Mitä media on? Media on tajuntateollisuutta, joka tarjoaa maailmaa koskevaa informaatiota ja tapoja nähdä ja ymmärtää se (Masterman 1985).

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vaatimukset ja testaus
Advertisements

Muistiinpanojen tekeminen
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Vanhemmat ja kasvattajat tukena mediamaailmassa ” Miten puhua koululaisille vaikeista asioista kuten sodista ja konflikteista?”. Elina Ruddock.
Learning and Educational Technology Research Unit Digitaalinen portfolio oppimisen tukena (4 op) Hot Potatoes 2 h Jaana Tolonen.
Yhdistyksen toiminnan kehittäminen
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Fahrenheit 9/11.  Paljastustarina tapahtumista Yhdysvalloissa syyskuun 2001 tapahtumien jälkeen.  Käsittelee mm. Bushin suhteita Bin Ladenin sukuun.
– uusia haasteita lapselle ja päiväkodille
Moniammatillinen klinikkaopetus
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Mediapedagogi kouluissa (1) havaintoja kentältä ja kentän laidalta havaintoja kentältä ja kentän laidalta.
Media vaikuttamisen ja vuorovaikuttamisen välineenä
INTERNET MEDIANA Pääpiirteitä
Esimerkkejä tiedottamisesta
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Bloggaa! Wordpress-blogialustan käyttö Antti Huttunen.
=terveyteen ja sairauteen sekä niiden tutkimiseen tai hoitoon liittyvää viestintää.  Voi perustua tietoon, tunteisiin tai kokemuksiin  Fiktiivistä tai.
III KANSAINVÄLISET SUHTEET (HI03)
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Tietotekniikan käyttö opetuksessa alakoulussa Tuukka Kivioja.
I YHTEISKUNTATIETO (YH01)
- Kirja: Linkki 2, taloustieto, WSOYpro - Kurssin pelisäännöt: - Yli 5 poissaoloa  lisätehtäviä - Yli 7 poissaoloa  ei arvostelua - 3 myöhästymistä 
Tiedonhankintaprosessin portaat
VERKKO-OHJAUKSEN SUUNNITTELU – OPISKELUN JA OPPIMISEN OHJAUS
Anu Mustonen Mediakasvatus ja sen merkitys.
Nuorten ja nuorten aikuisten viestintästrategia Miksi?Kenelle?Miten?Mitä?
ROTARY 2023 Matias Röyttä DG VISIOT / HAASTEET Tietotekniikka / Internet –Henkilökohtaiset tietokoneet –Reaaliaikainen tiedonvälitys –Face-time.
Ajatuksia mediakasvatuksen etiikasta
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
Poimintoja Sanomalehti opetuksessa -kyselystä. Kartoitimme Sanomalehtien Liitossa opettajien kokemuksia sanomalehden opetuskäytöstä, Sanomalehtiviikosta.
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
2000-luvun medialukutaito MikkoAleksiMatias.  Sosiaalisen median räjähdysmäinen kasvaminen nykymaailmassa on muuttanut merkittävästi perinteistä joukkoviestintää.
Miira Suomi, Jenna Sangi ja Matilda Ristola LO-11c
Lukeminen. Yksin ja yhdessä Määritelmiä Psykolingvististä arvauspeliä (Goodman) L = D (dekoodaus) x Y (ymmärtäminen)(Lundberg 1989) Informaation etsintää.
Tässä on kokoelma kaikista 8lk:lla tekemistäni töistä.
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
Juttuja (verkko)lehteen. Metakka Mediataitoja oppimaan/ mediataitoja kaikille ( OPH:n tukema mediakasvatushanke Saimaan mediakeskuksen.
Ympäristöaiheisten lehtijuttujen vertailua - Turun Sanomat tammikuussa 1955 ja 2005 Jussi Pukkila Tutkielmasuunnitelma.
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
MEDIA Media, latinan kielen sanasta medium. Engl. medium-sanalla kolme merkityst ä  1)jotakin, mik ä “ sijoittuu v ä liin ”, ” toimii v ä litt ä j ä.
Media joukkoviestinn ä n sanomien erittely ä niiden taustan ja v ä lineen ominaislaadun kannalta sek ä sanomien omaa tuottamista.
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Tietoturvaprojekti 6h.
on pienoistutkielma jostakin teemasta.
MONILUKUTAITO Monilukutaito on kyky hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa erilaisissa oppimisympäristöissä ja -tilanteissa. Myös hahmottaa,
Kirjan tehtävien vastaukset s. 114 III Vaikuttamisen kanavat 10 Media on tärkeä mielipidevaikuttaja.
Mediakulttuuri ja koulu Osaava-mediakasvatuskoulutus Kesämäen alueen ja Taipalsaaren opettajat
Yrittäjyyden ja muiden tulevaisuuden taitojen edistäminen nykykoulussa Juho Norrena Yrittäjyyskasvatus Seinäjoki.
Lähdekritiikki SÄRMÄ S Lähde - alkuperäinen ammennuspaikka.
Sanomalehtien Liitto © TNS Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on netissä vuotiaat, N=554, % ”Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on sinulle NETISSÄ?
TERVEYSKASVATUS * Valistus * Opetus * Neuvonta >< ei tavoita kaikkia >< opetus ei laadukasta, monipuolista, innostavaa >< kaikki eivät pääse terveysneuvontaan.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Proosatekstin analyysi
Medialukutaito Kuva: Tussitaikurit.
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
ERITYISTAIDEKASVATUS
Tänään tutkimme mediakriittisyyttä
Opetusvinkki 1: Ryhmätyö – uskontotieteilijät
15ytov Äidinkieli, suomi, Kaiken maailman mediat 1 osp
Kansainväliset suhteet Uutistapahtumien seuraaminen
Henkilökunnan koulutus
OSAO Myllytulli Taina Kylmänen, Marjo Ahola
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
MEDIAA TUTKIMASSA.
Logot ja brändit; näkökulmia mediakasvatukseen
15ytov Äidinkieli, suomi, Kaiken maailman mediat 1 osp
Esityksen transkriptio:

Mitä media on? Media on tajuntateollisuutta, joka tarjoaa maailmaa koskevaa informaatiota ja tapoja nähdä ja ymmärtää se (Masterman 1985).

Media on paimen ja ihmiset lampaita? Vallanpitäjät tuottavat informaatiota, ja ihmiset kuluttavat sitä uutisina tai viihteenä (Masterman 1985).

Medialukutaito ja –kasvatus (Kellner 1995)  Medialukutaito opettaa lukemaan, analysoimaan ja tulkitsemaan mediatekstejä Kriittinen medialukutaito opettaa kriittistä suhtautumista median representaatioihin ja diskursseihin  Mediakasvatus puolestaan opettaa arvostamaan median esteettisiä ominaisuuksia ja käyttämään monenlaista mediateknologiaa itseilmaisun ja luomisen välineenä

Mitä medialukutaito edellyttää? (Kellner 1995)  arvostelukykyä ja valveutunutta suhtautumista mediaan  opittava erottamaan laadukkaat mediatuotteet  vaalittava myös vaihtoehtoisia kulttuurimuotoja Tehtävä: Mitkä ovat mielestäsi vaihtoehtoisia kulttuurimuotoja?

Miksi mediakasvatusta tulisi edistää? (Masterman 1985)  monimediainen informaatiotulva  median vaikutus tajuntateollisuutena  medioiden tunkeutuminen demokraattisiin prosesseihin  visuaalisen kommunikaation ja informaation kasvava merkitys  tulevaisuuden vaatimukset ja informaation yksityistäminen

Lähdekritiikin työkalu  Millä sivustolla kirjoitus julkaistaan?  Kuinka yleinen aihe on? Löytyykö siitä tietoa muualta?  Millaisella tyylillä teksti on kirjoitettu?  Kuinka tuore kirjoitus on?  Kuka tekstin on kirjoittanut?

Esimerkki mediatekstin tulkitsemisesta (Uskali 2001)  Kaleva: ”Iskut tyrmistyttivät maailman”  Kainuun Sanomat: ”Amerikkalaisten maailma romahti terrori-iskussa” Tehtävä: Mitä eroja ja kannanottoja lehtien uutisotsikoinnista on tulkittavissa?

Oppimistehtävä Valitse yksi (sama) ajankohtainen uutisaihe kahdesta toisistaan selvästi poikkeavasta medialähteestä. Kirjoita pohdiskeleva analyysi, jossa vertailet uutisointia keskenään. Mitä eroja havaitset, ja mitä tarkoitusperiä tulkitset niiden taustalla olevan? Käytä havainnoinnin ja tulkitsemisen apuna lähdekritiikin työkalua sekä muita omavalintaisia lähteitä.

Lähteet ja suositeltavaa kirjallisuutta  Chomsky, N Mediakontrolli. Turku: Sammakko.  Fairclough, N Miten media puhuu. Tampere: Vastapaino.  Kellner, D. Mediakulttuuri. Tampere: Vastapaino.  Masterman, L Medioita oppimassa – mediakasvatuksen perusteet. Helsinki: Kansan Sivistystyön Liitto.  Nieminen, H & Pantti, M Media markkinoilla. Johdatus joukkoviestintään ja sen tutkimukseen. Helsinki: Loki-Kirjat.  Suoranta, J Kasvatus mediakulttuurissa. Tampere: Vastapaino.  Uskali, T Mediatesti. Syyskuun yhdestoista. Jyväskylän yliopisto: Mediainstituutti.   =12 =12  x.htm x.htm 