Mitä kirjoittaminen on?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Eveliina Sirkeinen: Tekstianalyysi ja mielipidetekstit netissä
Advertisements

Historian ja äidinkielen yhteistyöprojekti 7. luokilla syksy 2012 Marja Haapalainen.
Elämän juna Elämä on kuin junamatka.
VASTAVALMISTUNEEN PUHEENVUORO
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
Jumalan kanssa.
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Mitä on kirjoittaminen? (s. 55)
SUOMEN OLYMPIA-AKATEMIA
SOSIAALITYÖN ASIANTUTNIJAPÄIVÄT
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
OPETTAJAN AIKAHARHA OPETTAJAN AJAN TAJU VÄÄRISTYY KUN HÄN ASTUU YLEISÖN ETEEN. OPETTAJAN AIKA OPISKELIJAN AIKA OPETTAJA LUULEE ETENEVÄNSÄ HITAASTI, MUTTA.
Peda.net 1 Jarkko Lampinen 2008 Verkko-opetuksen mitoitus.
Listening comprehension
Päivän erikoinen ÄI1.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Rakkaat ystäväni!.
Veijo Nikkanen: Verkonkäytön mahdollisuudet Kaikille hyvä -seminaari Selko-e Verkonkäytön mahdollisuudet Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
Referointi ja referaatti
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Rippikoulu ja nuoren hyvinvointi Avainsanat LIMINAALISUUS JA INTENSIIVINEN YHTEISÖLLISYYS KIUSAAMATTOMUUS PUHTAAN PÖYDÄN MAHDOLLISUUS SUORITTAMISEN VÄHÄISYYS.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Ajatuksia oppimisesta
Avoin keskustelutilaisuus syömishäiriöiden hoidosta ja kuntoutuksesta
Hyvän kirjoittamisen opetuksen ohjelman piirteitä.
Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi Kevät – syksy 2014.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Elämä.
Kympit – Kymenlaakson maahanmuuttajien paremman integraation tueksi Teemafoorumi Höyrypanimo, Kotka Metallialan osaamiskartoitus Riitta.
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian.
Mielenterveys s. 110 –
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 5 VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus Annina Korpela, tiedottaja Kehittämisyksikkö.
Käsityön opetustuokio
haahuilusta opintosuoritukseksi
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
KOTITALOUS EVÄSTÄÄ ELÄMÄÄN.

2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Ratkaisukeskeisen psykoterapian ihmiskäsitys
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
TASO 2 SISÄLTÖALUE 2 Teema 2 Osaamistavoite 2 4. oppisisältö: ”Eri ominaisuuksien perusharjoitteiden oikeat suoritustekniikat” Taitoharjoittelun tunnuspiirteet.
Tekstien moniäänisyys
Miksi historiaa pitäisi ylipäätään opiskella? Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen.
 Tehtävä 2.7. pareittain, sivu 76  Kriisi on ongelma tai vaikeus ihmisen elämässä, joka voimakkuutensa vuoksi tekee ihmisen väliaikaisesti kykenemättömäksi.
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Kieli itseilmaisun välineenä
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
Essee – tekstien jalokivi
Työelämän tekstejä sähköposti.
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys - uskonnollisuuteen vaikuttavat kasvatus, läheiset, elämänkokemus - tarjoaa ihmiselle elämän jatkuvuuden kokemuksen.
Harjoitus 8.3: Mukautettu esitys
Kirjallisuusterapia.
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Kirjoittaminen on ajattelemista
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
Esityksen transkriptio:

Mitä kirjoittaminen on? Kirjoittaminen on kieltä, ajattelua, havaintotoimintoja, elämänkokemuksia ja tunteita, mekaanista suoritusta ja erilaisia strategioita sisältävä toiminta. (Kaija Matilainen 1989)

Löytöretkeilyä (Juhani Louhela 2002) “Kirjoittaminen on maailman jäsentämistä, ei jäljentämistä. Kirjoittaja luo vallitsevasta todellisuudesta sanataiteellisen illuusion, mikä parhaimmillaan on todempaa kuin tosi.” Asko Martinheimo (1990)

Onnellinen elämä tuntuisi edellyttävän kahta tekijää Onnellinen elämä tuntuisi edellyttävän kahta tekijää. Toinen on tasapaino ja toinen muutos. Kirjoittaminen tarjoaa molempia. Se antaa jatkuvuutta ja luo jatkuvuuden tunnetta. Se tarjoaa muutosta ja luo tietoisuuden siitä. Näin ollen kirjoittajan elämä — toisin kuin siihen liittyvät kuvitelmat väittävät — on hyvin usein pohjimmiltaan onnellista elämää. Kun kirjoitan löytääkseni onneni, löydän onneni — harjoittamisesta. (Julia Cameron 2004)

Eläminen voi olla vaikeaa, mutta kirjoittaminen on hyvä koti. (Natalie Goldberg 2004) Kirjoittamisesta saa ystävän, joka ei koskaan hylkää, vaikka itse hylkäisit sen monta kertaa. Kirjoittaminen on jatkuvan elämisen ja voiman lähde. (Goldberg 2004) Kirjoittaminen voi joskus muistuttaa rakastumista; kaikki on mahdollista, elämä on pelkkää juhlaa ja helppoutta. (Claes Andersson 2006) vrt flow (virtaus), valaistuminen

“Yritän saada kirjoittamiseen itseni mahdollisimman kokonaisena, siten että tekstiin tulee mukaan sekä tietoa, järkeä ja logiikkaa että myös tunteita, intohimoja, unelmia, lapsuuden pelkoja ja kaikkivoipaisuuden uhkeita tuntoja.” (Claes Andersson 2006) Kirjoittaminen ei ole vain keino näyttää oppilailla, mitä he tietävät. Se on keino auttaa heitä ymmärtämään, mitä he tietävät. Parhaimmillaan kirjoittaminen on oppimista. (Cynthia Carbone Ward 2006)

Wardin ohjeina kirjoittamisen opetukseen on, että oppilaille tarvitaan paljon 1) näytetekstejä (hyviä kirjoittamisen esimerkkejä), 2) kirjoittamista innostava ja tukeva ympäristö, 3) käytäntö (harjoituksia ja kirjoittamista), 4) myönteinen vahvistaminen ja 5) voimaantuminen. (Cynthia Carbone Ward 2006)