LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA Mervi Louhivaara LounaFood – Aitoa Makua Varsinais-Suomesta Tarvasjoki 15.11.2011
LOUNAFOOD -AITOA MAKUA VARSINAIS-SUOMESTA Hanke (2008-2012) nostaa esiin alueen pienet ja keskisuuret elintarvikeyritykset ja niiden tuotteet verkoston koordinaattorina tiedotus- ja neuvontatahona lähellä tuotetun ruoan puolestapuhujana ja tunnettuuden lisääjänä maakunnan ruokakulttuurin esiintuonti sekä omalla alueella että valtakunnan tasolla Hanketta rahoittavat EU:n maaseuturahasto, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Varsinais-Suomen kunnat
LOUNAFOOD -AITOA MAKUA VARSINAIS-SUOMESTA Elintarvikealan verkoston koordinaattori Yritysrekisterin ylläpitäminen Aktiivinen ja tiivis sidosryhmäyhteistyö Tiedotustaho LounaFood Uutiset tiedotuslehti 4 krt/v (painosmäärä 600-700 kpl) Tapahtumatiedotus sähköpostitse Neuvontataho Elintarviketurvallisuus (omavalvonta, pakkausmerkinnät ym), liiketoiminnan kehittäminen, oikeiden yhteistyökumppaneiden löytäminen (laboratoriot, viranomaiset, laitevalmistajat jne) Lähellä tuotetun ruoan puolestapuhuja ja tunnettuuden lisääjä Uusien osto- ja myyntikanavien löytäminen (Lähiruokatreffit yms) Asiantuntijapäiviin ja alan messuille osallistuminen Aitoja Makuja –sivusto
Varsinais-suomen elintarvikeyritykset 6/2011
Aitojamakuja.fi - elintarvikeyritysten hakupalvelu Elintarvikeyritysten hakupalvelusta löydät yli 1450 yrityksen tiedot kautta Suomen, Varsinais-Suomesta 148 yritystä
Aloittava elintarvikeyritys Elintarvikelain muutoksen (352/2011) mukaan elintarvikealan toimijan on tehtävä kirjallinen ilmoitus elintarvikehuoneistosta sijaintikunnan valvontaviranomaiselle viim. neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista Elintarvikelain muutoksen (352/2011) mukaan erillisen hyväksymismenettelyn piirissä ovat ainoastaan eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevät laitokset. Laitoksella tarkoitetaan sellaista elintarvikehuoneistoa, joka käsittelee eläimistä saatavia elintarvikkeita (lihaa, kalaa, maitoa, munia) ennen vähittäismyyntiä.
Aloittava elintarvikeyritys vaatimukset elintarvikehuoneistolle riittävästi työskentely-, säilytys- ja varastotilaa toiminnan edellyttämä ilmanvaihto, lämpötila ja valaistus (noudatetaan rakennusmääräyskokoelman ohjearvoja) riittävästi käsienpesupaikkoja sekä paikkoja astioiden ja välineiden pesua varten erillinen asianmukaisesti varustettu säilytystila siivousvälineille riittävästi talousveden laatuvaatimukset täyttävää vettä helposti puhdistettavat ja desinfioitavat rakenteet, pinnoitteet, materiaalit, kalusteet, koneet ja välineet sekä astiat viemäriin yhdistetty lattiakaivo ja laitteet lattioiden huuhtelua varten, mikäli lattia joutuu olemaan jatkuvasti märkänä omavalvontasuunnitelma
Aloittava elintarvikeyritys omavalvonta Elintarvikelakiin perustuva omavalvonta on yrityksen keino varmistaa käsittelemiensä (mm. tuotanto, jalostus, kuljetus, myynti/tarjolla pito) elintarvikkeiden moitteettomuus ja turvallisuus Kirjallinen, toteutettava, päivitettävä Mm. lämpötilakirjaukset, henkilökohtainen hygienia, varastointi- ja käsittelyolosuhteet, puhtaanapitosuunnitelma, jätehuolto, haittaeläinten torjunta
Lounafood apunasi ota yhteyttä: Mervi Louhivaara LounaFood - Aitoa Makua Varsinais-Suomesta Turun Yliopisto Koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea käyntiosoite: Lemminkäisenkatu 14-18 postiosoite: 20014 Turun Yliopisto mervi.louhivaara@utu.fi puh. 02 333 6417, 0400 260 390 www.lounafood.net