Www.kotus.fiKotimaisten kielten keskus Kohti parempaa kielenkäyttöä julkishallinnossa Piiri-verkoston tilaisuus Aino Piehl Kotimaisten kielten keskus 12.12.2013.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Median kohtaaminen EuroSkills-kilpailijana edustatte:
Uutta Suvi-työryhmältä Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän pj Proflangin kevätpäivät Rovaniemellä 23. –
Jyväskylän kaupungin viestintä Vammaispalveluiden asiakasraati Emmi Hyvönen viestintäpäällikkö, perusturvapalvelut.
Suomen Avoimen hallinnon toimintaohjelma Vuonna 2011 käynnistetty kansainvälinen hallinnon kehittämisen kumppanuushanke avoimuus, tehokkuus,
Tekninen sopimus – ( ) JHL:n HALLITUS Hannu Salminen / Dan Koivulaakso.
Koulutus ja viestintä yhteistyön välineinä Siru Aura, ohjelmavirkailija, tiedotus ja koulutus Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma p ,
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Uusi Leader-brändi 2014 Mikä, miksi ja miten?.
FC WILD Tyytyväisyyskysely Yleistä/taustaa • Tyytyväisyyskysely järjestettiin toista kertaa tavoitteena saada kuuluviin kentän ääni,
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Tiedonhaku internetistä Viralliset tiedonlähteet
Työhyvinvoinnin tekijät Akavan Erityisalojen työmarkkinatutkimusten tuloksia Tiivistelmädiat
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Voie Expresse monipuolista yhteistyötä ranskan hyväksi – hankkeesta pysyvä resurssi? Eeva Pajari, 2007.
Thorleif Johansson Suomen Lions-liitto ry Viestintäjohtaja
"Toki nänni näyttää rumalta, mutta maistuu hyvälle!"
KORKEAKOULUN KIELIPOLIITTISET LINJAUKSET Anneli Airola Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Kielten ja viestinnän vastuuopettajat
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Kääntäjät osana EU-viestintää
Suomi takaisin - syrjivä EU-byrokratian kieli
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
kielten keskus Virkakieli ymmärrettäväksi - virkakielityöryhmän esitykset Meneekö viestisi perille? -seminaari Ulla Tiililä Kotimaisten.
TTL Sosiaalisessa mediassa
Korkeakoulujen esteettömyysverkoston tulevaisuuden toimintamalli: Keskustelua verkoston olemuksesta ja toiminnoista ESOK.
Joukkoistamisen ja vertaistuotannon edistäminen yhdistysten kansalaistoiminnassa Käytännön kehittäjän näkökulma.
Suomen kieli ja viestintä YAMK-koulutuksessa Vastuuopettajien AC-kokous / Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän ja Osku-hankkeen tuotoksia.
Tinja Saarela ja Virpi Pennannen: Koulutuksen merkitys asiantuntijuuden vahvistamisessa SoveLin 20-vuotisjuhlaseminaari Mikko Vähäniitty.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on?
 Suvi-työryhmä ehdotti erillistä S2-kypsyysnäytettä maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille.  Oikeusministeriön lausunto varovaisen myönteinen.
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Primo Central Index –työpaja
kielten keskus Säädösten ymmärtämistä selvittävä kysely- ja haastattelututkimus Vesa Heikkinen & Aino Piehl Säädöskielihankkeen.
Kuinka se tapahtuu? Mitä se vaatii?
Webinaarien hyvät käytännöt – webinaarit täydennyskoulutuksessa Helena Pulkkinen & Harri Jurvela DCL2011 Vanajanlinna.
Vaikuttaminen ja viestintä taloyhtiössä -kyselyn tulokset.
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Kokkolan ammattiopisto
Esimiesviestintä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Selkokieliseminaari, Kuntatalo Avauspuheenvuoro Meneekö viestisi perille? Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja.
Miten tapahtumani on uutinen?
ALKU-hankkeen viestintä Luonnonvaraviestinnän joulutapaaminen Leena-Maija Jyllikoski VM/viestintä.
Sisäinen viestintä Eelis Aaltonen.
UusiKunta-selvityksen viestintä Henkilöstöryhmä Tiedottaja Sini Saares.
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
Käyttäjäkysely osana Lahden kaupunginkirjaston palautejärjestelmää Jari Tyrväinen Kirjastotoimen apulaisjohtaja Kansallisen käyttäjäkyselyn keskustelu-
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Äi05. Asiatyylin piirteitä  Selkeys, johdonmukaisuus  Sujuvuus  Virheettömyys  Dynaamius  Tiiviys  Havainnollisuus.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Juridiset tekstitaidot 1 ja 2 (2 op). Kurssin tavoitteet Opiskelija saa valmiudet analysoida ja tulkita juridisia tekstejä tekstilajilähtöisesti (1. osa)
Asiakielisyys.
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Työelämän tekstejä sähköposti.
KIELENHUOLTO.
Muutosseminaari Kimmo Kena, palvelumuotoilija, Kitchen
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
Saatteeksi PP-pohjan käyttäjälle
CLT132 Tehtävät (viikko 5).
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Esityksen transkriptio:

kielten keskus Kohti parempaa kielenkäyttöä julkishallinnossa Piiri-verkoston tilaisuus Aino Piehl Kotimaisten kielten keskus

Hallintolaki § Hyvän kielenkäytön vaatimus Viranomaisen on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä.

Kampanja 2011: virkakieli hallitusohjelmaan Kotimaisten kielten keskus ja Selkokeskus ■ ottivat yhteyttä kansanedustajiin ja puolueisiin ■ kertoivat tavoitteista tiedotusvälineissä ■ tekivät puolueille kyselynkyselyn • puolueelta vain yksi vastaus • lähes kaikki kannattivat virkakielityön ottamista hallitusohjelmaan.

Hallitusohjelma: virkakielelle toimintaohjelma Työryhmä laatimaan toimintaohjelmaa lainsäädännön, asiointikielen ja viranomaisviestinnän kehittämiseksi Toimintaohjelmassa pitää esittää ehdotukset mm. ■ menettelytavoista, joilla voidaan turvata viranomaiskielen asiallisuus, selkeys ja ymmärrettävyys ja joilla virkakielen ja siihen kuuluvan nimistön toimivuuden tarkastelusta tulee osa jokapäiväistä työtä ■ keinoista, joilla viranomaiset voivat huolehtia työntekijöidensä viestintätaitojen kehittämisestä.

Työryhmän teettämät selvitykset ja kyselyt 2013 ■ Kuulemistilaisuus Kuulemistilaisuus ■ Kysely kuntien kielenhuoltotilanteesta ■ Kysely valtionhallinnon nimien, nimikkeiden ja termien suunnittelusta ■ Kysely kansalaisille viranomaisten kielenkäytöstä ■ Selvitys ammattikorkeakoulujen äidinkielenopetuksesta ■ Aiemmin: • Kysely valtion virastojen kielenhuoltotilanteesta • Kysely kirjoittamisesta päiväkodeissa

Kuntien kielenhuoltotilanne ■ 145 suomenkielistä, 13 ruotsinkielistä vastausta ■ Esityslistat ja sähköpostiviestit tavallisimmat tekstilajit, edelliset tärkeitä, jälkimmäiset eivät. ■ Jälkiselvittelyjä aiheuttivat ohjeet, säännöt ja sähköpostit, harvoin tiedotteet, esitteet, esityslistat. ■ Kunnissa ollaan melko tyytyväisiä omaan viestintään: erityisesti asiallisuuteen, sävyyn ja palveluhenkisyyteen. ■ Hyvien tekstien tekemistä hankaloittavat ajan puute ja vakiintuneet käytännöt. ■ Kirjoittamiskoulutusta viiden viime vuoden aikana: useimmilla ei lainkaan tai yksi päivä.

Kuntien kommentteja ■ Tunnistakaa kuntien arkielämä: kiireiset asiantuntijat suoltavat tekstiä kaikilta toimialoilta, kaikista palveluista. ■ Förenkla processerna så att textmängderna minskar. ■ Alla ansvarar för språkvården i sina egna texter, med varierande resultat. ■ Joihinkin asioihin on erillisiä ohjeistuksia (esim. sosiaaliseen mediaan). ■ Asiaa ei ole tiedostettu, ilmeisimmin katsotaan, että koulutuksesta huolehtiminen on jokaisen työntekijän omalla vastuulla.

Kysely kansalaisille ■ 222 suomenkielistä ja 8 ruotsinkielistä vastausta ■ Vaikeat termit ja vaihtuvat nimet hankaloittavat asiointia. ■ Viranomaisten tekstien sävy on usein tyly. ■ Suullinen asiointi tuntuu sujuvalta, ja asia hoituu nopeasti. ■ Palautetta teksteistä pitäisi hankkia ja käyttää. ■ Visuaalisia keinoja olisi tärkeää käyttää tekstin apuna enemmän.

Kansalaisten terveisiä ■ Liian usein päätösten ja ohjeiden kieli on vähän siistittyä lakikirjatekstiä. ■ Pitää lärätä kymmenkunta sivua ennen kuin pääsee haluamalleen. Ei olla käyttäjiltä kysytty kun sitä tietosysteemiä on rakennettu. ■ Mieheni haki isäkuukautta pelkän Kelan esitteen avulla, ja pari viikkoa jäi sitten anomatta, kun tämä oli selitetty niin harhaanjohtavasti. Parempi termi asialle olisi esimerkiksi isävapaa. ■ Virasto julkaisee päätökset suuraakkosin. Se heikentää tekstin luettavuutta. Nettikielessä isojen kirjainten käyttöä sanotaan HUUTAMISEKSI. Mielestäni se halveksii päätöksen saajaa.

Virkakieliryhmän suunnitelmissa: ■ Ehdotetaan tapoja järjestää työ niin, että teksteistä on mahdollisuus tehdä hyviä.järjestää työ ■ Ehdotetaan hyviä toimintatapoja, erityisesti yhteistyötä viranomaisten kesken. ■ Järjestetään kampanja, jossa hyviä toimintatapoja ja niistä koituvaa hyötyä esitellään. ■ Pyritään herättämään virastoissa innostusta ja kannustamaan hyvään kielenkäyttöön.

Avoin hallintoAvoin hallinto: selkeä kieli ■ Kukin osallistujamaa julkisti huippukokouksessa 31.10– uuden sitoumuksen, joka liitetään avoimen hallinnon toimintaohjelmaan.uuden sitoumuksen ■ Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen ilmoitti, että Suomi käynnistää selkeän virkakielen kampanjan vuonna Kampanja toteutetaan valtionhallinnon ja Suomen Kuntaliiton yhteistyönä.Suomen Kuntaliiton ■ Demokratiatunnustus jaettiin kahdelle selkeälle viestijälle (selkeän kielen päivä)

Virkakielitietoa ■ Hallitusohjelma: ■ Kotimaisten kielten keskuksen virkakielisivut, linkkejä suomalaisiin ja muiden maiden selkeyshankkeisiinvirkakielisivut (Selkeän kielen päivän 2012 sivu) ■ Kielikello, sähköinen versio: useita virkakieliaiheisia artikkeleita vapaasti luettavana, katso linkistä Lehdet (Kannattaa myös kokeilla, pääsetkö juttuarkistoon, valtionhallinnossa monilla virastoilla on käyttöoikeus.) ■ Virkakieliryhmän kuulemistilaisuus ■ Viertiö, Annastiina 2011: Hallinnossa kaivataan koulutusta ja laatua viestintään. Kielikello 4/2011 ■ Pyhäniemi, Saija 2010: Päiväkotien kirjoitustyöt: mitä, miten, milloin? Kielikello 1/2010 ■ Tiililä & Viertiö 2008: Kirjoittajien koulutus kannattaa. Kielikello 2/2008.