Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SUOMEN AUTONOMINEN ASEMA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SUOMEN AUTONOMINEN ASEMA"— Esityksen transkriptio:

1 SUOMEN AUTONOMINEN ASEMA
Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. SUOMEN AUTONOMINEN ASEMA Kirjassa s

2 Aleksanteri I valloittaa Suomen
KANSAINVÄLINEN TAUSTA SUOMEN SOTA 1808–1809 Napoleon pyrki Euroopan herruuteen. Venäjä joutui pyytämään rauhaa Napoleonilta 1807. Vastineeksi Venäjän piti taivuttaa Ruotsi Britannian vastaiseen saartoon. Ruotsi ei halunnut omien etujensa vuoksi suostua. • Helmikuussa 1808 Venäjä hyökkäsi Suomeen ja Ruotsin armeija vetäytyi Pohjanmaalle • Pohjanmaalla ja Savossa taisteluja – voitokkaitakin - vihollista vastaan • Sveaborg (Suomenlinna) antautuu toukokuussa 1809 Venäjä miehitti eteläisen Suomen Ruotsi luopui Suomesta Haminan rauhassa 1809.

3 Viimeinen Suomea hallinnut Ruotsin kuningas oli Kustaa IV Aadolf

4 Suomen rauhoittaminen
Venäjän kannalta oli tärkeää rauhoittaa valloitettu Suomi. Kapinointi Suomessa olisi voinut vaarantaa Venäjän suurpoliittiset edut muualla Euroopassa. Aleksanteri lupasi Porvoon säätykokouksessa pitämässään puheessa nostaa Suomen kansakuntien joukkoon ja säilyttää Ruotsin vallan aikaiset lait. Keisari antoi säädyille hallitsijanvakuutuksen. Ylemmille säädyille luvattiin suuria etuja.

5 ME ALEXANDER I., Jumalan Armosta, Kejsari ja Itsevaldias yli koko Ryssänmaan etc. etc. etc. Suuri Ruhtinas Suomen maasa etc. etc. Teemme tiettäväxi: Että sitte kuin ME Sen Korkeimman edeskatsomisesta olemma ottaneet Suuren Ruhtinan maan Suomen hallituxemme ala, olemma ME tämän kautta tahtoneet vahvistaa ja kiinittää Maasa olevan Christillisen Opin ja perustuslait niin myös niitä vapauxia ja oikeuxia, kuin kukin Sääty nimitetysä Suuresa Ruhtinan maasa erinomattain, ja kaikki sen Asuvaiset yhteisesti, niin ylhäiset kuin alhaiset tähän saakka Constitutionin eli säättämisen jälkeen ovat nautinneet; Lupaamme myös pitää kaikkia niitä etuja ja asetuxia vahvana ja järkähtämättämänä heidän täydellisesti voimasansa. Suuremmaxi visseydexi olemma ME tämän Vakutus-Kirjan MEIDÄN omalla kädellämme ala kirjoittaneet. Annettu Boråsa sinä 15/27 päivänä Maalis-Kuusa Pääkirja on korkiammasti omalla kädellä allekirjoitetu ALEXANDER.

6 Suomen itsehallinto

7 Autonomisen Suomen hallinto
SUOMI keisari (Suomen suuriruhtinas) PIETARI ministerivaltiosihteeri valtiosihteerinvirasto Suomen asiain komitea kenraalikuvernööri senaatin puheenjohtaja talousosasto senaatti oikeusosasto maaherra (kuvernööri) lääninhallitukset keskusvirastot esim. Suomen pankki hovioikeudet kruununvoudit nimismiehet kihlakunnankäräjät ja raastuvanoikeudet ALAMAISET (säätyjen privilegiot)

8 Autonomian merkitys Suomesta tuli autonominen suuriruhtinaskunta.
Omat hallintovirkamiehet, lainsäädäntö ja valtion budjetti mahdollistivat Suomen Venäjästä poikkeavan kehityksen. Suomeen alkoi kehittyä valtiollisia ja taloudellisia rakenteita, jotka helpottivat osaltaan Suomen itsenäistymistä vuonna Kansalaisyhteiskunnan synty vahvisti demokratian kehitystä myöhemmin. Kansan suomenkielisen enemmistön asema alkoi vähitellen parantua. Yhteiskunnan ja kulttuurin ruotsalaiset piirteet säilyivät. Autonomian sisältö jäi epämääräiseksi, ja hallitsijan suuri valta rajoitti suomalaisten itsehallintoa.


Lataa ppt "SUOMEN AUTONOMINEN ASEMA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google