Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa 22.9.2011-31.12.2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maakunnallinen ohjausmalli
Advertisements

Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
VASITE-HANKE Ohjausryhmän kokous KESKEISET TOIMENPITEET Työnhaun ohjaus, työnhakupalvelu ja urasuunnittelu 2. asteelta valmistuneille Urasuunnittelu.
Oppilaanohjauksen kehittäminen Oulun kaupungin perusopetuksessa Kehittämistyötä ohjaa moniammatillinen ohjausryhmä, jossa on edustajat.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
RASEKO ja yhteinen koulutusstrategia 2015+
Tuumasta toimeen – opiskelijahuollon suunnitelmat eläviksi Jipot ja jekut Loimaa Mervi Leino Projektikoordinaattori.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea moniammatillisen ohjauksen ja opiskelijahuollon kehittämiseen klo Verkostotapaaminen/ohjaustilaisuus.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa
Näkökulma ammatillisen koulutuksen nykytilaan
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2010.
NITOJA – Nivelvaihe, toiminta ja jatko työelämään – Projektityöntekijät: Marja Riitta Lygdman, projektipäällikkö, p Päivi.
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ 1 OMA POLKU-HANKE –
1 Valtakunnallinen laajennetun työssäoppimisen kokeilu painoviestinnän alalla – Kokeilun, projektin sisältö ja tavoitteet - Kokeiluissa.
YVI Yrittäjyyskasvatus opettajankoulutukseen!
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelma Missä mennään + viimeinen hankehaku.
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Polkuja läpäisyn tehostamiseen- tavoitteista näkyviksi teoiksi KOKKOLASSA Sedu Seinäjoki ammattistartti.
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Lapissa - LÄPSY Toteuttajatahot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Näin me ajatellaan – Nuorten kuulemisen tuloksia keväältä 2010.
JYVÄSKYLÄN KRISTILLINEN OPISTO PELTOLA 2009 Työelämälähtöisyys ja kumppanuudet ammatillisen lisäkoulutuksen laatutyössä Yhteishanke Turun kristillinen.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
YRITTÄJYYDEN OPETTAMINEN TURUN AMMATTI- INSTITUUTTI TALOTEKNIIKKA 5ov.
Työpaikkakouluttaja- hanke
PEDAGOGINEN NÄKÖKULMA
1 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa –
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Pilotoinnin tavoite Tavoitteena on testata kriteeri- ja arviointiprosessiehdotusten toimivuutta ja tunnistaa niihin.
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Kuuluu valtakunnalliseen Opin ovi –perheeseen Toiminta-aika Toimijat: Länsirannikon koulutus Oy WinNova Satakunnan koulutuskuntayhtymä.
Polkuja läpäisyn tehostamiseen – tavoitteista näkyviksi teoiksi
Laajennettu työssäoppiminen Hannu Haapalainen. Hankkeen koordinoija: Koulutuskeskus Salpaus / Maarit Kuosa Osatoteuttaja: Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä.
Nuorten oppisopimus Liisa Uusitalo Tampereen seudun ammattiopisto
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Jatkohanke – Kainuun ammattiopisto
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Jousto-hanke (ent. Joustavuutta oppimiseen) OPH:n seurantakäynti
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Joustavuutta oppimiseen Tavoitteet: -verkoston yhteiset tavoitteet joustavat opintopolut osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen -AmisURA-hankkeen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa Nuorten kuuleminen Läpäisy ja työelämään.
Atto-aineita työssäoppien Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
Innova Länsi-Suomen akk
Projektipäällikkö Matti Mäkelä
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
Ammattitaitoa työssäoppimalla ja verkossa
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä Liisi Mattila ja Anu Parantainen
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN OPISKELIJOIDEN YKSILÖLLISTEN OPINTOPOLKUJEN TUKEMINEN YLEISISSÄ AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA Opetus- ja kulttuuriministeriön.
Työssäoppimisen laajentaminen Määrällisesti Laadullisesti Testattuja toimintamalleja.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Reformi haltuun OKM.
VERTUe - Ohjaten ja vertaistukien ammattilaiseksi 11/2016 – 12/2017
Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Esityksen transkriptio:

Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa

Hankkeen tavoitteena on ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen ja opintojen keskeyttämisen vähentäminen Varsinais-Suomen maakunnan eri toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa kehittämällä ennakoivia ja yksilöllisiä ohjaus- ja tukimalleja.

Hankkeen toteuttajat • Turun kaupungin kasvatus- ja opetustoimi / Turun ammatti- instituutti (hallinnoiva organisaatio) • Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä • Peimarin koulutuskuntayhtymä • Raision seudun koulutuskuntayhtymä RASEKO • Salon seudun koulutuskuntayhtymä, Salon seudun ammattiopisto • Turun kristillisen opiston säätiö

Hankkeen toteutus Hanke on jaettu kuuteen työkokonaisuuteen, jotka ovat: • Työkokonaisuus 1: Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden keskeyttämisten vähentäminen • Työkokonaisuus 2: Yksilöllisten ohjauspolkujen kehittäminen • Työkokonaisuus 3: Läpäisyn tehostaminen • Työkokonaisuus 4: Arviointi ja vertaiskehittäminen • Työkokonaisuus 5: Tiedotus ja hanketulosten levittäminen • Työkokonaisuus 6: Hankkeen hallinto

Työkokonaisuus 1: Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden keskeyttämisten vähentäminen • opintojen alkuvaiheen ohjaus- ja tukitoimien kehittäminen • opiskelijoiden ryhmäytymisen ja osallisuuden tehostaminen • ryhmänohjaajien/luokanvalvojien ohjausosaamisen lisääminen • aikaisemman osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen mallien kehittäminen ja tehokkaampi huomioiminen opintojen suunnittelussa • erityisenä kohderyhmänä opintonsa jo aiemmin keskeyttäneet • keskeytykseltä palaavien opiskelijoiden ohjauksen tehostaminen

Työkokonaisuus 2: Yksilöllisten ohjauspolkujen kehittäminen • yksilöllisten opintopolkujen suunnittelu ja pilotointi, uusien toimintamallien kehittäminen ja käyttöön otto koko maakunnassa • MAST-hankkeen aikana kehitetyn työpajayhteistyömallin ja siihen liittyvien materiaalien ja verkoston hyödyntäminen sekä Laajennettu työssäoppiminen -hankkeen hyvien käytäntöjen hyödyntäminen • tekniikan pajan käynnistäminen osana metallin opetusta • oppisopimuskoulutuksen hyödyntäminen (esim malli, tuettu opso) • ATTO-aineiden joustavan suorittamisen mallien kokeilu ja käyttöönotto (esim. samanaikaisopetus)

Työkokonaisuus 3: Läpäisyn tehostaminen • valmistumassa olevien opiskelijoiden läpäisyn tehostaminen (esim. ammatillisten rästipajojen avulla) • MAST-hankkeessa kehitetty keskeyttämisen ehkäisy -toimintamallin ja siihen liittyvien toimintaohjeiden, prosessikuvausten ja lomakkeiden käyttöön oton vahvistaminen • MAST-hankkeessa kehitettyä työnhakumateriaalin levittäminen ja niihin liittyvien koulutuksien ja ohjauksen kehittäminen, kokeilu ja käyttöönotto • erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työelämään siirtymisen uraohjausmallin kehittäminen • opiskelijoiden itsearvioinnin mallien kehittäminen ja käyttöönotto osana koko opiskeluaikaa

Työkokonaisuus 4: Arviointi ja vertaiskehittäminen • suunnitteluryhmän sekä työkokonaisuuksien kokousten hyödyntäminen – jatkuva itsearviointi • erilliset arviointi- ja kehittämispäivät • Tuotetori -tilaisuudet vertaiskehittämisen välineenä • vertaisarvioinnin toteuttaminen Kolvi oy:n kanssa

…tosiasioiden hyväksyminen ”Meidän tehtävämme on opettaa juuri niitä lapsia, joita meillä on. Ei niitä lapsia, joita meillä joskus oli, ei niitä lapsia, joita toivoisimme koulussamme olevan eikä niitä lapsia, jotka ovat olemassa vain kuvitelmissa. Se tarkoittaa, että meidän on tarjottava oppimisympäristö, joka on yhtä monipuolinen kuin ihmisyys itse.” Chris Pense, Toronton koululaitoksen johtaja (lähde: Opettaja-lehti 50/2010, Hanna Kivistö)