Kieli näkyväksi Hämeenlinnan Kielitivoli Terhi Lahdenpohja

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VIRTUAALIMATKA MAAILMAN YMPÄRI
Advertisements

. Rauman freinetkoulu.
2.-luokkalaisten kielisuihkutunnit Tampereen Yliopiston Normaalikoulussa 2.-luokkalaisille opetetaan oppitunneilla ranskaa ja saksaa osana normaalia lukujärjestystä.
Kielitivoliristeily Iloa ja hyötyä verkosta Katrina Vartiainen.
Miten tukea maahanmuuttajan oppimista reaaliaineen tunneilla?
S2-tiimin muistiinpanot
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
Kielipläjäys 7. luokalle
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
Hämeenlinnan Kielitivoli Yhteistyö – koulun avain kansainvälisyyskasvatukseen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja ©
Koulutuskeskus Salpaus Hyvä Yritys /Georges Segura - Outi Salmela Tervetuloa! Hyvä Yritys (ammatillinen oppimisympäristöjen kehittämishanke)
Ohjaus työtehtävänä.
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Joensuun normaalikoulun opetussuunnitelmatyö
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
1. OPINTOVUODEN V ANHEMPAINILTA. Illan teemat Avajaissanat: Rehtori Opettajakunnan esittely ja toimintaympäristö 1. jakson opiskelusta Lukioiden erityisopettaja.
Visio tulevaisuuden koulusta Challenges in Schools Kansainvälisyys- ja osallisuushanke kouluille 2008/09.
ETwinning Mikä eTwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä.
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
PLE – Personal Learning Environment PeLE - Henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen - projekti 2008 – 2011 Aija Hietanen.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
 Tärkeä ja arvokas asia  Hyödyttää matkoilla, jatko-opinnoissa, ihmissuhteissa yms.  Työelämä edellyttää yhä parempaa kielitaitoa.  Oppimisherkkyys.
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
2014 Outi Kokkonen ja Kirsi Urmson
Kiinan kieltä lukioissa
PERINTEINEN LUOKKAOPETUS
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Venäläistä kulttuuria aidoissa tilanteissa Kansainvälisyyskasvatusta Helsingin normaalilyseossa.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Hämeenlinnan Kielitivoli Kotikansainvälistymistä käytännössä Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
Opetussuunnitelma muuttuu MITÄ SE TARKOITTAA?. Opetussuunnitelma tuo oppilaalle lisää vapautta ja vastuuta.
Vanhempien mielipiteitä
Tervetuloa kielivalintailtaan
Tutoropettajien koulutus ja toiminta
Hintan koulu.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Kieli itseilmaisun välineenä
LEMPIKOULU-OPPIMISKERRAN TEORIA
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
TET =Työelämään tutustuminen
Vanhempainilta
Opetussuunnitelmassa 2016
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
8. Luokkalaisten TET Tämä esitys käsittelee PowerPointin uusia ominaisuuksia. Se kannattaa katsella diaesityksenä. Näistä dioista saat ideoita esityksiin,
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
TET =Työelämään tutustuminen
Hintan koulu.
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
TURUN Lyseon koulun esittelyilta
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Esityksen transkriptio:

Kieli näkyväksi Hämeenlinnan Kielitivoli Terhi Lahdenpohja Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Vieras kieli osa koulun arkea… …vai luokkahuoneen vanki? Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Tavoitteena Koulun kielikulttuurin luominen Vieraiden kielten näkyvyys koko koulussa – ei vain kielten luokassa. Oppimisympäristöjen luominen: Kieltä monien kanavien kautta monipuolisesti. Toiston avulla muistijälkiä. Asennekasvatus: Vieraiden kielten osaaminen on tärkeä kansalaistaito. Motivaation lisääminen: Tarpeen synnyttäminen esimerkkien avulla. Markkinointi: Tietoisuuden lisääminen, yhdenvertainen tiedottaminen, kannustaminen. Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Kieltenopiskelu antaa eväitä elämään Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Kieli näkyväksi – Opettajan kielirooli Mitä ylempi luokka-aste, sitä vähemmän suomea opetuksessa Kielirooli oppilaille myös luokkahuoneen ulkopuolella Kielten ja kulttuurien esille tuominen kouluyhteisössä Kielikasvatuksen promoottori Kommt bitte rein! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Kieli näkyväksi – opettajan rooli motivoijana Kieli = tuote Kieltenopettaja= myyntiedustaja Tarpeen luominen: kun on tarve, on myös motivaatio oppia. Jokainen oppitunti on myyntitilanne. Jokainen kohtaaminen on asiakastilanne. Jokainen oppilas on asiakas. Laadukkaalla tuotteella on pitkäkestoinen kysyntä. Motivointi on jatkuvaa. Myyntikampanjat piristävät arkea! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Motivointi = kannustaminen Osaamisen ilon kokeminen on motivoivaa Oivaltaminen on pysyvää oppimista Eriytä rohkeasti: laatua, ei määrää Kiitä osaamisesta Tue oppimaan oppimista Havainnollista Etsi ja tue vahvuuksia Ohjaa ja tue myös vanhempien työskentelyä lapsen kanssa Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Minkä kuulen, sen unohdan; minkä näen, sen muistan; Elämyksellisyys Minkä kuulen, sen unohdan; minkä näen, sen muistan; minkä teen, sen ymmärrän”. (Vanha kiinalainen ajatelma) Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Kieli näkyväksi – luokkatila oppimisympäristönä Yksinkertainen on kaunista: luokkatila tukee oppimista Pääpaino opetuksen havainnollistamisessa Muistitauluja perusasioille (opetusseinä) Kielten ja kulttuurien tunnelma (musiikki, rekvisiitta) Sähköinen oppimisympäristö Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Kieli näkyväksi – Aktivointitaulu koulun käytävälle Oppiminen perustuu toistoon ja näkyvyyteen Vaihtuvien sisältöjen suunnittelu luovasti tukemaan opeteltavia rakenteita, sanastoja, sisältöjä Kulttuuri –teemat, projektityöt, viikkouutiset…. Teetä aktivointitaulun materiaaleja TET-harjoittelijoilla, kouluavustajilla, oppilailla, … Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Aktivointitaulu – kielten näkyvyyttä koulun arjessa

Liikunta: kielisuunnistus, jumppa, … Kieli näkyväksi – koulu kielten oppimisympäristönä: Monipuolisten kielenkäyttötilanteiden luominen Liikunta: kielisuunnistus, jumppa, … Projektityöt, esitelmät: oppiaineiden integrointi Reportterit: vieraskieliset uutiset, nettilehti Musiikki – en/ru/sa/ra/ve – laulujen tunti Kuvaamataito – vieraskielisestä sadusta/ tarinasta kuvaksi Matikka-pajapäivä vieraalla kielellä Äidinkieli: Ilmaisutaitoa vieraalla kielellä Koulukirjasto – kielten osasto Atk-luokka – vieraiden kielten oppimisympäristö ”Vipinää välkälle” vieraalla kielellä Opettajien välinen yhteistyö kunniaan – kielikulttuuri on yhteinen juttu! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Kieli näkyväksi – kieli mukana koulun arjessa Kielten teemapäivät (toimintasuunnitelma) Koulun juhlat: osaamisen esittely, motivointi Kouluoppaat: esittelijöinä kielitaitoiset oppilaat Koulureportterit: koulun lehden engl. sivut/ kielisivut (viikkopakina voi olla myös aktivointiseinällä) Päivänavaukset Tarinatuokiot Kielikerhot (enkkulehti, small-talk, zumba in English…) Kansainvälisyyskerhot Ristikkokilpailuja, kielisalkut, ym. aktivoivia tehtäviä Kirjeenvaihtokaverit, blogit Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Kielikerhot – iloista kielten maistelua Kerhotunneista kiintiö kielikerhoille: Varhainen tutustuminen vieraisiin kieliin madaltaa kynnystä lähteä opiskelemaan kieltä Kerhon toiminta-aika voi olla rajallinen Kielikerhoa voi pitää muutkin kuin kieltenopettajat – esim. lukionuoret 1.-3. (ja 7.) luokkien kielikerhoilla mahdollisuus pohjustaa tulevia valinnaiskielen ryhmiä Kerhotoiminta ilman opetuksellisia tavoitteita – tärkeintä on myönteisten kokemusten tarjoaminen vieraista kielistä ja kulttuureista. Pienten kerhotoiminta aamun ensimmäiselle tunnille on asiakaslähtöistä palvelua. Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Kieli ja kulttuurit näkyväksi: kansainvälisyyskasvatus Koulun kansainvälisyystiimi Kv-kasvatuksen toiminta- suunnitelma kartoitus ajanmukaistaminen yhteydenpito ohjaus työn jakaminen tiedottaminen Toteutus koko koulun yhteinen asia! Kansainvälisyyskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen sitouttaa koulun kaikki opettajat toteuttamaan kansainvälisyyskasvatusta. Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Toteutus - Autenttisuus ja kansainvälisyyskasvatus: Tarpeen luominen vieraalle kielelle, motivointi Comenius apulaisopettajat Erasmus -opiskelijat Kotikansainvälisyyden hyödyntäminen vierailijoina Kaupungin kieli- ja kulttuuriyhdistykset Yritysten edustajat E-Twinning (kirjeenvaihto, projektiyhteistyö) Post-Crossing Blogit, chatting, kirjeet, projektit Comenius –hankkeet Matalan hankehallinnon yhteistyö esim. ystävyyskaupunkien kouluihin

Ideoi ja hae rohkeasti yhteistyötahoja – Ideoi ja hae rohkeasti yhteistyötahoja – vieraat kielet ovat monessa mukana! Kirjastot Museot Oppilaitokset Ystävyyskoulut Kansalais- ja avustusjärjestöt Setlementti Seurakunnat ja uskonnolliset yhteisöt Ystävyys- ja kulttuuriseurat/ -yhdistykset Avustustoiminta Tiedotusvälineet Vierailevat asiantuntijat Oppilaiden vanhemmat Sukulaiset Oppilasvaihto Comenius apulaisopettajat Yritykset/ yrittäjät/ elinkeinoelämän edustajat Orkesterit/kuorot/muut esiintyvät ryhmät Elinkeinoelämän keskusliitto Maahanmuuttovirasto Maahanmuuttajaopetus Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Aktiivisena toimijana yhdessä oppilaiden kanssa Elämyksellisyyttä: Vierailija koulussa.. Aktiivisena toimijana yhdessä oppilaiden kanssa Elämyksellisyyttä: Näkeminen ja kuuleminen ei riitä Interaktiivisuutta: objektista subjektiksi Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Virtuaalinen kansainvälisyys Sosiaalisen median hyödyntäminen: - eTwinning http://www.etwinning.net/fi/pub/index.htm - Second Life http://secondlife.com - Ning http://kieltenopetverkossa.ning.com/ - Habbo-Hotelli http://www.habbo.fi - Google Plus http://plus.google.com - Facebook http://fi-fi.facebook.com - Magazine Factory http://magazinefactory.edu.fi - Lingonet http://www.lingonet.com/ Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Yhdenvertainen tiedottaminen on näkyvyyttä! Vanhempainillat koulujen alkaessa tärkeä foorumi vieraiden kielten opiskelusta puhumiselle. Kieli-infoilta vanhemmille Oppilaille tiedottaminen monen kanavan kautta Kieli –maisteluja ennen valintaa Median hyödyntäminen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Näkyvyyttä kieli-ajatuksista: Miksi pitäisi osata vieraita kieliä? Järjestä pieni runo-, ajatus-, lausahdus-, lorukisa kielivalintojen aikoihin Tee oppilaiden tekemistä vastauspuhekuplista näyttävä seinällinen keskeiselle paikalle kouluun. Anna oppilaiden/ oppilaskunnan äänestää hauskin kupla voittajaksi

Vaativa kieltenopettajuus: näkyvyyttä kielille Monipuolinen oppiaine – tavoitteena työväline elämään Vastuu motivoinnista (kannustusta, markkinointia) Vastuu opetuksen laadusta Osallistuminen ja vaikuttaminen: kielikasvatus keskeinen työtehtävä! Vastuu tiedonkulusta esimiehille, päättäjille, vanhemmille, oppilaille Monitahoisen yhteistyön rakentaminen ja vaaliminen Kieli osana kansainvälisyyskasvatusta Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Tavoitteena kieltenopetuksen tukiverkko Asiakaslähtöisyys, yhdenvertaisuus, näkyvyys Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Yhteistyön voimaa Kansainvälisesti: Cimo eTwinning NordPlus Paikallisesti Kieltenopettajien veso-päivät Kieltenopettajien pedagogiset iltapäivät Yhteiset kielitempaukset Kieltenopettajien yhdistykset Oman koulun kieltenopetuksen tiimi Kansallisesti Täydennyskoulutukset Kielitivoli Ning: kieltenopetverkossa.ning.com Sukol Kansalliset kieliverkostot Kansainvälisesti: Cimo eTwinning NordPlus MagazineFactory Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Lähteet ja kuvitus Osasena maailmassa, Hämeenlinnan kaupungin opas peruskoulujen kansainvälisyyskasvatukseen kielitivoli.hameenlinna.fi, terhi.lahdenpohja@hameenlinna.fi Kuvitus: Vesa Koskinen vesa.koskinen@hameenlinna.fi