Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Niccolò Machiavelli 1469-1527. Historian kirjoittaja, joka otti laajan esimerkkiaineistonsa vanhan Rooman historiasta. Firenzen kaupungin sihteeri ja.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Niccolò Machiavelli 1469-1527. Historian kirjoittaja, joka otti laajan esimerkkiaineistonsa vanhan Rooman historiasta. Firenzen kaupungin sihteeri ja."— Esityksen transkriptio:

1 Niccolò Machiavelli 1469-1527

2 Historian kirjoittaja, joka otti laajan esimerkkiaineistonsa vanhan Rooman historiasta. Firenzen kaupungin sihteeri ja diplomaatti. Machiavelli kirjoitti kirjan ”Ruhtinas”. Se oli opas hallitsijalle. Tähän oppaaseen Machiavelli kiteytti ympärillään havainnoimansa renessanssi-Italian tilanteen: Vain vahvat hallitsijat menestyvät Machiavellin mielestä ihmiset ovat kiittämättömiä, häilyväisiä, salakavalia, teeskenteleviä, saaliinhimoisia ja vaaran tullen arkoja. Tästä syystä hallitsijankin pitää osata olla voimakas ja ovela yhtä aikaa. Sopimuksia tulee rikkoa, jos niiden noudattaminen ei hyödytä. Poliittiset vastustajat on eliminoitava heti valtaan päästyä, jne. Machiavelli kirja oli mullistava, sillä se sivuutti kristillisen liturgian ja ihanteet ja kuvasi raadollista todellisuutta. Vaikka kirja joutui paavin indeksiin, eli sensuuriluetteloon, sitä on luettu ahkerasti – ja luetaan vieläkin! ”Machiavellismilla” tarkoitetaan vielä nykyäänkin häikäilemätöntä voimapolitiikkaa

3 Baldassar Castiglione Kirjoitti 1500-luvun alussa kirjan, jossa kerrottiin, miten tullaan hyväksi hovimieheksi. Kirjassaan hän mainitsee, että hyvän hovimiehen tulisi olla kielitaitoinen, jalosyntyinen ja hyväsukuinen. Hänen tulisi olla myös hyvin pienikokoinen. Kirja oli siis samalla opas jokaiselle ylhäisen hovin palvelukseen haluavalle.

4 1600-luvun muotia Vaatteilla oli valtava merkitys, niiden piti osoittaa millä kohtaa niiden kantaja oli yhteiskunnallisessa hierarkiassa. Hatut olivat todella tärkeitä. Yläruumiin verhona oli yleensä kolminkertainen yhdistelmä. Pellavapaita, lyhythihainen neulepusero ja pitkähihainen takki. Jos ylimys ei pukeutunut säätynsä mukaisesti, häntä ei pidetty oikeana ylimyksenä.


Lataa ppt "Niccolò Machiavelli 1469-1527. Historian kirjoittaja, joka otti laajan esimerkkiaineistonsa vanhan Rooman historiasta. Firenzen kaupungin sihteeri ja."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google