Miten ravinto tukee ikääntyneen hyvinvointia?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
Advertisements

Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
Esiopetuksen huoltajat 2014 Generated on :41.
Mukavaa ja terveellistä elämää?
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Suomen muistiasiantuntijat
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Liikkumalla tasapainoa Ikäihmisten kuntoutumista tukevat hoito- ja toimintaympäristöt hanke 2006 – 2008 Ikäihmisen hyvä elämä – ympäristön merkitys vanhenemisessa.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Syöpäpotilaan ravitsemus
1 ©TNS 2012 NEUVOLOIDEN VASTAANOTTOJEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSMITTAUS Neuvolat - suurten kaupunkien vertailu 2012 Kaupunkikohtainen vertailu.
Yliopistokirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut marraskuu 2010.
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
I.R.O. Research Oy vee 10/2000 Mediakäyttö Käyttää vähintään kerran viikossa Tytöt ja pojat *) Kirjat (esim. romaanit, lasten- ja nuortenkirjat)
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Väestö Vantaan osa-alueilla
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
TOIMINTAKYVYN EDISTÄMINEN JA KOTIKUNTOUTUS
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
15 PAINONHALLINTA JA LIHAVUUS. 1) BMI (Body mass index) = paino/pituus 2
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Nuoren urheilijan ravitsemus
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa
Ruokaoppia.
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Miten ravinto tukee ikääntyneen hyvinvointia? Paula Hakala Dosentti, johtava tutkija Kelan tutkimusosasto Turku Vanhustyön vastuunkantajat –seminaari 13.-14.10.2011 Helsinki

Esityksen sisältö Ikääntymisen vaikutus ravitsemukseen Ikääntyneiden ravitsemussuositukset Ruokavalion ongelmakohdat D-vitamiini Aliravitsemus Lihavuus Ikääntyneiden ravitsemushoito Yhteenveto 14.10.2011

Ikääntyneet / Ikäihmiset / seniorit / vanhukset Heterogeeninen joukko  terve, henkisesti vireä, aktiivinen  hyvät sosiaaliset suhteet, itsenäisesti selviytyvä ***  sairas, masentunut, yksinäinen  dementoitunut, autettava –> laitoshoito 14.10.2011

Ikä ja fysiologiset muutokset Veden ja lihakudoksen osuus kehossa pienenee, Rasvakudoksen osuus suurenee Perusaineenvaihdunta (PAV) hidastuu -> Energian tarve vähenee Ravintoaineiden tarve ei vähene Ruoan merkitys mielihyvän lähteenä korostuu 14.10.2011

Haju- ja makuaistin muutokset Hajuaisti heikkenee eniten Makuaistin heikkeneminen makukohtaista karvas ja hapan: maistaminen heikkenee suolainen ja makea: ei eroa nuorempiin Ruokahalu voi heiketä Janon tunne heikkenee –> vaikuttaa nestetasapainoon 14.10.2011

Suun ongelmat ja syöminen Hampaattomuus, huono proteesi ja purentaongelmat vaikeuttaa syömistä: sitkeä liha, kasvikset Kuiva suu syljen eritys vähentynyt limakalvojen kunto heikkenee syynä esim. sairaudet ja lääkkeet -> Ruokavalio yksipuolistuu 14.10.2011

Sairauksien vaikutuksia syömiseen Aivohalvaus, Parkinsonin tauti, suun ja nielun sairaudet pureminen ja nieleminen vaikeutuvat toimintakyky heikkenee Depressio, dementia, syövät, murtumien ja leikkausten jälkitilat ruokahalu heikkenee kyky huolehtia itsestä heikkenee 14.10.2011

Lääkkeet ja syöminen Runsas lääkitys voi vaikuttaa ruokahaluun voi vähentää syljen eritystä voi vaikuttaa ravintoaineiden hyväksikäyttöön voi aiheuttaa pahoinvointia voi aiheuttaa haju- ja makuaistin muutoksia 14.10.2011

Eläkeikäisten ruokatottumukset Finravinto-tutkimus 2007, THL Aineisto: 65-84-vuotiaat Hyviä muutoksia / käyttö lisääntynyt: Kasvirasvalevitteet ja ruokaöljy (voin tilalle) Rasvaton maito Vähärasvaiset juustot Kasvikset, hedelmät ja marjat Huonoja muutoksia Alkoholin käyttö lisääntynyt Erityisesti 65-75 -vuotiailla 14.10.2011

Ravitsemus- suositukset ikääntyneille 2010 www.vrn.fi 14.10.2011

Suosituksen laatinut työryhmä Merja Suominen Muistiasiantuntijat ry Harriet Finne-Soveri THL Paula Hakala Kelan tutkimusosasto Pirjo Hakala-Lahtinen HUS, Ravioli Satu Männistö THL Kaisu Pitkälä HY Sirpa Sarlio-Lähteenkorva STM Helena Soini Helsingin kaupunki 14.10.2011

Suosituksen tavoitteet Lisätä tietoa ikääntyneiden ravitsemuksen erityispiirteistä Ohjata hoitohenkilöstö tunnistamaan ravitsemustilan heikkeneminen ja toteuttamaan ravitsemushoito osana ikääntyneen hyvää hoitoa kotihoito, vanhainkodit, sairaalat ja muu terveydenhuolto Yhdenmukaistaa hyvät käytännöt 14.10.2011

Suosituksen painopisteet Huomioidaan ikääntymisen aiheuttamat ravitsemukselliset tarpeet Arvioidaan ikääntyneiden ravitsemus säännöllisesti Turvataan hyvä ravitsemustila hyvän ravitsemushoidon avulla energia, proteiini, kuitu, riittävä nestemäärä Varmistetaan D-vitamiinilisän käyttö Varmistetaan ikääntyneen mahdollisuus ulkoiluun, lihakunnon ylläpitoon ja liikuntaan 14.10.2011

Ikääntyneiden ryhmittely Kotona asuvat hyväkuntoiset ikääntyneet Hyvä toimintakyky Kotona asuvat, useita sairauksia ja haurastumista Ei ulkopuolisen avun tarvetta Kotihoidon asiakkaat, laitosriskissä olevat Avun tarvetta välineellisissä päivittäisissä toiminnoissa, toistuvia sairaalahoitoja Ympärivuotisessa hoidossa olevat (vanhainkotihoito) Avun tarvetta useissa päivittäisissä toiminnoissa 14.10.2011

Kotona asuvat, useita sairauksia Hauraat Moni-sairaat, 80-85 v.- Kotona asuvat, useita sairauksia 75-80 v. -> Kotona asuvat Hyvä toimintakyky 0-3 sairautta 1-5 lääkettä 60-75 v. -> Terminaalihoito Sairaalatason pitkäaikaishoito Vanhainkotihoito Ikääntyneiden ryhmittely ja erityispiirteet -> huomioitava myös ravitsemuksessa Laitoshoidon riski kasvanut 14.10.2011

Ikääntyneiden Ravitsemuksen ongelmakohtia D-vitamiini Aliravitsemus Lihavuus (yliravitsemus) 14.10.2011

Käsitteitä Virheravitsemus liian pieni energian saanti –> aliravitsemus liian suuri energian saanti –> lihavuus tiettyjen ravintoaineiden puute (D-vitamiini) ravintoaineiden epätasapainoinen saanti Aliravitsemus (malnutrition, undernutrition) proteiinin puute proteiinin ja energian puute 14.10.2011

Ikääntyminen ja D-vitamiini Jos D-vitamiinia liian vähän: Kalsiumin imeytyminen vähenee Luun tiheys pienenee -> luu haurastuu Altistaa kaatumisille ja lonkkamurtumille Miksi seerumin D-vitamiinitaso alenee? Niukka saanti ravinnosta Imeytyminen heikentynyt Niukasti auringonvaloa tai kyky hyödyntää auringon UV-säteilyä heikentynyt 14.10.2011

Seerumin D-vitamiinitaso - Riittävä 50-79 nmol/l - Miksi tavoitetaso > 80 nmol/l? Kalsium imeytyy tehokkaasti Luun mineraalitiheys kasvaa Luukadon määrä vähenee Kaatumisten määrä vähenee Lihasten toiminta paranee Murtumien määrä vähenee Riski sairastua syöpätauteihin vähenee (prostata-, rinta-, suolistosyöpä) Verenpaine alenee P. Hakala

D-vitamiini -suositus ikääntyneille (VRN 2010) D-vitamiinilisä kaikille > 60 v. 20 g (800 IU)/vrk valmisteista ympäri vuoden Hyviä lähteitä ravinnossa Kalat, kananmuna, sienet D-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet levitettävät ravintorasvat: 10g/100 g maito/hapanmaitovalmisteet: 1 g/100 g Valio Plus maito/piimä: 2 g/100 g Kalanmaksaöljy HUOM! Turvallisen saannin yläraja 50 g/vrk 14.10.2011

D-vitamiini; suositus ikääntyneille 2010 Perusteita: Bischoff-Ferrari ym. BMJ 2009, meta-analyysi D-vitamiinilisä 700-1000 ky (17,5-25 g)/vrk vähensi kaatumisriskiä 19 % Pienemmästä määrästä ei ollut hyötyä Bischoff-Ferrari ym. Arch Intern Med 2009, meta-analyysi D-vitamiinilisä alle 10 g/vrk yli 10 g/vrk murtumariski väheni 14 % 20 % lonkkamurtumariski väheni 9 % 18 % P. Hakala

D-vitamiini / ruokavalio Nestemäisiä maitovalmisteita päivittäin 5 dl -> 5 g Kalaa 2-3 kertaa/viikko Siika, silakka, lohi, muikku, kuha 8-22 g/100g D-vitaminoitu margariini (4 tl = 2 g) Kananmunat (2,2 g/100 g) Vahverot (10-15 g /100 g) 14.10.2011

Helsingin terveyskeskussairaalat Pitkäaikaisosastot (Soini ym. 2004) Virheravittuja 57 % Virheravitsemuksen riski 40 % Hyvä ravitsemustila 3 % BMI < 19 kg/m2 32 % BMI 19-23 kg/m2 30 % alipainoisia 62 % 14.10.2011

Ravitsemustilan heikkenemiselle altistavat tekijät kotihoidon asukkailla Monilääkitys (9 lääkettä tai enemmän) 48% Muistisairaus tai dementia 46% Toiminnanvaje vähintään yhdessä toiminnossa 36% Päivittäiset kivut 34% Jokin aistivaje 33% Merkitsevä masennusoireilu 20% Toisen henkilön avun tarve syödessä 11% Lähde: Stakes, RAI -tietokanta 2007 14.10.2011

Aliravitsemus: seuraukset Proteiinialiravitsemus Lihaskato (sarkopenia) –> toiminta- ja liikuntakyky sekä kehon hallinta heikkenee kaatumis- ja murtumavaara kasvaa infektioherkkyys lisääntyy haavojen paraneminen hidastuu, sairaalahoito pitkittyy sairastumisen ja kuoleman vaara kasvaa 14.10.2011

Ikääntyneen proteiinin tarve Suositeltava saanti 1-1,2 g/painokiloa kohden/vrk (noin 70-100 g, 20 E%) Akuutisti sairaille 1,5-2 g/painokilo/vrk Vähentää lihas- ja kudostuhoa Huonosti syövillä energian saannin turvaaminen on runsasta proteiinin saantia tärkeämpää 14.10.2011

Esimerkkejä hyvistä proteiinin lähteistä Annos Proteiinia* Liharuoat 100 g 20-35 g Kovat juustot 100 g 20-30 g Liha- ja makkaraleikkeleet 100 g 10-30 g Kalaruoat 100 g 10-25 g Pehmeät juustot 100 g 10-15 g Keitetyt pavut 100 g 10 g Kananmuna 1 kpl 7 g Maidot, piimät, jogurtit ym. 2 dl 6-7 g Leivät (4-5 viipaletta) 100 g 5-10 g * mitä vähärasvaisempi tuote, sitä enemmän proteiinia 14.10.2011

Ikääntyminen ja lihavuus Eläkeikäisten lihavuus (BMI > 30) 65-74-vuotiaat : naiset 34 %, miehet 23 % Yli 85-vuotiaat: naiset 15 %, miehet 11 % Fyysinen kunto ja liikunta ennustavat paremmin eliniän pitenemistä kuin lihavuus 14.10.2011

Ikääntyminen ja lihavuus Suositeltava painoindeksi 24-29 kg/m2 Lihavuuden vaarat: verenpaineen nousu, tyypin 2 diabetes, sydänsairaudet, nivelten kuluminen Hoito tarpeen, jos ylipaino haittaa toimintakykyä tai sairaus edellyttää laihtumista Alipaino suurempi haitta kuin pieni ylipaino Huom: Myös lihava voi olla aliravittu ! 14.10.2011

Ikääntyneiden ravitsemushoito 14.10.2011

Ravitsemushoidon tavoitteita Hyvän ravitsemustilan turvaaminen Toimintakyvyn parantaminen ja ylläpito Sairauksien ehkäisy ja puhkeamisen siirtäminen Toipumisen nopeuttaminen 14.10.2011

Ravitsemustilan arviointi Säännöllinen painon seuranta (1 krt/kk) Syökö vanhus riittävästi? arvioidaan tarvittaessa Juoko vanhus riittävästi? 1-1,5 l/vrk Ravitsemustilan seuranta (MNA-testi) jos huono, selvitetään syy ja hoidetaan sen mukaisesti Moniammatillinen yhteistyö tärkeää 14.10.2011

MNA-testi www.mna-elderly.com Aliravitsemuksen tunnistaminen (> 65 v.) Antropometrisia mittauksia Ruokavalion ja yleisen toimintakyvyn arviointi Vanhuksen oma arvio terveydestä ja ravitsemustilasta virheravitsemus alle 17 pistettä virheravitsemuksen riski 17-23,5 pistettä hyvä ravitsemustila yli 23,5 pistettä 14.10.2011

Ikääntyminen / nesteen tarve Kehon nestepitoisuus 50-60 % Janon tunne usein heikentynyt Lääkkeet voivat lisät tarvetta Nestevajaus nopeammin kuin nuoremmille Verenpaineen lasku, kaatumisen vaara Suositus: 1-1,5 litraa nesteitä (5-8 lasillista)/vrk Alkoholia ei suositella Terveysriskit suuremmat kuin työikäisillä Enintään 7 annosta viikossa Enintään yksi annos päivässä 14.10.2011

14.10.2011

Ruokailun merkityksiä vanhukselle Monille päivän kohokohta Rytmittää päivää Aktivoi liikkumaan Tutut ruoat aktivoivat muistelemaan Antaa mahdollisuuden luontevaan vuorovaikutukseen 14.10.2011

Ruokailu houkuttelevaksi Syömiseen riittävästi aikaa Rohkaistaan syömään, autetaan tarvittaessa Järjestetään juhlahetkiä Huolehditaan suun päivittäisestä hoidosta Lisätään ruoan houkuttelevuutta maku, tuoksu, rakenne, annoskoko, lämpötila, mieliruokia Jos vanhus syö huonosti, maukkaus menee terveellisyyden edelle 14.10.2011

Milloin energiatiheää ruokaa? Painoindeksi < 23 kg/m2 Paino alenee nopeasti useita kiloja Vanhus syö soseutettua tai nestemäistä ruokaa tai syö vain vähän Vanhuksella on painehaavoja tai toistuvia infektioita Vanhus odottaa leikkaukseen menoa tai on toipumassa sairaudesta 14.10.2011

Ruoan energiatiheyden lisääminen (1) Lisätään ruokavalion rasva- ja hiilihydraattimäärää annoksen koko voi pysyä samana maitovalmisteet ja leikkeleet keski- tai runsasrasvaisia Puuroihin ja keittoihin lisätään rasvaa 14.10.2011

Ruoan energiatiheyden lisääminen (2) Leivän päälle rasvaa ja leikkeleitä Välipaloja: kahvileipää, jälkiruokia, mieliruokia, jäätelöä Tarvittaessa täydennysravintovalmisteita Vähintään 6 ateriaa/välipalaa (yöpaasto korkeintaan 11 tuntia) 14.10.2011

Ummetus Syitä: liian vähän ravintokuitua, nestettä ja/tai liikuntaa, jotkut lääkkeet Hoito: lisätään ravintokuitua, nestettä ja luumuja (laksatiivinen vaikutus) Hyviä kuidun lähteitä: kaura-, ruis- ja vehnäleseet, 1 dl: 9-10 g pellavansiemenet, 1 rkl: 4-5 g ruispuolukkapuuro, 2 dl: 6 g hedelmät, 1 kpl: 3-5 g pavut ja herneet, 1 dl: 3-4 g 14.10.2011

Ikääntyminen ja liikunta Liikunta + riittävä, monipuolinen ja proteiinipitoinen ruokavalio ovat välttämättömiä lihaskunnon ylläpitämisessä Vuodelepoa ja lihasten käyttämättömyyttä tulee välttää Liikuntaharjoittelun voi aloittaa missä iässä tahansa 14.10.2011

Ravitsemushoidossa keskeistä Riittävä D-vitamiinin saanti Tarvetta vastaava energian ja proteiinin saanti Elämäntilanteen ja erilaisten tarpeiden huomiointi Ravitsemustilan arviointi ja seuranta -> aliravitsemuksen ehkäisy Ruoan maistuvuus: virkistys, mielihyvä ruokailun säännöllisyys ja kiireettömyys yksilöllisiä tottumuksia kunnioittaen 14.10.2011

Älä unohda nauttia ruokailusta! Yhteenveto Aterioi säännöllisesti 3-4 tunnin välein Aamupala, lounas, päivällinen, 1-2 välipalaa Syö sopivasti kulutukseen nähden Nauti riittävästä D-vitamiinia (ravintolisä 20 g/vrk) Huolehdi riittävästä proteiinin saannista Käytä runsaasti kasviksia ja suosi täysjyväviljaa Juo riittävästi: 1-1,5 litraa/vrk Liiku säännöllisesti -> lihaskunnon ylläpito Älä unohda nauttia ruokailusta! 14.10.2011

Vanhustyön keskusliitto 14.10.2011