Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI Heikki Salkinoja LEKA-hanke

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI Heikki Salkinoja LEKA-hanke"— Esityksen transkriptio:

1 SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI Heikki Salkinoja LEKA-hanke

2 Standardin osat SFS-EN A1: Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus – Osa 1: Vaatimukset rakenteellisten kokoonpanojen vaatimustenmukaisuuden arviointiin SFS-EN A1: Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus – Osa 2: Teräsrakenteita koskevat tekniset vaatimukset SFS-EN : Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus – Osa 3: Alumiinirakenteita koskevat tekniset vaatimukset

3 Soveltaminen Standardi sisältää teräs- ja alumiinikokoonpanojen toiminnallisten ominaisuuksien arviointia koskevat vaatimukset. Sisältää myös teräksen ja betonin muodostamien liittorakenteiden teräskokoonpanojen vaatimustenmukaisuuden arvioinnin. CE-merkinnän kiinnittämisoikeus edellyttää kolmannen osapuolen valvontaa.

4 Miksi CE-merkintä Tuotteen ominaisuudet tarvitsee osoittaa vain kerran, sen jälkeen laatu on pidettävä yllä. Merkki varmentaa merkinnässä ja sen liitteissä ilmoitetut ominaisuudet. Viranomaiset hyväksyvät asianosaisten tuotteiden käyttämisen EU- ja ETA-maissa, mikäli tuotteen ominaisuudet ovat riittäviä ko. käyttöön. Kelpoisuus suunniteltuun käyttöön on tarvittaessa selvitettävä erikseen.

5 Voimaantulo CPR II-vaihe Rakennustuotteiden CE-merkintä pakolliseksi. SFS-EN 1090 Teräsrakenteiden CE-merkintä pakolliseksi Merkinnän voi halutessaan tai asiakkaan niin vaatiessa kiinnittää jo nyt standardin SFS-EN A1 perusteella. Prosessin läpivienti vie yritykseltä arviolta 1...1,5 vuotta.

6 Määritelmiä Teräsrakenne: esimerkiksi työmaalla asennettu teräksinen rakennuksen runko. Teräskokoonpano: Teräsrakenteen osa, joka voi koostua useista pienemmistä osakokoonpanoista (rungon pilarit, ristikot jne.)

7 CE-merkinnän vaatimukset teräsrakenteen valmistajalle
Valmistajalla on oltava ilmoitetun laitoksen (NB) hyväksymä ja valvoma laatujärjestelmä (FPC) millä varmistetaan tuotteiden olevan koko ajan vaatimusten mukaisia. Tuotteet oltava alkutestattuja! Valmistus toteutettava suunnittelijan tekemän toteutuseritelmän mukaisesti. Valmistuksessa on noudatettava harmonisoidun eli yhtenäistetyn standardin SFS-EN (teräs) vaatimuksia sekä sen viitestandardeja (176 kpl)

8 CE-merkintä CE-merkinnällä vastuunkantaja ilmoittaa tuotteen ominaisuudet yhdenmukaisiksi standardin SFS-EN tavalla. CE-merkinnästä vastaa valmistaja tai maahantuoja maahan tuotavien tuotteiden osalta. CE-merkintään liittyvät asiakirjat: valmistajan laatima vaatimustenmukaisuusvakuutus sekä kolmannen osapuolen valvonnasta annettu ilmoitetun laitoksen todistus CE-merkinnän kohteen sisältäessä siihen kohdistuvaa suunnittelua, tulee varmistaa että kantavuuden mitoituksessa on käytetty Suomen kansallisia parametreja CE-merkintä edellyttää, että kokoonpano valmistetaan standardien SFS-EN tai SFS-EN mukaisesti.

9 Ce merkintä voi olla: Itse tuotteessa
Tuotteen pakkauksessa tai jos tämä ei onnistu: Tuotteen mukana seuraavissa liiteasiakirjoissa

10 Toteutuseritelmä Suunnittelija laatii toteutusta koskevat vaatimukset sisältävän toteutuseritelmän, josta ilmenee: Kohteen ja toteuttajien tiedot. Projektissa laadittavat asiakirjat. Suunnittelunormit, vastuuhenkilöiden pätevyysvaatimukset, laatutasovaatimukset, tarkastukset. Toteutusluokka (EXC): EXC1, EXC2, EXC3, EXC4. Pintakäsittelyt ja esikäsittelyaste: P1, P2, P3. Toleranssiluokat (olennaiset toleranssit, toiminnalliset toleranssit, luokka 1, luokka 2). Paloluokitus ja materiaalivalinnat. Liitteen A1 mukaiset projektikohtaiset lisävaatimukset (50 kohtaa). Valinnat liitteen A2 mukaisiin tapauksiin, joissa on mahdollisuus esittää vaihtoehtoisia vaatimuksia (93 kohtaa). Toteutusluokkiin liittyvät vaatimukset (31 kohtaa). Rakennustyön turvallisuuteen liittyvät tekniset vaatimukset.

11 SFS-EN 1090-2: Teräsrakenteita koskevat tekniset vaatimukset
Vaatimukset ilmaistaan usein toteutusluokkien (execution class ) avulla. Standardissa esitetään neljä (4) toteutusluokkaa EXC1, EXC2, EXC3 ja EXC4. Vaatimukset kasvavat, kun siirrytään luokasta EXC1 luokkaan EXC4 Toteutusluokka voi koskea koko rakennetta, yksittäistä kokoonpanoa, kokoonpanon osaa tai tiettyjä yksityiskohtia. Jos mitään toteutusluokkaa ei ole esitetty, tulee noudattaa luokkaa EXC2. Toteutusluokkaan vaikuttavat EN liite B mukaisesti: Seuraamusluokka CC Käyttöluokka SC (kuormitus: staattinen, väsyttävä, maanjäristys) Tuotantoluokka PC

12 TOTEUTUSLUOKAN MÄÄRITTÄMINEN: EN 1090-2

13 Seuraamusluokan määrittäminen Eurocode

14 Käyttöluokkien valinta EN 1090-2

15 Tuotantoluokan valinta
HUOM: S355 lujuusluokka!

16 Eurocode 3 luotettavuusluokka
Eurocode 3:ssa omat luotettavuusluokkien RC ja seuraamuluokkien CC perusteella asetetut määräytymisperusteet. RC luokat RC 1, RC 2 ja RC 3 joissa RC 3 vaativin CC luokat CC 1, CC 2 ja CC 3 yhdessä RC-luokan kanssa määrittävät EXC-tason ja vain RC 1 / CC 1 sallii EXC 1:n ja silti on osoille rakennetta rajoituksia (S355, asennus hitsaamalla työmaalla, leikatut ristikkojen profiilien päät, kuumamuovatut osat joita lämpökäsitelty tuotannon aikana...)

17 TOTEUTUSLUOKAN VAIKUTUS valmistuksessa
EXC1: ISO , hitsiluokka D, ei hitsausohjevaatimusta, ei vaatimusta koordinoijan pätevyydelle, ei laatuasiakirjavaatimusta, ei jäljitettävyysvaatimusta, ei polttoleikkausvaatimuksia, ei aukkojen pyöristysvaatimuksia, ainoastaan silmämääräinen tarkastus. EXC2: ISO , hitsiluokka C, hyväksytyt hitsausohjeet, koordinoijan pätevyysvaatimus, laatuasiakirjat oltava (kuvattava tehtävät ja vastuut, menettelytavat, menetelmät työohjeet, tarkastussuunnitelma, muutosten ja poikkeamien käsittelyohjeet), jäljitettävyysvaatimus, polttoleikkaus ISO 9013, aukkojen pyöristyssäde yli 5 mm, siltahitseille WPS:t, ndt- vaaditaan. EXC3 ja 4: ISO , hitsiluokka B tai B+, paljon muuta....

18 SFS-EN : Asiat, jotka helpottavat tarkoituksenmukaisen standardin ISO , -3 tai -4 valintaa:

19

20 Hitsauskoordinoijan pätevyysvaatimukset: ISO 14731

21 CE-merkinnän hakeminen:
Rakennustuotteen valmistajan on luotava rakennustuotteelle ko. tuotteen harmonisoidun standardin mukainen laadunhallinta ja varmennusmenettelyt. Valmistaja ottaa yhteyttä EU:n hyväksymään ilmoitettuun laitokseen, (eli käytännössä VTT tai Inspecta) jolla on lupa varmentaa, testata ja tarkastaa tuote ja tehtaan sisäinen laadunvalvonta ja pyytää tarkastusta. Ilmoitettu laitos varmentaa, tarkastaa ja testaa tuotteen ja tehtaan laadunhallinnan. Kun ilmoitettu laitos on varmentanut, tarkastanut ja testannut, laatii valmistaja tuotteestaan harmonisoidun tuotestandardin mukaisten testitulosten perusteella suoritusilmoituksen ja kiinnittää tuotteeseen CE-merkinnän.

22 SFS-EN 1090-2 vaatimuksia laatujärjestelmälle ja valmistajalle
Tuotteiden alkutestaus. Laatujärjestelmän on oltava sertifioitu: Perustana on hyvä olla ISO 9001 vaatimukset täyttävä FPC Laatujärjestelmän ei välttämättä tarvitse olla ISO 9001 mukainen! (SFS-EN A1, kohta 6.3.1) Lisävaatimukset EN ja EN Hitsauksen lisävaatimukset toteutusluokan mukaan määräytyvän EN 3834 soveltuvan osan mukaan. Valmistajalla oltava oma tai vuokrattu hitsauskoordinoija. Käytettävät profiilit, ruuvikokoonpanot, hitsausaineet sekä muut aineet ja tarvikkeet on oltava CE-merkittyjä. Alihankkijoista on pidettävä listaa. Mikäli pitkäaikaisella alihankkijalla ei ole sertifioitua laadunvalvontajärjestelmää, alihankkijan työn tulee olla sisällytettynä valmistajan sertifioituun järjestelmään. Tuotannosta otettujen näytteiden testaus.

23 SFS-EN 1090-2 + A1 oleellisin konepajatyössä huomioon otettava:
Luku 2: Viitestandardit n. 200 kpl Luku 4: Käytettävät ja laadittavat eritelmät ja asiakirjat. Suunnittelija: toteutuseritelmä ja kokoonpanoeritelmä eli tekniset tiedot ja piirustukset. Toteuttaja: Laatuasiakirjat (ja mahd. laatusuunnitelma), asennusturvallisuuteen liittyvät tekniset vaatimukset, toteutuksen asiakirjat. Luku 5: Käytettävät tuotteet (aineet ja tarvikkeet). Luku 6: Vaatimukset kokoonpanon esivalmistukselle ja kokoamiselle (valmistuksen menetelmät). Luku 7: Hitsaustoimintojen vaatimukset ja hyväksymiskriteerit. Luku 8 ja 9: Mekaaniseen kiinnittämiseen sekä asentamiseen liittyvä ohjeistus. Luku 10: Korroosioneston pintakäsittelyn vaatimukset. Luku 11 ja liite D: Valmistus- ja asennustoleranssit eri tyyppisille rakenteille. Olennaiset- ja toiminnalliset toleranssit. Luku 12: Tarkastajien pätevyysvaatimukset.

24

25 Yrityksen halutessa CE-merkintää, se voi edetä esimerkiksi näin:
Tunnistetaan ja selvitetään ja hankitaan tarvittavat yritystä koskevat harmonisoidut eli yhtenäistetyt standardit. Listataan vaatimukset ja arvioidaan tilanne. (Sisäinen esiauditointi, missä mennään...) Suunnitellaan laatujärjestelmän parannukset ja valitaan kokonaistarpeen kannalta paras toteutusalusta/ohjelmisto (huom: miten jatkokehitys, asiakkaat, päähankkijat ja muut sidosryhmät, mikä alusta sopii parhaiten?) Selvitetään ja kuvataan kirjallisesti ne yrityksen toiminnot ja prosessit, joihin tehtaan sisäinen laadunvalvonta vaikuttaa tai mihin se aiheuttaa muutoksia. Tehdään tai päivitetään menettely- ja työohjeet (mm. WPS:t) laatujärjestelmän vaatimusten tasalle. Suunnitellaan lopullinen laatujärjestelmä kyseisten prosessikuvausten ja ohjeistuksen avulla. Suunnitellaan dokumentoinnin hallinta. (Tärkeää!) Tehdään varsinainen sisäinen auditointi ja johdon katselmus uudelle laatujärjestelmälle. Koulutetaan henkilöstö ja alihankkijat syteemin käyttöön. Mahdollinen ostetun asiantuntijan suorittama esiauditointi aina sopivissa kohtaa, viimeistään nyt. Teetetään tuotteiden tarvittavat alkutestaukset ja systeemin auditoinnit akkreditoidun tahon toimesta ja kun kaikki on kunnossa.... CE-merkintä. Ylläpidetään saavutettu taso ynnä kehitetään sitä. (huom: laatujärjestelmä on työkalu!)

26 Pääasialliset lähteet:
SFS-EN , -2 ja -3,SFS-EN 14731,SFS-EN , -2 ja -3,Eurocode 3 Petri Toikka, LUT/KOKE Teräsrakenneyhdistys: teräsrakenteiden toteuttaminen, Ohjeita toteutuseritelmän laatimiseksi SFS-EN liite A (Konsultointia mm. LUT, Pky-Laatu, Savonian Leka-hanke ym.ym....)

27

28


Lataa ppt "SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI Heikki Salkinoja LEKA-hanke"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google