Terveyttä luonnonantimista Marjojen terveysvaikutuksia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
11 VAKUUTUSTUTKIMUS 2012 Esitys Tutkimuksen tavoitteena on selvittää suomalaisten: yleiskuvaa vakuutusyhtiöistä ja vakuutustuotteista riskintuntemusta.
Advertisements

Vitamiinit ja kivennäisaineet
1 Ostopaikkakysely Heli Rauman Anu Simonen. 2 Kyselyn toteutus •Riihimäen kotitalouksiin lähetettiin yhteensä 2780 kyselyä •Kotitaloudet valitsimme postinumeroiden.
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Potentiaalia ja ansaitsemismahdollisuuksia
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Ruuansulatus Bg9/TH Hampaat maitohampaat, pysyvät 20 32
Kalanjalostusprosessit Suomessa.. Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100.
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
Marjojen tuotekehityksestä ja suuntauksista maailmalla
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Place client logo here in Slide Master RI Elokuu 2009 Jorma Hakanen Lääkkeiden määrääminen ja rinnakkaislääkkeet –tutkimus.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Yritysrahoituskysely 2012.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton yksityishammaslääkärijäsenille (2282 kpl, 15 enemmän kuin 2007)
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
*) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat 1994–2014, syyskuu Yleisimmät.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
Marjat ruokapalveluissa
Painonpudotushaaste 6. kuidut
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat,
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
Marjojen terveysvaikutukset - koostumus: ravintoaineet ja polyfenolit - esimerkkejä terveysvaikutuksista Riitta Törrönen, dosentti, yliopistotutkija.
Talousnäkymät Valtiosihteeri Raimo Sailas SITRA,
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
A-vitamiini ja näkeminen
NEOLIFEBAR Hedelmä- ja pähkinä – välipalapatukka.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
1. Hiili – elämän alkuaine
Superfood.  markkinointitermi, jota yleensä käytetään kuvaamaan ruokaa tai ruoka-ainetta, joka on poikkeuksellisen ravinnetiheää.  Superruoat ovat yleensä.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Lääkekorvausoikeudet
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
A-vitamiini ja näkeminen
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Syöpää aiheuttavia elintapoja
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
APUA! Oletko sekaisin rasvasta?
Unelmien liikuntapäivä
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Terveyttä luonnonantimista Marjojen terveysvaikutuksia Mila Haapalahti FT, Laillistettu ravitsemusterapeutti Johtava ravitsemusasiantuntija Nutrinet Oy mila.haapalahti@nutrinet.fi

Terveyttä luonnonantimista Marjojen terveysvaikutuksia I Mitä uutta? II Mitä kaikkea marjoissa on? III Tutkimustietoa marjojen terveysvaikutuksista

Marjojen terveysvaikutukset vahvistettu ”Kotimaiset marjat ovat erinomaisia flavonoidien ja muiden fenolisten yhdisteiden lähteitä. Fenolisilla yhdisteillä näyttää olevan monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Ne estävät hapettumista eli toimivat antioksidantteina sekä elintarvikkeissa että elimistössä. Lisäksi eräiden tutkimusten mukaan ne saattaisivat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja, syöpää, allegioita ja tulehduksia.” Mediuutiset 14.10.2005

Ruusunmarja helpottaa nivelreumaa Ruusunmarja voi helpottaa nivelreumaa sairastavan oloa, kertoo Dagens Medicin-lehti. Tanskalais-saksalaisen tutkimuksen tuloksia esiteltiin Barcelonassa reumasairauksia käsittelevässä lääkärikonferenssissa. Berliinin ja Kööpenhaminan yliopistojen tutkimukseen osallistui 89 potilasta kuuden kuukauden ajan. 90 prosenttia keski-iältään 56-vuotiaista potilaista oli naisia. Potilaiden tavalliseen reumalääkitykseen yhdistettiin ruusunmarjasta tehtyä jauhetta. Potilaiden kipu väheni, liikkuvuus parani ja yleinen elämänlaatu kohentui. Kööpenhaminan yliopistollisen sairaalan ylilääkärin Kai Winterin mukaan ruusunmarjan vaikutus selittyy 90 prosenttisesti sen sisältämällä tulehdusta ehkäisevällä galaktolipidillä. Tanskalaiset ovat patentoineet galaktolipidin nimellä GOPO. Viisi aikaisempaa Scandinavian Journal of Reumatology -lehdessä julkaistua tutkimusta ovat osoittaneet ruusunmarjajauheen helpottavan nivelrikon oireita. Jauhe helpotti potilaiden oloa jo kolmessa viikossa. He pystyivät jopa vähentämään muuta lääkitystään. Mediuutiset: [Anna Niemelä 28.6.2007, 11:21]

Puolukassa harvinaisia flavonoideja 100 g:lla puolukkaa vastaava virtsatietulehduksilta suojaava vaikutus kuin pensaskarpalolla vastaavia flavonoideja kuin karpalossa, mustikassa ja juolukassa, mutta 30 x vähemmän

Lakassa mikrobien kasvua estäviä aineita Ellagitanniineja lakassa, vadelmassa, mesimarjassa ja mansikassa Lakkauutteen ja ellagitanniinien havaittu estävän mm. salmonellan kasvua

Suomi on maailman paras marjamaa Luonnonmarjoja kypsyy 100 kg/hlö/v Hyvät kasvuolosuhteet –yölämpötila selvästi päivälämpötilaa alhaisempi, vaikuttaa mm. marjojen C-vitamiinipitoisuuteen

Mitä kaikkea marjoissa on ? Vettä 80-90% Kuitua enemmän kuin hedelmissä Vitamiinit: C, E, A Kivennäisaineet: Ca, Mg, Fe, Se, P, K rasvahapot (mm. n-3,n-6) Luonnon väriaineet -fenoliyhdisteet Aromit Orgaaniset hapot

Marjoissa on enemmän C-vitamiinia hedelmissä Suurin mahdollinen C-vitamiinipitoisuus saavutetaan, kun yölämpötila on selvästi päivälämpötilaa alhaisempi

E-vitamiinia enemmän kuin hedelmissä Hedelmistä ainoastaan avokado sisältää yhtä paljon E-vitamiinia kuin marjat

Marjoissa A-vitamiinia Marjojen karotenoidipitoisuus nousee kypsymisen edistyessä

Marjoissa omega-3 ja omega-6-rasvahappoja n-6 ja n-3 rasvahappoja eniten karpalossa, puolukassa ja mustikassa n-6:n-3 suhde ihanteellinen, noin 1:1 Marjoissa vähän rasvaa (alle 1g/100g), poikkeuksena tyrnimarja (5 g/100g)

Marjojen siemenöljyt Siemenöljy on marjan energiavarasto Suomalaisten marjojen siemenöljyissä öljyhappoa linolihappoa (n-6) gammalinoleenihappoa eli GLA:ta (n-6) alfalinoleenihappoa (n-3) stearidonihappoa (n-3) palmitoleiinihappoa (n-7) Mitä pienemmät siemenet, sitä suurempi öljypitoisuus (mustikka, puolukka, karpalo)

Tyrniöljy Öljyä sekä siemenissä että marjalihassa ja kuorissa Tärkein rasvahappo harvinainen palmitoleiinihappo (n-7) Myös n-6 - ja n-3–rasvappoja, suhde hyvä E-vitamiini Karotenoidit (A-vitamiinin esiasteita) Kasvisterolit

Marjojen Fenoliyhdisteet Mm. flavonoidit, fenolihapot, tanniinit, lignaanit ja stilbeenit Kasvikunnassa yli 6000 erilaista flavonoidia Fenoliyhdisteet ovat antioksidantteja Antosyaanit antavat marjoille niiden punaisen, sinisen tai mustan värin; mitä tummempi marja, sitä enemmän flavonoideja Kaikkia fenoliyhdisteitä eniten marja-aroniassa, mustikassa ja ruusunmarjassa, variksenmarja, juolukka, mustaherukka, mesimarja Antosyaaneja eniten mustikassa, marja-aroniassa ja variksenmarjassa Fenoliyhdisteitä enemmän kokonaisessa marjassa kuin murskatussa marjassa tai mehussa (suurin osa jää kiinteään jätteeseen)

Fenoliyhdisteiden terveysvaikutuksia Fenoliyhdisteiden vaikutuksia (tutkittu ihmisillä mm. tee, punaviini,kaakao ja suklaa) Veren antioksidanttiaktiivisuuden nousu Estävät LDL-kolesterolin hapettumista Vähentävät verihiutaleiden sakkautumista Alentavat verenpainetta Parantavat verisuonten endoteelin toimintaa Tehostavat rasvojen palamista  runsas flavonoidien saanti näyttää suojaavan sydän- ja verisuonisairauksilta ja keuhkosyövältä  ei voida vielä antaa suosituksia, mitä fenoliyhdistettä ruokavaliosta tulisi saada ja paljonko sopivasti/liikaa?

Marjojen kivennäisaineet Kaliumia ruusunmarja, mustaherukka Kalsiumia ruusunmarja, tyrnimarja Fosforia mustaherukka, punaherukka magnesiumia ruusunmarja, lakka rautaa mustikka, vadelma Seleeniä puolukka, ruusunmarja

Hapot Marjoissa yleisimmät hapot: sitruunahappoa ja omenahappoa Orgaaniset hapot tehostavat raudan imeytymistä Bentsoehappoa puolukassa, karpalossa, lakassa Estää hiivojen, homeiden ja bakteerien vaikutuksia

Lignaanit Fenoliyhdisteisiin kuuluvia kasviestrogeeneja Suomessa soijan käyttö vähäistä: kasviesterogeeneja saadaan eniten ruisleivästä ja marjoista, hedelmistä ja kasviksista Marjoista mansikassa, puolukassa ja karpalossa eniten lignaaneja (samaa luokkaa kuin ruissekaleivässä)

Tutkimustietoa marjojen terveysvaikutuksista Antioksidanttivaikutus Antimikrobisuus Mustikka ja silmien terveys Mustikka ja aivojen terveys Marjojen siemenöljyjen vaikutukset Marjat ja syöpä

Yhteenvetoa ihmisillä tehdyistä tutkimuksista Suojaa virtsatietulehduksilta (karpalo, karpalo-puolukka) Vähentää kariesta aiheuttavia bakteereja (karpalosuuvesi) Suurentaa hieman aterianjälkeistä antioksidanttikapasiteettia Parantaa hämärässä näkemistä ? (mustikka, mustaherukka) Alentaa hieman LDL-kolesterolia (mustaherukka) Nostaa HDL-kolesterolia (tyrniöljy) Lievittää atooppista ihottumaa? (tyrnin ja taikinamarjan öljy) Voimistaa veren hyytymistä estävien lääkkeiden tehoa (karpalo)

Yhteenvetoa koe-eläimillä tehdyistä tutkimuksista Estää ikääntymiseen liittyviä muutoksia kognitiivisissa ja motorisissa toiminnoissa (mustikka) Estää kasvainten muodostumista ruokatorvessa (mansikka, mustavadelma, karhunvatukka) Vähentää kasvainten muodostumista paksusuolessa (mustikka, marja-aronia) Estää ja parantaa mahahaavaa (tyrniöljy) Lievittää tulehdusta ja kipua (tyrniöljy)

Yhteenvetoa in vitro tutkimuksista (koeputkessa, soluviljelmässä tai muussa vastaavassa) Estää haitallisten suolistobakteerien kasvua (lakka, vadelma + monet muut) Estää helikobakteerin kasvua ja kiinnittymistä mahan limakalvolle karpalo, mustikat, vadelma, lakka, mansikka, mustaherukka) Estää syöpäsolujen kasvua mustikka, marja-aronia, lakka + monet muut) Suurempi antioksidanttivaikutusteho kuin muilla elintarvikkeilla (useimmat marjat)

Lähteitä Kaisu Riihinen. Phenolic compounds in Berries (Marjojen fenoliset yhdisteet). Väitöskirja. Kuopion yliopisto 2005. Riitta Törrönen. Tutkimustietoa marjojen terveellisyydestä ja terveysvaikutuksista. Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskus (ETTK), Kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Kuopion yliopisto 2006. Sitra. Marjaklusterin raportti 06/2007