Suomen kieli ja viestintä YAMK-koulutuksessa Vastuuopettajien AC-kokous 26.9.2013 / Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän ja Osku-hankkeen tuotoksia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uutta Suvi-työryhmältä Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän pj Proflangin kevätpäivät Rovaniemellä 23. –
Advertisements

Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän asiantuntijatiimi 
Esimies verkossa Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hakulomake Hakulomakkeen luonti, hakeminen ja hakemusten käsittely uudessa palvelussa Marcus Caselius Demotilaisuus.
Ammattikielten ja -viestinnän yhdistys ProfLang
KORKEAKOULUN KIELIPOLIITTISET LINJAUKSET Anneli Airola Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Kielten ja viestinnän vastuuopettajat
AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN VASTUUOPETTAJIEN TAPAAMINEN ANNELI AIROLA ESR AHOT-KATSAUS.
Opiskelua tukevien toimintojen kehittämisestähän tässä on kyse? Suvi Eriksson Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
”Laadukasta osaamista ja ammattitaitoista, pätevää väkeä” AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN OPETUKSEN LAADUN ITSEARVIOINTI Anneli Airola, Pohjois-Karjalan.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
AVOIN AMMATTIKORKEAKOULU Ammattikorkeakoulun koulutusmuoto, joka n parantaa opiskeluun osallistumismahdollisuuksia n parantaa työelämässä mukana olevien.
Avoin-Web Pro -projekti Avoin = avoin ammattikorkeakoulu Web = verkko-opinnot Pro = Professional, ammattitaitoinen toteutus Aila Säkkinen
KORKEAKOULUJEN KIELTEN OSAAMISKUVAUSHANKE
TYÖRENKAIDEN TOIMINTA JA TULOKSET Pyöreän pöydän dialogi
PAKOLLINEN KANSAINVÄLISTYMISJAKSO TUTKINTOVAATIMUKSISSA TAVOITE: Opiskelijalla oltava valmiudet työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä. LÄHTÖKOHTA:
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
TKI ja työelämäyhteistyö - teemaryhmä
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Rauni Leinonen/Kaj.amk1 TYÖELÄMÄSUHTEIDEN EDISTÄMINEN TIETOVERKKOJEN AVULLA –HANKE ( ) Hankkeen PÄÄTÄVOITE oli vahvistaa koulutuksen.
Insinööri-AMK, infrarakentaminen Opintojen ja TAMK:n esittely
 Suvi-työryhmä ehdotti erillistä S2-kypsyysnäytettä maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille.  Oikeusministeriön lausunto varovaisen myönteinen.
Suomen kieltä ja viestintää yhteisnäyttelyn myötä Ilona Tanskanen
Hämeen ammattikorkeakoulu AMK-tutkinto Laajuus opintopistettä Käytännönläheiset ammattikorkeakouluopinnot ovat vaihtoehto.
Turun Kielitivolin koulutusristeily
LIIKE-RESTO-OPS-linjaukset Kaija Sääski.
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Teemaryhmä 1: Profiilin ja tunnettuuden kehittäminen Toimintasuunnitelma Aloitusseminaari Marja Kopeli Katja Komonen.
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
Tiptop-palvelut opiskelun ja ohjauksen tukena ”Gallery Walk” TIPTOP-korkeakoulukierros Lauri Stigell, CSC Päivitetty
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
FUAS Kielet ja viestintä
HOK työryhmä Ammattitaidon hankkimista täydentävien opintojen suorittaminen PIRKOn sisällä  VAKIO-CASE - joustavat opintopolut ammattitaidon.
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Kansainvälinen korkeakoulukampus - kauniilla paikalla merenrannalla.
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Opintojen mitoitus korkeakouluissa Marianne Isola / Suvi Jutila W5W.
Esteettömät oppimisympäristöt JAMK-ESOK
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Sanastotyön.
Kansainvälisen harjoittelun laadunvarmistus Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Erkki Härkönen Rekrytointipalvelut Turun.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
TEEMARYHMÄ 1. PROFIILIN JA TUNNETTUUDEN EDISTÄMINEN TKI -päivät Porissa 2011.
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
Näkemyksiä, kokemuksia ja ajatuksia opettajatuutoroinnista Minna Nieminen SAMOK ry. Sisältö: 1) Opettajatuutoroinnin hyödyt opiskelijalle 2) Opettajatuutoroinnin.
Kati UtriainenOpinTori Yhteisöllinen oppiminen ja ryhmäohjaus kandidaatintutkielmassa TtL, assistentti Kati Utriainen TtT, yliassistentti Sanna-Mari.
Vanhempainilta Sari Vahtera ja Anne Mattsson
Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän asiantuntijatiimi
5/2004 CIMO Ulkomaisille opiskelijoille annettavan suomen kielen opetuksen kehittäminen Opetusministeriön toimeksiannosta CIMO asetti lokakuussa 2003 työryhmän.
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
Miehen kohtaaminen Miehen tapa viestiä Miestyön foorumi III Ounasvaaran pirtit, Rovaniemi Ira Virtanen, FM, nuorempi tutkija.
Optima-oppimisympäristö opetuksessa ja oppimisessa Jyväskylän yliopisto.
V IESTINTÄTAITOJEN KEHITTÄMINEN ROBOTTI - PROJEKTISSA OAMK Tekniikan yksikkö Kevät 2009 Tuula Hopeavuori.
SOSIAALINEN MEDIA AMMATTIKORKEAKOULUN HYÖTYKÄYTÖSSÄ Juhana Kokkonen
Anne Salmela & Harri Eskelinen Lappeenrannan teknillinen yliopisto
KISÄLLISTÄ MESTARI TUPA ANTERO STENIUS.
AVOP-opiskelijapalautejärjestelmä OKM/KTPO Kaisu Piiroinen.
Avoin tulevaisuus? Kaikille avoimia korkeakouluopintoja
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
PBL-OPINTOJAKSON LUOMINEN VERKKOTOTEUTUKSENA
Suvi-verkoston kuulumiset
Työelämän tekstejä sähköposti.
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Opiskelijavalintojen kehittäminen ja avoin korkeakoulu –ideariihi
Kulttuurienvälinen viestintä
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Kirjoitusviestinnän opinnot yliopistossa
Pasi Lankinen, suomen kielen ja viestinnän yliopettaja
LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1
Esityksen transkriptio:

Suomen kieli ja viestintä YAMK-koulutuksessa Vastuuopettajien AC-kokous / Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän ja Osku-hankkeen tuotoksia

Viestintä YAMK-opinnoissa Kysely AMK:jen kielten ja viestinnän opettajien neuvottelupäivillä 2010 Seinäjoella Miten viestinnän opettaja mukana YAMK:ssa?18 AMK, 41 vastaajaa Ei mitenkään9 Ohjaa opinnäytetöitä kuten alemmassakin7 Lukee kypsyysnäytteet6 Muutama tunti luentoa opinnäytetöihin liittyen4 Ohjaa opinnäytetöitä ongelmatapauksissa3 Osallistuu seminaareihin3 Ei vastannut9 Yksittäisiä mainintoja kirjoittamisen tukipäivästä, yksilöohjauksesta palaverissa tai sähköpostilla, ohjauskeskustelusta, mentoroinnista. Joillain ammattikorkeakouluilla (esim. Lahdessa) on myös opintojaksoja.

Viestintä YAMK-opinnoissa Kysely Suvi-työryhmän aktiivijäsenille 2/2013 Vastauksia saatiin 8/10 Miten viestintää YAMK-opinnoissa?Monessako amk:ssa? Ei mitään1 Opinnäytetöiden ohjaus (yksilöohjaus, ryhmäohjaus, työpajaohjaus, klinikkaohjaus) 6 Kypsyysnäytteen/mediatiedotteen kieliasu2 Muutama tunti kirjoittamiseen liittyvää opetusta, tietoiskuja, tutkimusviestintää 6 Kirjoittamiseen liittyvää opetusta, tuottaa opintopisteitä 1 Itsenäisiä opintojaksoja, pakollisia2 (+1?) Itsenäisiä opintojaksoja, vapaaehtoisia1 Integroituja opintopisteitä (muu kuin kirj.)1

Osku-hankkeessa 2012 – 2013 ideoitua Opiskelijoiden viestintätaitoja tulisi kehittää erityisesti seuraavista näkökulmista: 1) Hankeviestintä Opiskelija ymmärtää viestinnän tarpeet hankkeissa ja osaa valita ja toteuttaa, mitä, miksi, milloin, kenelle ja miten on hyvä viestiä ja mitä siitä seuraa. 2) Verkostoviestintä Opiskelija osaa luoda, ylläpitää ja kehittää verkostoja ja hyödyntää niitä asiantuntemuksensa jakamisessa ja kehittämisessä. Opiskelija osaa johtaa verkostoja. Erityisesti tietoverkkoja tulee hyödyntää. Viestinnän näkökulmasta kyse on kielitietoisuudesta ja aidosta vuorovaikutuksesta. 3) Tutkimusviestintä Opiskelija osaa kielentää ja käsitteellistää tutkimusongelmansa. Opiskelija osaa rakentaa tietoa yhdessä toisten kanssa esim. wiki- alustalla. Opiskelija osaa viestiä asiantuntemuksestaan erilaisille yleisöille. Toteutustapa: Sisältyy kehittämishankkeeseen. Suomen kielen ja viestinnän opettajan tietoiskut, ohjaus ja palaute. Opinnäytetyöllä voisi olla ohjausryhmä, johon kuuluisivat esim. työpaikan ohjaaja, korkeakoulun ohjaaja ja suomen kielen ja viestinnän opettaja.