Innovaatiokyvykkyys ja luovuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Johtajien tunnistaminen ja kehittäminen
Advertisements

Suomen Puheentunnistus Oy, Esa Rimpiläinen Luovuus On Liiketoimintaa.
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
MIKÄ ON TIIMI?.
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Luovan idean kriteerit
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
Nuoret puhtausalan kesätöissä
Hyvä toimituksen esimies
Oma ura • ylioppilaaksi Kuhmossa 1991 • opiskelemassa Turussa – valtiotieteiden kandidaatti 1996 – kauppatieteiden maisteri 1998 • sijaisena Kuhmossa.
Erilaisen oppijan lahjakkuus ja sen tukeminen
- leikkiäkö rakkaus, rakkaus leikkiin Lek och kärLEK
IT- Pedan laaturisteily Yhteenveto tukipalvelujen laatu -ryhmätyöstä Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
Luodaan innovatiivinen, oppiva ja uudistuva työyhteisö!
Tieto- ja viestintätekniikka suomalaisen huippukoulutuksen vahvuutena
Ryhmä-dynamiikka: liittymisen ja erillisyyden vuorovaikutusta ryhmässä
Oppimiskäsitys Käsitys ammattitaidosta
Luennoitsijan nimi. Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Teemaryhmä Opintoasiainpäivät Sihteeri Tuula Kivistö
TASAPAINON RAKENTAMINEN
VAPAAEHTOISTEN JOHTAMINEN. Minä “Happiness is a state of activity.” – Aristotle.
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Kunta- ja palvelurakenneuudistus Päijät-Hämeen aluevaiheen seminaari Vesa Harmaakorpi Vesa Harmaakorpi Professori Innovaatiojärjestelmät Lappeenrannan.
Ryhmä ja yhteisö Jokainen ihminen kuuluu useaan ryhmään
T U T K I M U K S E N V A L O S S A Tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppiminen ja käyttäminen Tapaustutkimus Lions Quest –kouluttajien ja opettajien kokemuksista.
Luovuus innovaatioprosesseissa
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
Juho Niskanen  Turvallisen ryhmän muodostumiselle on tärkeää, että osataan kommunikoida tunnetasolla ja ylläpitää tätä kommunikaatiota.
Harjoitustyö Vesa Harmaakorpi Professori Innovaatiojärjestelmät
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
1 © 3/28/2015 Koulumestarin koulu - Espoo ITK
Eija Leppäjärvi - Kajaani YHTEISÖLLISYYS TOIMINTATAPANA KYLÄTOIMINNASSA TAATUSTI TURVASSA – huolehtiva kyläyhteisö.
Valmentajana kehittyminen
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Innovations in Business, Communication and Technology (InBCT) -hanke 2002 – 2004 Lähtökohtia  ydinosaamisen vahvistaminen  strategisen perustutkimuksen.
Älykkäiden käyttöliittymien käytettävyysvaatimukset Rami Annala T Käyttöliittymien ja käytettävyyden seminaari, Syksy 2002: Kontekstiherkkyydestä.
TUNTEET -spontaani fysiologinen reaktio -yhteys aikaisempiin kokemuksiin -usein myös tiedostamattomaan Tunneälytaitoja voi oppia prosessiin osallistumalla.
Johtajuus- ja asiantuntijaviestinnän erikoiskurssi syyslukukausi 2006
Innovaatiojärjestelmät Vesa Harmaakorpi Professori Innovaatiojärjestelmät Lappeenrannan teknillinen yliopisto Lahden yksikkö.
Joutsenon koulu on KiVa-koulu
Yrittäjyyskasvatuksen tutkija- ja toimijatapaaminen – Vaasa
Teknoekonomisen paradigman muutos ja sosioinstitutionaalinen inertia Vesa Harmaakorpi Professori Innovaatiojärjestelmät Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Case Procter & Gamble Vesa Harmaakorpi Professori Innovaatiojärjestelmät Lappeenrannan teknillinen yliopisto Lahden yksikkö.
Rehtoreita suviyössä Luovuus ja innovatiivisuus voimavarana Vesa Harmaakorpi Professori Innovaatiojärjestelmät Lappeenrannan teknillinen yliopisto Lahden.
Sirpa Salo-Saari Lahjakkuus. Sirpa Salo-Saari Lahjakkuus Kaikilla on lahjoja eri älykkyyden osa-alueilla Älykkyys = kyky ratkaista uusia ongelmia Älykkyyttä.
Diaesitys työterveyshuollon esimiesten vertaisfoorumipilottiin Toisesta diasta alkaa esitys vertaistuesta. Voit lisätä tähän alkuun omaa tekstiäsi.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Osaamisen johtaminen - kertomukseni Anne Nevgi Osaamisen johtaminen – seminaari Helsingissä.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Sisäinen voimantunne Päämäärä- uskomukset Kyky- uskomukset Emootiot Konteksti- uskomukset Sisäinen voimantunne Työtyytyväisyys Sitoutuminen työhön.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Jyväskylä Arto Riihimäki SEL ry.
Yhdessä työskentelyn prosessi, yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Fenomenologia.
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Yhteenveto: Kohtaamisen kulmakiviä
Odotukset johtajuudelle varhaiskasvatussuunnitelmatyössä
Menestys tiimityön kautta
Esityksen transkriptio:

Innovaatiokyvykkyys ja luovuus Vesa Harmaakorpi Professori Innovaatiojärjestelmät Lappeenrannan teknillinen yliopisto Lahden yksikkö Vesa Harmaakorpi

Innovaatiokyvykkyys on kyvykkyyttä luovasti hyödyntää ja uusia olemassa olevia resurssikonfiguraatioita ja pitää yllä kilpailuetua innovatiivisten toimenpiteiden avulla Vesa Harmaakorpi

Innovaatiokyvykkyyden ja luovuuden esteitä Pirstaleisuus Assosiaatioesteet Mielen piilojäykkyydet Ideoitten nopea falsifioiminen Vesa Harmaakorpi

Voiko luovuutta opettaa? Luovuutta on ehkä vaikea opettaa perinteisessä mielessä, mutta luovuutta pitää ehdottomasti vaalia! Vesa Harmaakorpi

Luovien ihmisten kompleksisuus Luovat ihmiset ovat hyvin energisiä, mutta toisaalta vetäytyvät tehokkaasti hiljaisuuteen ja lepoon Luovat ihmiset ovat samanaikaisesti älykkäitä ja naiiveja Luovissa ihmisissä vaikuttaa samanaikaisesti leikkisyys ja kurinalaisuus Luovissa ihmisissä vaikuttaa samanaikaisesti kyky sekä fantasiaan että jalat maassa -realismiin Luovissa ihmisissä voi olla samanaikaisesti sekä ekstroverttejä että introverttejä piirteitä Csikszentmihalyi, 1996 Vesa Harmaakorpi

Luovien ihmisten kompleksisuus Luovat ihmiset ovat samanaikaisesti nöyriä ja ylpeitä Luovat ihmiset ovat usein psykologisesti androgyynejä Luovat ihmiset ovat samanaikaisesti sekä traditionaalis-konservatiiveja että kapinallis-vallankumouksellisia Luovat ihmiset ovat samanaikaisesti sekä hyvin emotionaalisesti sitoutuneita ja että kriittisiä ja objektiivisia suhteessa työhönsä Luova ihminen on herkkä sekä kärsimään että nauttimaan Vesa Harmaakorpi

Huippuluovat ryhmät Ryhmillä on yhteinen unelma, visio Isojen egojen välille syntyvät konfliktit ratkaistaan muistuttamalla unelman ensisijaisuudesta Toimintaa varjellaan tietoisesti ulkomaailman tai esimerkiksi emo-organisaation muiden osien painostukselta, rutiineilta tai ymmärtämättömyydeltä Ryhmillä on todellinen tai kuviteltu vihollinen, joka auttaa ryhmää määrittelemään terästämään itsensä suhteessa siihen Ryhmät mieltävät itsensä haastajiksi tai altavastaajiksi, jotka kuitenkin lopulta voittavat (winning underdogs) (Bennis, 1997) Vesa Harmaakorpi

Huippuluovat ryhmät Ryhmissä työskenteleminen merkitsee usein yksilöille henkilökohtaisia uhrauksia Huippuluovien ryhmien johtajat eivät välttämättä ole ryhmän älykkäimpiä tai osaavimpia substanssikysymyksissä Ryhmän jäseniä peluutetaan kokonaisuuden kannalta ”optimaalisella pelipaikalla” ja optimaalisessa roolissa Ryhmissä on nuorekas henki ja leikkivä toimintakulttuuri, epäonnistumiset sallitaan ja niistä kaadutaan eteenpäin Ryhmät saavat dynamiikkansa siitä, että niiden tulee tuottaa jokin ulkoinen tulos työskentelystään (Bennis, 1997) Vesa Harmaakorpi

Arvopyramidi Vesa Harmaakorpi LUOTTAMUS VÄLITTÄMINEN KANNUSTUS YHTEISÖLLISYYS LUOVUUS VAPAUS pelko selviämiskamppailu toivo innostus ilo arvostus kuuluminen turva kärsimys burnout VISIONAARISUUS ROHKEUS TASAPAINO MIELEKKYYS Vesa Harmaakorpi 17.10.2002 (Himanen, 2004) Vesa Harmaakorpi

Mikä luovuuden vaalimisessa on tärkeää? Luovuus on itseluottamusta ja itsetehokkuutta (pätevyyden tunnetta) Olemassa olevat totuudet on rakentavasti kyseenalaistettava Luovuutta vaalitaan kommunikaatiolla Rikastuttava kanssakäyminen on luovuuden perusta Luovuus ja hiljaisuus… Vesa Harmaakorpi

Harmaakorven luovuuskolmio Kommunikaatio Rikastuttava kanssakäyminen Avoimuus Avoimuus Fokusointi Itseluottamus Pätevyyden tunne Hiljaisuus Meditaatio Avoimuus Vesa Harmaakorpi 17.10.2002 Vesa Harmaakorpi

Ville Valo - filosofia Luova hulluus Pokka Bändi Unelma Sinnikkyys (Himanen, 2004) Vesa Harmaakorpi

Lopuksi Luova innovaatiokyvykkyys on päämäärätietoisuutta, avoimuutta ja hihojen käärimistä! Vesa Harmaakorpi