Tasa-arvosuunnittelu hallintokunnan näkökulmasta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KT:n selvityksiä Tasa-arvosuunnittelu ja palkkakartoitukset kunta-alalla vuonna 2012.
Advertisements

Potpuri Pereen päiväkodissa
(2012). OHEISMATERIAALIN TARKOITUS Kalvosarja on oheismateriaali oppaalle TASA ARVOSTA LAATUA JA VAIKUTTAVUUTTA JULKISELLE SEKTORILLE Opas kuntien ja.
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Jukka Vehviläinen, DiaLoog Tieto nuorten palveluiden tukena Nuorten elinolot -seminaari Forssa.
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
Henkilöstöä koskevat kirjaukset muissa yhdistymissopimuksissa, Salo ja Kouvola UusiKunta- henkilöstöryhmä.
PRIIMA -kehittämispäivä
Valtavirtaistaminen käytäntöön (2010 – 2012) -hanke
Työmarkkinajärjestökysely tasa-arvosuunnitelmista ja palkkakartoituksista 2012 Akava
Leena Linnainmaa Varapuheenjohtaja, Naisjärjestöjen Keskusliitto
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Markus Söderlund Kanuuna-seminaari, Tampere Miksi ja miten nuorisojärjestöjen työtä kannattaa arvioida? #nuorisojärjestöt #laatu #arviointi #palaute.
Yhdenvertaisuus ja tulkkaus – mihin maahanmuuttajalla on oikeus?
Tasa-arvolaki ja sen muutossuunnitelmat
Tasa-arvosuunnittelu oppilaitoksissa ja työorganisaatioissa
Korkeakoulujen yhdenvertaisuustyön hyvät käytännöt Paula Pietilä, YTM Esok-seminaari
Kyläsuunnittelumalli
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 7/2012 Maahanmuuttajat SAK:laisilla työpaikoilla (N=1153) Eve Kyntäjä SAK:n maahanmuuttoasiantuntija.
Valtavirtaistaminen käytäntöön (2010 – 2012) -hanke Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen kuntiin ja valtion alue- ja paikallishallintoon.
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Sosiaalialan asiantuntijapäivät Vanha Satama
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
TASA-ARVOVIIKONLOPPU 17. – ANU-TUIJA LEHTO.
_______________________________________________________ Tasa-arvotyön perusasiakirjat Brighton Declaration 1994 Piikkarit-toimikunnan mietintö.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
1 4. Itsearviointiprosessi - yhteys sopimusohjaukseen Osallistujat/kohderyhmä Sosiaali- ja terveystoimen kaikki tulosalueet osallistuvat itsearviointiprosessiin.
TRIANGLE Avoin ammattiopisto-teemaryhmä
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Susanna Lehtonen Erityisasiantuntija Romaniväestön koulutustiimi
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Punaisen Ristin nuorisotoiminta Havaintoja jäsenkysely 2012:n pohjalta
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Viestintäsuunnitelma
Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointiprojekti Pekka Kähkipuro,
Vertaisohjaajatoiminta - itsearviointi ja auditointi 3/29/2015Tommi Ripatti / Nuorisoasiainkeskus.
Pilottihankkeiden onnistumiset, hankaluudet ja opinpaikat Veronika Honkasalo
HELSINKI KAIKILLE ESTEETTÖMYYSSYMBOLIHANKE Helsinki kaikille -projektin verkostoseminaari Anni Juutilainen Projekti-insinööri, Helsinki kaikille.
Women in fire and rescue services Mira Leinonen Helsinki.
Työ- ja elinkeinokeskus EAKR- ja ESR-rahoitus Pohjois- Savossa 2007 – Microteknia, Kuopio.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
www.nuorisokanuuna.fi1 Toimintasuunnitelmasta 2014 poimittua Seinäjoki.
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Welcome refugees! Nuorisoasiainkeskuksen toimenpiteitä pakolaisten auttamiseksi
Nuorten näköistä toimintaa Espoossa KOPPI Kohti kuntouttavampia työelämäpalveluita –hanke Projektisuunnittelija Hilla-Maaria Sipilä Tampere.
Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris,
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy / Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain uudistus työelämän näkökulmasta Xamk yt-neuvottelukunta
IHMISOIKEUSKESKUS - TEHTÄVÄNÄ IHMISOIKEUKSIEN EDISTÄMINEN Valtakunnallisen vammaisneuvoston VANEn seminaari YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia.
Strategia ja SHVK aikajanalla 
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Vuosikellon otsikko Tekstiä tähän Tekstiä
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Tasa-arvosuunnitelma
Yhdenvertaisuus sisältää tasa-arvon
Laadunhallintajärjestelmän kehittäminen Amistossa
Lapsi-ystävällinen kunta
Avoimen nuorisotyön arviointiväline: käyttöönotto Lounais-Suomessa (I aalto) Anu Gretschel, Erikoistutkija, FT, Nuorisotutkimusverkosto Pori,
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
RUOKAKASVATUKSEN VUOSIKELLO
Osallisuudesta Tanja Räty.
Esityksen transkriptio:

Tasa-arvosuunnittelu hallintokunnan näkökulmasta Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Helsingin nuorisoasiainkeskuksessa

Nuorisoasiainkeskus – monenlaista toimintaa nuorille Helsingissä Noin 90 nuorisotaloa ja muuta toimintapaikkaa ympäri Helsinkiä, esimerkiksi Fallkullan kotieläintila, toimintakeskukset, moottorihallit, skeittipaikat, graffitiseinät… Pääosin ilmaista toimintaa lukuun ottamatta esim. harrastusryhmiä ja leirejä Monenlaisia harrastuksia: www.harrastushaku.fi Lisätietoa:www.nuoriso.hel.fi

Yhdenvertaisuuslaki Viranomaisilla on velvollisuus kaikessa toiminnassaan edistää yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti sekä muuttaa olosuhteita, jotka estävät yhdenvertaisuuden toteutumista. Tämän velvollisuuden täyttääkseen viranomaisten tulee laatia yhdenvertaisuussuunnitelma. Yhdenvertaisuussuunnitelma on suunnitelma siitä kuinka viranomainen työnantajana ja omassa toiminnassaan edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäisee sekä puuttuu syrjintään. Suunnitelma tulee laatia etnisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi siinä laajuudessa kuin kunkin viranomaisen toiminnan luonne sitä vaatii. Vaikka suunnitteluvelvollisuus koskee vain etnistä alkuperää, on suunnitelma toiminnan kannalta hyödyllisempää, jos se kattaa sen lisäksi myös muita kiellettyjä syrjintäperusteita.

Tasa-arvolaki Tasa-arvosuunnitelmien tulee sisältää: selvitys työpaikan tasa-arvotilanteesta ja sen osana erittely naisten ja miesten sijoittumisesta eri tehtäviin sekä kartoitus naisten ja miesten tehtävien luokituksesta, palkoista ja palkkaeroista käynnistettäviksi tai toteutettaviksi suunnitellut tarpeelliset toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi ja palkkauksellisen tasa-arvon saavuttamiseksi; ja arvio tasa-arvosuunnitelmaan sisältyneiden aikaisempien toimenpiteiden toteuttamisesta ja niiden tuloksista Tasa-arvosuunnitelman teossa tulisi olla edustettuna eri henkilöstöryhmät ja suunnitteluun tulisi osallistua sekä naisia että miehiä Kun on kyse isosta, monitasoisesta organisaatiosta, koko organisaatiota koskeva tasa-arvosuunnitelma ei riitä, vaan tavoitteellinen ja suunnitelmallinen tasa-arvotyö edellyttää myös alaorganisaatioiden tasa-arvosuunnittelua ja sen toteutumisen seurantaa

Nuorisoasiainkeskuksen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2014-2017 Nuorisoasiainkeskuksella ollut tähän mennessä: kaksi monikulttuuriseen työhön (eli etniseen yhdenvertaisuuteen) liittyvää yhdenvertaisuussuunnitelmaa 2000-luvulla tasa-arvotyöhön liittyvät toimenpiteet mukana kaupungin tasa-arvosuunnitelmissa Johtoryhmän päätöksellä (syyskuussa 2012) valmisteltu viraston yhdenvertaisuus –ja tasa-arvosuunitelma Suunnitelman käsittely yhteistoiminnallisesti ja henkilökunnalle tiedottaminen ja kuuleminen eli osallisuus ovat olennainen osa prosessia; käynnistynyt syksyllä 2012 Suunnitelman on laatinut Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämisryhmä

Keskeisenä tausta-aineistona: a) henkilöstökysely henkilöstöpoliittisesta tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta (joulukuu 2012), vastanneita 202 eli 44,5% henkilökunnasta b) työyhteisöjen keskustelut toiminnallisesta tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta (joulukuu 2012 – helmikuu 2013), 61 lomaketta Tausta-aineiston perusteella on kuvattu nykytilanne ja niiden pohjalta on nostettu kehittämistä vaativat asiat sekä ideoitu toimenpiteitä 9 eri tahoa on kommentoinut suunnitelman nykyistä versiota: Vähemmistövaltuutetun toimisto, Seta ry ja HeSeta ry, Nuorisotutkimusverkosto, kaupungin henkilöstökeskuksesta sekä henkilöstöpolitiikkaosasto että maahanmuutto-osasto, vammaisneuvoston 2 jäsentä, Tyttöjen ja Poikien talon edustajat

Suunnitelman sisällöstä Suunnitelman ytimenä on yhdenvertaisuus ja tasa-arvo kaikessa moninaisuudessaan Näkökulmina on niin henkilöstöpoliittisen kuin toiminnallisen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen Toimenpiteiden lähtökohtana neljä kehittämistyön periaatetta: 1. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo käsi kädessä 2. Palojen sammuttamisesta aktiiviseen edistämiseen 3. Nuorten asema subjektina 4. Tilanneherkkyys ja reflektio yleisten hyvien käytänteiden sijasta -> lisäksi suunnitelmassa on näitä tarkentavat toiminnalliset ja henkilöstöpoliittiset toimenpiteet

Suunnitelman toimenpiteistä Väljyys toiminnallisissa toimenpiteissä Toimintaympäristöt ovat erilaisia ja yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen liittyvät tarpeetkin vaihtelevat. Tästä syystä on perusteltua, että toiminnallisen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisen toimenpiteet suunnitellaan ja toteutetaan mahdollisimman lähellä itse toimintaa. Näin on mahdollista myös aidosti ottaa nuoret mukaan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Henkilöstöpoliittisissa toimenpiteissä konkretiaa enemmän ja tiukempi raamitus Toimenpiteitä, jotka nousseet työyhteisöjen keskusteluista, on käynnistetty tänä vuonna (esim. osaamisen kehittämiseen sekä nuorisotyöhön liittyen)

Suunnitelman valmistelun vaiheet Johtoryhmän päätös 26.9.2012 Henkilökunnalle tiedottaminen (osastokokoukset ja intra) Kysely henkilökunnalle joulukuu 2012-tammikuu 2013 /henkilöstöpoliittinen yv ja ta Työyhteisöjen keskustelut joulukuu 2012-helmikuu 2013/toiminnallinen yv ja ta Kehittämisryhmä työstää tekstiä kevät-kesä 2013 Ulkopuolisten tahojen kommentointi Johtoryhmän ja henkilöstötoimikunnan käsittely lokakuu 2013 Henkilökunnalla mahdollisuus kommentoida suunnitelmaa Ruudin ydinryhmän nuorten kanssa toiminnallisten toimenpiteiden käsittely marraskuu 2013 Johtoryhmän käsittely joulukuu 2013 Nuorisolautakunnan käsittely joulukuu 2013

Sini Perho, suunnittelija Kiitos! Sini Perho, suunnittelija Helsingin nuorisoasiainkeskus sposti: sini.perho@hel.fi puh.09 310 71596