Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Poolituottaminen Tietoisku 9.2.2007 Jari Sarja Otavan Opisto.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Poolituottaminen Tietoisku 9.2.2007 Jari Sarja Otavan Opisto."— Esityksen transkriptio:

1 Poolituottaminen Tietoisku 9.2.2007 Jari Sarja Otavan Opisto

2 Mikä on pooli? ”Pooli on yhteiskäyttöisten resurssien varanto tai jaetun vastuun yhteistoimintaryhmä henkilöitä tai yrityksiä. Resurssi voi olla tietokoneen muistia, yrityksen henkilöresursseja, yritysten yhteenliittymä esimerkiksi isossa rakennusprojektissa, vakuutuspooli suurten riskien hajauttamiseksi tai yhteisomistuksen hallitseva ryhmittymä.” (Wikipedia)

3 Tietopankista tietokioskin kautta nyyttikesteihin tietopankki on kankean byrokraattinen (lisäksi korko) tietokioski (kuin hyvä hakukone) Nyyttikestit!

4 Helvetti vai taivas? Kivi vai katedraali? You will newer walk alone

5 Poolituottaminen …mutta se ei riitä - Yhteistyö ei yksinään riitä. Oppimateriaalin tekijöillä on oltava polttava halu tehdä oppimateriaalia Itse asiassa mietin, että opettajia pitää kannustaa, jotta uskaltavat tehdä materiaalia. Jotenkin saada aikaan sellainen ilo ja into tehdä materiaalia. Itse tykkäsin kovasti kurssista ja ajattelin usein "pidä suu kiinni, että päästään luomaan". (opettaja 2005)

6 Poolituottaminen Opiskelijat tekijöinä ”Kurssin edetessä me opiskelijat teimme itsenäisesti saamamme virikkeen perusteella aihealueittain teoriapohjan, ongelmat (kysymykset), caset ja ratkaisumallit. Näistä palasista koostui pikku hiljaa jokaisen opiskelijan omatekemä oppimateriaali kokonaisuus. Prosessin aikana opettaja tarkasteli töitämme verkossa ja antoi vinkkejä sekä uusia näkökulmia. Keskustelu verkossa oli vilkasta ja ajatuksia herättävää. Lopuksi kokosimme yhden isomman työn, jossa käsittelimme teoriana ja casena nämä kaikki aihealueet oikean yrityksen toiminnassa. Kaikkien tekemät työt olivat verkossa luettavissa ja kommentoitavissa kokoajan. Lopputapaamisessa keskustelimme vielä kurssista yleisesti ja kävimme läpi kurssilaisten koostamia upeita oppimateriaaleja. Oppiminen oli aikaa vievää mutta tehokasta ja minusta hyvin mielekästä oppimista.”(aikuisopiskelija 2004)

7 Poolituottaminen Bertrand Meyer Object-Oriented Software Construction -viisi yleistä periaatetta – kriteeriä, joiden avulla voidaan määrittää onko jokin ohjelmakomponentti modulaarinen.

8 Poolituottaminen Jaettavuus (Decomposability) - Yksittäinen kokonaisuus jonka ks. Moduuli ratkaisee, tulee olla jaettu muutamaan pienempään osaongelmaan, joita tulee voida käsitellä erikseen.

9 Poolituottaminen Koostettavuus (Composability) - Koostettavuus tarkoittaa sitä, että yksittäisen osan, joka on osa suurempaa kokonaisuutta, tulee olla luonteeltaan sellainen että se voidaan liittää osaksi jotain toista kokonaisuutta.

10 Poolituottaminen Luettavuus (Understandability) - Kokonaisuus pitää olla luettavissa – sen tulee olla siis kirjoitettu kielellä joka kertoo sisällöstä ja ohjaa kokonaisuuden luokse. Tätä varten tulee sisältö olla määritelty metamäärittelyjen osalta korrektisti.

11 Poolituottaminen Jatkuvuus (Continuity) - Yksittäiseen kokonaisuuteen tehtävät muutokset tulisi heijastua mahdollisimman pienelle alueelle. Tämä tarkoittaa materiaalituotannossa mm. sitä että materiaalissa pitää välttää kielellisiä viittauksia toisiin teksteihin sekä jaettava kokonaisuus tulisi olla ymmärrettävä ilman muita materiaaleja

12 Poolituottaminen Suojaus - ympäristöherkkyys (Protection) - Ohjelmistokehityksessä tätä piirrettä tarkoitetaan kuvaamaan moduulin vikasietoisuutta – kykyä selvitä odottamattomista poikkeustilanteista itsenäisesti. Verkko tuo tullessaan uusia haasteita ja odottamattomia tilanteita myös materiaalituotannossa.

13 Sisällöntuotannon uusi paradigma Haasteena versiointi Jaettavan kokonaisuuden ei tarvitse olla pieni mutta pienessä kokonaisuudessa on helpompi toteuttaa Tuottamista tehdään yhteiseen käyttöön mutta sitä tullaan varmasti tekemään enemmän myös yhdessä. Eri ihmiset tuovat omat näkökulmansa ja näistä saadaan paremmin yleiskäyttöistä materiaalia


Lataa ppt "Poolituottaminen Tietoisku 9.2.2007 Jari Sarja Otavan Opisto."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google