Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

UKIPOLIS OY Uudenkaupungin, Laitilan, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin ja Pyhärannan kuntien omistama kehittämisorganisaatio palvelemme Vakka-Suomen seutukunnan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "UKIPOLIS OY Uudenkaupungin, Laitilan, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin ja Pyhärannan kuntien omistama kehittämisorganisaatio palvelemme Vakka-Suomen seutukunnan."— Esityksen transkriptio:

1 UKIPOLIS OY Uudenkaupungin, Laitilan, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin ja Pyhärannan kuntien omistama kehittämisorganisaatio palvelemme Vakka-Suomen seutukunnan yritys- ja elinkeinotoimintaa.

2 Elintarvikealan kehittämishanke Vakka-Suomi

3 Teemavuosi ”Osana Suomen parhaat viljelyedellytykset omaavaa Varsinais-Suomea Vakka-Suomi jatkaa maatilatalouden toimintaedellytysten turvaamista. Maatilatalous seutukunnassa on vahvaa ja kehittyvää. Toimiala on jo osittain muuttunut työvoiman luovuttajasta uuden työvoiman palkkaajaksi. Mm. varhaisvihanneksista porkkanaa kasvatetaan seudun alueella huomattava osuus koko maan tuotannosta. Vakka-Suomessa uudelleen 90-luvun lopulla käynnistynyt virvoitusjuoma- ja panimoteollisuus on ollut liikevaihdoltaan nopeimmin kasvava liiketoiminnan alue. Toimijoiden palkittu innovatiivisuus on luonut edellytykset menestykselliseen vientiin alalla, jota suomalaisittain ei ole aiemmin nähty kasvupotentiaalia omaavana. Vakka-Suomi on maan merkittävin kalatalouden keskittymä. Seutukunnasta löytyy kalatalouden koko ketju luonnonkalan kalastuksesta ja kalanviljelystä, kotimaisen ja tuontikalan jalostukseen ja kauppaan, myös vientiin. Kalanjalostuksen tuotteita viedään lisääntyvässä määrin mm. mätiä Japaniin. Seudun hyvin varustettu kalasatamaverkosto tukee toiminnan kehitystä. Myös kalanjalostuksen sivutuotteiden edelleen jalostus, esim. ympäristöystävälliseksi biodieseliksi samoin kuin valmistukseen liittyvien laitteiden tuotanto, on jo yritystoimintaa. Seudun rannikon kalataloutta kehitetään yhteistyössä TE-keskuksen kanssa systemaattisesti mm. Leader-rahoitteisena kalastuspuistona. Alan merkityksen säilyminen edellyttää osaamisintensiivistä kehitystyötä ja tutkimuslaitos- ja korkeakouluyhteistyötä. Kalatalouden erillisrahoitus ei taivu yrityslähtöiseen kehittämiseen, joten tarvitaan mahdollisuutta käyttää muuta selvitysvaiheen rahoitusta tehokkaan toimintamallin luomiseksi. Alkutuotannon tuotteiden pakkaamisen ja pienimuotoisen jatkojalostuksen lisäksi elintarvikealalla on yrityksiä, joiden toiminta perustuu muihin kuin paikallisiin raaka-aineisiin. Nämä yritykset tarjoavat mahdollisuuksia uusiin avauksiin. Soija-tehdas Lisäksi alueella on useita elintarviketeollisuuden tarvitsemia koneita ja laitteita valmistavia metallialan yrityksiä. Ohjelman tavoitteena on tukea kasvumahdollisuuksia luovien avausten syntymistä.” --- Gluteeni-bioetanoli tehdas liitännäisvaikutuksineen Lähiruoka-boomi

4 Elintarvikealan merkitys
Toimiala Työpaikat 2009/suht.osuus Liikevaihto Teollisuus 3 618 tp % 622,5 milj. € ,2 milj. € Kauppa 1 083 tp % 282,2 milj. € Maa, metsä ja kala 1 037 tp % 15,7 milj € Kuljetus ja varastointi 512 tp % 61,8 milj.€ Ravitsemistoiminta 166 tp ,4 % 13,4 milj. € Terveys ja sosiaali 1 875 tp % Rakentaminen 912 tp % 107 milj. € Koulutus 669 tp % 12149

5 Tarve Kokonaisnäkemys seudun elintarvikealan tilanteesta ja kehittämistar-peista, alku-strategian toteutuksen käynnistäminen Maakunnallisten elintarvikealan hankkeiden toiminnan tehokas jal-kauttaminen Vakka-Suomeen, jotta alueen yritykset hyötyvät hank-keista Elintarvikealan klusteri/yritysverkosto-toimintamallin palauttaminen Varsinais-Suomeen siten, että vakkasuomalaiset yritykset hyötyvät siitä Vakkasuomalaisten yritysten saaminen mukaan yritysverkostoihin Vakkasuomalaisvetoisten klustereiden toimintaedellytysten selvittä-minen (kalatalous, kasvikset, soija) Valtakunnallisen ja maakunnallisen ruokastrategian kehittämistoimien hyödyntäminen Vakka-Suomessa Lähiruoan saatavuuden ja käytön edistäminen suurkeittiöissä Lähiruokatuotteiden saattaminen ”kauppakelpoisiksi” (sis. myös markkinointia)

6 Tavoitteet Vakka-Suomessa
Tukea elintarvikealan yritysten kehittymistä Tuotekehitys, tutkimustieto, tuotteistus, myyntikanavat, verkostomainen yhteistyö Parantaa lähiruoan mahdollisuuksia markkinoilla

7 Toiminnallinen viitekehys
Tiivis yhteistyö seuraavien toimijoiden kanssa Lounafood Varru Elintarvikeoske FFF --- Yhteinen, maakuntaliiton rahoittama EAKR-hanke muiden haasteellisten alueiden (Loimaa, Turunmaa kanssa)

8 Toimenpiteet Vakka-Suomessa
Tiedon kokoaminen yritysten kehittämistarpeista ja ratkaisujen löytäminen Kokonaisnäkemyksen muodostaminen Yritykset hyötymään maakunnallisista hankkeista Lähiruokaa pöytään: tuotteistus, suurkeittiöiden hankinnat, ravintoloiden tarjonta, jakelukanavat Aitojen pitkäaikaisten verkostojen synnyttäminen Yhteinen markkinointi


Lataa ppt "UKIPOLIS OY Uudenkaupungin, Laitilan, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin ja Pyhärannan kuntien omistama kehittämisorganisaatio palvelemme Vakka-Suomen seutukunnan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google