Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Advertisements

Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:
Atomin rakenteesta videohttp://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=2222.
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Kemia, luento1 lisämateriaalia
Atomit Molekyylit Sidokset Poolisuus Vuorovaikutukset
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Ammattikemia Terhi Puntila
Virtapiirit.
1. lukion kemian kurssin toteutus Tavoite Opiskelijat *saavat käsityksen kemian mahdollisuuksista * innostuvat opiskelemaan kemiaa *oppivat havainnoimaan.
HIILEN KEMIA
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Vety on jaksollisen järjestelmän ensimmäinen alkuaine
Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
(-)-Strykniini Woodward vs. Shibasaki et al.. (-)-Strykniini eristetty 1818 hyvin myrkyllinen indolialkaloidi 7 rengasta ja 6 vierekkäistä asymmetristä.
Harj Esitä lineaarisen N3 ionin p-orbitaalien sitoutumista kuvaava
1. Hiili – elämän alkuaine
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Amiinit.
Hiilivedyt.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Konformaatioisomeria
Virtapiirit.
2. Jaksollinen järjestelmä
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Sp2-HYBRIDISAATIO.
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Stereoisomeria Cis-trans-isomeria eli geometrinen isomeria
Kemiallinen analyysi Kemiallisella analyysilla tarkoitetaan kemiallisin tai fysikaalisin keinoin tapahtuvaa tutkittavan aineen koostumuksen määrittämistä.
Atomin rakenne 8Ke.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
4. Molekyylien avaruusrakenne ja stereoisomeria
Isomeria jaetaan rakenne- ja stereoisomeriaan.
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
Hiili ja sen yhdisteet Hiiltä on kaikessa elollisessa (kasvit,
2,4,4-trimetyyli-2-penteeni Avaruusrakenne Hiiliatomin sp2-hybridisaatio Hiiliatomin sp2-hybridisaatiossa sekoittuvat yksi 2s-atomiorbitaali ja kaksi.
Rakennekaavoja.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
2.1 VAHVAT SIDOKSET.
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset sidokset – vahvat ja heikot
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Kaikenlaisia sidoksia: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset
Uskonnon koe 1.
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Alkeenien yleinen kaava
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Millainen luonnontiede kemia on ?
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Kemian opetuksen päivät
Millainen on kemian mikromaailma
Tehtävä 87 Tutki, millä seuraavista yhdisteistä on eniten ioniluonnetta: vetyfluoridi, natriumfluoridi,alumiinifluoridi. Perustele. Millä sidoksilla atomit.
Jaksollinen järjestelmä ja alkuaineet
Luku 14: Polymeerien rakenteet
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa

Orgaanisten yhdisteiden yhteisiä piirteitä Sisältävät hiiltä Kestävät huonosti kuumentamista Samaa molekyylikaavaa voi vastata useita eri rakennekaavoja ( isomeria) Hiiliketju usein pitkä

Hiili muodostaa neljä sidosta Hiiliatomilla on uloimmalla kuorellaan 4 elektronia Yhdisteissä hiili sitoutuu muihin aineisiin neljällä yhteisellä elektroniparilla Elektronipari voidaan merkita viivalla ”-” Muistisääntö: jokaisesta hiilestä lähtee neljä viivaa

Hiilivedyt Sisältävät vain hiiltä ja vetyä Hiilen lukumäärä ilmaistaan etuliitteellä: Met = 1 Et = 2 Prop=3 But = 4 Pent =5 Heks = 6 Hept = 7 Okt =8 Non=9 Dek=10 Opettele nämä ulkoa, ainakin kuusi ensimmäistä

C 1. Alkaanit H C2H6 CH3-CH3 Yksinkertainen sidos hiiliatomien välillä Nimeäminen: etuliite hiiliatomien mukaan + aani-pääte Esim. etaani et => kaksi hiiltä aani => yksinkertaiset sidokset C H C2H6 CH3-CH3 Lyhennetty rakennekaava molekyylikaava rakennekaava

Täydennä taulukko: nimi rakennekaava molekyylikaava metaani etaani propaani butaani pentaani heksaani

2. alkeenit Sisältävät yhden kaksoissidoksen hiiliatomien välillä Nimeäminen etuliite hiiliatomien lukumäärän mukaan + eeni-pääte Kaksoissidoksen paikka ilmaistaan edessä olevalla numerolla, joka ilmaisee välin, jossa kaksoissidos on. Esim 2-penteeni pent=> viisi hiiltä eeni => yksi kaksoissidos 2 => kaksoissidos toisessa välissä C-C=C-C-C Täydennä rakennekaava lisäämällä puuttuvat sidosviivat ja vedyt.

3. Alkyynit Sisältävät yhden kolmoissidoksen hiilivetyjen välillä Nimeäminen etuliite hiiliatomien lukumäärän mukaan + yyni-pääte Kolmoissidoksen paikka ilmaistaan edessä olevalla numerolla Piirrä 3-heksyynin rakenne ja molekyylikaava

4. Sykloyhdisteet Hiiliketju muodostaa renkaan Rengasrakenne ilmaistaan etuliitteellä syklo Muuten nimeäminen kuin edellä Syklobutaani syklo =>rengasrakenne but => neljä hiiltä aani => vain yksinkertaisia sidoksia Piirrä syklobutaanin rakennekaava

tehtäviä Jos yhdisteessä on vain yksinkertaisia sidoksia, se on tyydyttynyt yhdiste Jos yhdisteessä on ainakin yksi kaksois-tai kolmoissidos, se on tyydyttämätön yhdiste. Etsi parit4 Etsi parit3 Etsi parit Etsi parit2 harjoittele