 81) Ihmisen luottamus uskomuksiinsa riippuu siitä, kuinka hyvän tarinan he pystyvät muodostamaan havaitsemansa perusteella – vaikka havaitsisivat vain vähän (s. 87) Tarve muodostaa yhtenäinen näkemys asioista johtaa systemaattisiin virheisiin (s. 122) Välitön ympäristö vaikuttaa tiedostamattomalla tasolla suuresti ajatuksiimme ja käyttäytymiseemme (s. 128)

On helpompaa muodostaa koherentti tarina vähien kuin runsaiden tietojen perusteella (s. 201) Vaikutelma maailman mielekkyydestä perustuu pitkälti tietämättömyydelle omasta tietämättömyydestämme Ihmisaivoissa on mekanismeja, jotka priorisoivat huonoja uutisia (s. 301) Aivot reagoivat nopeasti jopa täysin symbolisiin uhkiin. Emotionaalisesti latautuneet sana (sota, rikos) herättävät huomion nopeammin kuin onnelliset sanat (rauha, rakkaus). (S. 301) Huonot vaikutelmat ja stereotypiat muodostuvat nopeammin ja ovat vahvempia vääräksi osoittamista vastaan kuin hyvät vaikutelmat ja stereotypiat (s. 302) Aivoillamme on hyödyllinen kyky fokusoida spontaanisti outoon, epätavalliseen tai toisenlaiseen (s. 324) Kahneman: Thinking, Fast and Slow

Lukutapoja (Stuart Hallia mukaillen) Hegemoninen asema: hyväksytään elokuvan eksplikoimat ja implikoimat näkemykset yhteiskunnassa ja kulttuurissa vallitsevista suhteista Neuvotteleva asema: hegemoniset määrittelyt hyväksytään pääpiirteissään mutta paikallisella tasolla luodaan omat pelisäännöt Oppositionaalinen asema: hegemoniset määrittelyt tunnistetaan mutta niitä ei hyväksytä

Uutisten formaali analyysi I Miten uutinen ja sen asema lähetyksen kokonaisuudessa motivoidaan? Relevanssivaikutelman luominen ja ylläpitäminen (kokonaisuus ja osatekijät) Uskottavuusvaikutelman konstruointi Kokonaisuus: osatekijät ja sidosdiskurssi Hierarkia: ankkuri, toimittajat, asiantuntijat, asianosaiset, tavikset Miten ja millä perustein eri henkilöt asemoidaan / asemoituvat? Tulevatko kaikki relevantit näkökannat oikeasuhtaisesti esille? Miten tuodaan esiin asianosaisten mahdolliset intressit? Asetetaanko ne kriittiseen valoon? Miten? Tuodaanko esille lähteet, niiden mahdolliset intressit ja rajoitukset sekä niiden asettamat rajoitukset? Me–he-asetelmat

Uutisten formaali analyysi II Taustoittavan materiaalin määrä ja selkeys Domestikointi, tutuksi tekemisen strategiat Kärjistetäänkö asioita tarpeettomasti tai suorastaan väärin? Edustavuus – poikkeuksellisuus sekä tämän esiin tuominen Vedotaanko älyyn, tunteeseen, huumoriin tai aistillisuuteen? Missä määrin vedotaan implisiittisesti vallalla oleviin käsityksiin tai oletettuihin arvoihin ja näkökantoihin? Kielellinen ja audiovisuaalinen retoriikka Kuvituksen ja täytemateriaalin suhde aiheeseen