Annie Proulx, kertomuksia Wyomingista

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Pikkupoika kysyi isältään...
Helga Skiftesvik, Sanna Pitkänen
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Kirjaudu tunnuksillasi tai tilaa unohtuneet • tekstiviestillä • sähköpostilla Kirjaudu tunnuksillasi tai tilaa unohtuneet • tekstiviestillä • sähköpostilla.
Ohjeet videotarinan tekemiseen
EVU:n 40-v. historiakirja Alustava suunnitelma Kari Kallio
Kunnon kulttuuriympäristöt Euroopan rakennusperintöpäivien 2012 oppimateriaali: Motivointi Teema: liikunta- ja urheiluympäristöt Diasarja 1: Liikuntakokemukset.
Proosan perässä.
Kirjaudu tunnuksillasi tilaa unohtuneet kirjautumissivulta tekstiviestillä sähköpostilla Kirjaudu tunnuksillasi tilaa unohtuneet kirjautumissivulta tekstiviestillä.
Novellin analyysin käsitteitä
PINSIÖ-SEURAN NUORISOJAOSTON TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2011 Nuorisojaosto järjesti vuoden aikana monenlaista toimintaa lapsille ja lapsiperheille. Nuorisojaoston.
SUUNNITTELU 1. vaihe: Synopsis 2. vaihe: Treatment
Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Kirjallisuuden lajit.
Aihe: 30 Asiaa 30 asiaa, jotka olemme oppineet pornoleffoista.
Osallistumista tukeva mediakasvatus peruskoulussa
Kirjallisuuden tulkinta, 2007
Läheltä piti -tilanteet
Viittomakielinen novellikilpailu – Viittomakielen lautakunta VI valtakunnallinen viittomakieliseminaari Kotimaisten kielten.
Meijän vai teijän elämä? Oulun hyvinvointifoorumi Osmo Soininvaara.
KUVAKÄSIKIRJOITUS  Kuvakäsikirjoitus on kuvallinen ja/tai kirjallinen selvitys siitä, millaisin kuvin tarina aiotaan kertoa.  Kirjallisessa muodossa.
Vertailussa aikuisten sekä nuorten novellikokoelma
Organisointi: 3 hlöä yhdessä (polttopalloa): Ohjeet: yksi keskellä ja kaksi heittää palloa siten, että keskipelaaja ei saa kiinni. -HUOM: pään yli ei saa.
KUVAKÄSIKIRJOITUS Kuvakäsikirjoitus on kuvallinen ja/tai kirjallinen selvitys siitä, millaisin kuvin tarina aiotaan kertoa. Kirjallisessa muodossa kerrotaan.
Kolarit On vaikea pysähtyä hirvin eteen jo 80Km/h vauhdissa. Reaktio aika on yleensä sekunnin ja siinä ajassa auto on jo ehtinyt kolaroitua hirveen.
Pikkupoika kysyi isältään...
Digitarina Multimedia oppimisprojektina 2012 Vaka.
Digitarina Multimedia oppimisprojektina 2012 Vaka.
Tavoitteena unelmakämppä
TENTTIS HAAGA-HELIASSA
Joutsenon koulu on KiVa-koulu
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Sosiaalinen syrjäytyminen
Modernismin tulo Suomeen
EPIIKKA Proosan analyysia
Veijo Meri Moderni sotakuvaaja. Veijo Meri Romaaneja, novelleja, kuunnelmia, runoja, esseitä ja tutkielmia sekä käännöstöitä (esim. Hamlet)
Tarina - ikiaikainen tapa kertoa asioista!. Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita: leirinuotioilla, satujen muodossa, elokuvissa, tv-sarjoissa, kolumneissa,
Sosiaalisen median hyödyntäminen ja kehittäminen nuorille suunnatuissa sosiaalipalveluissa Case: nuorten Facebook-palveluohjaus Oulussa Saila Lähteenmäki,
KERTOMA- KIRJALLISUUDEN LAJI: novelli. 1. NOVELLIN JUURET  Lähtökohta suullisen kulttuurin saduissa, kaskuissa ja tarinoissa.  Länsimaisen novellin.
”Novelli on kuin lyhytelokuva”
American Sniper Taustatietoa ● Toiminta/sotaelokuva, jonka ohjannut Clint Eastwood ○ Päähenkilö Bradley Cooper (Chris Kyle) ○ Lukuisia sivunäyttelijöitä.
Kaikki keinot käyttöön! Yhteenvetoa tekstien vaikutuskeinoista.
Proosatekstin analyysi
Äidinkielen 5. kurssilaisten kirjavinkkejä
Kirjallisuuden käsitteitä
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
OUTOLINTU Englanninkielinen alkuteos; Divergent |Veronica Roth | 2011 |Trilogian 1. osa.
Yhteenvetoa mediatekstien vaikutuskeinoista
Keskustelua nikotiinituotteista
Kaunokirjallisuuden analyysi
KERTOJA Kirjailijan tekstiä varten luoma puhuva tai kirjoittava ääni, joka vastaa tekstin kerronnasta.
Tehtävänanto yleensä jokin seuraavista:
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Novellin erittelyn apuvälineitä. Mistä asioista voi tehdä havaintoja?
(Fiktiivinen) tarinankerronta ja käsikirjoittaminen
Novellin käsittelyä ryhmissä
Novellin lajeja.
Internethuijaukset Opinnäytetyö © Hans Lindström 2007.
Mitä historia on?.
Maan veli Tehnyt Martti, Juho ja Joonas
Fiktion keinoja fiktion kirjoittamiseen ja tutkimiseen.
Novellianalyysin kirjoittaminen
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
(Fiktiivinen) tarinankerronta ja käsikirjoittaminen
Jalkapallo.
Jätkä-saari vai Naisten kaupunki
Esityksen transkriptio:

Annie Proulx, kertomuksia Wyomingista Punaruunikko Annie Proulx, kertomuksia Wyomingista

HENKILÖT, AIHE JA JUONI Novellin henkilöitä: nuori montalainen karjapaimen, kolme cowboyta Box Springistä ja Gricen ukko Aihe: 1800-luvun karjapaimenten karut olot pohjoisilla preerioilla. Juoni: Kolme cowboyta löytävät kuoliaaksi jäätyneen nuoren karjapaimenen ja ovelina miehinä cowboyt nyysivät paimenen tuliterät saappaat jalkoineen päivineen. Karujen olojen pakosta miehet majoittuivat Gricen ukon mörskään josta he saivat yösijan ja murkinaa. Aamun koittaessa jäätyneet jalat saappaissa olivat sulaneet ja yksi kolmesta cowboysta heitti sulaneet jalat talon nurkkaan punaruunikon viereen ja lähti uusissa saappaissa kaupunkiin. Gricen ukko herätessään pelästyi jalanpätkiä punaruunikon vieressä ja luuli hevosen syöneen cowboyn. Ukko lahjoi kaksi muuta cowboyta 40:llä kultadollarilla, jotta he pitäisivät suunsa kiinni tapahtuneesta. Juoninovelli = selvä juoni, joka keskittyy tapahtumiin ja paljastaa henkilöiden persoonan

Kertoja, aikasuhteet, teema, motiivit ja intertekstuaalisuus Novellissa on tapahtumia ulkopuolelta tarkasteleva tarinanulkoinen kertoja, joka ei liiemmin kommentoi tarinan tapahtumia Novelli kertoo kahden päivän tapahtumista eikä siinä esiinny takaumia tai ennakointia Novellin teemana on selviytyminen karuissa oloissa. Esim. hyödynnetään toisen kuolemaa (varastetaan saappaat) Huijataan rahaa ja käytetään hyväksi toisen vieraanvaraisuutta - Novellissa motiivit ovat: Esinemotiivi: saappaat (esiintyy alusta asti tärkeänä tekijänä) Nimimotiivi: Punaruunikko (esiintyy otsikossa ja osoittautuu ratkaisevaksi tekijäksi) Novellin intertekstuaalisuus: Mielestämme tarina muistutti elokuvaa ”Hyvät, pahat ja rumat” ja muita länkkärielokuvia/sarjakuvia