Descartes ja modernin mielenfilosofian synty Kartesiolaisuuden myöhempiä vaiheita Timo Kaitaro, II periodi, 2.11- 15.12.2009.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heijastuksia elämästä
Advertisements

Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Uuden ajan filosofian historiaa
Kognitiivinen kehitys
Luokkien väliset koostesuhteet
Yksilö ostajana.
Vuorovaikutuksesta voimaan
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Timo Kaitaro, II periodi,
TUNTEET s. 8-.
Rukous - hengellinen keino, jolla voimme vaikuttaa hengelliseen sokeuteen 2 Kor. 10:3-5 Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan.
Mihin aivot tarvitsevat unta?
Rakenteinen ohjelmointi
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Ko-Ke-Va Käsityön taiteen perusopetus aikuisille
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Timo Kaitaro, II periodi,
Timo Kaitaro, II periodi,
Mihin kiusaamisen muotoihin KiVa Koulu vaikuttaa?
Descartes ja modernin mielenfilosofian synty III Mietiskelyjä ensimmäisestä filosofiasta, V ja VI mietiskely Timo Kaitaro, II periodi,
Descartes ja modernin mielenfilosofian synty II Mekanistinen fysiologia ja representaatiot Timo Kaitaro, II periodi,
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Riippuvuus tupakoinnista
Uuden ajan filosofian historiaa Syksy 2014 Oulun yliopisto Jarmo Pulkkinen cc.oulu.fi/~pulkkine.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
Ajattelun ja ulotteisuuden systeemit
Havainnollisuus matematiikan opetuksessa käsitekartat Luennot klo
Descartes ja modernin mielenfilosofian synty III Metodin esitys Timo Kaitaro, II periodi,
PILKKU.
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
VUOROVAIKUTUS.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Mitä asenne tarkoittaa?
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
George Berkeley (1685–1753) Syntyi Kilkennyssä, Irlannissa. Opiskeli Dublinin Trinity Collegessa. Opetti valmistuttuaan samassa yliopistossa. Siirtyi kirkollisen.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Komponenttikaavio Lehtonen Iiro, Janne Liikka
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Käyttöönottokaavio– Deployment diagram Vesa Jokikokko Tarmo Kemi TIK9SNA.
Aiemmin peruutettu luento
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Riippuvuus tupakoinnista
Ranskalainen valistus V Luonto ja kulttuuri lääketieteellisessä materialismissa Dos. Timo Kaitaro ma klo U40 sali 8, & ti klo 10-
Neurotieteet ja filosofia II Dos. Timo Kaitaro, U 40 Sali , , , tentti
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Ranskalainen valistus VI Analyysin idea Kieli ja ajattelu Dos. Timo Kaitaro ma klo U40 sali 8, & ti klo , U40 sali.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
MITÄ VIESTINTÄ ON? Vuorovaikutusta eli yhteyttä toisiin ihmisiin ja ympäristöön Sosiaalista vaihtoa, jossa osapuolet vaihtavat keskenään mielipiteitä,
Oodin rajauslaki-toiminnallisuus HY:n Oodi-päivä Tuomas Naakka Kehittämisosasto/opiskelijarekisteri.
Ranskalainen valistus X Valistuksen reseptiohistoriaa Dos. Timo Kaitaro ma klo U40 sali 8, & ti klo , U40 sali 12.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Metafysiikka kysymys substanssista eli perusolemuksesta
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
9. Oppimisen psykologinen perusta
Esityksen transkriptio:

Descartes ja modernin mielenfilosofian synty Kartesiolaisuuden myöhempiä vaiheita Timo Kaitaro, II periodi,

Louis de la Forge ( ) Kahdenlaisia yhteyksiä mentaalisen ja neuraalisen välillä: Luonnollisia (kuvittelukyvyn ideat) Sopimuksenvaraisia (ymmärryksen ideat) Aivoissa tapahtuvien liikkeiden ja ajatusten vastaavuus toimii kuitenkin molemmissa tapauksissa: mutta ensin mainitussa tapauksessa yhteys on luonnollinen ja jälkimmäisessä opittu ja kulttuurin välittämä.

Nicolas Malebranche ( ) Okkasionalismi: Jäljet aivoissa eivät aiheuta tai synnytä ideoita mielessä, mutta ne vastaavat niitä.

…Malebranche… Kaikki tapahtuu sielun ja ruumiin välisen yhteyden yleisten lakien mukaan: kun haluamme liikuttaa kättämme, se liikkuu, ja kun elonhenget ovat voimakkaassa liikkeessä koemme passioita.

…Malebranche… Toisin kuin aineellisten ja aistittavien asioiden luonnollinen yhteys aivoissa oleviin jälkiin, ymmärryksen piiriin kuuluvien ajatusten yhteys näihin jälkiin voi olla erilainen eri ihmisillä.

…Malebranche… Ruumiillisten aistimusten ja passioiden tehtävä: ruumiin ja sen elämän säilyttäminen. Sielun ja ruumiin yhteys muodostuu ja “luonnollisesta ja molemminpuolisesta vastaavuudesta, korrespondessista”: esim. sielun ajatusten ja aivojen jälkien (traces) välillä sekä sielun tunteiden (émotions) ja elonhenkien liikkeiden välillä. Sielu ei ole tietoinen näistä liikkeistä.

…Malebranche… Ideoiden ja jälkien välisillä yhteyksillä on kolmenlaisia syitä: Jumalan muuttumaton tahto Samanaikaisuus (identité du temps) Ihmisten tahto

…Malebranche Kahdenlaisia selityksiä: ”Proksimaalisia” mekanistisia neuraalisia selityksiä ”Ultimaattisia” finaalisia syitä: elossa säilymiseen liittyviä Kulttuuriset syyt? Redusoitavissa ensimmäisiin?

Charles Bonnet

“Jos Vaucanson kerran pystyi rakentamaan keinotekoisen ankan, joka ojensi nokkansa tarttuakseen sille tarjottuun ruokaan, niin eikö Vaucansonin tekijä olisi voinut rakentaa automaattia, joka jäljittelisi ihmisen toimintaa? En mitenkään tahdo vihjata, että ihminen olisi pelkkä automaatti: haluan vain yksinkertaisesti antaa ymmärtää, että on mahdollista, että toiminnot, jotka liitämme sieluun ovatkin kätkettyjen mekanismien tulosta.” Bonnet, Essai analytique sur les facultés de l‘âme, § 506.

Mekanistiset neuraaliset selitykset: Bonnet postuloi yksiselitteisen vastaavuuden ideoiden, mentaalisten representaatioiden, ja spesifien hermosäikeiden välille näin mentaalisilla operaatioille (assosiaatiot päättely jne.) saadaan yksiselitteiset fysiologiset vastineet ja näin mentaalisia toimintoja voidaan selittää fysiologisilla mekanismeilla

Muisti ruumiillisena funktiona (Bonnet)  uisti riippuu hermosäikeiden disposi- tiosta toistaa esineiden aiheuttamia liikkeitä  Dispositioiden muutokset riippuvat hermosäikeiden molekyylien muodossa tai niiden suhteellisissa asemissa tapahtuvista muutoksista

Assosiaation fysiologia (Bonnet):  Säikeet joita on liikutettu samanaikaisesti omak- suvat taipumuksen vaikuttaa toinen toisiinsa  Se että yksi aistimus tuo mieleen toiseen perustuu vastaavien säikeiden väliseen vuorovaikutukseen  Opitut assosiaatiot perustuvat fysiologisiin muutoksiin asianomaisten (assosioituneita ele- menttejä representoivien) säikeiden yhtymä- kohdissa

Mihin Charles Bonnet oikeastaan tarvitsi sielua???