Valistusta ja neuvontaa paloilmoitinkiinteistöille

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KL Pohjois-Savon automaatti-ilmoitukset – Pohjois-Savossa on seurattu johdonmukaisesti automaateista tulleita hälytyksiä –
Advertisements

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Pelastussuunnitelman laatiminen
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen NOPS – hankkeen alueseminaari NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, lääninelintarviketarkastaja Raisa Romppanen1 Kokemuksia yleisötilaisuuksien turvallisuuden tarkastamisesta.
Raimo Lehto, turvallisuusasiantuntija
Turvallisuussuunnittelu (1/2)
Hannu Nuolivirta Yleistä ERHE hankkeesta ja yhteistyöverkoston merkityksestä Koulutuspäivä pelastuslaitosten yhteistyöhenkilöstölle Diat 4,5,6,
TURVALLINEN KONE JA LAITE
Työmarkkinajärjestökysely tasa-arvosuunnitelmista ja palkkakartoituksista 2012 Akava
PELASTUSSUUNNITELMA Pelastuslaki
Turvallisuuskulttuuri, työmetodit ja ohjeistus
Työsuojelu Henkilökohtaisen avun miniseminaari
Etelä-Kymenlaakson kuntien turvallisuussuunnitelma
TUKES Kolme säädöstä palovaroittimista Jussi Rahikainen SM pelastusosasto.
YRITYKSEN PALOTURVALLISUUS
TURVALLISUUSSUUNNITTELU POHJOIS-SAVOSSA Turvallisuusseminaari
VALMIUS JA PELASTUSTOIMINTA PELASTUSSUUNNITELMAT
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
onnettomuuksia ennaltaehkäisevä
SÄÄDÖKSET PALOVAROITTIMILLE • VN:n asetus sähkö- ja elektroniikkaromusta (852/2004) • YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta annetun asetuksen muuttamisesta.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
turvallisuusviestintäpäällikkö
TURVALLISUUS- JA PELASTUSSUUNNITELMA YLEISÖTILAISUUKSISSA
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
palomestari Jukka Taskinen
PALOILMOITTIMEN SUUNNITTELU, ASENNUS, HUOLTO JA KUNNOSSAPITO 2009
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
Apteekkien diabetesohjelma
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
Lajittelupeli Graafinen ala.
1 PALOILMOITINLIIKKEEN MAHDOLLISUUDET ERHEELLISTEN PALOILMOITUSTEN EHKÄISEMISESSÄ KOULUTUSPÄIVÄ PELASTUSLAITOSTEN NIMEÄMILLE YHTEISTYÖHENKILÖILLE
TYÖTAPATURMA.
RISKIEN HALLINTA TEKNOLOGITEOLLISUUDEN YRITYKSESSÄ
Lasten tapaturmat.
PELASTUSTOIMEN LAITELAKI
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Turvallisuussuunnittelu – haetaanko vastauksia todellisiin uhkiin vai mielikuviin Suurten kaupunkien turvallisuus- suunnittelu.
Väkivaltatilanteissa toimiminen ja tilanteiden käsittely
VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Dipoli , Kaarin Ruuhilehto VOIKO TURVALLISESTI RAKENTAA? Talonrakentamisen työturvallisuusmenettelyiden kehittäminen.
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Kari Paaso Uusi tavoiteohjelma Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn juhlaseminaari.
Lajittelupeli Rakennusala.
Keski-Suomen Pelastuslaitos Jyväskylän paloasema TUKESpalomestari Pentti Karppinen TOIMENPITEITÄ... HUOLIMATTOMUUS KIINTEISTÖN KORJAUS- JA TULITÖISSÄ:
Opiskelijan perehdyttämisen tarkoitus  Luoda opiskelijalle kokonaiskuva työpaikasta, työympäristöstä ja työyhteisöstä  Auttaa opiskelijaa tutustumaan.
Palo- ja kemikaaliturvallisuus
Työsuojelun toimintaohjelma
Työturvallisuus.
Turvallisuushavainnot – yhteistyöllä kohti turvallisempaa työpaikkaa
Työturvallisuus on työpaikan oma- aloitteista turvallisuuden hallintaa. Työturvallisuus on osa yritysturvallisuutta. Turvallinen työskentely on suunnitelmallista.
Vanhat varastosäiliöt | Hannu Kononen 2 Vanha varastosäiliö – Sen kun varastoi maailman nappiin… Ei huolta huoltamisesta.. Ei voida.
TURVALLISUUDEN JOHTAMISEN VASTUUT JA TEHTÄVÄT Pertti Salo SK Protect Oy toimitusjohtaja Protect yhteistyökumppaneiden miniturvallisuusseminaari
Lsn Mika Kättö Pelastuslain uudistamishanke SUOMEN MERIPELASTUSSEURAN 44. KOULUTUSPÄIVÄT Lainsäädäntöneuvos Mika Kättö.
Alueiden käytön suunnittelu MaakuntakaavaMaakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma alueiden käytöstä maakunnassa tai sen osa-alueella. Siinä esitetään.
Turvallinen hoitotyö 1,5ov
Hurtig TE1 Turvallisuus. Turvallisuus Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Tapaturmaisesti vuosittain kuolee noin 3000 henkeä.
Kanta-Hämeen pelastuslaitos on yksi maamme 22 alueellisesta pelastuslaitoksesta. Sen toiminta-alueen muodostavat maakunnan 11 kuntaa: Forssa, Hattula,
Oma paloharjoitus taloyhtiössä. Turvallisuusosaamisessa on parantamisen varaa Vain 43 % suomalaisista tietää oman talonsa pelastussuunnitelmasta. Vain.
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Asumisen paloturvallisuuden parantaminen Helsinki
Pelastustoimen laitteiden vaatimustenmukaisuus
Moderni pelastustoimi
YLEISINFO RISKIKARTOITUKSET JA RISKINARVIOINTI PELASTUSLAITOKSISSA
Pelastusturvallisuuden vuositilasto 2017, Helsinki
Pelastusturvallisuuden vuositilasto 2017, Jyväskylä
SEVESO SUURONNETTOMUUSHARJOITUSTEN JÄRJESTÄMINEN JA VALVONTA
Esityksen transkriptio:

Valistusta ja neuvontaa paloilmoitinkiinteistöille ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja” Valistusta ja neuvontaa paloilmoitinkiinteistöille Maija Peltokangas Pelastusviranomaisten ajankohtaispäivät pelastustoimen laitteista 13.11.2007 Helsinki 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Pelastusviranomainen ja paloilmoitinkiinteistö Kiinteistön vastuulla Omatoiminen varautuminen ja pelastussuunnitelma Turvallisuushenkilöstön kouluttaminen Muun henkilöstön perehdyttäminen suunnitelmaan Suunnitelmaan sisältyvät tiedot saatetaan asianomaisten tietoon Pelastusviranomaisen vastuulla Huolehtia pelastusviranomaiselle kuuluvasta onnettomuuksien ehkäisystä sekä palotarkastuksista Huolehtia pelastustoimintaan kuuluvista tehtävistä Pelastustoimen alaan kuuluva valistus ja neuvonta ja asiantuntijana toimiminen pelastustointa koskevissa asioissa Huolehtia osaltaan pelastustoimen henkilöstön kouluttamisesta Alueen pelastustoimi ohjaa yritysten ja laitosten omatoimiseen varautumiseen valmentavaa koulutusta. Lisäksi alueen pelastustoimen tulee järjestää koulutusta asuintalojen ja laitosten suojeluhenkilöstölle 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Tomi Louneman mielipidekirjoitus 3.11.2007 HS ”Palon syy oli tavallinen: saunaan ripustetut pyykit olivat pudonneet kiukaalle ja sytyttäneet palon. Ketään ei ollut kotona.” ”Kuvastaa ajattelutapaa, että kotona ja vapaa-ajalla onnettomuuksia vain sattuu ja viranomaisten tehtävänä on poistaa kansalaisia uhkaavat vaaratekijät.” 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Paloturvallisuusriskit liittyvät ihmiseen itseensä Tulipaloista oli vuonna 2006 PRONOn mukaan 49 % ihmisen toiminnan aiheuttamia. Näistä tulipaloista oli 28 % merkitty tahallisiksi ja 31 % huolimattomuudesta aiheutuneiksi. Palokuolemista on suurin osa tapaturmia ja noin joka kymmenes itsemurha. Alkoholi on myötävaikuttavana tekijänä yli puolessa miesten tulipalojen aiheuttamissa kuolemissa. 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

ERHE-hanke ”Valtaosa erheellisistä paloilmoituksista aiheutuu kiinteistössä oleskelevien ihmisten virheellisestä toiminnasta” Hanke erheellisten paloilmoitusten vähentämiseksi 083:00/2005 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Tekninen laite toimii Paloilmoitin ei ilmoita turhaan, jos sitä käytetään ja kunnossapidetään oikein. henkilöstö tietää, miten pitää toimia paloilmoitinkiinteistössä kiinteistö huolehtii paloilmoittimen kunnossapidosta ja huollosta kiinteistö noudattaa paloilmoittimen kunnossapito-ohjelmaa 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Kiinteistö vastaa turvallisuudesta Paloilmoitin on kiinteistön laite eli vastuu on kiinteistöllä! Pelastuslaki 8 § Omatoiminen varautuminen Pelastusasetus 10 § Pelastussuunnitelman sisältö (4) turvallisuushenkilöstö, sen varaaminen ja kouluttaminen sekä muun henkilöstön tai asukkaiden perehdyttäminen suunnitelmaan (7) miten suunnitelmaan sisältyvät tiedot saatetaan asianomaisten tietoon 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Omatoiminen varautuminen - on laadittava pelastussuunnitelma Vastuu on rakennuksen omistaja rakennuksen haltija teollisuustoiminnan harjoittaja liiketoiminnan harjoittaja virasto laitos muu yhteisö asianomaisessa kohteessa = rakennuksessa muussa toiminnassaan 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Onnettomuuksien ehkäisy pelastussuunnitelma ja onnettomuuksien ehkäisy Rakennukseen liittyvät Rakennusten yleinen paloturvallisuus Rakennusten ja laitteiden käyttöturvallisuus mm. palonilmaisulaitteet, poistumisreittien opasteet ja turvamerkinnät ovat toimintakunnossa sekä huollettu ja tarkastettu Rakennusten uloskäytävät Kiinteistöjen pelastustiet Rakennus, rakennelma ja sen ympäristö on suunniteltava, rakennettava ja pidettävä kunnossa siten, että tulipalon syttymisen tai leviämisen vaara on vähäinen ja että pelastustoiminta on onnettomuuden sattuessa mahdollista. Helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa ei saa säilyttää ullakoilla, kellareissa, rakennusten alla tai rakennuksen välittömässä läheisyydessä niin, että siitä aiheutuu tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa tai että tulipalon sammuttaminen vaikeutuu. Rakennuksen omistajan ja haltijan yleisten tilojen ja koko rakennusta palvelevien järjestelyjen osalta sekä huoneiston haltijan hallinnassaan olevien tilojen osalta on huolehdittava, että: 1) viranomaisten määräämät tai säädöksissä vaaditut sammutus-, pelastus- ja torjuntakalusto, sammutus- ja pelastustyötä helpottavat laitteet, palonilmaisulaitteet ja hälytyslaitteet sekä muut onnettomuuden vaaraa ilmaisevat laitteet, poistumisreittien opasteet ja turvamerkinnät sekä väestönsuojien varusteet ja laitteet ovat toimintakunnossa sekä huollettu ja tarkastettu asianmukaisesti; 2) tulisijat ja savuhormit on nuohottu; sekä 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Onnettomuuksien ehkäisy pelastussuunnitelma ja onnettomuuksien ehkäisy Ihmiseen liittyvät huolellisuusvaatimus automaattinen paloilmoitin, palovaroitin asenteet ja ennaltaehkäisytaidot ihmiset tunnistavat erilaiset vaaran aiheuttajat osaavat ehkäistä onnettomuuksia toimia onnettomuustilanteissa sekä tietävät, miten varautua poikkeusoloihin. 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Turvallisuudesta vastaa kiinteistö/yritys/laitos Kiinteistön pitää ohjata turvallisuutta asettamalla turvallisuustavoitteita suunnittelemalla ja ohjaamalla toimintaa varmistamalla tarpeelliset resurssit sekä valvomalla toteutusta Turvallisuuden edistäminen ja onnettomuuksien ehkäisytavat kirjattava pelastussuunnitelmaan! 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Hyvä turvallisuuskulttuuri Ajattelutavaksi nolla onnettomuutta ja toiminta sen mukaiseksi Ihmiset ottavat turvallisuusasiat huomioon omassa toiminnassaan Yksikään onnettomuus ei ole hyväksyttävä Onnettomuudet eivät tapahdu itsestään Kaikista vaaratilanteista voidaan oppia Havaittuihin puutteisiin voidaan ja niihin tulee reagoida välittömästi 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Turvallisuuden edistäminen Kiinteistö tunnistaa ja arvioi kiinteistörakennuksen ja oman toiminnan ja toimintatapojen onnettomuusriskit ja ongelmatilanteet Läheltä piti -tilanteiden seuranta Toiminnassa tapahtuvien muutosten turvallisuusarviointi 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Onko kiinteistö motivoitunut turvallisuuteen? Johto on sitoutunut turvallisuustyöhön Kiinteistö ehkäisee omatoimisesti onnettomuuksia Pelastussuunnitelma on laadittu ja sitä päivitetään Sekä ennaltaehkäisy että toiminta hätätilanteissa Pelastussuunnitelmaa toteutetaan Turvallisuushenkilöstö on nimetty ja koulutettu 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Kunnossapito ja henkilöstön osaaminen ratkaisevat Turvallinen toiminta ja oikeat toimintatavat Kiinteistön kunnossapito- ja huoltosuunnitelmat Toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi Kiinteistössä hallitaan kiinteistön paloturvallisuustekniikan käyttö, mm. paloilmoittimen asianmukainen käyttö Henkilöstö tietää miten tekninen suojaaminen vaikuttaa ja osaa toimia oikein Sisäinen turvallisuustarkastus tehdään säännöllisesti 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Henkilöstö hallitsee kiinteistön turvallisuusasiat Rakennusten yleinen paloturvallisuus Kunnossapito Pelastuslain säädökset Rakennusten ja laitteiden käyttöturvallisuus Toiminnan ja toimintatapojen turvallisuus Huolellisuusvaatimus, toimintavelvollisuus Kiinteistön korjaus- ja muutostöiden turvallisuusvaikutukset Järjestyksen ja siisteyden ylläpito Vaarallisten aineiden säilytys Työsuojelu, turvavälineet, ensiapu Hälytysjärjestelyt Rakennuksen käyttäjä Poistumistiet ja opastus Palo-ovet Hälytyslaitteet Alkusammuttimet Ea-välineet Talotekniikan kytkimet Pelastustiet Kokoontumis- ja Evakuointipaikka Väestönsuoja 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Pelastussuunnitelma = Turvallisuuden käsikirja Sisältää ”kaiken turvallisuudesta” eli miten kiinteistössä suhtaudutaan turvallisuuteen kiinteistössä ehkäistään onnettomuuksia on tunnistettu erilaiset vaaran aiheuttajat kiinteistössä toimitaan turvallisesti rakenteelliset turvallisuusratkaisut vaikuttavat Miten pitäisi toimia, jotta paloilmoitin ei hälyttäisi turhaan? kiinteistöä ja sen laitteita hoidetaan ja huolletaan toimitaan hätätilanteissa, myös poikkeusoloissa 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Pelastusviranomainen valvoo (1/2) Valvoo kiinteistön paloilmoittimen asianmukaista toimintaa. Pelastusviranomainen voi tarvittaessa asettaa lisävaatimuksia kiinteistön turvallisuustasolle. Paloilmoittimen toteutuspöytäkirja toimitetaan paikalliselle pelastusviranomaiselle. 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Pelastusviranomainen valvoo (2/2) Tarkastaa palotarkastuksen yhteydessä, että paloilmoittimen hätäkeskukseen liittymisilmoituksen ehtoja noudatetaan paloilmoitinlaitteistolle on suoritettu määräaikaistarkastukset laitteistolla on huolto/kunnossapito-ohjelma ja sitä noudatetaan laitteistolla on nimetty ja koulutettu hoitaja. 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Pelastusviranomainen valvoo ja opastaa Voi puuttua tehokkaasti paloilmoittimen kunnossapidon laiminlyönteihin. palotarkastuksessa tai muuten havaitessaan valistamalla ja neuvomalla pelastussuunnitelmasta ja kiinteistön omatoimisesta onnettomuuksien ehkäisystä Puutteita havaitessaan määrää ne korjattavaksi. palotarkastuksessa tai muutoin havaitessa Voi arvioida, miten kiinteistössä tunnetaan teknistä suojaamista ja paloturvallisuuslaitteiden toimintaa ja niiden tarkastuksia Pelastussuunnitelman kirjaukset ennaltaehkäisystä! Ryhtyy toimenpiteisiin erheellisen automaattisen paloilmoituksen johdosta. - Antaa selvityspyyntölomakkeen. 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

ERHE-hankkeen materiaalit Erheellisen paloilmoituksen selvityspyyntölomake Heikoin lenkki? Toimintaohjeita kiinteistössä korjaustöitä suorittaville Kiinteistön korjaustöiden valvonta ja paloturvallisuus Pelastuslaitosten valistuskäyttöön tarkoitetut powerpoint-esitykset, jotka tukevat ERHE-hankkeen toimenpiteitä Erhe-hanke - esittely Paloilmoitinkiinteistön pelastussuunnitelma – turvallisuuden käsikirja Paloilmoittimen toimintaan vaikuttavat … – heikoin lenkki? Selvityspyyntölomake - täyttöohjeita 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja Erhe-hankkeen powerpoint-kalvon sisällysluettelo Miksi kiinteistössä on paloilmoitin? Kiinteistö vastaa turvallisuudesta Hyvä turvallisuuskulttuuri Turvallisuudesta vastaa kiinteistö / yritys / laitos Turvallisuustavoite Kiinteistössä tunnetaan erilaiset vaaran aiheuttajat Kiinteistö on motivoitunut ehkäisemään onnettomuuksia Kunnossapito ja henkilöstön osaaminen ratkaisevat Henkilöstö hallitsee kiinteistön turvallisuusasiat Osaava toiminta kaiken a ja o! Kiinteistön turvallisuuskävely motivoi, sitouttaa, parantaa… 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”

TS 2008 ja TTS 2009-2012 * Tulossuunnitelma 2008 Toimenpiteitä erheellisten paloilmoitusten vähentämiseksi jatketaan. Toiminta- ja taloussuunnitelma 2009-2012 Kehitetään pelastussuunnitelmien sisältöä ottamalla huomioon entistä paremmin onnettomuuksien ehkäisy ja toiminta onnettomuustilanteissa. Pelastusviranomaiset vähentävät erheellisiä paloilmoituksia sitä varten kehitetyn toimintamallin mukaisesti. Palotarkastukset ja muut turvallisuutta edistävät pelastusviranomaisten toimet kohdistuvat nykyistä paremmin riskikohteisiin Pelastuslaitokset valvovat, että majoitustiloissa, hoito- ja huoltolaitoksissa (ml. Palvelutalot) on asianmukaisesti huolehdittu omatoimisesta varautumisesta. * SM:n johtoryhmä hyväksyy TS:n +TTS:n joulukuussa 2007 13.11.2007 ”Pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja”