Uusi elintarvikelaki ja kala-ala Apulaisosastopäällikkö Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto
Elintarvikelain valmistelu työryhmän ehdotus marraskuu 2004 lausuntokierros – kuuleminen tammikuu esitys eduskuntaan 29.4.2005 (HE 53/2005) käsittely MMV, PeV, TaV eduskunnan vastaus joulukuu, laki vahvistettiin 13.1.2006 laki voimaan 1.3.2006 alemmanasteiset säädökset muuttuvat vaiheittain
Eduskuntakäsittelyn muutoksia alkutuotannon omavalvontakirjanpito pienkalastajan alaraja 5000 kg pakkokeinot: kielto vasta muiden toimien jälkeen tarkastus kotirauhan piirissä: ehdot tiukentuvat ei valituslupajärjestelmää kuntien elintarvikemääräykset suppeat
Uusi EY-lainsäädäntö 1.1.2006 Hygieniapaketti löytyvät osoitteesta: yleinen elintarvikehygienia-asetus (hygienia-1); I3 eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus ja valvonta-asetus (hygienia-2); I4 löytyvät osoitteesta: http://www.mmm.fi/el/laki/i/default.html
Hygieniapaketin toimeenpanosäädökset (komissio) Trikiiniasetus Siirtymäsäädösasetus terveysmerkki ketjuinformaatio jauhelihan laatukriteerit lihantarkastukseen osallistuvan teurastamohenkilökunnan koulutus laboratoriot
Hygieniapaketin toimeenpanosäädökset Toimeenpanoasetus ketjuinformaation valvonta MSM perinteiset elintarvikkeet Mikrokriteerit, valvonta Salmonellalisävakuudet HACCP ohjeet Hygieniapaketin soveltamisohjeet
EY:n hygieniasäädökset ja kala hygienia-1 sovelletaan kaikkeen kalan käsittelyyn, paitsi yksityinen kotikäyttö alkutuotannon tuotteiden pienten määrien toimittaminen tuottaja -> lopullinen kuluttaja; jäsenmaan laadittava tätä koskevia sääntöjä hygienia-2 sovelletaan kaikkeen kalan käsittelyyn, paitsi vähittäiskauppa
EY:n hygieniasäädökset ja kala (2) kalan alkutuotanto: H2, liite III, jakso VIII: elävien kalastustuotteiden viljely, pyynti ja kerääminen alkutuotantoon liittyvät toiminnot: teurastus, verenlasku, pään, sisälmysten ja evien poisto, jäähdytys sekä kääriminen kalastusaluksella kalastustuotteiden, joiden luonnetta ei ole merkittävästi muutettu, kuljetus ja varastointi kalanviljelylaitoksen alueella kalastustuotteiden, joiden luonnetta ei ole merkittävästi muutettu, kuljetus tuotantopaikalta ensimmäiseen määränpäälaitokseen
EY:n hygieniasäädökset ja kala (3) hygienia-1 ja hygienia-2 koskevat kaikkea kalan käsittelyä yksityistalouksia lukuun ottamatta hygienia-2:ssa säännökset kalastusaluksista kalastustuotteita käsittelevistä laitoksista ja aluksista kyseessä EU-asetukset -> sovelletaan sellaisenaan kansalliset säädökset täydentävät EU-asetuksia
Elintarvikelain soveltamisala Koskee elintarvikkeita, niiden käsittelyolosuhteita, elintarvikealan toimijoita sekä elintarvikevalvontaa Koko elintarvikeketju pellolta pöytään Soveltamisalan rajoitukset muu lainsäädäntö (alkoholi, terveydensuojelu,...) omaan käyttöön tuotanto
Yleiset vaatimukset elintarvikkeista ja huoneistoista perustuvat EY-säädöksiin, tarkennetaan kansallisilla asetuksilla mikrobiologinen, kemiallinen, fysikaalinen laatu ja koostumus elintarvikkeesta annettavat tiedot huoneistot käsittely, säilytys ja kuljetus tuotantoeläinten terveydentila ja käsittely
Toimijaa koskevia vaatimuksia huolellisuus, vastuu, tiedon- ja avunanto hygieniaosaaminen omavalvonta: hygieniavalvonnassa HACCP-perusta kaikilla yrityksillä omavalvontavelvoite koskee koko ketjua omavalvontasuunnitelma kaikilla huoneistoilla omavalvontasuunnitelma hyväksyttävä (ei edellytys toiminnan aloittamiselle, ei koske ”vähäisiä”) tietyt omavalvontatutkimukset tehtävä hyväksytyssä laboratoriossa (lainsäädännön edellyttämät)
Jäljitettävyyttä koskevat vaatimukset perusta EU-asetus 178/2002 (voimassa!) elintarvikelaki edellyttää, että toimijalla tulee olla järjestelmä, jolla lain tarkoituksen mukaisella riittävällä tarkkuudella yhdistetään tiedot saapuneista ja lähteneistä eristä toisiinsa toimijoiden arvioitava sisäisen jäljitettävyyden aste omavalvonnassaan ”kriittisiä pisteitä”: raaka-aineriskit (patogeenit, allergeenit), tuoteväittämä (jo nyt säädeltyä: GMOt, luomu, naudan liha)
Yksi huoneistokategoria ei periaatteellista jakoa huoneistot <-> laitokset enemmän huomiota todellisiin riskeihin ja niiden hallintaan nykyisen hygienialain mukaisten vaatimusten tulisi riittää, jos toiminta ei muutu
Miten ratkaistaan? valvonnan joustavuus tinkimättä perusvaatimuksista aitoon riskipohjaiseen valvontaan valvojien ja yrittäjien kouluttaminen voivat toimia vanhoilla hyväksymisillä 3 vuotta toiminnan muutokset (vienti) huomioitava leimat: kansallinen leima käytössä ennen uudelleenhyväksymistä tekniset innovaatiot
Elintarvikelakia täydentävät asetukset alkutuotannon hygienia-asetus laajenee maidontuotantotilat -> koko alkutuotanto alkutuottajien ilmoitusjärjestelmä alkutuottajien omavalvontakirjanpito alkutuotannon veden valvonta erityiset vaatimukset maidontuotanto kala koskee toimintoja kalastusaluksilla ja kalanviljelylaitoksilla
Elintarvikelakia täydentävät asetukset (2) laitosasetus (asetus eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevistä elintarvikehuoneistoista) korvaa nykyiset hygienialain sektoriasetukset laitosvaatimukset teurastamo / pienteurastamo (pun. /siipikarja), poroteurastamot, leikkaamot/pienleikkaamot, jauheliha, raakaliha, lihavalmiste, maitoala, kalastustuotteet, munapakkaamot, munavalmisteet, kylmävarastot omavalvontasuunnitelma alkutuotannon yhteydessä toimivat elintarvikehuoneistot koskee kalan käsittelyä laitoksissa ja muissa elintarvikehuoneistoissa (ei vähittäismyynti)
Elintarvikelain edellyttämät toimenpiteet kala-alalla alkutuotantorekisteri 1.3.2007 mennessä selvitetään, miten kunnat saavat tiedot kalastusaluksista ja vesiviljelylaitoksista olemassa olevista rekistereistä ei-rekisteröidyt yksiköt: ilmoitus 1.7.2007 mennessä alle 5000 kg vuodessa tuottavat yritykset ei toimia, jos tehty terveydensuojelulain mukainen ilmoitus. Muutoin tehtävä elintarvikelain 13 § mukainen ilmoitus heti
Elintarvikelain edellyttämät toimenpiteet kala-alalla (2) yli 5000 kg/v tuottavat yritykset: haettava hyväksymistä kunnan viranomaiselta 1.3.2009 mennessä kevyt menettely osalle laitoksista kiinnitetään huomiota vaatimusten täyttymiseen (jos ollut ongelmia) ja omavalvontasuunnitelmaan ETL:n ov-ohjeet hyödynnettävissä
Suomen kala-ala EU:n silmin FVO:n kala-alan tarkastus huhtikuu 2005 valvonta puutteellista satamat, alukset, av-tarkastus, omavalvonta laitokset puutteellisia johdot ja putket katoissa suojaamatta kondenssivettä tuotteisiin sulatusvettä ei vaihdettu fileointitilat likaisia ja ristikontaminaatiota pakkausmateriaalit säilytetty suojaamatta