SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Porin kaupunki PERHENEUVOLA.
Advertisements

Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Viivästynyt kielen kehitys
Oppiminen ja oppimisvaikeudet
OHJAUKSEN PAIKAT Anitta Huotari, Innostus ky..
Jenna, Marika, Iiris. Esiintymismuodot: • Kielen äännerakenne epäselvä, metalingvistiset vaikeudet • Vaikeudet ääntämisessä, kirjoittamisessa, lukemisessa.
Aivovamman jälkeen kiinni opiskeluun – miten tehdä yhteistyötä
PSV Pidä rakkaus sydämessäsi. Elämä ilman sitä on kuin auringoton puutarha kukkien kuihduttua.   Oscar Wilde Anne Rongas.
"Maahanmuuttaja-opiskelijoiden oppimisvaikeuksien tunnistaminen" Turku
Puheterapia / Riihimäen seudun terveyskeskus
Lasten mielenterveyspalvelujen porrastus – uudet tehtävät 2012 alkaen
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
HALI- kolmivuotis- arviointi
Titta Kostjukova PRO GRADU-TUTKIELMA Marraskuu 2006
Ensimmäiselle luokalle Paattisten kouluun syksyllä 2010.
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Kielellinen erityisvaikeus SLI
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Sensorinen integraatio
Tutustumispäivä  8.00 aamukahvi  8.05 tervetuloa kouluun, rehtori Vesa Malin  8.10 Kuparivuoren koulussa opiskelusta, Vesa Malin  8.40 oppilaan.
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
Mielenterveys s. 110 –
Tutustumispäivä  8.30 aamukahvi  8.35 tervetuloa kouluun, rehtori Vesa Malin  8.50 ekaluokkalaisten arkea, 1a:n opettaja Sofia Jääskeläinen.
Lukivaikeus.
Sisältö Menetelmän taustaa Menetelmän 8 askelta – 1. Liikkeelle (Move!) – 2. Video minulle – 3. Puhetta minulle – 4. Video sinulle – 5. Puhetta sinulle.
Vantaan dysfasiaprojekti Tutkimussuunnitelmat 1,2,3 Leena Isotalo Sinikka Hannus Pia Isoaho.
IN ENGLISH THIS POWER POINT PRESENTATION IS IN ENGLISH TO BE SEEN IN
OPPIMISVAIKEUDET Ylivoimaisesti yleisin oppimisen vaikeus on luki-vaikeus. Sen vaikea muoto on dysleksia. Noin 10 % koulutulokkaista tarvitsee yksilöllistä.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Kuvat ja tukiviittomat opetuksen tukena
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Sosiaalinen syrjäytyminen
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Antti Pollari Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry
HUONOKUULOISUUS n suomalaisella jonkinasteinen kuulon alenema hyötyisi kuulokojeen käytöstä käyttää säännöllisesti kuulokojetta.
Erityistä tukea tarvitsevan ohjaaminen Helena Sorsa.
DOWNIN SYNDROOMA. MITÄ DOWNIN SYNDROOMA TARKOITTAA? Downin syndrooma on yleisin kehitysvamman aiheuttaja ja Suomessa Downia sairastavia on n henkilöä.
Käypä Hoito-suositus päivitetään, miksi ja miten Liisa Virkkunen
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
YHTEISTYÖ VANHEMPIEN KANSSA Erityisopettajien koulutus HyLa2/Kaste Marja Hämäläinen puheterapeutti, FM Hyvinvointitoimiala Turun kaupunki
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
KYSELYT SOVELTUVUUSKOKEESSA Kuullun ymmärtäminen, kuinka hyvin hakija kykenee pitämään kuulemaansa tietoa mielessä, keskittymiskyky, ohjeiden ymmärtäminen.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
Pro gradu-tutkimuksen ohjausseminaari 2016 Prof.Raija-Leena Punamäki PsT Marjo Flykt.
PERHEEN TUKEMINEN Anitta Huotari, Porstua ry.. PERHEEN KRIISI KAIKKI OSAPUOLET TARVITSEVAT TUKEA, KAIKKI REAGOIVAT KRIISIIN KRIISI MUUTTAA, RAJOITTAA.
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Epilepsialiiton näkemyksiä erikoissairaanhoidon keskittämisestä
NEPSY-OIREYHTYMÄ JA NUORUUS
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Esiopetuksen vuosiympyrä
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Angelmanin oireyhtymä
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Monipalveluasiakkaan palvelujen tiedolla johtaminen
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Marja-Kristiina Lerkkanen
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
Lasten kuntoutus Katja Hietaniemi Miia Kääntö Minja Liuska
Vaikeavammaisten kuntoutus
Folkhälsan on yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tavoitteena on tukea suomenruotsalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Toiminta kattaa.
Kuntoutuksen perusteet
Kielellinen erityisvaikeus
Kehityksellinen kielihäiriö (kielellinen erityisvaikeus, lapset ja nuoret) Julkaistu Perustuu päivitettyyn Käypä hoito -suositukseen.
Esityksen transkriptio:

SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys Puheilmaisu tai kuullun ymmärtäminen on vaikeaa Sanavaraston lisääntyminen ja lausetasoinen puhe kehittyvät normaalia hitaammin Kuullun ja luetun ymmärtäminen ja oppiminen vaikeampaa Anitta Huotari

SLI:n syyt perinnöllisyys SLI:n syyt eivät selity aistitoimintojen, tunne-elämän tai ymp.tekijöiden poikkeavuuksilla tai kaksikielisyydellä mikään yksittäinen testi ei luotettavasti tunnista SLI:tä Anitta Huotari

Diagnosointi Kuulotutkimus Puheterapeutin arvio Lastenneurologin kliiniset ja etiologiset tutkimukset Foniatrin tutkimus Neuropsykologiset tutkimukset ja mahdollisesti toimintaterapeutin arvio Työryhmän arvion pohjalta diagnoosi tarkentuu Anitta Huotari

Vaikutus elämään Kielelliset vaikeudet voivat vaikeuttaa myös keskittymistä ja vuorovaikutusta sekä aiheuttaa tunne-elämän ongelmia Suurella osalla liikkumiseen ja käden ja silmän yhteistyöhön liittyviä pulmia Päättelykyky vaikeutuu kielellisen ymmärtämisen ja muistamisen vaikeuksien myötä Anitta Huotari

SLI-lapsen hoito ja kuntoutus Puheterapia ja harjoitusten tekeminen vanhemman opastuksella kotona Tietokoneavusteinen harjoittelu Toimintaterapia Valmennus, jonka avulla SLI:n haittoja (mm. sosiaaliset taidot, tunneilmaisu, keskittymisvaikeudet) voidaan vähentää ja korvata muilla taidoilla Tukiviittomat, kuvat, musiikkiterapia Anitta Huotari