Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KL Pohjois-Savon automaatti-ilmoitukset 1.9.2005 – 31.8.2007 Pohjois-Savossa on seurattu johdonmukaisesti automaateista tulleita hälytyksiä 1.9.2005 –

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KL Pohjois-Savon automaatti-ilmoitukset 1.9.2005 – 31.8.2007 Pohjois-Savossa on seurattu johdonmukaisesti automaateista tulleita hälytyksiä 1.9.2005 –"— Esityksen transkriptio:

1 KL Pohjois-Savon automaatti-ilmoitukset 1.9.2005 – 31.8.2007 Pohjois-Savossa on seurattu johdonmukaisesti automaateista tulleita hälytyksiä 1.9.2005 – 31.8.2007 välisenä aikana. Sysäys seurantaan tuli selkeästi siitä, että tehtävien määrä nousi koko ajan ja varsinaista tietoa siitä mistä ne johtuivat ei ollut. Vuoden 2006 elokuussa ao. tehtävä annettiin päätoimiselle palomestarille jonka tehtäväksi tuli selvittää automaattisten hälytysten syyt ja tehdä esitykset millä konstilla turhat hälytykset voidaan estää.

2 KL Syksy 2006 •Selvitys ja analyysi –Jatkotoimista päättäminen, koulutus, valistaminen •Vakinaisen pelastushenkilöstön koulutus –Selosteiden teon ohjaaminen, vakinainen henkilöstö –Erheellisen ilmoituksen lomake, uusinta >tarkennuksia •Laitteenhoitajien koulutus alueittain –Erheellisten hälytysten ehkäisykoulutus •Paloilmoitinliikkeiden, tarkastuslaitoksen ja suunnittelijoiden kokoontuminen –Yhteinen tavoite vähentää erheellisiä hälytyksiä •Laitteiden luotettavuuden yleinen parantaminen

3 KL Vuosi 2007 •Paloilmoitinliikkeiden, tarkastuslaitoksen ja suunnittelijoiden koulutustilaisuus –Kaikki alueen toimijat mukana, yhteinen tavoite –Syntyi idea paloilmoitinpäivästä, mukana yhdessä, pelastuslaitos •Erityistarkastukset –Muutama lukuisten erheellisten hälytysten aiheuttajaa •Lomakkeiden uusiminen –Erheellisten ilmoituslomake, lomakkeen päivittäminen –Kiinteistön korjaus ja huoltotyö ohje, SM ohjeen pohjalta •Paloilmoitinpäivän järjestämispäätös, toukokuu 2007 •Paloilmoitinpäivän suunnittelu, kesä- elokuu 2007 –Järjestelytoimikunnan nimeäminen ja tehtäväanto •Automaattisen paloilmoitin- ja sammutusjärjestelmän käyttöönoton ohjeen teko, 1.10.2007 alkaen voimassa

4 KL Mitä seurantajakso osoitti Ihmisen toiminnasta aiheutui suurin osa hälytystehtävistä, 47 % ja 503 kpl Laitteiden viat ja muut vastaavat 22 % ja 241 kpl Tulipalo tai onnettomuusuhka 8 % ja 90 kpl Tuntemattomaksi tai muu syy 16 % ja 173 kpl Prosentuaalisesti ovat vähentyneet laitteen viat 6 % ja tuntemattomat 3 %. Lisäystä on tullut ihmisen toiminnan osalle 5 % ja tulipalot ja onnettomuusuhat 2 % sekä ilkivalta ja erehdys 2 %

5 KL Tarkempi analyysi Vuoden 2006 ja 2007 tilastoja tulisikin tarkastella vuoden alusta koska syksyllä 2006 tehty koulutus on tuonut vasta tammikuusta alkaen vaikutusta määriin. Tarkastelua voi myös tehdä laitekantaan suhteutettuna automaatista tulleita hälytystehtäviä. Näin vertaillen vuonna 2006 hälytyksiä on ollut 1,6 ja vuonna 2007 0,9.

6 KL Mitä selvitys osoittaa Tämän vuoden alusta katsottuna olemme päässeet noin 20 – 25 % alaspäin automaattisten paloilmoitus- ja sammutuslaitteiden antamissa hälytyksissä verrattuna samaan ajankohtaan vuonna 2006. (– 177 kpl.) Huolimattomuus kiinteistön korjaus- ja huoltotöissä on lisääntynyt, osoittaa että emme ole saaneet tietoa perille näiltä osin. (tarvitaan lisää infoa kiinteistöille) Laitteiden huoltosuunnitelmat täytyy korjata ja ottaa ne käyttöön koska määrä on lisääntynyt. (palotarkastuksilla) Sprinklerien paineenvaihtelusta aiheutuneet hälytykset on vähentyneet paineenkorotuspumppujen asentamisen ansiosta. (– 29 kpl eli noin 40 %).

7

8

9

10

11 95 kpl 100 kpl 645 kpl

12 214 kpl 235 kpl 305 kpl 91 kpl 115 kpl

13

14 KL Näkemyksiä Yhteistyötä lisättävä suunnittelijoiden, paloilmoitinliikkeiden ja tarkastuslaitosten kanssa. -Suunnittelu -Asennus -Käyttöönotto -Määräaikaistarkastukset -Muutostyöt ? Yleinen tiedottaminen kiinteistöihin.

15 KL Erheellisten ilmoitusten lomake Meillä lomake on vaadittu jo 2005 vuodesta saakka. Aiemmin palautusprosentti noin 10 – 15 % ja nyt palautusprosentti oli noin 21 % Osassa kuntia palautettiin lomakkeita jopa 90 % ja esim. Kuopiossa noin 12 %. Tarvitaan työtä jatkossa myös tähän asiaan. Paikallisesti saatava ymmärrystä asian tärkeydestä.

16 KL Pronto selosteet Pronto selosteet pääosin asiallisia. Osa taas täysin ala-arvoisia ( 3 tehtävää samaan kohteeseen ja on merkitty 3 eri keskustyyppiä ?) Selosteen tekemiseen pitää saada ryhtiä > julkinen asiakirja eikä mikään plankko paperi tai arvottu. Syy koodit saatava uusittua ja ajantasalle. Missä viipyy rakennuspalovaara ?, miksi pronttoon ei voi merkitä tarkistus- ja varmistustehtävään automaatin antamaa ilmoitusta ? jne.

17 KL Mitä selvitykset kertoo Aikanaan tehty virheitä ilmaisinten sijoituksessa. Laitteet vanhenevat > käytössä 10 – 15 vuotta Eri laitteiden painotettu hälytysmäärä saatavissa talven aikana ulos. Tällöin on myös nähtävissä onko kyseessä vanhat vai uudet laitteet joista hälyt tulee?.

18 KL Tarttisko jotain sitten tehdä… –Laitteenhoitajien koulutusta on jatkettava •Mietimme mahdollisuutta alueellisille koulutuksille –Laitteiden huollon oikeellisuutta ja aikataulutusta seurattava •Palotarkastuksilla käytettävä enemmän aikaa automaattisien laitteiden tarkastukseen –Kohteisiin joista tulee paljon automaattihälytyksiä on tehtävä erityistarkastuksia •Tarkastukset niin 10 – 20 % kohteista erityistarkastusten tiimoilta –Uusien laitteiden asennusta ja uuden tekniikan hyväksikäyttöä tuettava. •Yhteiskunnan rahoituksen/tuen mahdollisuus yli 15 – 20 vuotta vanhojen laitteiden uusintaan

19 KL –Toteutuspöytäkirjojen ja paloilmoitin- suunnitteluun käytettävä enemmän aikaa •Pelastuslaitoksille erityisammattilaisia •Yhtenäinen linja •Parantaa suunnittelun tasoa –Kiinteistöissä remontteja tekeville tietoiskuja. •TV, radio, lehdet, kurssit, vierailut yms. –Enemmän tiedotusta asian tiimoilta •Oppilaitokset koulutuksen/valistuksen piiriin

20 KL Miten tulevaisuus Jos mitään ei johdonmukaisesti tehdä niin hälytysten määrä kasvaa edelleen. Tässä ajatuksia ?? Pitäisikö laitteenhoitajilta edellyttää pakollista tulityökortin kaltaista lupaa?. Pitäisikö antaa sakko selvästä huolimattomuudesta johtuvasta hälytyksestä?. Pitäisikö selkeästi teollisuuden rakennukset suojata vain lämpö- tai näytteenottoilmaisulla?.

21 KL Pitäisikö laitteenhoitajalle maksaa palkkio jos kiinteistöstä ei tule yhtään virhehälytystä?. Pitäisikö pelastusviranomaisella olla oikeus määrätä laitteen yhteys katkaistavaksi hätäkeskuksesta räikeimmissä tapauksissa?. Pitäisikö kiinteistön korjauksia tekeviltä edellyttää laitteenhoitajan koulutus tulityökortin lisäksi?. Pitäisikö vakuutusmaksun olla suhteessa virhehälytyksiin?. Työaikana viivästetty siirto (1-3 min kohteen mukaan)?. Mitä muuta …. Jotain on tehtävä vai mitä.

22

23

24

25 KL Kiitos aktiivisuudesta. Johdonmukainen työ kantaa hedelmää, uskommeko sen?. Turvallista syksyä !


Lataa ppt "KL Pohjois-Savon automaatti-ilmoitukset 1.9.2005 – 31.8.2007 Pohjois-Savossa on seurattu johdonmukaisesti automaateista tulleita hälytyksiä 1.9.2005 –"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google