Sähköä ilmassa! Onkijat ja sähköturvallisuus Willy Toiviainen TUKES.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matti Sipponen 1 Power taitoilta kevät 2005 Kilpailupäivä ja kilpailusuoritus.
Advertisements

Milloin on kyse lääkevahingosta?
Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Johtoalueiden vierimetsien hoito
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi
Pelastustyön turvallisuus sähköverkossa
Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat
Tietoturvallisuuden huonetaulu
Ajatuksia elämästä..
Turvallisuusasiakirja - Tarvitaanko sitä?. Turvallisuusasiakirja edellytetään olevan mm. uimahalleissa ja kylpylöissä, laskettelukeskuksissa, erilaisissa.
Veritas vahinkovakuutus
Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja
Nuoria etsimässä keväällä 2013 • Tiedotus alueellisille toimijoille mm. avoterapeutit, avohuollon ohjaajat, kuntoutusohjaajat, oppilaitokset • nihkeesti.
YRITYKSEN PALOTURVALLISUUS
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
SÄHKÖTURVALLISUUS ALOITA
Seinättömän pajan toimintamalli 1. Asiakkuuden edellytykset: alle 25-vuotias, ammattikoulutettu, pitkäaikaistyötön/vaikeasti työllistyvä/vajaakuntoinen.
MTK-VIRRAT RY. Yhdistys •Perustettu 1917 •Jäsenet; virtolaiset maatalous- ja metsätalous- sekä maaseutuyrittäjät 485 henkilöä •Yhdistyksen tarkoitus,
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
ATK70d / Ohjelmointi 1 Kuplalajittelu © Helia / Jukka Harju, 2004.
Turvallisuuskoulutus
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
CERMI Opetusmateriaali I Projektin arkipäivää © CERMI-projekti
Kymmenen metodia tehdä lyhytkestoista psykoterapiaa
Organisaatio Stepi Sundberg. PT-kisatoimitsijakurssi (11) Organisaatio  Kilpailujen järjestelyorganisaatio voi koostua esim. seuraavista.
Miten tuo Kalle on tuohon nukahtanut? Pitäisköhän se herättää? On niin vaikeaa ja kokeitakin!
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Testamentin peruuttamisesta 2014 Pertti Välimäki.
Etsintäkuulutus Nuori nainen kadonnut « Etsimme nuorta naishenkilöä joka katosi Juhannuksena Mamba-klubilta yllättäen jättämättä mitään viestiä! » « Hän.
Otapa pieni lepohetki ja lue muutama hyvä neuvo…
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Sähköpalokuolemat Suomessa Antti Nenonen, Tukes Sähköpalokuolemat Suomessa Tilastollinen tutkimus Ylitarkastaja Antti Nenonen.
Sähköä ilmassa! Turvallisuus ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä.
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
Läheltä piti -tilanteet
Real Madrid Espanjan ylpeys. Primera Division  Real Madrid on tunnettu jalkapalloseura Espanjan pääkaupungista Madridista. Se on pelannut Espanjan jalkapallon.
Tuomarin velvollisuudet SJAL tuomarikoulutus 2013.
Päätuomarin velvollisuudet SJAL tuomarikoulutus 2013.
Sähköpalot Suomessa -seurantatutkimus
Sähkölaitteiden palot 00:4001:3502:2003:53 Kuvasarja television polttokokeesta, kuvattu VTT:n palolaboratoriossa 2000.
Opettajan arviointi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
By: Carita, Kaisa & Minna.  Sähköturvallisuuden perusvaatimus on kirjattuna sähköturvallisuuslakiin. Sen mukaan sähkölaitteet ja laitteistot on suunniteltava,
Afrikan AIDS tilanne Niko Köykkä & Roosa Helander.
24. Paine Tavoitteet ja sisällöt Paine Hydrostaattinen paine
Kertaus 1. Miksi kestävyysharjoittelu on tärkeää? 2. Mikä nopeusharjoittelussa on tärkeää? 3. Miten nuoren kannattaa harjoittaa voimaa? 4. Mitkä ovat taidon.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
1 Betoniauton kuljettaja sai sähköiskun 20 kV:n ilmajohdosta TOT-raportti 22/00.
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
Palovammat 1. asteen palovamma: • iho punainen ja arka • paranee muutamassa päivässä 2. asteen palovamma • punoittaa, kivulias • rakkuloita 3. asteen.
PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kuva-aineisto koulutukseen.
Problematiikka Hakija ottaa paikan vastaan ja saa myöhemmin tiedon että on myös saannut mieluisampi paikka  vastaanottotieto ei voi muuttaa Hakija.
Sähköasentaja sai sähköiskun noustessaan vaihtamaan sulaketta vaihteenlämmitysmuuntajaan TOT 13/2006 Tätä TOT 13/2006-kalvosarjaa voidaan hyödyntää esim.
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa
Johtoasentaja sai sähköiskun maakaapelin 0-johtimesta
KAMERAKYNÄ JA ISMO KIESILÄINEN
Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja
Tiivistelmä 3. Liike Nopeus kuvaa aikayksikössä kuljettua matkaa.
Aktivoiva tehtävä 1 Tehtävä: Selvitä mitä oheisen, vuokaaviona esitetyn algoritmin mukaan tapahtuu, kun a) härveli on kunnossa eikä hajoa käytettäessä,
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja
Olet todella väsynyt ja turhautunut……
16. TOIMINTA TAPATURMATILANTEISSA
Tuomarin velvollisuudet
Työpöytäharjoitus 4.2. Radan suunnittelu
Pohjois-Savon pelastuslaitos antti haataja vs. palotarkastaja
:,: Kaikki, joita Henki johtaa, saavat nimen: lapsi Jumalan. :,:
Esityksen transkriptio:

Sähköä ilmassa! Onkijat ja sähköturvallisuus Willy Toiviainen TUKES

Varo ilmajohtoja Pitkä hiilikuituvapa johtaa erittäin hyvin sähköä. Pystyasennossa oleva vapa aiheuttaa kuolemanvaaran suurjännitteisen ilmajohdon alla. Suurjännitteisten sähköjohtojen lähellä ei sähköiskuun tarvita edes kosketusta. Virta siirtyy sähköä johtavaan esineeseen, jos se joutuu liian lähelle. Älä siis koskaan kulje ilmajohdon lähellä onkivapa pystyssä! Onkivavan sähkönjohtavuus on syytä muistaa myös ukonilmalla.

Onkijoille sattuneita sähkötapaturmia 2000 Onkikilpailuun osallistunut henkilö sai voimakkaan sähköiskun, kun hänen hiilikuituinen onkivapansa (7,5 m) osui ojaa ylitettäessä 20 kV:n avojohtoon. Onkija meni tajuttomaksi ja sai palovammoja käsiinsä ja jalkoihinsa. 2002 Mies sai sähköiskun aiheuttamia palovammoja onkikilpailussa, kun hänen onkivapansa osui 12 kV:n avolinjaan. Mies menetti tajuntansa ja putosi jokeen. Tilanteen nähnyt kilpakumppani pelasti hänet joesta ja hälytti paikalle sairasauton. 2003 Onkikilpailuun osallistunut mies sai voimakkaan sähköiskun, kun hiilikuituinen ongenvapa osui voimalinjaan. Mies menetti tajuntansa ja hänet kuljetettiin sairaalaan. 2004 Onkija sai onkikilpailun aikana kuolettavan sähköiskun 20 kV:n avojohdosta hiilikuituvavan välityksellä.

Ilmajohtojen huomiointi onkikilpailuissa Ota yhteyttä verkkoyhtiöön ja kartoita riskipaikat eli kilpailupaikalla mahdollisesti sijaitsevat suurjännitteiset ilmajohdot. 2. Suunnittele kilpailu niin, etteivät onkijat kulje paikoissa, joissa on ilmajohtoja. 3. Huolehdi, että kilpailijat saavat opastuksen riskipaikkojen välttämiseksi (tiedotus). 4. Järjestä tarvittaessa valvonta riskialttiille paikoille ja merkitse vaara-alueet maastoon ja kilpailukarttaan.