Tunnetaidoilla talli turvalliseksi?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vanhempainilta koulukiusaamisesta
Advertisements

Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
JÄRJESTYSÄÄNNÖT   Toiminnan ja käyttäytymisen tiloissa on oltava asiallista. Toiminta ei saa loukata tai syrjiä ketään. Alkoholin ja muiden päihdyttävien.
LUVALLISET POISSAOLOT
Hyvää työpäivää!.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella.
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Katso Aitolasta lisää:
Junioritoiminta Savonlinnan pursiseura. Vuosittain järjestetään •L•Leiri - kesän alussa - helpoin aika aloittaa harrastus •V•Viikkoharjoitukset –k–kerran.
Jokaisella koululla tulee olla järjestyssäännöt, joilla ei kuitenkaan saa rajoittaa jokaiselle perustuslaissa taattuja oikeuksia. Järjestyssäännöt eivät.
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
TURVALLISUUS JA HYVINVOINTI KOULUSSA
Mihin kiusaamisen muotoihin KiVa Koulu vaikuttaa?
Koulujen turvallisuus
VASTUUNTUNTO Ohjaus Käydään eettisiä keskusteluja (oikein, väärin). Kiitetään ja kannustetaan. Kontrolli Tarkastetaan tehtävät ja välineet. Vaaditaan,
Miten tuo Kalle on tuohon nukahtanut? Pitäisköhän se herättää? On niin vaikeaa ja kokeitakin!
Luennoitsijan nimi. Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Hoitajan ja muistisairaan välisen vuorovaikutuksen tukeminen
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
Riippuvuus tupakoinnista
KiVa Koulu koulukiusaamisen ehkäisijänä
LAPSEN OIKEUDET.
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
TYÖHYVINVOINTI SEURAKUNTATYÖSSÄ 2007
T U T K I M U K S E N V A L O S S A Tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppiminen ja käyttäminen Tapaustutkimus Lions Quest –kouluttajien ja opettajien kokemuksista.
Ohjaatko vai johdatko? Ohjaatko vai johdatko ryhmää – kaksi eri asiaa
Juho Niskanen  Turvallisen ryhmän muodostumiselle on tärkeää, että osataan kommunikoida tunnetasolla ja ylläpitää tätä kommunikaatiota.
Netiketti ja nettikiusaaminen
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
Kilpailijan starttikurssi
Joutsenon koulu on KiVa-koulu
Riippuvuus tupakoinnista
HILTULANLAHDEN KOULU Koulukiusaamisen käsittelymalli.
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Ensimmäinen KAIKKI IHAN KAIKKI vanhempainilta. Kaikki ihan kaikki toiminta.
Hyvä tuutori, parempi ryhmä Tuutorikoulutus 2016 © 2016 Johanna Tikkanen |
NUORTEN ITSEARVIOINTI- JA AUDITOINTIKRITEERIT NUORISOTALOTOIMINTAAN.
 Tiilimäen päiväkodin toiminta-ajatuksena on luoda turvallinen, lämmin sekä kodinomainen ilmapiiri. Haluamme luoda lapsen itsetunnon myönteistä kehitystä.
Nettikiusaaminen Pietiläinen, Korhonen, Saarimäki.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Kiusaamisesta Ruut Ruokonen Koulukiusaaminen on ”Koulukiusaamisella tarkoitetaan yhteen ja samaan oppilaaseen toistuvasti kohdistuvaa tahallisen.
Ops-iltapäivä
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä
Mitä tällä tunnilla tehdään?
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Huoltajakysely2017 Jynkänlahden koulu
Opiskelija oppimis- ja tietoyhteiskunnassa
Sosioemotionaalinen kehitys
Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Nummenpakan koulu.
Tasa-arvosuunnitelma
KiVa Koulu -ohjelma.
Ryhmän ohjaamisen perusteet ammattiin
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
RYHMÄNOHJAAJANA TOIMIMINEN
13. TURVALLISUUS LUODAAN YHDESSÄ
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
SUUNNITELMA KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Nilakan yhtenäiskoulussa
VIESTINTÄ MITÄ SE ON?.
SPPL Arvotyöpaja Kuopio
Arto Mustajoki Onko työsuojelu pykäliä vai vuorovaikutusta?
Tunnetaidot Valintojen stoori-tunnilla Tunnetaidot pops
TYÖHYVINVOINTI Työhyvinvointi  .
Esityksen transkriptio:

Tunnetaidoilla talli turvalliseksi?

Talli psykologisena ympäristönä - sekä haasteellinen että palkitseva psykologinen ympäristö antaa mahdollisuuden uusiin ihmissuhteisiin ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen - hevonen voi korvata puutteellisia ihmissuhteita mahdollisuus hoivaamisvietin tyydyttämiseen mahdollisuus läheisyyden kaipuun täyttymiseen mahdollisuus turvallisuuden tunteen lisääntymiseen hevonen ihmiselle tunnetasolla eheyttävä ja hoitava itsensä voittamisen mahdollisuus

Mikä mielestäsi luo turvallisuutta talliin?

Perusturvallisuus, kuten asialliset puitteet Fyysinen turvallisuus, kuten kypärän käyttö, turvaliivit hypätessä ja hevosen turvallinen käsittely Henkinen / psykologinen turvallisuus, näkymätön turvallisuus voi olla joskus tärkeämpi kuin fyysinen turvallisuus!

Millainen on hyvä ilmapiiri tallissa? kaikki hyväksytään ja huomioidaan tasavertaisina keskinäinen kunnioitus, tasapaino terveet, oikeudenmukaiset säännöt joita noudatetaan kaikista pidetään huolta välittävä ilmapiiri, avoimuus

Miksi hyvä ilmapiiri on tärkeää?

Mistä hyvä ilmapiiri syntyy? aikuiset toimivat roolimalleina niin ihmisten kohtaamisissa kuin hevosten käsittelyssäkin - vastuun esikuva ja vastuun jakaminen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvoisuus (eriarvoisuus antaa kiusaamiselle tilaa) kiusaaminen tunnistetaan ja siihen puututaan selkeä ja jämäkkä johto taustavoimana selkeät, selvät säännöt, joiden noudattamista valvotaan (esim. hoitajat ja käytöstavat, rutiinit, tavaroiden paikat) luodaan talliympäristöön halu toimia sääntöjen mukaan ystävällisyys, avuliaisuus, kohteliaisuus ja tervehtimis-rutiinit hevosten käsittelyn ilmapiiri välittyy koko tallin ilmapiiriin: välittäminen, rauhallisuus, jämäkkyys yhteisten tilaisuuksien järjestäminen, johon kaikki voivat osallistua = osallistaminen

Kiusaamiseen altistavat tilanteet tallissa: - hoitajien väliset tilanteet, eriarvoisuus hoitajien kesken kokeneemmat/hoitajat ja vähemmän kokeneet/ ei-hoitajat kilpailutilanteet/kilpailevat ratsastajat ja kateus hevosomistajien/vuokraajien ja hoitajien väliset tilanteet opettaja/aikuiset/henkilökunta ja oppilaat/hoitajat opetustilanteet jos opettaja asettaa oppilaita eriarvoiseen asemaan aikuisten väliset tilanteet

Rooleja ja ryhmäkäyttäytymistä myös tallissa Myös talliryhmät koostuvat erilaisista yksilöistä, joilla on erilainen elämänhistoria. Ryhmäpaine tuo erilaisia rooleja tullessaan: johtohahmo tai –hahmoja johtohahmon avustajia tai vietävissä olevia yllyttäjiä sivusta seuraavia yksin jääviä, ulkopuolisia sovussa olevia puolustajia alaryhmiä

Kiusaamisen muotoja Fyysinen ja verbaalinen kiusaaminen eri tavoin käsiksi käyminen, nimittely, kiusatun tavaroiden piilottamista tai tuhoamista Epäsuora kiusaaminen ei oteta mukaan, puhutaan pahaa, keksitään huhuja ja valheita, käännetään selkä, merkitsevät katseet Sähköinen kiusaaminen netissä ja kännykän kautta ikävien asioiden levittäminen, kuvat ja nauhoitukset, pilkkaavat ja uhkaavat viestit, valokuvien manipuloiminen ja levittäminen, toisen nimellä esiintyminen ja salasanojen huijaaminen

Miten kiusaaminen vaikuttaa ryhmään? Voi rikkoa ryhmää, antaa epäaidon yhteenkuuluvuuden tunteen ja vaikuttaa ilmapiiriin haittaavasti. Aiheuttaa eriarvoisuutta, epävarmuutta, turvattomuutta ja pelkoa. Voi aiheuttaa lymyilevän, sisäänpäin lämpiävän ilmapiirin, johon ulkopuolinen voi kiinnittää huomionsa. Vääristää ihmissuhteita, erilaiset ”roolipelit”. Voi aiheuttaa väkivaltaa.

Miten kiusaamistilanteet voidaan huomata? on aikuisten tehtävä seurata ja ottaa päävastuu kiusaamisen huomaamiseksi muutoksena käyttäytymisessä tiiviit, eristäytyvät klikkiytymät voivat kertoa huonosta ilmapiiristä selän takana puhumisena tai ääneen mollaamisena, piikittelynä jos joku toistuvasti jättäytyy/jätetään ryhmän ulkopuolelle; pelkona, vetäytymisenä ivaamisena ja pilkkaamisena, ns. huumorina, jonka tarkoitus on satuttaa