ASETUKSEN KÄYTTÖÖNOTTO SATAKUNNASSA HAJA-HANKKEEN KYSELYN TULOKSIA Haja-asutuksen jätevesien käsittely –koulutustilaisuus 18.11.2004.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jätevesien käsittely kuntoon
Advertisements

Jätevesiasetus ja Porin kaupungin ympäristötoimisto
1 Ostopaikkakysely Heli Rauman Anu Simonen. 2 Kyselyn toteutus •Riihimäen kotitalouksiin lähetettiin yhteensä 2780 kyselyä •Kotitaloudet valitsimme postinumeroiden.
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
FC WILD Tyytyväisyyskysely Yleistä/taustaa • Tyytyväisyyskysely järjestettiin toista kertaa tavoitteena saada kuuluviin kentän ääni,
Asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkon ulkopuolella
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
Suunnittelijaseminaari MPK 1 Kommenttipuheenvuoro: Jätevesisuunnitelman laadun merkitys lausunnon antamisen ja valvonnan kannalta Mari Pihlaja-Kuhna.
Toimeentulotuen palvelukohtaiset asiakirjat
OPETUSMINISTERIÖN VALTIONAVUSTUKSET Avustukset
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEELLA RAAHEN SEUTUKUNNASSA HANKE RAAHEN SEUTUKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS / MAASEUDUN OSAAMISVERKOSTO.
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
, Vantaa TE-KESKUSTEN JA TOIMINTARYHMIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ Toimintaryhmien ja TE-keskusten hyviä käytäntöjä Koulutus Manner-Suomen maaseutuohjelman.
Asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkon ulkopuolella
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kooste kotitehtävien vastauksista Kotitehtävä 2 - Valinta ( )
Eläkeselvitys 2012: Selvitys TEKin jäsenten näkemyksistä eläkeiästä ja eläke- ehdoista
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Kommentteja Åbo Akademin vilppiprosessista uudistustyön pohjalta Ole Karlsson
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Saara-Sofia Sutela Puheenjohtaja Syömishäiriöön sairastuneet saavat huonosti kuntoutuspalveluja, erityisesti psykoterapiaa. Väitämme.
Väestönmuutos , maakunnittain
Tietovuokaaviot (ei osa UML-kieltä)
Anneli Ketonen Länsi-Suomen lääninhallitus Maakuntakirjastokokous Seinäjoki.
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
1 TL HUS virkistys ja liikuntakysely v Kyselyn yhteenveto.
Polun pyöreä pöytä Eero Tuomenoksa Polku Eero Tuomenoksa Ohjelma 18:00 Polun tämän hetken tilanteen esittely 18:50 Polun kehityssuunnat.
Tehtäväsiirrot ja palkkaus
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Liite Patu 8/ KIRKKONUMMEN KUNTA Palvelutuotannon käyttäjäkysely
Harjoitustyö Vesa Harmaakorpi Professori Innovaatiojärjestelmät
Riihimäen kaupungin ympäristönsuojelumääräykset
Kulttuuri ja hyvinvointi Vuoden 2015 KIT-toiminnan suuntaviivat.
Ahdistaako avoimuus? - sosiaalinen media projekti/hankeviestinnässä
Riihimäen kaupunki vesihuollon kehittämissuunnitelma
Ohjausryhmä , liite 2 Kuntien loppuraporttilausunnot.
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
17/6/2009 Päijät-Hämeen haja-asutuksen vesihuollon kehittämissuunnitelma Vesihuollon kehittämissuunnitelmat Vesihuoltopäivä Suvi Virta.
Valtakunnallisten nuorisojärjestöjen avustaminen, järjestöpäivä
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
MAASEUTU JA JÄTEVEDET Pohjois-Savon maaseutuverkosto – seminaari , Kuopio Martti Veteli, Ylä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
ELÄINSUOJIEN YMPÄRISTÖLUVAT POHJOIS-KARJALAN ELY-KESKUS, Kari Lahtinen.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Manner-Suomen maaseutuohjelman päätöksenteko Ohjelmakausi Maakuntasali Sivu
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Prosessin nimi: Siirtymävaihe esiopetuksesta perusopetukseen, kun lapsella on pidennetty oppivelvollisuus ja/tai erityinen tuki tai kun tehostettu tuki.
Korvaavuuden, sisällyttämisen ja vapautuksen prosessi
Sosiaalialan koulutus ammatti korkeakouluissa: Arene: Selvitys projektin suunnitelma Päivi Karttunen vararehtori Arenen SOTELIKA –verkoston pj.
Jatkoaskeleet Hallituksen esityksen päälinjat
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Trafin rooli ja tehtävät
Vesiosuuskunnat ELY- keskuksen näkökulmasta
Rautjärven Veden toiminta-alueiden vesihuolto
Auttava keskustelu
Sähköinen välitysjärjestelmä
Esityksen transkriptio:

ASETUKSEN KÄYTTÖÖNOTTO SATAKUNNASSA HAJA-HANKKEEN KYSELYN TULOKSIA Haja-asutuksen jätevesien käsittely –koulutustilaisuus

KYSELY  Tarkoitus kartoittaa jätevesiasetuksen käyttöönotto tapoja Satakunnassa, sekä siihen liittyviä muita käytäntöjä.  Lähetettiin kaikkiin Satakunnan kuntiin (28).  Vastauksia 20 (vastausprosentti 71%)

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA  Vesihuollon kehittämissuunnitelma on valmis. kyllä 19 kpl, ei 1 kpl  Tehty: kuntakohtaisesti 10 kpl alueellisesti 3 kpl molemmat 6 kpl

YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET  13 kpl, kuntaan ei ole suunnitteilla ympäristönsuojelumääräyksiä.  4 kpl, kunnassa on suunnitteilla määräykset, joissa otetaan käyttöön lievennetyt alueet.  1 kpl, voimassa määräykset lievennetyillä alueilla.  3 kpl, muu käytäntö.

YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET  Muut käytännöt ja kommentit: ”Määräykset oli tekeillä, jäädytettiin jätevesiasetusta odotellessa, toistaiseksi pöydällä.” ”Aikaisemmin ollut puhetta, että määräyksiä suunniteltaisiin yhteiseltä pohjalta seutukunnallisesti. Nyt ei kuitenkaan suunnitteilla.”

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ  15 kpl, kunnassa on käytössä selvityslomake.  4 kpl, ei ole käytössä selvityslomaketta.  15 kpl, selvityslomake tulee säilyttää kiinteistöllä  2 kpl, selvityslomake pyydetään palauttamaan kuntaan.

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ  7 kpl, Selvityslomakkeet lähetetään ensi vuoden aikana.  4 kpl, lomakkeita ei lähetetä kunnan toimesta.  1 kpl, kunta on lähettänyt selvityslomakkeet kaikille kiinteistöille.  7 kpl, muu käytäntö

SELVITYS KOMMENTIT  Muut käytännöt / kommentit: ”Koska asetuksen perusteluissa on todettu, ettei täytäntöönpano edellytä lisäresursseja, ei toistaiseksi muita toimia, kuin hankkeessa mukana oleminen. (ts. riippuvainen taloudellisesta tilasta)” ”Selvityslomake lähetetään joillekin kiinteistöille ja pyydetään palauttamaan, esim. pohjavesialueilla olevat kiinteistöt. Todennäköisesti tämä tapahtuu vuoden 2006 jälkeen.” ”Ensi vuonna päätös, miten ja millä aikataululla selvityksiä pyydetään. Selvitysten pyytäminen mahdollisesti vaiheistetaan eri alueille ja eri vuosille esim. vesiensuojelun tarpeiden perusteella. Tavoitteena saada viemärilaitoksen toiminta-alueen liittymättömät kiinteistöt viemärin piiriin. Jos massapostituksia, niin kiinteän jätteen kuljetukset samalla kuntoon.”

SELVITYS KOMMENTIT ”Ensi vuoden alussa päätös. Mahdollisesti lähetetään ensi vuoden aikana ja pyydetään säilyttämään kiinteistöllä, ja sitten niitä pikkuhiljaa ryhdytään käymään läpi. Riippuu resursseista!” ”Selvitykseksi riittää vapaamuotoinen selvitys, mikä kuvaa jäteveden käsittelyn tarpeeksi yksityiskohtaisesti. Täsmennyksiä pyydetään tarvittaessa.” ”Toistaiseksi kaikki ulkopaikkakuntalaiset loma-asuntokiinteistön omistajat ovat saaneet lomakkeen. Muusta ei ole vielä päätetty.” ”Kyläyhdistysten vetämän hankkeen kautta kaikki kiinteistöt ovat saaneet lomakkeen.”

SUUNNITELMAT JÄTEVESIJÄRJESTELMISTÄ  SUUNNITELMAT TÄYTTÄVÄT ASETUKSEN VAATIMUKSET  SUUNNITELMIIN JOUDUTAAN PYYTÄMÄÄN TÄYDENNYKSIÄ

SUUNNITELMAT JÄTEVESIJÄRJESTELMISTÄ  Suunnitelmien taso on parantunut asetuksen myötä kyllä 16 ei 4  Päteviä suunnittelijoita on riittävästi kunnassa kyllä 3 ei 17

LUPAMENETTELYT  Kun pelkkää jätevesijärjestelmää muutetaan kiinteistöllä, vaaditaan siitä ilmoitus tai lupa. kyllä ei Toimenpideilmoitus, tms.: 8 kpl Lupa: 1 kpl Suunnitelma: 1 kpl ”Ei vaadita lupaa tai ilmoitusta, mutta annetaan ohjausta.” ”Ei lupaa, mutta jos tulee tietoon, niin pyydetään suunnitelma nähtäväksi ja annetaan ohjeita, jotta uudet vaatimukset täyttyisivät.”

LUPAMENETTELYT Ilmoituksen tai luvan käsittelee:

LUPAMENETTELYT  KUNNASSA ON KÄYTÖSSÄ ESISELVITYSLOMAKE.  SELVITYSLOMAKE ON : Oma 5 kpl Kuntaliiton 5 kpl Joku muu 2 kpl: ympäristökeskuksen, Saralehdon (kuntaliitto), mitä muokattu.

LUPAMENETTELYT  Lupahakemus käsitellään, kun esiselvityslomake on liitetty hakemukseen. kyllä 9, ei 11  Lupahakemus käsitellään, kun suunnitelma jätevesijärjestelmästä on liitetty hakemukseen. kyllä 18, ei 2

KOMMENTTEJA ”Asetus muuten kohtalaisesti toimiva, mutta rakennusasetukseen tulisi pikaisesti saada lisäys, että kun on tarve uudistaa viemärijärjestelmää ja kyse ei ole rakennuslupaa edellyttävästä hankkeesta, niin hommalta voitaisiin vaatia toimenpidelupaa.” ”Olemme vetäneet tämän käytännön niin yksinkertaiseksi kuin mahdollista, kuitenkin siten, että asetuksen henki ja kaikkien osapuolten oikeusturva tulee täytetyksi. Toistaiseksi on toiminut moitteetta. Jos tulee murheita, niin tarkistetaan käytäntöä paremmaksi.” ”Asetus ollut sekava ja huonosti hoidettu ylemmältä taholta. Projektille plussaa.” ”Käytäntö on vielä selkiintymätön ja sopivaa käytäntöä asioiden tasapuoliseksi ja oikeudenmukaiseksi käsittelyjärjestelyksi haetaan. Auki on vielä, miten tarkistetaan käsittelyn taso noin kymmenen vuoden kuluttua.”