Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle."— Esityksen transkriptio:

1 TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle

2 Tavoitteet: Koulutuksen jälkeen osaatte tiedonhankinnan tekniikoita, ymmärrätte Boolen logiikan ja osaatte käyttää Boolen operaattoreita, ymmärrätte asiasanojen merkityksen ja osaatte käyttää niitä hyväksenne tiedonhaussa, pohditte tiedonhankinnan kanavan ja hakusanojen valintaa, opitte käyttämään tehokkaammin kirjastojärjestelmää, koska ymmärrätte kirjastojärjestelmän toimintaa, saatte tietoa kirjaston monipuolisista palveluista.

3 Mistä löydän… kirjoja, videoita ja levyjä? kotimaisen lehtiartikkelin? ulkomaisen lehtiartikkelin? lehden? asiantuntijan? verkkosivun? faktan tai saan yleiskuvan asiasta?

4 Löytyykö tiedonhankintakanavastasi aiheeseesi liittyvää tietoa sisältääkö se ajallisesti sopivaa aineistoa tai onko aineisto tarpeeksi tuoretta? onko tieto luotettavaa? minkä kielistä aineisto on? aineiston saatavuus: onko tarvitsemasi aineisto saatavilla ja miten? Oletko ehkä valmis maksamaan siitä vai et?

5 HelMet: www.helmet.fi/

6 Asiasanat ja -sanastot Hakusanat Asiasanat on luonnollisesta kielestä valittuja sovittuja sanoja Kirjaston aineiston sisällönkuvailu: asiasanat ja avainsanat Mitkä sanat ovat asiasanoja? Katso YSA:sta Ideoi asiasanoja YSA:n avulla! Ero internetin hakukoneiden automaattiseen kuvailuun

7 YSA: onki.fi/en/browser/overview/ysa

8 Verkkokaunokki: kaunokki.kirjastot.fi/fi-FI/

9 Uusi HelMet-haku: www.helmet.fi

10 Helsingin kaupunginkirjaston luokitusjärjestelmä (HKLJ): http://hklj.kirjastot.fi/

11 HelMet uutuuskirjojen RSS-syötteen lisääminen iGoogleen klikkaa aihetta, jonka haluat tilata kopio sivun linkki osoitekentästä Kirjaudu sisään iGoogleen valitse haluamasi välilehti, johon RSS-syötteen haluat (klikkaa) Lisää sisältöä (klikkaa) Lisää syöte ja liitä siihen kopioimasi linkki paina Lisää ja palaa iGooglen välilehdelle tarkastelemaan, mihin kohtaan haluat RSS-syöte gadgetin. http://www.helmet.fi/search*fin/3

12 Fennica on Suomen kansallisbibliografia, eli luettelo suomalaisesta julkaisutuotannosta. Tietoja myös ulkomailla ilmestyneistä kirjoista, joiden tekijä on suomalainen tai jotka koskevat Suomea. Ei sisällä tietoja siitä, mistä suomalaisista kirjastoista kirjat löytyvät. Löydettyjen dokumenttien saatavuutta voi kysyä/tarkastaa oman kunnan kirjastosta.

13 Makupalat: www.makupalat.fi/

14 Linkkikirjasto: www.kirjastot.fi/linkkikirjasto

15 Helsingin kaupunginkirjaston aihepaketit: www.lib.hel.fi/fi-FI/aihepakettiarkisto/

16 Kysy –onlinepalvelut Kysy kirjastonhoitajalta iGS-tietohuoltoasema Kysy kirjastonhoitajalta –chat Kysy online -chat

17 Perusteellisempaan lehtiartikkeleiden ja lehtien hakemiseen Mikä on artikkeliviitetietokanta? Mihin sitä voi käyttää? Mitä artikkeliviitetietokantoja voi käyttää kotoa, mitä kirjastossa? Miten lehtiartikkeleita haetaan ja kuinka ne saadaan käsiin?

18 Arto: https://arto.linneanet.fi/

19 Aleksi: http://aleksi.btj.fi/index.asp

20 ePress

21 PressDisplay

22 Suoma: www.kansalliskirjasto.fi/suoma/


Lataa ppt "TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google