RAKENNUSTUOTTEIDEN CE-MERKINTÄ ja EUROKOODIT

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
. AKL:n 42. Autokauppiaspäivät Hilton Helsinki Kalastajatorppa Puheenjohtaja Pekka Helander Autoalan Keskusliitto ry.
Advertisements

Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen lukien
Kuvantamisen työnkulku IHE RIS näkökulmasta
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
Ce merkintä tyyppihyväksynnät
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI Heikki Salkinoja LEKA-hanke
Katja Mikkonen Kari Niklander
Laitteistojen vaatimustenmukaisuus Hannu Nuolivirta Tekninen asiantuntija Ajankohtaispäivät pelastusviranomaisille.
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ja päätös Suomen kannalta VANK-seminaari : EU:n uusi sisämarkkinoiden.
ARVOPAPERISIJOITTAMINEN KAPPALE 6: JOHDANNAIS- INSTRUMENTIT
Rakennusala torjuu harmaata taloutta Rakennusteollisuus RT ry
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
VTT / Jarkko Lehtinen, Juha Tapio
4H-Yrityksen liiketoimintasuunnitelma
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
Rakennustuoteasetus, CE-merkintä ja suoritustasoilmoitus
Johdon konsultoinnin merkitys elinkeinoelämälle Johdon konsultointipalvelut standardin julkistamistilaisuus Kansallismuseon auditorio Kaupallinen.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
EY-lannoitteiden ja kalkitusaineiden markkinoille saattaminen
Auli Jaakkola 1 Palkkatiedustelun tietomallin mukaisen tilastovastauksen luonti Tässä esimerkissä tiedosto tuotetaan excelistä csv-muotoon. 1.Oletetaan,
Palovaroittimien CE-merkintä EN 14604:2005
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kittilä 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Asiakastyytyväisyyskysely ulkomaisen tutkinnon tunnustamispäätöstä hakeneille 2009 Opetushallitus Tutkintojen tunnustaminen ja vertailu –yksikkö.
1 EU:n puutavara-asetus Suomessa – Mitä, kuka, miksi ja miten? Metsäekonomistiklubin EUTR-seminaari Helsingissä , Marko Lehtosalo.
REFEREE – Rakennusalan asiantuntijaseminaari Katsaus muuttuviin rakentamismääräyksiin Keskiviikko , klo 12:00 – 16:30 WETTERI, Wetterhoffinkatu.
RIL Kosteudenhallinta ja homevaurioiden estäminen - miten hoidetaan? klo Markku Varis.
Vasta n. 30% jalankulkijoista käyttää heijastinta. Liikenneturva tiedottaa jalankulkuun liittyvistä vaaroista. Kotimaiset heijastimien valmistajat huolehtivat.
Me ja muut: ryhmäilmiöistä
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Alueraportti, Lappi 1.
AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
VLF Seminaari Pirjo Ilola.
”Johdon konsultointipalvelut” SFS-EN16011 Risto Pulkkanen, SFS,
MYA 9114 MATKAILU- JA MAJOITUSPALVELUJEN PERUSTEET
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Rakennustuoteasetuksen käyttöönotto CE-MERKINTÄ
Koodistopalvelu. Mikä? Palvelu, jonka avulla koodistoja voidaan jakaa ja hallinnoida keskitetysti. Perustuu JHS-työryhmän suositusluonnokseen ja sen yhteydessä.
Kirjoita otsikko tähän Kainuun hallintokokeilun päättyminen/Seurantasihteeristön loppuraportti 5/13 Valtiovarainministeriö / Esa Toivonen / Kalevi.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Alueraportti, Pääkaupunkiseutu 1.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Standardit, mitä ne ovat? Jari Välkkynen, Lähde:
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Ajankohtaista rakentamisen säädösmuutoksista Teppo Lehtinen Rakennusneuvos SPEK Palonehkäisyn perinnepäivät
11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC1.
CE-merkityt tulisijat ja savuhormit Tulisijan liittäminen savuhormiin
Mitä lannoitteita saa käyttää luomutuotannossa
Rakennuksen sisäilmasto ja ilmanvaihto
3D-kiinteistönmuodostaminen 3D-tontti vakuutena, rakentamisen ja käytön turvaaminen, 3D-kiinteistön lakkaaminen
Rakentamisen ajankohtaisseminaari 2018 Ympäristömisteriön asetus rakennusten paloturvallisuus
796/2017 Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
Kommenttipuheenvuoro
Esityksen transkriptio:

RAKENNUSTUOTTEIDEN CE-MERKINTÄ ja EUROKOODIT Tomi Toratti

Laki Asetus Määräykset, ohjeet Suunnittelu Rakentamisen toteutus Tuotteet

CE-merkintä Mikä on? Mikä ei ole? CE-merkinnällä valmistaja osoittaa ja vakuuttaa, että tuotteen keskeiset ominaisuudet on selvitetty harmonisoidun tuotestandardin mukaisesti. CE-merkintä, yksilöi tuotteen ostajalle ja kertoo tuotteen ominaisuudet yhdenmukaisella tavalla ja helpottaa niiden vertailua. Mahdollistaa tuotteen tuomisen markkinoille kaikkialla Euroopassa ja korvaa kansalliset tuotehyväksynnät. Rakennustuotteen ominaisuudet osoitetaan suoritustasoilmoituksella (Declaration of Performance, DoP). Pelkkä CE-merkintä ei takaa tuotteen soveltuvuutta käytettäväksi tietyssä rakennuskohteessa tai tietyssä maassa. Suunnittelua, rakennustuotteiden käyttöä ja rakennuskohdetta sääntelevät edelleen kansalliset määräykset. CE-merkki ei ole tae viranomaismääräysten täyttymisestä (tuotteen laadusta).

Rakennusteollisuus RT ry Tarmo Pipatti, 9.2.2011

Rakennustuoteasetus Rakennustuoteasetus astuu täysimääräisesti voimaan 1.7.2013 On sellaisenaan osa jäsenmaiden lainsäädäntöä Korvaa nyt voimassa olevan rakennustuotedirektiivin Valtaosalle rakennustuotteita tulee CE-merkintäpakko 1.7.2013 Tuotteet, joille on harmonisoitu tuotestandardi (hEN) Tuotteet, joille on tehty valmistaja- ja tuotekohtainen eurooppalainen tekninen arviointi (ETA) Huom ! ETAn hankkiminen on valmistajalle vapaaehtoista Tuote ei voi olla markkinoilla Suomessa eikä Euroopassa (vaikka sitä myytäisiin vain Suomessa), jos sitä ei ole CE-merkitty ja jos sille on olemassa hEN. Rakennustuotteella tarkoitetaan tuotetta tai tuotejärjestelmää, joka valmistetaan ja saatetaan markkinoille käytettäväksi pysyvinä osina rakennuskohteissa.

Mihin CE-merkintä käytännössä perustuu CE-merkinnän käytön edellytyksenä on eurooppalainen harmonisoitu tuotestandardi hEN (määrittää edellytetyt tuoteominaisuudet, laadunvalvonta- ja koemenettelyt + mitä tietoja merkinnän yhteydessä on esitettävä) tai Eurooppalainen tekninen arviointi European Technical Assessment ETA - valmistajakohtainen, - määrättyä tuotetta koskeva arviointi, - vapaaehtoinen, - mahdollista ainoastaan jos tuote ei kuulu hEN piiriin CE-merkintä voi olla joko itse tuotteessa tuotteen pakkauksessa tai jos tämä ei ole mahdollista (esim. kiviaines) tuotteen mukana seuraavissa asiakirjoissa CE-merkintä kertoo tuotteen ominaisuudet mutta ei ole automaattinen osoitus kohdekohtaisesta määräystenmukaisuudesta.

EU:n sisämarkkinoiden avaaminen Valmistajalla on oikeus saattaa CE-merkitty tuote markkinoille, eivätkä viranomaiset voi vaatia CE-merkinnässä esitettyjen ominaisuuksien osalta muita selvityksiä tai merkkejä. Kansallisten viranomaismääräysten vaatimustasoja ei harmonisoida. -> Yhdessä jäsenmaassa kohdekohtaiset vaatimukset täyttävä CE-merkitty tuote ei välttämättä täytä vaatimuksia toisessa jäsenmaassa. Edelleen tarvitaan kansalliset säädökset rakennuskohteille – vaatimusten on oltava yhteensopivia CE-merkintätietojen (arvojen ja luokkien) kanssa

CE-merkinnästä pakollinen CE-merkinnästä tulee pakollinen Suomessa 1.7.2013 rakennustuotteille joiden harmonisoidun tuotestandardin siirtymäaika on päättynyt. Suomessa on noin 4000 rakennustuotteita valmistavaa yritystä (mm. sahoja, konepajoja, betoniteollisuutta), joita CE-merkinnän käyttöönotto koskettaa Yritysten on välittömästi selvitettävä, kuuluvatko niiden valmistamat rakennustuotteet jonkin harmonisoidun tuotestandardin soveltamisalan piiriin. Jos kuuluvat, niin on jo todella kiire käynnistää CE-merkinnän käyttöönoton edellyttämät toimenpiteet. Kun CE-merkintä edellyttää ilmoitetun laitoksen varmennusta, tulee ymmärtää että tähän voi kulua aikaa, sillä ilmoitettujen laitosten resurssit ovat rajalliset

Vaikutukset rakentamiseen rakentamisessa siirrytään käyttämään lähinnä CE-merkittyjä rakennustuotteita (arvio n. 80%) kansallisten hyväksyntämenettelyjen käyttö rakennustuotteille vähenee jatkossa merkittävästi edelleen tarvitaan kansallisia säädöksiä tuotteille joille ei ole harmonisoituja tuotestandardeja (uusi rakennustuotteiden hyväksyntälaki tulossa voimaan viimeistään 1.7.2013)

Sisämarkkinat avautuvat kahteen suuntaan CE-merkintäjärjestelmän tavoite on avata rakennustuotteiden sisämarkkinat: Helpottaa suomalaisten rakennustuotteiden vientiä. Johtaa myös uusien tuotteiden helpompaan pääsyyn Suomen markkinoille. Tämä lisää suomalaisten valmistajien kotimarkkinoilla kohtaamaa kilpailua: Tuotteita, joiden ominaisuudet on määritetty ja osoitettu yhdenmukaisella tavalla, on helpompi verrata. Rakennusliikkeiden suorat hankinnat muista maista lisääntyvät. Pakottaa valmistajat tehostamaan toimintaansa ja siten vahvistamaan kilpailukykyä tulevaisuuden turvaamiseksi.

Kaupan kannalta 1.7.2013 lähtien n. 80% kauppaa käydään CE-merkityillä tuotteilla Siirtymävaiheessa rajapinta on tehtaan portti - ennen 1.7.2013 tehtaalta lähteneet tuotteet voidaan myydä CE-merkintävastuu on valmistajilla Kaupan on tiedettävä mitä tuotteita CE-merkintäpakko koskee (jos tuotetta aiotaan myydä rakennuskäyttöön) Ennen hankintaa tavarantoimittajalta tulee edellyttää, että suoritustasoilmoitus (DoP) löytyy

CE merkittävät puutuotteet Voimassa olevat hEN EN 13986 Puulevyt rakennuskäytössä EN 14250 Naulalevyrakenteet EN 14374 Rakenteellinen LVL EN 14342+A1 Puulattiat EN 14080 Liimapuu EN 14081+A1 Lujuuslajiteltu puutavara EN 14915+AC Puupaneelit ja –verhoukset EN 14545 Puurakenteiden liittimet EN 14592 Vaarnakiinnittimet EN 14229 Puiset sähköpylväät Tulossa EN 14732 Puiset seinä-, lattia- ja kattoelementit EN 15497 Sormijatkettu rakennesahatavara EN 16351 CLT – Cross laminated timber Poikkeuksena CE-merkintää ei vaadita: Tilauksesta valmistettu tuote (muu kuin sarjatuotanto), jonka valmistaja asentaa itse. Tuotteet, jotka valmistetaan rakennuspaikalla ja valmistaja asentaa itse. Historialliseen korjauskohteeseen perinteiseen tapaan valmistettu tuote. Jos tuotetta ei ole saatettu markkinoille.

Tietolähteitä hEn-HelpDesk www.henhelpdesk.fi - Palaute/kysymyslomake Ympäristöministeriö www.ymparisto.fi/ce-merkinta Ilmoitettuja laitoksia (liittyen puutuotteisiin) - VTT Expert Services Oy www.expertservices.fi - Inspecta www.inspecta.com - Finotrol www.finotrol.fi CE-merkittyjen rakennustuotteiden oikea käyttö –julkaisu (Rakennusmedia Oy)

Harmonisoidut tuotestandardit

Lopuksi CE-merkinnästä edessä on väistämätön toimintatapojen muutos CE-merkintä on mahdollisuus rakennustuotteiden viennille ja myös rakentamisen laadun kehittämiselle

Eurokoodi EC5: EN 1995-1-1 (Puurakenteiden suunnittelu, yleiset säännöt), EN 1995-1-2 (Puurakenteiden suunnittelu, palomitoitus), EN 1995-2 (Puurakenteiden suunnittelu, sillat) EN 1995 Kansalliset liitteet valmiina Eurokoodeilla on voinut suunnitella jo usean vuoden ajan Kansallinen suunnitteluohjeen RakMK B10 rinnakkaiskäyttö ennakoidaan päättyvän 30.06.2013

www.puuinfo.fi www.ril.fi

Yhteenveto Rakennustuoteasetus osana kansallista lainsäädäntöä MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAKI (muutoksia) TUOTEHYVÄKSYNTÄLAKI + ASETUKSET RAKENNUSTUOTEASETUS Asetus on sellaisenaan jäsenvaltioiden kansallista lainsäädäntöä RakMK määräykset ja ohjeet (uusitaan) hEN SFS-EN standardi ETA (Eur tekn arviointi) CE-merkintä SFS-EN tai SFS - Puurakenteiden toteuttaminen - Eurocode 5 + Liitt - (kansallinen B10) varmennus-todistus tyyppi-hyväksyntä Suomessa noudatetaan Suomen lakia ja siihen perustuvia säädöksiä valmistuksen laadun-valvonta pakollinen kun hEN Rakennustuoteasetus osana kansallista lainsäädäntöä Rakennus-paikkakoh-taiset arviot

Lopuksi Lisää tietoa: www.eurocodes.fi - Eurokoodeista www.henhelpdesk.fi – Tuotestandardeista Rakennustuoteteollisuus ry / Puutuotejaos: Tomi Toratti, puurakentaminen, 09 129 9306 Hilppa Junnikkala, puutuotteet, 09 129 9296 etunimi.sukunimi@rakennusteollisuus.fi