Lapsuus – kasvatustieteen psykologiset perusteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Eveliina Sirkeinen: Tekstianalyysi ja mielipidetekstit netissä
Advertisements

(Arvo Peltonen, Peruskartografia 1989)
Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Nuoret, ulkopuolisuus ja minäpystyvyys
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Minä. Ikuinen mysteeri? Psykologiassa keskeisin kiinnostuksen kohde
Vihdin seurakunnan ilta
Kognitiivinen kehitys
Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi
Sini, Marika & Ville-Pekka
Henkilökohtaiset tavoitteet Persoonallisuus ja temperamentti
Kolmivaiheinen nuoruus: kehitystehtävät
Kasvatustieteen psykologiset perusteet
Persoonallisuusteoriat
 Kyky harkita asioita monipuolisesti ja järkevästi  Ongelmat tarkasti tai löyhästi määriteltyjä  Arki vs. tiede  Miten tutkimustieto pätee arjen ongelmissa?
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
MITEN LAPSI SELVIÄÄ KRIISISTÄ
Nuoruus kehitysvaiheena
Psykologian koulukuntien ihmiskuvat
Aggressiontunne Luento nro 1..
Nuoruus Elämänkaarinäkökulma,
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Willa Wanhan kulttuuri Kajaani Kulttuuri ”tietylle ihmisryhmälle ominaista käytöstä, tapoja ja historiaa” ”tietylle ihmisryhmälle ominaista.
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
1. Mitä tarkoittaa psyykkinen kehitys?
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Tietoisuus omasta kehosta.  antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli.
Identiteetin kehitys Tietokone työvälineenä: harjoitustyö Lilli Kimppa.
Mitä tarkoittaa skeema oppimisessa? Anna-Helena Lipponen 2012.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Kehitysteorioita Petra Suonio Kevät Kehitysteoriat kasvun ja kehityksen kuvaajina Teorioita kahdenlaisia  Koko ihmisen kehityksen huomiointi 
Opiskelun, oppimisen ja opetuksen prosessit Synergiaryhmä Pekka Linna, CSC.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
3.3. Nuoruus ja aikuistuminen Hannu Soini Kasvatuspsykologian klinikka KASOPE, 2011.
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
7 Psykodynaamisen teorian mukaan persoonallisuus on jatkuvassa liikkeessä Ydinsisältö.
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
JEAN PIAGET JEAN PIAGET ( ). AJATTELUN KEHITYS Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit eli skeemat Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit.
Ruut Ruokonen  TURVA!!  Perusturvallisuus ja kiintymyssuhde  katsekontakti fyysinen kosketus ”hellyyskieli”perustarpeista huolehtiminen lapsen.
E LÄMÄNKAAREN PSYKOLOGIAA Hurtig T EHTÄVÄ aikuisuus Mitä aikuisuus mielestäsi on ja mitä siihen liittyy? Voit luoda omia käsitekarttoja myös.
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
7. Kouluiän kehitys (s. 96–109).
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Sosioemotionaalinen kehitys
Nuoret aikuiset.
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3 Minuudessa on kaksi puolta
KPL 8 Tiedonkäsittely edistyy muiden opastamana
AJATTELUN KEHITYS kaksi suurta teoreetikkoa A Lev Vygotsky
Aikuisen Ajattelu Sami Lu2.
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
Kognitiivinen kehitys
Opiskelun, oppimisen ja opetuksen prosessit
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Four siblings photographed every year forty years
Ihmisen psyykkinen kehitys ikäkausittain
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Lapsuuden fyysinen, motorinen ja kognitiivinen kehitys (s. 68–81)
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
”Ihmisen kehitys vauvasta vaariin”
Persoonallisuus-teoriat
Esityksen transkriptio:

Lapsuus – kasvatustieteen psykologiset perusteet Saana, Saara, Sanna 8.3.2011

Margareth Mahler Minän synty (0-3v.)

Perusajatus: vastasyntyneellä ei ole tunnetta minuudesta, vaan se savutetaan eri vaiheiden kautta Esivaiheet: Havahtumisvaihe (0-2kk) -Havainnot, reaktiot ja aistimukset Symbioosivaihe (n. 2kk- 4-5kk, purkautuu 2. ikävuoden loppuun) -Tiivis luottamuksellinen side ensisijaiseen hoitajaan (äitiin), ovat kuin yhtä -> separaatio-individuaatioprosessi 2. Eriytyminen ja kehominuuden muodostuminen (4-5kk – n.10kk) Oman kehon rajat Tunnistaa tutut kasvot, vierastaminen n.8-10kk 3. Harjoitteluvaihe (n.10kk - n.15kk) Liikkuvuus ja ympäristön tutkiminen itsenäisesti Turvallisuuden tankkaaminen hoitajasta

4. Uudelleenlähentymisvaihe (n.15kk- 24kk->) Hoitaja ”elämän keskipiste”, vaikka ymmärtää jo paremmin erillisyyttä Lapsen on ratkaistava lähentymisvaiheen kriisi (eroahdistus, psyykkinen erillisyys) 5. Yksilöllisyyden kiinteytymisvaihe (3. ikävuosi) Tunnekohteiden pysyvyys -> voi olla paremmin erossa hoitajasta Yksilöllisyyden lisääntyminen

Erik H. Erikson - psykoanalyytikko Psykososiaalinen kehitysteoria

Erik H. Erikson – psykoanalyytikko – psykososiaalisen kehitysteorian luoja teoria on kenties tunnetuin ja vaikutuksiltaan merkittävin minän kehitystä ja muutosta kuvaava teoria, ja on edellytys muiden teorioiden ymmärtämiseksi hän korosti, että kehitys määräytyy enemmän psykososiaalisesta kuin biologisesta ja psykoseksuaalisesta perimästä. kehittyminen on sosiaalista ja dialektista -> määräytyy yksilöiden tarpeiden ja ympäristön vuorovaikutuksesta. kunkin vaiheen kehitys on yhteydessä tulevien ja edellisten kehityksen kanssa mm. Freudin teoria kuvasi vain lapsuuden kehitysmuodon, Eriksonin teoria ulotti kehitysvaiheet aina aikuisuuteen saakka. (8 vaihetta)

Erik H. Erikson – psykoanalyytikko - psykososiaalisen kehitysteorian luoja 1. vaihe: Perusluottamuksen ja epäluottamuksen konflikti 0-1 v. Täysin riippuvainen muista 2. vaihe: Autonomian vs. häpeä ja epäily 1-3 v. Keskeinen teema on yksilön itsesäätelyn ja oman tahdon syntymisen haaste. 3. vaihe: Aloitteellisuus vs. syyllisyyden tunne 4-5 v. Perusvoima on kokemus oman toiminnan tärkeydestä ja tarkoituksesta 4. vaihe: Uutteruus vs huonoudentunne 6-10 v. Onnistuminen tuo itseluottamusta ja epäonnistumisesta alemmuudentunnetta 5. vaihe: Identiteetti vs roolihämmennys, nuoruus. Minä aitouden tunne ja eheyden elämykset voivat muuttua yksilön minä katoavaisuuteen 6. vaihe: Läheisyys vs eristäytyneisyys, varhaisaikuisuus. Yksinäisyyden ja toisten rakastavuus voi muodostaa ristiriitoja 7. vaihe: Huolenpito vs käpertyminen, aikuisuus ja keski-ikä. Kyky ja halu huolehtia toisista voi ristiriitaisesti muuttua eristäytymiseen 8. vaihe: Eheytyminen vs epätoivo, vanhuusikä. Kuoleman pelko ja suru voi saada yksilön menettämään elämän mielekkyyden kokemukset

Kognitiivinen kehitys Jean Piaget Kognitiivinen kehitys

-Kognitiivinen oppiminen (kognitiivinen konflikti) -Konstruointi -Assimilaatio (sulautuu) & akkomodaatio (muovautuu)

1.Sensomotorinen vaihe (0-2 vuotta) aistit ja motoriikka esineiden pysyvyys liikkeiden koordinoiminen (palautettavuus, yhdisteleminen sekä ryhmittely) -> syntyy skeemoja mielikuvien kehitys alkaa: kuvan tajuaminen kuvaksi, kaikkivoipaisuus ajattelu, käsitteet kohteesta, tilasta, ajasta "tässä ja nyt"

2. Esioperationaalinen vaihe (2-6/7 vuotta) kokemukset symbolien käyttö maagisuus egosentrisyys yleiskäsitteet vaillinaisia tai virheellisiä kuvitteellisuus kehittyy (lapsi piirtää, kertoo, esittää jne.) virheellisiä analogioita (eli yhdenmukaistuksia) lapsi ajattelee, mutta ei tiedosta ajattelutoimenpiteitään välittömät havainnot ohjaavat ajattelua (vesilasikoe)

3. Konkreettisten operaatioiden vaihe (7-11 vuotta) operationaalinen ajattelu (konkreettisuus) loogisuus induktiivinen ja deduktiivinen päättely alkavat kehittyä (induktiivinen = yksityisestä tapauksesta yleiseen sääntöön tai olettamukseen etenevä päättelyn muoto, deduktiivinen päättely, jossa johdetaan yleisestä säännöstä yksittäinen tapaus)

Sovellus Video: Heinähattu ja Vilttitossu: Egosentrisyys Käsitteiden vaillinaisuus Syyllisyyden tunne Huonouden tunne Päiväkoti: Tuttujen tunnistaminen Eroahdistus Turvan hakeminen Video: Oman tahdon syntyminen Aikuisen kannustus

Lähteet Karling, M., Ojanen, T., Siven, T., Vihunen, R. & Vilen, M. Lapsen aika. WSOY. 2008. Lehtinen, E., Kuusinen, J. & Vauras, M. Kasvatuspsykologia. WSOY. 2007. Ahonen, H., Lyytinen, H., Lyytinen, P., Nurmi, J-E., Pulkkinen, L. ja Ruoppila, I. Ihmisen Psykologinen kehitys. WSOY. 2008.