Gardnerin lahjakkuudet verkossa Otavan Opisto 31.8.5.2007 Jari Sarja On tunnustettava, että jotkut ovat erityisen fiksuja ja älykkäitä, ehkä taiteellisesti.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Advertisements

Kulttuuri, mieli ja kasvatus
3 Maantieteellisen maailmankuvan hahmottuminen ja mentaalikartat
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa
Erilaisen oppijan lahjakkuus ja sen tukeminen
Jyrki Kalliolahti TIES
Avoimen yliopiston opiskelijapalautejärjestelmä Pedagoginen kahvila Hannele Sirkkanen Aikuiskasvatustieteen työharjoittelija.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Hyödynnä nettiä historiassa ja yhteiskuntaopissa.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Ajatuksia oppimisesta
1 Laatua ja tehoa Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus.
Älykkyyden lajit KIELELLINEN
Muistinhallinta. 2 Teknisiä kehitysaskelia §Muisti- ja osoiteavaruuden erottaminen toisistaan l virtuaaliosoitteiden avulla muistin koko voi olla suurempi.
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Poolituottaminen Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
VERKKOPEDAGOGIIKKA – OPPIMISEN TAVAT VERKOSSA Jari Sarja
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
CASS / Steven Abney CASS = Cascaded Analysis of Syntactic Structures • Steven Abney esitteli CASS-parserin 1990 (Rapid Incremental Parsing with Repair).
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Mitä asenne tarkoittaa?
Hyvän oppimisen malli LAMKissa
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
Matemaattisesti lahjakkaan oppilaan eriyttäminen alkuopetuksessa
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Taksonomiat ja oppilas- arviointi lukion ET:n ja filosofian opetuksessa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Kouluinfo Renkomäen koulu
lähes kaikissa asioissa on lukuisia puolia ja totuuksia
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Keksinnöt luovat tulevaisuutta –
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Sirpa Salo-Saari Lahjakkuus. Sirpa Salo-Saari Lahjakkuus Kaikilla on lahjoja eri älykkyyden osa-alueilla Älykkyys = kyky ratkaista uusia ongelmia Älykkyyttä.
KYSELYT SOVELTUVUUSKOKEESSA Kuullun ymmärtäminen, kuinka hyvin hakija kykenee pitämään kuulemaansa tietoa mielessä, keskittymiskyky, ohjeiden ymmärtäminen.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
PowerPoint Esitysgrafiikkaohjelma. Esitysgrafiikka ohjelmaa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin  Tärkein on ehkä suullisen esityksen täydentäminen.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
? ? Avaruuden (ystävälliset) muukalaiset tarvitsevat Raamattua koskevan osion ”Telluksen käsikirjaan”. Tee se parin kanssa Power Pointtina: kuvien ja.
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
ÄLYKKYYS S
Liiketalouden opiskelu
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
Käänteinen opetus ja oppiminen – Miten ja miksi?
Sosioemotionaalinen kehitys
Mainonnan vaikutuskeinoja
Pelaamisen vaikutus KONSTA JA VÄINÖ.
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
ajatuksia älykkyydestä ja luovuudesta
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Verkkopedagogiikka? Tarvitaanko verkkopedagogiikkaa?
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Skeema Älykäs osaa oppia ja soveltaa oppimaansa Ydinsisältö
Turvallisuuspankki FINVET.fi
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Gardnerin lahjakkuudet verkossa Otavan Opisto Jari Sarja On tunnustettava, että jotkut ovat erityisen fiksuja ja älykkäitä, ehkä taiteellisesti erikoislahjakkaita. Mutta ei pidä ajatella, että muut ovat tyhmiä ja lahjattomia

Yhteiskunta, koulu ja lahjakkuus -kulttuurimme arvostaa lahjakkuutta -vanhat käsitykset lahjakkuudesta ohjaavat ajatteluamme -jos kuvittelemme, että lahjakkuus on pysyvä ominaisuus joka määräytyy perimän mukaan, ei pedagogiikalla ole lainkaan mahdollisuuksia -koulun vaikutus on niin suuri, että huonosti koulussa menestyneet myöhemmin menestyessään yliopistossa tai työelämässä kärsivät ns. huijari-ilmiöstä. -kuka määrää, millaista lahjakkuutta kannustetaan?

Howard ”huuhaa” Gardner -tunnetuksi vuonna 1983 julkaisullaan "Frames of mind", jossa hän totesi, että älykkyyttä on seitsemää eri lajia -moniälykkysteoria (Theory of multiple intelligences). -hän on kritisoinut koulua sillä perusteella, että se hänen mukaansa se keskittyy vain kielellisen ja matemaattisen lahjakkuuden kehittämiseen. -”Teorian menestys kuvaa ainakin yhtä aikakauteemme liittyvää tilausta. Oppimisen erilaisille reiteille ja kohteille haetaan legimiteettiä” (H. Linturi)

Totuus, kauneus ja moraali -Gardner on esittänyt, että jokaisen tulisi perehtyä koulussa ainakin kolmeen aihepiiriin: ihmiskunnan kehittymiseen evoluutioteorian valossa, yhteen oopperaan ja natsien hirmutekoihin. Aihekokonaisuudet edustavat totuutta, kauneutta ja moraalia.

kahdeksan lahjakkuutta 1.Verbaalinen - lingvistinen - kielellinen (systemaattinen, argumentoiva, kuunteleva) 2.Looginen - matemaattinen (abstrakti, tarkka, järjestelmällinen) 3.Visuaalinen - spatiaalinen (kuvien kautta ajatteleva, käyttää metaforia) 4.Musikaalinen (kyky tunnistaa sävelkorkeuksia, rytmejä) 5.Kehollis - kinesteettinen (muistaa sen mitä on tehnyt ei sitä mitä on havainnoinut) 6.Interpersoonallinen - sosiaalinen (neuvottelija) 7.Intrapersoonallinen - reflektoiva (itsetuntemus) 8.Luonnontieteellinen (tunnistaa ja luokittelee)

Taide -Veenema ja Gardner Amerikan sisällissota esitetään usein tekstinä ja kuvina vaikka, jotkut opiskelijat olisivat paljon kiinnostuneimpia esim. taiteellisemmasta esitystavasta tai henkilökohtaisesta reflektoinnista – esim. kuinka sota vaikutti ihmisiin, naapurisuhteisiin jne.

Teksti, kuva ja totuus -Veenaman ja Gardnerin (1996) mukaan oppikirjat perustuvat liian usein kolmen pylvään varaan. 1) paljon tekstiä. 2) jonkin verran kuvia 3) yksi ainoa totuus -Kohti erilaista oppimista netin avulla: 1) kyettävä huomioimaan muitakin älykkyyden lajeja kuin lingvistinen 2) sen myytin murtaminen, että on vain yksi 3) oppiminen tulisi pystyä todistamaan muulla tavoin kuin kirjallisesti esimerkkinä vaikkapa video, www-sivu, näytelmä, musiikkikappale jne.

Haasteita -Kuinka opettaa oppimaan? -Kuinka opettaa syväoppimista? -Kuinka opettaa luovaa ongelmanratkaisua -Kuinka saada kaikki samalle lähtöviivalle (osa etsii vasta piikkareitaan)