Vastaaminen verkkotietopalvelussa Nina Granlund Kirjastot.fi 2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
Kysely- tai ilmoittautumislomakkeen luominen Google Driveen
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Jos tarvitset opastusta, piirisi tunnuksen tai Sinulla on muuta kysyttävää, ota yhteyttä Merja Munkki, p Ongelmatilanteissa,
Helga Skiftesvik, Sanna Pitkänen
Kuluttajan e-lasku Lyhyt tietopaketti kuluttajalle
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi tapahtuma. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Toimintaohjeet opelle
KyläNetti - sivun tekeminen • KyläNetti-sivustoon on luotu valmiiksi esimerkinomainen sivurakenne, jota voi vapaasti muokata • Kaikki sivut eivät ole näkyvissä.
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Moodlen ohje opiskelijoille
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Katso Aitolasta lisää:
Semantiikka/ Kysy kirjastonhoitajalta 05/2008. Semanttinen vastausliittymä Prototyyppi Opas luotiin FinnOnto-projektin osana (2006). Opas sisälsi vastaajan.
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 1 Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen, linkitys.
4H-Yrityksen liiketoimintasuunnitelma
Preppaus ENA 4.
NALLE PUH.
Kysy kirjastonhoitajalta -uudistus Vastaamisen konsepti • Kirjasto • Muut vastaajat • Kommentointi.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Klikkaa Työkalut ja Mobile Properties. Sender id = Puhelinnumero, jolta lähetetään ja jolle vastaussanoma palautuu. Password = Operaattorilta saatu palvelun.
Lukemaan oppii vain lukemalla
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Käyttöohje: Kuinka luoda käyttäjätili. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
SeijaTiitto-Komminaho
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
Maaseutu.fi on uudistunut -
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Arkisto Nina Granlund Julkinen arkisto tuo valmiit tietopalveluvastaukset myös asiakkaiden ulottuville. Arkisto on arvokas tietopankki.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Kysy parilta. Muista päiväys. Mikä päivä eilen oli
Kirjastot.fi-chat Nina Granlund Kirjastot.fi-toimitus.
Kirjastot.fi – yhteisöllistä yhteistyötä kansallisella tasolla Nina Granlund Kirjastot.fi.
Kysy kirjastonhoitajalta Nina Granlund Kysy kirjastonhoitajalta Suomalaisten kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Sijaitsee Kirjastot.fi –sivustossa,
Lehtiartikkelitietokannat ja elektroniset aineistot Mitä tietoja tai asioita asiakkaat voivat löytää kirjaston elektronisista aineistoista? Faktat, tilastot,
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
Vastausarkisto Nina Granlund Kirjastot.fi Tietopankki Julkinen arkisto tuo valmiit tietopalveluvastaukset myös asiakkaiden ulottuville. Arkisto.
Maanmittari tieosakkaan silmin ja muita juttuja tien varrelta
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Yhteisten pelinsääntöjen luominen Nina Granlund 2006.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Kertausta tärkeimmistä asioista
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Kysy kirjastonhoitajalta verkkotietopalvelu Nina Granlund Kirjastot.fi 2007.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Sanatyypit ja sijamuodot.
PDG Maija-Liisa Heikkilä
Työelämän tekstejä sähköposti.
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Yritysesite Toiminta-ajatus kannattaa kirjoittaa tähän
Kysy kirjastonhoitajalta
Ohje yhdistyspalvelut-sivustolle
Kysely yleisille kirjastoille 2013
E-aineistot OUTI-kirjastoissa E-kirjat ja e-lehdet
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Auttava keskustelu
Madetojan musiikkilukion Veso-päivä
Esityksen transkriptio:

Vastaaminen verkkotietopalvelussa Nina Granlund Kirjastot.fi 2008

Vastausperiaatteet Vastausperiaatteet Kysy kirjastonhoitajalta – palvelussa näkyvissä asiakkaille julkisesti: ne sisältävät tiedon siitä, mihin palvelussa sitoudutaan ja mitkä ovat vastaajien/kysyjien ”vastuut”. Tietoa palvelusta

Vastausohjeet vastaajille Vastausliittymässä on selkeät ohjeet vastaajille. Niissä käydään läpi palvelun toiminta, tiedottaminen, vastuualueet, ylläpidon käyttö sekä annetaan ohjeita vastauksen laatimiseen.

Verkkotietopalvelu Vastauksen laatimiseen ja muotoiluun enemmän aikaa. Keskustelu asiakkaan kanssa siirtyy sähköpostiin.

Arkisto Julkinen arkisto: Vastaukset laaditaan yhden asiakkaan lisäksi muille tiedonhakijoille.

Kysymys Kysymyksen tulkinta: mitä kysyjä haluaa tietää? Kysymyslomakkeessa oleva Tarkenna- kenttä on hyvä lukea tarkkaan.

Kysymys Kysymystä voi muokata julkista arkistoa varten (kirjoitusvirheet, epämääräisyydet). Esimerkiksi Tarkenna-kentässä annettuja tietoja voi lisätä varsinaiseen kysymykseen tarvittaessa. Pääasia on, että julkiseen arkistoon tallennettavat kysymys ja vastaus sopivat yhteen.

Esimerkki 1 Kysymys: Koska kirjasto rakennettiin? Muut tiedot: Kokkolan pääkirjasto

Esimerkki 1 Vastaus: Kirjasto rakennettiin Rakennus vihittiin käyttöön Kokkola- päivänä Lisätietoa rakennuksesta: asp asp

Esimerkki 1 Kysymys: Koska Kokkolan pääkirjasto rakennettiin? Vastaus: Kirjasto rakennettiin …

Kysymys Usein asiakkaat allekirjoittavat kysymyksensä. Asiakkaan tietoja ei saa jäädä kysymyksiin eikä vastauksiin julkiseen arkistoon.

Lähteet Painetut lähteet, digitaaliset lähteet, asiantuntijat.

Esimerkki 2 Kysymys: Albert Edelfeltin ainoa alttaritaulu on Vaasan kirkossa. Löytyykö tietoa sen syntyvaiheista? Kävikö taiteilija paikan päällä, mitä mieltä hän siitä oli?

Esimerkki 2 Vastaus: Kirjastossamme olevan Lakeuden kirkot teoksen mukaan Vaasan kirkko oli alunperin saanut alttaritauluksi lahjoituksen […] Kirjallisuudesta en löytänyt tietoa siitä, oliko Edelfelt itse käynyt taulua katsomassa, mutta välitän mielenkiintoisen kysymyksesi Vaasan seurakunnan tiedottajalle, ehkäpä kirkon oppaat osaavat kertoa asiasta enemmän. Ks. myös

Vastaus Jos kysytään faktatietoa, annetaan vastaus ja viitteet suositeltaviin lähteisiin. Ei kirjoiteta esseitä asiakkaille.

Esimerkki 3 Kysymys: Mikä on dokumenttielokuvan määrite? Mitä eroa on dokumenttielokuvalla ja tavallisella dokumentilla, mitä eroa taas on elokuvalla ja dokumenttielokuvalla?

Esimerkki 3 Vastaus: Otavan suuri ensyklopedia määrittelee sanan dokumenttielokuva seuraavasti: "Dokumenttielokuva on […] Kannattaa lukea koko artikkeli ja myös artikkelia Elokuva. Dokumentti tarkoittaa […] (Nykysuomen sanakirja). Kaikista kirjastoista löytyy hyviä hakuteoksia, joita voi käyttää kun selvittää käsitteiden merkitystä.

Esimerkki 4 Kysymys: Voisitko kertoa minulle Hellevi Salmisen kirjan Viidestoista yö juonen?

Esimerkki 4 Vastaus: Hellevi Salmisen Viidestoista yö kuvaa 16-vuotiaan Jukan elämää aikana, jolloin hänen vanhempansa eroavat. Parhaiten saat juonen selville lukemalla kirjan, itse en ole sitä lukenut. Kirjassa Suomalaisia kirjailijakuvia (Kirjayhtymä, 1987) kerrotaan Hellevi Salmisesta ja hänen teoksistaan. Siinä on myös lyhyt kuvaus Viidestoista yö -kirjasta. Voit kysyä kirjaa lähikirjastostasi. Lisäksi Salmisen kirjaa on käsitelty Virke-lehden numerossa 5 vuodelta 1982.

Vastaus Aineistopaikannus vain poikkeustapauksessa, sen sijaan opastetaan, miten asiakas voi itse tarkistaa, mistä aineisto löytyy.

Esimerkki 5 Kysymys: Onko jonkun kaunokirjallisen teoksen (osittaisena) tapahtumapaikkana Kangasniemi?

Esimerkki 5 Vastaus: Eeva Norénin dekkareiden sekä Teuvo Masalinin teosten tapahtumapaikkana pidetään Kangasniemeä, vaikka sitä ei suoraan teoksissa mainita. Kangasniemeläiset lukijat kuitenkin tunnistavat kuntansa teksteistä. […] Voit tarkistaa aineiston sijainnin aineistotietokannasta, osoite

Vastaus Jos kysymys koskee erikoistietoa, ja siihen ei pystytä vastaamaan, ohjataan asiantuntijoiden puoleen.

Esimerkki 6 Kysymys: Ovatko kaupasta ostettavat raskaustestit luotettavia? Eli siihen tuli näkyviin melkein kokonainen plus. Miten niitä testataan?

Esimerkki 6 Verkkoklinikan lääkäri vastaa samantapaiseen kysymykseen, jonka sinä esität, seuraavasti: "Jos epäilet raskautta, osta apteekista raskaustesti, joka kertoo, oletko raskaana. Jos testi näyttää plussaa, kannattaa heti varata aika terveyskeskuksesta tai lääkäriltä, joka varmistaa asian.” Eli testit ovat suhteellisen luotettavia, mutta täyden varmuuden saa vasta asiantuntijan tutkimuksen jälkeen. Apteekki tai lääkäri osaa varmasti kertoa sinulle myös, miten näitä testataan.

Erikoiskirjastoissa vastaus usein on asiantuntijoiden laatima.

Tekijänoikeudet Pitkiä sitaatteja vastauksissa olisi hyvä välttää, mieluummin kerrotaan omin sanoin ja annetaan viite. Tekijänoikeudet on otettava huomioon. Ks. tekijänoikeusohjeet Ohjeissa.

Asiasanoitus Kysymys-vastausparit asiasanoitetaan arkiston hakua varten. Kysymys-vastaus –parin oleellinen sisältö. Yso:n mukainen (tai erikoisalojen ”virallisten” ontologioiden/asiasanastojen).

Esimerkki 7 Kysyisin mitä kirjasarjaa olen lukenut. Luin sitä ja sarja oli moniosainen fantasiakirjasarja, kirjat normaalikokoisia ja kovakantisia. Kirjojen tapahtumat olivat maan alla.

Esimerkki 7 Lukemasi fantasiasarja on luultavasti Ursula Le Guinin Maameren tarinat. Sarja ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi […]

Esimerkki 7 Asiasanoitus: Le Guin Ursula K., Maameren tarinat, fantasiakirjallisuus

Vastauksen täydentäminen ja korjaus Korjauksia voi tehdä myös jälkikäteen. Tällöin ne lähetetään asiakkaalle sekä tallennetaan arkistoon.

Vastauksen täydentäminen ja korjaus Vastaaja pääsee muokkaamaan omaa vastaustaan. Muista toimipisteen vastauksia editoivat paikalliset vastuuhenkilöt. Myös toimittajat ja Kirjastot.fi-toimitus voivat muokata vastausten sisältöä,

Vastausten muokkaaminen Kaikkien vastaajien on mahdollista korjata arkiston vastauksista vanhentuneita Internet-osoitteita ja viitteitä. Myös asiakkaiden nimet on voi kuka tahansa poistaa, jos niitä on jäänyt arkiston vastaukseen näkyviin. Jos vastaus on kokonaan vanhentunut, sen voi siirtää suljettuun arkistoon.

Toimitus Toimitukseen voi ottaa yhteyttä kaikissa ongelmatilanteissa,