Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hämeenlinnan Kielitivoli Kotikansainvälistymistä käytännössä Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hämeenlinnan Kielitivoli Kotikansainvälistymistä käytännössä Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien."— Esityksen transkriptio:

1 Hämeenlinnan Kielitivoli Kotikansainvälistymistä käytännössä Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

2 Mitä kansainvälisyys on? Kansainvälisyys on –halua ja kykyä tarkastella asioita uusista näkökulmista –uskallusta ja halua kohdata erilaisuutta –toisten ja erilaisten ihmisten arvostamista –yhdessä tekemistä –asennekasvatusta –verkostoitumista –mahdollisuus parempaan/ monipuolisempaan oppimiseen –rikkautta –kasvava osa nykypäivää ja tulevaisuutta –keskeinen osa ops:n perusteita Kieli on väline kansainvälisyyden näkyväksi tekemiseen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

3 Kansainvälisyyskasvatus = tämän päivän kansalaistaitoja Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

4 KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Oman kulttuurin viitekehys Kansainvälisyystiimi Kasvatuskumppanuus, avoin yhteisö vieraille Kieltenopetuksen monipuolistaminen Verkostoituminen Linkkivinkkejä Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

5 KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Oman kulttuurin viitekehys - Mistä olet? Tiedostetaan oman asuinpaikkakunnan kulttuuria - Tiedostetaan ja arvostetaan oman koulun yksilöiden eri kulttuuritaustoja - Koulun sisäinen kotikansainvälisyys näkyväksi osaksi arkea! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

6 KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Koulun kansainvälisyystiimi Kv kasvatuksen toiminta- suunnitelma kartoitus ajanmukaistaminen yhteydenpito ohjaus työn jakaminen Tiedottaminen Toteutus koko koulun yhteinen asia! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

7 Toteuttaminen työyhteisöissä Osallistujat 1.kaikki opettajat: oppituntien/tuokioiden toteutus, koulutus, osallistuminen hankkeisiin, yhteyksien luominen 2. oppilaat: opiskelu, omat taustat – omat ideat, murteet, matkustaminen, kokemukset 3. Vanhemmat ja vierailijat: kotikansainvälisyys, vierailut, kerhot, kielet, aktiviteetit, vanhempainillat, teemapäivät Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

8 Kansainvälisyysteemat 1.Lukuvuosittain vaihtuvat kaupungin yhteiset kansainvälisyysteemat esim. Unicef 2012 2.Lukuvuosittain kiinteät /vuorottelevat juhlat: liputuspäivät + vuosikellon mukaiset teemat 3.Teemaviikkoja/ -päiviä koulun oman toimintasuunnitelman mukaan 4. Arjen kansainvälisyyttä: päivänavaukset, uutiset, lehdet, luokka- asteiden tapahtumat, kilpailut Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

9 Toteutusehdotuksia Kv kasvatuksen opetussuunnitelma toiminnan pohjana Aamunavaukset - Eri kulttuurien edustajien tervehdyskäyntejä, esim. seurakuntien lähettiläät, Setlementin edustajat, vaihto-oppilaat Teemapäivät, teemaviikot (vuosikello) - esim. Kotikulmani kulttuurit; tutustumista eri kieliin, esityksiä, toimintapajoja, tanssiviikko, peliviikko Kansainvälisyyskerhot - kieli-, kulttuuri- ja liikuntakerhot - vaihto-oppilaat - kulttuuritulkit Erilaisten teemojen ilmaislähettiläiden vierailut Juhlat – oman ja muiden maiden kulttuurit Unicef-kävely eri tavoin toteutettuna Kilpailut, esim. EU:n piirustuskilpailut Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

10 Kansainvälisyyskasvatuksen vuosikello Yhteinen malli, koulun/ opettajan oma vuosikello Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

11 KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Kasvatuskumppanuus Toimintaan pyydetään mukaan esimerkiksi - perheet - monikulttuuriset yhdistykset - seurakunnat - kieli-/kulttuuritoimijat - vierailijat, jotka ovat helposti tavoitettavissa ja edistävät kulttuurien tietämystä Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

12 Vierailija koulussa.. Aktiivisena toimijana yhdessä oppilaiden kanssa Elämyksellisyyttä: Näkeminen ja kuuleminen ei riitä Interaktiivisuutta: objektista subjektiksi Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

13 KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Apulaisopettaja -Opettajaksi opiskeleva tai vastavalmistunut opettaja, joka saapuu suomalaiseen kouluun 13–45 viikon mittaiseksi ajanjaksoksi -Toimii usein kielten opettajan apuna, mutta myös muussa opetuksessa koulun tarpeiden mukaan - Viikoittainen työaika 12-16 tuntia -Oppilaitokset hakevat itse Cimon kautta. Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

14 Erasmus kouluissa Toteuttaja Eurooppalainen Suomi ry Ala- ja yläkoulujen sekä lukioiden oppilaille mahdollisuus kansainvälistyä omassa koulussaan Tarjoaa vaihto-opiskelijoita vierailijoiksi eri oppitunneille Palvelu on kouluille täysin maksuton! Ilmoittautumislomakkeen löydät nettisivuilta www.erasmuskouluissa.fi www.erasmuskouluissa.fi Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

15 -opiskelijat voivat vierailullaan osallistua kielten sekä aineenopetukseen kertoa Erasmus -opiskelustaan opinto-ohjauksen tunnilla toteuttaa kansainvälisyyteen liittyvän projektin yksittäisen luokan kanssa osallistua koulun kv -päivän ohjelmaan Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

16 Vaihto-oppilaat Koko kaupungin yhteinen ilo: - Teemaviikko: vaihto-oppilaiden kulttuuritaustojen juhlaa - Pajapäivä pienille oppijoille - Kielikahvilat - Kielikerhot: elämyksiä ja autenttisuutta Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

17 Mukavia yllätyskortteja maailmalta - POSTCROSSING Lähetä postikortti – saat postikortin Mistä: satunnaiselta postcrossaajalta mistä tahansa päin maailmaa Mitä maksaa? - Postikortin ja postimerkin Voit lähettää kortin myös luokkana, ryhmänä, pareittain… Lisää tietoa: www.postcrossing.comwww.postcrossing.com Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

18 Monikulttuurisuuden arvostaminen Suvaitsevaisuuskasvatus http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/suvaitsevaisuus/ Vierailut tutustumaan vähemmistöryhmien ja maahanmuuttajien elämään Vähemmistöryhmien edustajien vierailut kouluun Eri kulttuurien juhlapäivien ja tapojen huomioiminen ja niiden taustaan tutustuminen Etnisen ruuan teemaviikot, aamunavaukset, kulttuuripajat Vuorovaikutustaitojen harjoittelu eri kulttuuritaustaisten oppilaiden kesken Nuorten omien kulttuurien käsittely opetuksessa Moi! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

19 Ystävyyskaupungit kotikansainvälisyyden lähteinä Kaupungin kansainväliset kontaktit Ystävyyskaupunkien koulujen välistä pienen hallinnon ja budjetin yhteistyötä - Esikoulut: piirrosten, pienten viestien, videopätkien yms. vaihtoa, vierailuja - Peruskoulut: Kirjeiden ja projektitöiden vaihtoa, vierailuja, leirikouluja, opettajavaihtoa, kollegiaalista yhteistyötä, chattailyä - Lukiot: opiskelijavaihtoa, osana oppimisympäristöä, vierailuja, kultturivaihtoa, blogit, … Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

20 KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Kieltenopetuksen monipuolistaminen -Kielet ja kulttuurit näkyviksi kouluissa -Kielten valinnaisuuden lisääminen http://otakieliomaksi@wordpress.com -Kieltenopetuksen metodien monipuolistaminen - Autenttisten kieltenoppimistilanteiden lisääminen -Kieltenopetuksen varhentaminen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

21 Kieli näkyväksi osaksi koulun arkea http://otakieliomaksi@wordpress.com http://otakieliomaksi@wordpress.com Näkyvä osa kansainvälisyys- kasvatusta Promoottorina kielten- opettajat, toimijana koko koulu!! Kielten näkyvyys on asennekasvatusta ja tietoisuuden lisäämistä Kieli työvälineenä: monipuolisuus näkyviin Näkyvyys = koulun toimintasuunnitelma Oppilaiden kädenjälki näkyviin = Meidän koulun juttu! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

22 Koko kylä kasvattaa… Näkyvyyttä koulun ulkopuolella  Media mukaan: keskustelun herättäjä, tiedon välittäjä  Yritysmaailma mukaan - tietoa tosielämästä  Kieli- ja kulttuuriyhdistykset mukaan (teemapäivät, yleisötapahtumat, kilpailut; …)  Eri kouluasteiden välinen yhteistyö (kielikerhot, teemapäivät,…)  Ideoi ja hae yhteistyötahoja – vieraat kielet ja kulttuurit ovat monessa mukana! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

23 Yhteistyötahoja kotikulmilta Kirjastot Museot Oppilaitokset Ystävyyskoulut Kansalais- ja avustusjärjestöt Seurakunnat ja uskonnolliset yhteisöt Ystävyys- ja kulttuuriseurat/ -yhdistykset Setlementti Avustustoiminta Tiedotusvälineet Vierailevat asiantuntijat Oppilaiden vanhemmat Sukulaiset Oppilasvaihto Comenius apulaisopettajat Yriykset/ yrittäjät Orkesterit/kuorot/muut esiintyvät ryhmät Elinkeinoelämän keskusliitto Maahanmuuttovirasto Maahanmuuttajaopetus Setlementti Eetti ry Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

24 VIRTUAALINEN KANSAINVÄLISYYS Sosiaalisen median hyödyntäminen: - eTwinning http://www.etwinning.net/fi/pub/index.htm http://www.etwinning.net/fi/pub/index.htm - Second Life http://secondlife.com http://secondlife.com - Ning http://kieltenopetverkossa.ning.com / http://kieltenopetverkossa.ning.com / - Habbo-Hotelli http://www.habbo.fi http://www.habbo.fi - Google Plus http://plus.google.com http://plus.google.com - Facebook http://fi-fi.facebook.com http://fi-fi.facebook.com - Magazine Factory http://magazinefactory.edu.fi http://magazinefactory.edu.fi - Lingonet http://www.lingonet.com/ http://www.lingonet.com/ Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

25 LINKKEJÄ KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Monenlaista verkkomateriaalia, linkkejä ja vinkkejä kv-opetukseen www.maailmankoulu.fi Lähettiläitä ilmaiseksi http://wwf.fi/maapallomme/vaikuta/ymparistokasvatus/wwf-lahettilaat/ Mistä olet? Ideoita ja virikkeitä ympäristökulttuurin opettamiseen Missä olet?-esitys Apulaisopettaja http://www.cimo.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/cimo/embeds/cimowwwstruc ture/15464_com_apulaisope_koululle.pdf Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

26 LINKKEJÄ KANSAINVÄLISYYSKASVATUKSEEN www.edu.fi www.edu.fi Ystävyys yli rajojen ja paljon muuta www.liike.fiwww.liike.fi Liikunnan kansainvälisyyskasvatus www.unicef.fiwww.unicef.fi Kaverina kaikille –opas syrjinnän ehkäisemiseen http://www.kenguru.fi/Lasten-pelit/avaruus-bobo---punainen-risti/ Peli suvaitsevaisesta ja rakentavasta käyttäytymisestä http://www.pelastakaalapset.fi/hiiripiiri/ Ilmaismateriaalia 1.-4. –luokille mediataitojen oppimiseen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

27 LINKKEJÄ KANSAINVÄLISYYSKASVATUKSEEN www.globaalikasvatus.fi/vinkkipankki Kylässä koulussa – järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen http://www.ykliitto.fi/kouluttaa/tehtavia_kouluille Hyviä konkreettisia ideoita ja tehtäviä ohjeineen esim. Ilmastonmuutokseen I http://www.plan.fi/ Lapsikeskeistä kehitysyhteistyötä, ilmainen lähettiläs vierailulle http://www.vesaiset.fi/HTML/perinneLeikit.htm http://europa.eu/europago/ Interaktiivisia ja pedagogisia pelejä ja tehtäviä 10-14 –vuotiaille Euroopan ja Euroopan unionin tuntemiseen http://edl.ecml.at/ Materiaalia ja vinkkejä eurooppalaisten kielten päivän viettämiseksi syyskuun 26. Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

28 Yhteistyön voimaa – kieltenopettajien välinen yhteistyö Paikallisesti  Kieltenopettajien veso-päivät  Kieltenopettajien pedagogiset iltapäivät  Yhteiset kielitempaukset  Kieltenopettajien yhdistykset Kansallisesti  Täydennyskoulutukset  Kielitivoli  Ning: kieltenopetverkossa.ning.comkieltenopetverkossa.ning.com  Sukol  Kieltenopettajien verkostot Kansainvälisesti:  Cimo  eTwinning  NordPlus  MagazineFactory Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä. Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

29 OSASENA MAAILMASSA Hämeenlinnan kaupungin opas peruskoulujen kansainvälisyyskasvatukseen ©

30

31 Kansainvälisyystaitoja kaikille (Oph) http://viehko.wordpress.com/viehkon-tyokalupakit/kotikansainvälisyys/ http://www.globalschoolnet.org/ http://www.taksvarkki.fi/taksvarkki2011/category/opettajille http://www.kulturkontaktnord.org/motesplats/fi/kielet/lainaa-pohjoismaalainen www.goethe.de/finnland http://www.france.fi/category/ranskan-kieli/kieliasiaintapahtumat http://finland.usembassy.gov/teachers.html http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx http://ec.europa.eu/finland/youth/index_fi.htm http://www.globaalikasvatus.fi http://linkkiapaja.edu.fi/oph/search.html http://europa.eu/kids-corner/ (ml.Europa GO)http://europa.eu/kids-corner/ http://www.nordeniskolan.org/pelit-ja-aktiviteetit http://intoilua.wordpress.com/kehittamistoimintaa/oppilaan-kansainvalisyys-cv/ www.polkka.info http://www.svenskanu.fi/pedagogik


Lataa ppt "Hämeenlinnan Kielitivoli Kotikansainvälistymistä käytännössä Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google