Palveluohjaus ja palvelutarpeenarviointi työryhmän I kokous 4.9.2013 klo 13.00 – 15.00.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

KUNTO -projekti
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kyläfoorumi Valtimolla
Projektisalkun hallinta
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Muistitiimi Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Asiakkaan osallisuus omien palveluiden kehittämiseen – Ravitsemus, liikunta ja toimintakyky – kolme asiaa, millä mahdollistetaan kotona kokonainen elämä.
Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto
Toimintakykyinen vanhus hoiva-asumisessa
Oma tupa, oma lupa –hankkeen Road Show Mikä Road Show Kuntia vanhuspalvelulain toimeenpanossa tukeva Oma tupa, oma lupa -hanke päättyy Luovumme.
neuvotteleva virkamies
TOIMINTAKYVYN EDISTÄMINEN JA KOTIKUNTOUTUS
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Väli-Suomen Ikäkaste Pohjalaismaakuntien vanhustyön kehittämiskeskus Päivi Niiranen Projektikoordinaattori.
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
TerPS2 Pirkanmaan osahanke 3. 9
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
Keski-Pohjanmaa-Kainuu-Oulunkaari-Lappi Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN PERHELÄHTÖISTÄ TOIMINTAMALLIA KEHITTÄMÄLLÄ Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti-hankkeen.
Mielenterveys- ja päihdeasiakas terveyskeskuksessa - Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille päätösseminaari Salon avoterveydenhuollon.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi SenioriKasteen väliarviointi 06/ koonti ja esittely Ohjausryhmä Liisa Ahonen.
Vanhuspalvelulaki & laatusuositus Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriö.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Hoidon saatavuuden ja yhtenäisten hoidon perusteiden uudistaminen Työryhmä L-M Voipio-Pulkki Työseminaari
Osaamisen vahvistaminen ja vertaistuki Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne ◦ Kehittämispäivät ( 6 x 2 pv)kuntien vanhustyön esimiehille ◦ Kuntien hyvät.
Avoimen tiedon ohjelman toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelmasta  Toimintasuunnitelma syksyksi 2014 on koottu ohjelman keskeisistä suunnitteludokumenteista.
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
Esiselvitys.
Innokylän Roadshow Turku
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Salon vanhuspalveluiden palvelurakenteen kehitys 2008 – 2015
Oulunkaaren toiminnallinen osakokonaisuus
Ikäihmisten kuntoutus
TOIKE-hankkeen toimintamalli ja nykytila Polut hoitoon ja kuntoutukseen -kokeilujen OTE7 vertaisoppimispäivät Tampere Kärkihanke: osatyökykyisille.
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osahanke Muistisairaan palveluprosessimalli Ohjausryhmä
Gerontologisen kokonaisarvioinnin prosessimalli
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Oma tupa, oma lupa - Kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla Keski-Suomen hankesuunnitelma vanhuslain toimeenpanoon varattuun.
Mikä on koordinaatiohanke ja miten se tukee alueellisia kokeiluja
Pohtimolampi Vanhustyön kehittämisyksikkö
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä
Arvioinnista arkipäivää
Lastensuojelun sosiaalityön moniammatillinen toimintamalli 22. 2
Klo – Polut hankkeen työkokous Yhteisen toimintamallin työstö pienryhmissä ja yhteinen purku.
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Työikäisten kuntoutus
Ohjausjärjestelmä yhdellä kuvalla
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Osallisuutta tukeva toiminta: Savon OTE
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
Ikääntyneiden sovitetut palvelukokonaisuudet ja vanhusneuvostot - Päijät-Häme Riihimäki Anu Olkkonen-Nikula.
Kehittämisprosessit VamO-hankkeessa
Osaohjelmien 1&4 kuulumisia
SenioriKaste – Kainuun toiminnallinen osakokonaisuus
Yhteinen keittiö -hanke
Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
Osatyökykyisille tie työelämään
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Pirkanmaan shp:n, Kanta-Hämeen shp:n ja Etelä-Pohjanmaan shp:n yhteistyön tiivistäminen Yhteistyön tavoitteiden ja tulevaisuuden toimintaperiaatteiden.
Esityksen transkriptio:

Palveluohjaus ja palvelutarpeenarviointi työryhmän I kokous klo – 15.00

Hankkeen rooli Hankekunnan rooli •Organisoi työryhmien työskentelyä, hoitaa kokoon kutsumisen, etsii toimivia käytäntöjä ja toimintamalleja, järjestää tutustumiskäyntejä tai asiantuntijoita työryhmän tueksi •Toimii tarvittaessa kunnissa kehittämisen ja jalkauttamisen tukena mahdollisuuksien mukaan •Tarvittaessa mukana työyhteisöpalavereissa tiedottamassa tai ideoimassa toimintoja •Verkostojen luoja (eri toimijat, hankkeet, ylimaakunnallisuus jne.) •Rinnalla kulkija, tukielementti •Sitoutuminen työskentelyyn •Tiedon välittäminen omassa organisaatiossa •Oman nykytilan analysointi ja kuvaaminen •Muutostarpeen tunnistaminen ja määrittäminen (työyhteisön kanssa) •Ratkaisujen ja keinojen etsiminen ja ideointi (työyhteisön kanssa ja työryhmätyöskentelyssä) •Suunnitelmien laatiminen ja käytäntöön vienti (työryhmätyöskentelyssä ja yhdessä työyhteisöjen kanssa) •Kehittäminen on koko henkilöstön yhteinen asia •Osaaminen on kunnissa ja kehittäminen tapahtuu siellä •Työryhmätyöskentelyn arvioija

Työryhmän tavoitteet, tulokset ja toiminta- ajatus Yhtenäistetään kuntien palveluohjauksen periaatteita yhtenäisen kotiin kuntoutuksen ideologian pohjaksi Kehitetään palvelutarpeenarviointiprosessia asiakaslähtöisemmäksi ja ennalta- ehkäiseväksi erityisesti kotihoidon ulkopuolelle jäävien toimintakyvyn säilyttämiseksi (gerontologisen hoitotyön periaatteiden mukaisesti) Kehitetään asiakkaille palvelutarpeen arviointia edeltävä oman elämän kartoituskysely Toimintakyvyn arvioinnin kehittäminen Koetun palvelun laadun mittarin kehittäminen / käyttöönoton suunnittelu Koottu tieto nykyisistä kriteereistä  luotu alustavan yhteisen kriteeristön pohja Benchmarkattu kotihoidon ulkopuolelle jääneiden ohjauksen käytänteet kunnissa Käynnissä mahdollisesti tarvittavan kehittämisvalmennuksen suunnittelu Luotu kartoituskysely ja sovittu sen käyttöönotosta sekä hyödyntämisestä Kartoitettu koetun palvelun laadun potentiaaliset mittarit HANKESUUNNITELMAN MUKAISET TOIMENPITEET TOIMENPITEIDEN TULOSTAVOITTEET 1. Palveluohjaus: 1. nykyisten toimintamallien kuvaaminen, 2. nykyiset kriteerit, 3. yhteisten kriteerien suunnittelu ALATYÖRYHMÄT 2. Palvelutarpeen ulkopuolelle jäävät: 1.Keskinäinen benchmarkaus 2.Kartoituskyselyn muokkaaminen ja hyödyntäminen Saadaan THL:stä 3. Arvioinnin kehittämisvalmennuksen suunnittelu ja prosessien kehittäminen

Palveluohjaus: alatyöryhmä 1. Palveluohjaus I kokous: nykyisten toimintamallien ja kriteerien kuvaaminen Kokouspaikka ja –aika: II kokous: yhteisten kriteerien suunnittelun aloittaminen III kokous: yhteisten kriteerien suunnittelun jatkaminen Kokouspaikka ja –aika: SYKSYN TYÖSUUNNITELMA

Palvelutarpeen ulkopuolelle jäävät: alatyöryhmä Palvelutarpeen ulkopuolelle jäävät III kokous: 1.Keskinäinen benchmarkaus ja kartoituskyselyn muokkaaminen ja hyödyntäminen Kokouspaikka ja -aika: II Kokous: Keskinäinen benchmarkaus ja kartoituskyselyn muokkaaminen Kokouspaikka ja -aika: I Kokous: Keskinäinen benchmarkaus, perehtyminen kartoituskyselyyn, sen tavoitteista sopiminen Kokouspaikka ja -aika: Keuruu xx.x klo xx (Voimavarahoitaja ) SYKSYN TYÖSUUNNITELMA

Toimintakyvyn arvioinnin kehittämisvalmennus: alatyöryhmä Kehittämisvalmennuksen suunnittelu ja prosessien kehittäminen Kokousaika ja –paikka: II Kokous: Valmennuksen suunnittelu I Kokous: Toimintakyvyn arvioinnin osaamispuutteiden määrittely  valmennuksen tavoitteet Kokousaika ja –paikka: SYKSYN TYÖSUUNNITELMA III Kokous: Valmennuksen suunnittelu Kokousaika ja –paikka:

Oma tupa, oma lupa II – hankkeen suunnittelu

Kaste osaohjelma III (ikäihmisten palveluiden rakennetta ja sisältöä uudistetaan - Hankesuunnitelmassa tulee huomioida, että se tulee kohdistaa johonkin KASTE ohjelman kuudesta osaohjelmasta. Nyt suunnitteilla oleva hanke on luontevinta kohdistaa KASTE osaohjelmaan III ”Ikäihmisten palveluiden rakennetta ja sisältöä uudistetaan”. - Osaohjelman III yleiset tavoitteet ovat: •Kotona asumisen tukeminen ja toimintakyvyn ylläpito (riskiryhmät huomioiden) •Moniammatillinen yhteistyö, palveluohjaus, palvelutarpeen arviointi ja neuvonta •Kuntoutus ja muiden toimintakykyä ylläpitävien keinojen käyttöönotto •Laitoshoidon purkaminen ja laadullinen kehittäminen

Toimenpide 6 ( toteutetaan ikäihmisten palveluiden rakennemuutos) - Osaohjelman lisäksi hankehakemus ja -suunnitelma on kohdennettava vielä tiettyyn osaohjelman toimenpiteeseen. Käytyjen keskustelujen pohjalta sopivin toimenpide näyttäisi olevan osaohjelman III toimenpide 6: Toteutetaan ikäihmisten palvelujen rakennemuutos. - Toimenpiteessä 6 kehitettäviä asioita ovat: 1. Parannetaan ja yhdenmukaistetaan palvelutarpeen arviointikäytänteitä 2. Uudistetaan ikäihmisten palvelujen laatusuositus ja käynnistetään sen toimeenpano 3. Parannetaan hoitoketjujen koordinaatiota ja sujuvuutta. Pitkäaikaisen laitoshoidon tarvetta vähennetään uudistamalla ympärivuorokautista hoitoa, ja monipuolistamalla ja lisäämällä kotiin saatavia palveluja ja kuntoutusta (4. Valmistellaan ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma yhdessä YM:n kanssa) (5. Valmistellaan omaishoidon kehittämisohjelma, jonka avulla vahvistetaan omaishoidon säädöspohjaa ja kehitetään omaishoitoperheiden monimuotoista tukea)

1. Millainen on vuoden 2016 lopussa ikäihmisten palveluiden rakennemuutoksen ihannetilanne? 2. Mitä kehittämisaskeleita se vaatii: -Ikääntyneen väestön itsemääräämisoikeuden, osallisuuden ja toimijuuden osalta? -Yhdenvertaisen palveluihin pääsyn osalta? -Iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden yksilöllisiä tarpeita vastaavien ja yksilön omaa vastuunottoa tukevien palveluiden osalta? -Johtamisen kehittämisen osalta?

1. Millainen on vuoden 2016 lopussa ikäihmisten palveluiden rakennemuutoksen ihannetilanne?

2. Mitä kehittämisaskeleita se vaatii: -Ikääntyneen väestön itsemääräämisoikeuden, osallisuuden ja toimijuuden osalta? -Yhdenvertaisen palveluihin pääsyn osalta?

-Iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden yksilöllisiä tarpeita vastaavien ja yksilön omaa vastuunottoa tukevien palveluiden osalta? -Johtamisen kehittämisen osalta?