Lääkintätilojen sähköasennukset KYSissä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Perusterveydenhuolto 2012
Advertisements

SK 64 Rakennusten sähköasennukset
Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Pikavippi Mistä pikavipeissä on kyse ja kuinka ne huijaavat käyttäjiään?
• Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Johanna Salomaa-Valkamo | Joulunajan valvontatulosten julkistustilaisuus 2013 Tervetuloa! Viestintäjohtaja.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Leikkialueiden talviturvallisuus Tukes – viranomaisen näkemys talviturvallisuuteen.
EHY-SKEL -koulutuspäivät Auli Vaarala Evira
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
Asta Koivisto | Joululeluprojekti Tulokset.
Aikakauslehtien lukuajat KMT Kuluttaja Aikakauslehtien lukuajat • Nettikysely KMT Kuluttaja tutkimuksessa. • Kysyttiin lehdistä, jotka vastaaja.
ILO ELÄÄ JÄRJESTÖISSÄ – Pohjois-Karjalan järjestöpäivät , Kitee PALAUTTEEN PURKU Hanna Kääriäinen 2013.
Laitteistojen vaatimustenmukaisuus Hannu Nuolivirta Tekninen asiantuntija Ajankohtaispäivät pelastusviranomaisille.
© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
Oman kodin tietotekniikka CT30A2002 Tietoliikennetekniikan perusteet, harjoitustyö 1.
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja • Nettikysely KMT Kuluttaja tutkimuksessa. • Kysyttiin lehdistä, jotka vastaaja KMT puhelinhaastattelussa.
Tietokanta.
KEMIKAALIVALVONTA TYÖSUOJELUHALLINNOSSA 26. – Kemikaaliturvallisuuden ja riskienhallinnan valvonta käytännössä Työsuojeluinsinööri Timo Österberg.
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Kauppakeskusten turvallisuusjohtaminen Vartioinnin kehittäminen kauppakeskuksissa – projektin tulokset ja työkalut vartioinnin näkökulmasta Kari Ratilainen/
Hotelli- ja ravintola-ala
Mikko Lampinen Harri Hänninen Ti LÄHIVERKOT - ERIKOISTYÖKURSSI Kaapelointijärjestelmät.
MTK-VIRRAT RY. Yhdistys •Perustettu 1917 •Jäsenet; virtolaiset maatalous- ja metsätalous- sekä maaseutuyrittäjät 485 henkilöä •Yhdistyksen tarkoitus,
Web-Käyttöliittymä, käytettävyys Asiakas on kuningas, hiiri aseena Jos asiakas ei löydä tuotetta, hän ei osta sitä.
Euroopan kemikaaliviraston REACH-valvontahankkeet ( EU:n yhdenmukaistetut valvontaprojektit )  REACH-EN-FORCE-1, 2009 – 2010  REACH-EN-FORCE-2, 2010.
Rakkaat ystäväni!.
Oman sivuston perustaminen Opasnetiin Kuopio,
“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Palautteen olemuksesta
Lapin sairaanhoitopiiri Tietohallintastrategia 2007–2011.
ISO 9000 –sarjan uudistus – Mikä muuttuu?
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Suunnitelma paperittomasta kokouskäytännöstä koko luottamushenkilöhallinnolle Kaupunginhallitus
Kuulutusten uhkakoodit
SFS-EN tiedotustilaisuus Kuljetuspalvelujen energiankulutus Pertti Isoniemi Standardisointipäällikkö Yleinen Teollisuusliitto.
Metropolialueen tpk- koulutuskalenteri Tapahtuman lisääminen kalenteriin Ulla Timonen.
T IEDOSTA M ENESTYS MAATALOUSYRITTÄJIEN ELÄKELAITOS Asiakastutkimus Tutkimusraportti Kvartaali 2/2013 Keskeiset tulokset Innolink Research.
T IEDOSTA M ENESTYS MAATALOUSYRITTÄJIEN ELÄKELAITOS Asiakastutkimus Tutkimusraportti Kvartaali 3 / 2013 Keskeiset tulokset Etta Partanen.
Pohjoismaat ja Venäjän markkinat Toimitusjohtaja Leif Fagernäs Pohjola-Nordenin seminaari
1 4. Itsearviointiprosessi - yhteys sopimusohjaukseen Osallistujat/kohderyhmä Sosiaali- ja terveystoimen kaikki tulosalueet osallistuvat itsearviointiprosessiin.
Turvallisuus
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Pasi Molkoselkä | Kullanhuuhdonta.
Aikakauslehtien lukuajat KMT Kuluttaja syksy 2013 / kevät 2014.
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
HPH konferenssi Turku 2011 Improving health gain orientation in all services: Better cooperation for continuity of care Koordinaattori Virpi Honkala, STES.
Alipalkkaus kuriin – PAMin esitys palkkarikosten sanktioimisesta PAMin kärkiteemat kevät 2013.
PELASTUSTOIMEN LAITELAKI
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Kansallisen terveyshankkeen ydintietomäärittelyt ja jatkohoidonsuunnitelma Jari Porrasmaa Kuopion yliopisto/HIS-T&K Suomen kuntaliitto.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Uudistuva intranet Henkilöstötoimikunta Riitta Lehtonen Juhani Lassander.
Salaus ja tietoturva Mitä käsittää?.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Arki sujuu helpommin, kun apu löytyy läheltä. Katsaus HUS- Tietotekniikan liikelaitokseen
Arki sujuu helpommin, kun apu löytyy läheltä. Johtokunnan kokous Ajankohtaiskatsaus Pertti Mäkelä
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Standardit, mitä ne ovat? Jari Välkkynen, Lähde:
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Yksityiset sosiaalipalvelut 2010 Riikka Väyrynen.
Kaapelointijärjestelmät
Turvallisuushavainnot – yhteistyöllä kohti turvallisempaa työpaikkaa
By: Carita, Kaisa & Minna.  Sähköturvallisuuden perusvaatimus on kirjattuna sähköturvallisuuslakiin. Sen mukaan sähkölaitteet ja laitteistot on suunniteltava,
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
NettiDogi
Esityksen transkriptio:

Lääkintätilojen sähköasennukset KYSissä Timo Säisä, sairaalainsinööri KYSin sähkölaitoksen käytön johtaja Timo Säisä 1

Yhteistyön merkitys suunnittelussa Tarina Yhteistyön merkitys suunnittelussa Julkula ATK-konesali Pyritään yhtenäiseen toimintatapaan (lopputulokseen) riippumatta suunnittelijasta Apuna ohjeet, mallidokumentit -> Kaikkien suunnitelmien tulee olla kaikkien osapuolten käytettävissä! Airix Granlund Sädeparkki B11 (Rak.2) SÄDE Jäteputki & putkiposti Päiv.os PEKO Apteekki TUKE2 TUKE1 POS1 Karawatski Markkanen Timo Säisä 2

Lääkintätilojen sähköasennukset SFS 6000-7-701 soveltaminen KYSissä –ohje Suurimmat ongelmat standardia sovellettaessa: Tilaluokitukset, hoitomenettelyiden muuttuminen Potentiaalintasauksien käytännöt Palonkestovaatimukset (erilaisia tulkintoja aikakaudesta ja viranomaisesta riippuen) EMC ym. häiriöt ja niiden ehkäisy (ei selkeitä ohjeita tai tutkimustuloksia) Saneerauksissa ja määräaikaismittauksissa eri aikakausien standardien soveltaminen + Merkittävä ylläpidollinen ongelma: Hoitoalue ja ”kotilaitteet” hoitoalueella (ks. seuraavat kalvot, 3kpl)

Sähköturvallisuus sairaaloissa: SFS 6000-7-710 ”Hoitoalue = Alue jossa tarkoituksellisesti tai tahattomasti saattaa syntyä suora yhteys potilaan ja sähkökäyttöisen lääkintälaitteen tai lääkintälaitejärjestelmän osan välille tai yhteys potilaan ja lääkintälaitteen tai lääkintälaitejärjestelmän osaa koskettavan muun henkilön välille” Hoitoalueita on kaikissa lääkintätilaryhmissä. Jos potilaaseen ei ole liitetty sähkökäyttöisiä lääkintälaitteita, ei kyse ole hoitoalueesta Hoitoalue on tarkoitettu vain niille sähkölaitteille, jotka liittyvät potilashoitoon tai potilaan tutkimiseen. Hoitoalueelle ei saa tuoda muita sähkökäyttöisiä laitteita kuin lääkintälaitteita, tai laitteet on suojattava lääkintälaite-standardin mukaisesti

Sähköturvallisuus sairaaloissa: SFS 6000-7-710 (2012) Lainaus standardin tekstistä: ”Jos potilaan sijoituspaikkaa ei ole määritelty, kaikki potilaan mahdolliset sijoitukset pitäisi ottaa huomioon.” Tämä johtaa usein siihen, että KOKO HUONETILA on hoitoaluetta Tämä johtaa siihen että huoneessa ei saa olla muita sähkölaitteita kuin hoitolaitteita Tämä johtaa ongelmiin… 

Miksi kotilaitteita ei kannata antaa tuoda hoitoalueelle? TUKES; 29.1.2013 Lehdistötiedote Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) velvoitti maahantuojia keräämään pois kuluttajilta yhteensä 100 vaaralliseksi todettua tuotetta vuoden 2012 aikana (2011; 57 kpl, 2010; 32 kpl). Vaarallisia tuotteita poistettu markkinoilta ennätysmäärä! 10.2.2014 Lehdistötiedote   Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) poisti viime vuonna markkinoilta 364 vaarallista tai vakavasti puutteellista tuotetta, joista 116 kpl kerättiin takaisin myös kuluttajilta. Sähkötuotteiden osalta vakavia puutteita löytyi eniten led-lampuista, latureista ja verkkoliitäntäkojeista. Puutteita löytyi paljon myös koneista, leluista, henkilönsuojaimista sekä jalometallituotteista.

Lääkintätilojen sähköasennukset Sähkösuunnittelun ohjeistus Suunnittelua ohjaavia dokumentteja: Sähkösuunnitteluohje Sähköselityspohja Yksi koko päärakennuksen kattava nousujohtokaavio Asemapiirros koko alueesta Äänentoistokaavio koko alueesta Kellokaavio? Yleiskaapeloinnin jakamon rakennepiirustus Monioperaattoriverkon periaatekaaviot Kulunvalvonnan periaatekaavio (oviympäristö, keskitinmalli jne.) Merkintäohje Standardin sovellusohje Mittausohje