Uusi elintarvikelaki ja kala-ala

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Advertisements

Uuden ohjelmakauden valmistelu Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Tiina Malm.
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
Tulvariskien hallinta lainsäädännössä Tulvariskityöryhmä: keskustelutilaisuus Pekka Kemppainen Lakimies Maa- ja metsätalousministeriö Yleinen.
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Kuntien elintarvikevalvonnan tiedonkeruun kehittäminen Kuti1 ja Kuti2 -projektien tilanne Saila Suominen
Uusi nitraattiasetus -luonnos  Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Anne Polso / Elina.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset
Elintarvikkeiden kuljetus- ja logistiikkaseminaari ”teoriasta käytäntöön” Mika Jyrkönen, Valio
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
1 EU:n puutavara-asetus Suomessa – Mitä, kuka, miksi ja miten? Metsäekonomistiklubin EUTR-seminaari Helsingissä , Marko Lehtosalo.
Elintarvikevalvonnan tiedonkeruun tietovarastoinnin tarpeet tulevaisuudessa Saila Suominen
Otsikkosivu valkoisella taustalla
Koulutuksen tavoite antaa toimijoille ja valvojille tietolähteitä
Projektin nimi: Iso rinkeli
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä, Sebastian Hielm, MMM.
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
Kalan myyntiajat – suositus kaupalle jäävistä päiväyksistä
TASA-ARVOVIIKONLOPPU 17. – ANU-TUIJA LEHTO.
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö.
Yhteispalvelulaki ja yhteispalvelusopimus pilotoinnin perustana
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
Katri Klingberg Toimijan ABC
Ympäristötukien valvonta 2007 Maija Kyrö MMM / Tukiyksikkö.
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus Sebastian Hielm, MMMELO.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
OMAVALVONTASUUNNITELMA
INSPIRE-direktiivin suhde PSI-direktiiviin Tampere Tuire Taina, maa- ja metsätalousministeriö.
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Kalastustuotteita koskevien dioksiinisäännösten valvontaohje & yhteinen kalastuspolitiikka – ”erä” / jäljitettävyys Silakkapaja, Naantali, Jussi.
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Ylitarkastaja Mikko Maunu.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
LAATUJOHTAMINEN TENTTI 1. Määrittele seuraavat käsitteet:
Vesihuoltolainsäädäntö elintarviketeollisuuden kannalta Antti Belinskij Vanhempi hallitussihteeri Maa- ja metsätalousministeriö If, vesiseminaari,
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 LIHA-ALAN LAITOS Rakenteet ja toiminta.
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä Raakamaidon lakisääteisten tutkimusten poikkeamailmoitukset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Maataloustuotteiden jatkojalostus Marjatta Rahkio, LTK.
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Rahoituksen kriteerit
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Kelpoisuuslain nojalla annetut valtioneuvoston asetukset
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
Pelastustoimen kehittämishankkeen työryhmien vaihe I Lakihanke
Esityksen transkriptio:

Uusi elintarvikelaki ja kala-ala Apulaisosastopäällikkö Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto

Elintarvikelain valmistelu työryhmän ehdotus marraskuu 2004 lausuntokierros – kuuleminen tammikuu esitys eduskuntaan 29.4.2005 (HE 53/2005) käsittely MMV, PeV, TaV eduskunnan vastaus joulukuu, laki vahvistettiin 13.1.2006 laki voimaan 1.3.2006 alemmanasteiset säädökset muuttuvat vaiheittain

Eduskuntakäsittelyn muutoksia alkutuotannon omavalvontakirjanpito pienkalastajan alaraja 5000 kg pakkokeinot: kielto vasta muiden toimien jälkeen tarkastus kotirauhan piirissä: ehdot tiukentuvat ei valituslupajärjestelmää kuntien elintarvikemääräykset suppeat

Uusi EY-lainsäädäntö 1.1.2006 Hygieniapaketti löytyvät osoitteesta: yleinen elintarvikehygienia-asetus (hygienia-1); I3 eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus ja valvonta-asetus (hygienia-2); I4 löytyvät osoitteesta: http://www.mmm.fi/el/laki/i/default.html

Hygieniapaketin toimeenpanosäädökset (komissio) Trikiiniasetus Siirtymäsäädösasetus terveysmerkki ketjuinformaatio jauhelihan laatukriteerit lihantarkastukseen osallistuvan teurastamohenkilökunnan koulutus laboratoriot

Hygieniapaketin toimeenpanosäädökset Toimeenpanoasetus ketjuinformaation valvonta MSM perinteiset elintarvikkeet Mikrokriteerit, valvonta Salmonellalisävakuudet HACCP ohjeet Hygieniapaketin soveltamisohjeet

EY:n hygieniasäädökset ja kala hygienia-1 sovelletaan kaikkeen kalan käsittelyyn, paitsi yksityinen kotikäyttö alkutuotannon tuotteiden pienten määrien toimittaminen tuottaja -> lopullinen kuluttaja; jäsenmaan laadittava tätä koskevia sääntöjä hygienia-2 sovelletaan kaikkeen kalan käsittelyyn, paitsi vähittäiskauppa

EY:n hygieniasäädökset ja kala (2) kalan alkutuotanto: H2, liite III, jakso VIII: elävien kalastustuotteiden viljely, pyynti ja kerääminen alkutuotantoon liittyvät toiminnot: teurastus, verenlasku, pään, sisälmysten ja evien poisto, jäähdytys sekä kääriminen kalastusaluksella kalastustuotteiden, joiden luonnetta ei ole merkittävästi muutettu, kuljetus ja varastointi kalanviljelylaitoksen alueella kalastustuotteiden, joiden luonnetta ei ole merkittävästi muutettu, kuljetus tuotantopaikalta ensimmäiseen määränpäälaitokseen

EY:n hygieniasäädökset ja kala (3) hygienia-1 ja hygienia-2 koskevat kaikkea kalan käsittelyä yksityistalouksia lukuun ottamatta hygienia-2:ssa säännökset kalastusaluksista kalastustuotteita käsittelevistä laitoksista ja aluksista kyseessä EU-asetukset -> sovelletaan sellaisenaan kansalliset säädökset täydentävät EU-asetuksia

Elintarvikelain soveltamisala Koskee elintarvikkeita, niiden käsittelyolosuhteita, elintarvikealan toimijoita sekä elintarvikevalvontaa Koko elintarvikeketju pellolta pöytään Soveltamisalan rajoitukset muu lainsäädäntö (alkoholi, terveydensuojelu,...) omaan käyttöön tuotanto

Yleiset vaatimukset elintarvikkeista ja huoneistoista perustuvat EY-säädöksiin, tarkennetaan kansallisilla asetuksilla mikrobiologinen, kemiallinen, fysikaalinen laatu ja koostumus elintarvikkeesta annettavat tiedot huoneistot käsittely, säilytys ja kuljetus tuotantoeläinten terveydentila ja käsittely

Toimijaa koskevia vaatimuksia huolellisuus, vastuu, tiedon- ja avunanto hygieniaosaaminen omavalvonta: hygieniavalvonnassa HACCP-perusta kaikilla yrityksillä omavalvontavelvoite koskee koko ketjua omavalvontasuunnitelma kaikilla huoneistoilla omavalvontasuunnitelma hyväksyttävä (ei edellytys toiminnan aloittamiselle, ei koske ”vähäisiä”) tietyt omavalvontatutkimukset tehtävä hyväksytyssä laboratoriossa (lainsäädännön edellyttämät)

Jäljitettävyyttä koskevat vaatimukset perusta EU-asetus 178/2002 (voimassa!) elintarvikelaki edellyttää, että toimijalla tulee olla järjestelmä, jolla lain tarkoituksen mukaisella riittävällä tarkkuudella yhdistetään tiedot saapuneista ja lähteneistä eristä toisiinsa toimijoiden arvioitava sisäisen jäljitettävyyden aste omavalvonnassaan ”kriittisiä pisteitä”: raaka-aineriskit (patogeenit, allergeenit), tuoteväittämä (jo nyt säädeltyä: GMOt, luomu, naudan liha)

Yksi huoneistokategoria ei periaatteellista jakoa huoneistot <-> laitokset enemmän huomiota todellisiin riskeihin ja niiden hallintaan nykyisen hygienialain mukaisten vaatimusten tulisi riittää, jos toiminta ei muutu

Miten ratkaistaan? valvonnan joustavuus tinkimättä perusvaatimuksista aitoon riskipohjaiseen valvontaan valvojien ja yrittäjien kouluttaminen voivat toimia vanhoilla hyväksymisillä 3 vuotta toiminnan muutokset (vienti) huomioitava leimat: kansallinen leima käytössä ennen uudelleenhyväksymistä tekniset innovaatiot

Elintarvikelakia täydentävät asetukset alkutuotannon hygienia-asetus laajenee maidontuotantotilat -> koko alkutuotanto alkutuottajien ilmoitusjärjestelmä alkutuottajien omavalvontakirjanpito alkutuotannon veden valvonta erityiset vaatimukset maidontuotanto kala koskee toimintoja kalastusaluksilla ja kalanviljelylaitoksilla

Elintarvikelakia täydentävät asetukset (2) laitosasetus (asetus eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevistä elintarvikehuoneistoista) korvaa nykyiset hygienialain sektoriasetukset laitosvaatimukset teurastamo / pienteurastamo (pun. /siipikarja), poroteurastamot, leikkaamot/pienleikkaamot, jauheliha, raakaliha, lihavalmiste, maitoala, kalastustuotteet, munapakkaamot, munavalmisteet, kylmävarastot omavalvontasuunnitelma alkutuotannon yhteydessä toimivat elintarvikehuoneistot koskee kalan käsittelyä laitoksissa ja muissa elintarvikehuoneistoissa (ei vähittäismyynti)

Elintarvikelain edellyttämät toimenpiteet kala-alalla alkutuotantorekisteri 1.3.2007 mennessä selvitetään, miten kunnat saavat tiedot kalastusaluksista ja vesiviljelylaitoksista olemassa olevista rekistereistä ei-rekisteröidyt yksiköt: ilmoitus 1.7.2007 mennessä alle 5000 kg vuodessa tuottavat yritykset ei toimia, jos tehty terveydensuojelulain mukainen ilmoitus. Muutoin tehtävä elintarvikelain 13 § mukainen ilmoitus heti

Elintarvikelain edellyttämät toimenpiteet kala-alalla (2) yli 5000 kg/v tuottavat yritykset: haettava hyväksymistä kunnan viranomaiselta 1.3.2009 mennessä kevyt menettely osalle laitoksista kiinnitetään huomiota vaatimusten täyttymiseen (jos ollut ongelmia) ja omavalvontasuunnitelmaan ETL:n ov-ohjeet hyödynnettävissä

Suomen kala-ala EU:n silmin FVO:n kala-alan tarkastus huhtikuu 2005 valvonta puutteellista satamat, alukset, av-tarkastus, omavalvonta laitokset puutteellisia johdot ja putket katoissa suojaamatta kondenssivettä tuotteisiin sulatusvettä ei vaihdettu fileointitilat likaisia ja ristikontaminaatiota pakkausmateriaalit säilytetty suojaamatta