Suomen autonominen asema:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
Jumalan kanssa.
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
RETHINKING WORK - Mistä työssä on kysymys?. RETHINKING WORK Näin tulivat valmiiksi taivas ja maa ja kaikki mitä niissä on. Jumala oli saanut työnsä päätökseen,
Tarkoituspykälän uudistaminen Kyselyn tulokset
Романов Romanovit.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Viron talousnäkymat Märten Ross Eesti Pank 11. maaliskuu 2009.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
ELÄMÄN VARRELLE On hyvä säilyttää luottamus siihen,
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
EU-vaikuttaminen Suomessa
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Timo Luukkonen Janne Enberg
Kaksi nunnaa lähti luostarista kaupunkiin myymään pikkuleipiä
NAISEN ITSETUNTO.
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Valittu kansa – Israel vai me?
SUOMEN SOTA 1808 Sodan syyt:
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
Sortokaudet: Sortokaudet on suomalaisen historiankirjoituksen luoma käsite vuosien 1899 – 1917 ajalle. Voidaan hahmottaa kaksi eri sortokautta , ensimmäinen.
Presidentin asema: Perustuu perustuslakiin (HM, VS) Uudistettu 2000
Niccolò Machiavelli Historian kirjoittaja, joka otti laajan esimerkkiaineistonsa vanhan Rooman historiasta. Firenzen kaupungin sihteeri ja.
Suomi liitetään Venäjään
Valoa idästä Reino Saarelma Matt. 2: Matteus 2:1-12 – Valoa idästä 1. Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana,
Holokausti Mikael Pennanen 2B.
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Tapahtukoon sinun tahtosi
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Kuningas Matias I Omistaa suuren valtakunnan keskellä Eurooppaa.
Suuret aatteet 1800-luku.
Arvioverotus VML 27§.
Suomi saa itsehallinnon
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
Suomen itsenäistyminen ja sisällissota 1918
EDUSKUNTAUUDISTUS JA ÄÄNIOIKEUS
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA RUOTSI SUURVALTANA LUVULLA.
Suomi liitetään Venäjään. Ruotsi Ranska Iso- Britannia Venäjä mannermaasulku kauppa Venäjä pakottaa Ruotsin mannermaa- sulkuun hyökkäämällä Suomeen Tilsitin.
Valistus. Keskeisiä ajatuksia 1700-luvun keskieurooppalainen aate korosti järkeä ja kokemusta kritisoi rajatonta itsevaltiutta, yhteiskunnan epäkohtia,
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA KESKIAIKA. KESKIAIKA SUOMESSA 1.VARHAISKESKIAIKA Muualla: SYDÄNKESKIAIKA Muualla: MYÖHÄISKESKIAIKA.
Aleksanteri I:n hallitsijanvakuutus
Anselm Cantenburylaisen ontologinen todistus etenee seuravaasti:
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Suomalaisten suhtautuminen sortotoimiin
MODERNIN VALTION SYNTY Sivut
Keskiaika Suomessa Noin
SUOMI IRTI RUOTSISTA.
Suomen suuriruhtinaskunta syntyy
SUOMEN AUTONOMINEN ASEMA
RUOTSIN NOUSU SUURVALLAKSI
Autonominen Suomi 1809–1917 Autonomian vaiheet:
RANSKAN VALLANKUMOUS
SUURVALLAN ROMAHDUS JA VAPAUDEN AIKA
Suomesta autonominen suuriruhtinaskunta
Suomen historian käännekohtia
Esityksen transkriptio:

Suomen autonominen asema: Porvoossa pidettiin maaliskuussa 1809 maapäivät (valtiopäivät) jossa tapasivat tsaari Aleksanteri I ja suomalaiset säätyedustajat (Aatelisto, porvaristo, papisto ja talonpojat ) Porvoossa Aleksanteri I antoi hallitsijan vakuutuksen ja suomalaiset säädyt antoivat uskollisuudenvalan Tätä tilannetta on perinteisesti pidetty autonomisen Suomen ja samalla Suomen valtiollisen kokonaisuuden syntymisen hetkenä!

ME ALEXANDER I., ALEXANDER. Jumalan Armosta, Kejsari ja Itsevaldias yli koko Ryssänmaan etc. etc. etc. Suuri Ruhtinas Suomen maasa etc. etc. Teemme tiettäväxi: Että sitte kuin ME Sen Korkeim- man edeskatsomisesta olemma ottaneet Suuren Ruhtinan maan Suomen hallituxemme ala, olemma ME tämän kautta tahtoneet vahvistaa ja kiinittää Maasa olevan Christillisen Opin ja perustuslait niin myös niitä vapauxia ja oikeuxia, kuin kukin Sääty nimitetysä Suuresa Ruhtinan maasa erinomattain, ja kaikki sen Asuvaiset yhteisesti, niin yl- häiset kuin alhaiset tähän saakka Constitutionin eli säättä- misen jälkeen ovat nautinneet; Lupaamme myös pitää kaikkia niitä etuja ja asetuxia vahvana ja järkähtämättä- mänä heidän täydellisesti voimasansa. Suuremmaxi vis- seydexi olemma ME tämän Vakutus-Kirjan MEIDÄN omalla kädellämme ala kirjoittaneet. Annettu Borgåsa sinä 15/27* päi- vänä Maalis-Kuusa 1809. Pääkirja on korkiammasti omalla kädellä allekirjoitetu ALEXANDER.

Maapäivät pidettiin Porvoon tuomio-kirkossa. Tuo Aleksanterin tuoli on sitten kansallis-museossa!

Huomioita: Suomen saama hallitsijanvakuutus ei ollut erityistapaus, vaan tämä oli yleinen käytäntö Näyttäisi siltä, että Aleksanteri lupasi pitää voimassa Suomen (Ruotsin!) siihen saakka käytössä olleen lainsäädännön – jopa perustuslait! Samoin uskonto, ja säätyjen erivapaudet säilytetään. Ongelmana on se, että perustuslakeja ei Suomessa ollut! Tarkoittiko tämä nyt sitten ruotsalaisen monarkian säilyttämistä? Tuskin! Suomalaiset ovat usein viitanneet tähän dokumenttiin, kun ovat halunneet korostaa Suomen autonomian laajuutta. Kriittisesti tarkastellen: Suomen aseman ennallaan pitäminen oli käytännöllistä. Venäjän hallinto oli huonosti organisoitunut, Suomen taas hyvin tehokasta. Aleksanteri ei tässä luvannut, että Suomen asema tulisi ikuisiksi ajoiksi olemaan näin vapaa. Hänellä olisi siis Suomen monarkkina oikeus muuttaa lakeja myöhemmin tarpeen mukaan! Suomesta ei luotu ”valtiota” Porvoossa, vaan siitä tuli autonominen alue, maakunta (Osmo Jussila). Erona Ruotsin vallan aikaan se, ettei Suomi enää ollut emämaan osa nippuna maakuntia tai läänejä vaan yhtenäisenä kokonaisuutena

Autonominen asema: Suomen asemasta kehittyi myöhemmin kaksi näkemystä: Suomalainen ja venäläinen Suomalaiset korostivat tietysti oman asemansa vapautta ja Aleksanterin lupausten ikuista luonnetta. Oli tehty ikään kuin valtiosopimus. Venäläiset suhtautuivat asiaan käytännöllisemmin, Suomen asema oli tuon ajan olosuhteiden sanelema ratkaisu, muttei toki mikään ikuinen sitova sopimus. Missään tapauksessa Suomi ja Venäjä eivät olleet tasavertaisia sopimuskumppaneita! Yhtä kaikki, suomalaiset olivat itse asiassa tyytyväisiä päästessään Venäjän vallan alle. Ruotsin vallan aika oli ollut yhtä verottamista ja sotaväenottoja kaiken aikaa.

Tsaari (Suomen suuriruhtinas) Suomen autonomian ajan päätöksentekosysteemi: Helsingissä TO IMEENPANO Pietarissa Kenraalikuvernööri Senaatin PJ Korkein venäläinen virkamies Suomessa Tsaari (Suomen suuriruhtinas) Ylin päätäntävalta sekä Venäjän, että Suomen asioissa Hallituskonselji (Senaatti) Vastaa nyk. hallitusta. Puheenjohtajana venäläinen kenraalikuvernööri (Ministeri)valtiosihteeri Antaa tsaarille päätösehdotuksia Suomea koskevissa asioissa Suomen asiain komitea Valmistelee valtiosihteerille Tsaarille esiteltävät asiat Lakien, verojen yms. hyväksyntä Säätyvaltiopäivät - Edustajat kaikista säädyistä

Kuinka autonominen Suomi sitten oikein oli? + Omaa hallintoa, esim. Posti, Tulli, lääkintähallitus, jne. + Senaatti ja omat valtiopäivät + Suomen asiain komitea ja valtiosihteeri (tosin Suomi ei ollut ainoa tällainen tapaus) + Aleksanteri I: ”Olen korottanut Suomen kansakunnaksi kansakuntien joukkoon” + Suomesta kerätyt verot käytettiin Suomen hyväksi Toisaalta Ei omaa armeijaa Kenraalikuvernööri (senaatin puheenjohtaja) oli venäläinen! Valtiopäivät eivät kokoontuneet 1809 – 1863 (= valtioyö). Muutenkin niiden valta oli aika vähäinen Suomen asema tarvittaessa muutettavissa (autonomian kaventuminen myöhemmin) Suomen asema ei ollut mitenkään ainutlaatuinen (myös muita melko autonomisia alueita oli). Verrattuna muiden alueiden asemaan, hallintoon ja historiaan Suomea olisi voinut käsitellä kovemmallakin kädellä.