Maatilojen kilpailukyky Laatujohtaja Pirjo Jokipii ProAgria Maaseutukeskusten Liitto pirjo.jokipii@proagria.fi 020 7472 483, 040 548 6928
Yrityksen kilpailukyky - syntyy yrityskokonaisuuden hallinnasta Strategia strategiavalinnat ja toiminnan strategiaohjautuvuus Johtaminen johtamisen järjestelmällisyys, tavoitteet, suunta ja vuorovaikutus Asiakkuudet asiakas- ja markkinatuntemus, sisäinen asiakkuus, ympäristön ja yhteiskunnan vaatimukset Tietojen hallinta varmistetaan kaikkien tarvittavien tietojen saaminen sekä tulosten hyödyntäminen Osaaminen osaamisen kehittäminen ja työhyvinvointi Prosessit prosessien toimivuus, yhteistyötaidot
Yrityksen prosessikartta Arvot, Visio, Pää- määrät Talous Asiakas Tehokkuus Osaaminen Ympäristö Vuosi- tason tavoitteet TULOKSET Asiakas- vaatimukset Suunnittelu Tuotanto Toimitus Asiakas- tyytyväisyys Oletetut Sovitut Prosessien ja niiden toisiinsa liittymisen kuvaaminen auttaa yrittäjää kehittämään järjestelmällisesti toimintaansa.
Kehittäminen edellyttää tavoitteiden asettamista Asia (mitä halutaan mitata) Tunnusluku (1-5) Mittayksikkö (%, kpl, €) Aika (mihin mennessä, milloin) Jos nämä asiat eivät tule esille tavoitteen asettamisessa puhutaan toivomuksesta Tavoite on pystyttävä muuttamaan numeroiksi
Yrityksen kilpailukyvyn arviointi Lähde: Jokipii, P. 2006. Maatilayrityksen kilpailukyky. ProAgria Maaseutukeskusten Liitto.
Kilpailukykyisyyden vertailu toimialoittain Broilertilat (20) Maitotilat (30) Sikatilat (8) Vuoden Maatila -kilpailuun osallistuneet tilat (33) Paras arvioitu maatila 60 50 40 % maailman parhaasta tasosta 30 20 10 Strategia Johtajuus Asiakkuus Tiedot Ihmiset ja osaaminen Prosessit Arviointialue