Oleskeluluvat Ylitarkastaja Pentti Sorsa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansainvälisten opiskelijoiden maahanmuutto Suomen näkökulmasta
Advertisements

Muuttoliike 2008 – 2012.
ULKOMAALAISEN TYÖVOIMAN VALVONTA
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
NUORET JA TYÖTTÖMYYSTURVA
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Oikeus liikkua maastossa
Kelan sosiaaliturva maahan- ja maastamuuttotilanteissa
Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2009 /Eila Tamminen
EUROOPAN MUUTTOLIIKEVERKOSTO
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
| Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille.
Euroopan unionin kansalaisuus
10/2009 CIMO l Kansainvälinen harjoittelu Suuntaa uralle! CIMO ja suomalaiset maailmalla Kuvat ja teksti: Jaana Mutanen
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
ERILAISIA TYÖSUHTEITA JA TYÖNTEON MUOTOJA
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
ULKOMAALAISTAUSTAISTEN TOIMEENTULOTUKIOHJE
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Opiskelijoiden oleskeluluvat
Luetaanpa lakia V syksyllä tuli useita yhteydenottoja ja muita tietoja maiden käytön epätietoisuudesta Mitä laki sanoo?
- Hakemukset hallinto-oikeudelle
Asiakastyytyväisyyskysely ulkomaisen tutkinnon tunnustamispäätöstä hakeneille 2009 Opetushallitus Tutkintojen tunnustaminen ja vertailu –yksikkö.
Pidä pelivaraa moottorikelkkailija
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Hallintolainsäädäntö kalastuksenvalvonnassa
Sisällysluettelo Tiivistelmä havainnoista s. 4-8 Keskeiset säädökset s
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit  Rotarypiiri myöntää piiriapurahoista (District Grants) maksettavia stipendejä sille osoitettujen.
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana Anita Leskinen
Piiriapurahojen tarkoitus
Virkavapaudet Yhteysopekoulutus Kirsi Contursi plm.
Opintotuki, työ- ja kansaneläke, työttömyyskorvaukset.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Maahantulokysymykset ja yritysten kansainvälistyminen Erityiset tehtävät ja toimet Ulkomaalaislain 79 § ja 80 § Seminaari Ulkoasianministeriössä.
1 alku Työntekijän oleskelulupa ja muut työn perusteella haetut luvat Ulkoasiainministeriö
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
OPINTOTUKI OPINTOIHIN ULKOMAILLA KELA MYÖNNETÄÄN  Jos opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja tai sisältyvät Suomessa suoritettavaan tutkintoon.
2. Kansalaisten Eurooppa Kansalainen ja Eurooppa 1.
Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit  Rotarypiiri myöntää piiriapurahoista (District Grants) maksettavia stipendejä sille osoitettujen.
Turvapaikanhakijan oleskeluoikeus -KUN OLET TURVAPAIKKAA, SAAT OLESKELLA SUOMESSA NIIN KAUAN KUIN HAKEMUKSESI KÄSITTELY KESTÄÄ -KÄSITTELYN AIKANA ET VOI.
Opiskelijan oleskelulupa Anne Hyvönen-Ortiz/Maahanmuuttovirasto.
Anniskeuluvan myöntäminen
2 Perheitä on joka lähtöön s
Henkilöstön tukeminen ja muutosturva
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Maahantulokysymykset ja yritysten kansainvälistyminen
Tilapäiset poissaolot
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista
Anniskeuluvan myöntäminen
Turvapaikanhakija- ja pakolaislapset perusopetuksessa
Lukuvuosimaksutietotyöryhmän intro-kokous
SUOMI MONIKULTTUURISTUU -Siirtolaiset ja pakolaiset s
Kelan vakuuttamispäätökset
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
Luottamusmiesten ajankohtaispäivät
SUOMI MONIKULTTUURISTUU -Siirtolaiset ja pakolaiset s
电 子邮件: 介绍 2016\12\07 大家好! 电 子邮件: 电话: 阿克.
Terveyspalvelut ulkomaalaisille Helsingin kaupungissa Pia Tuovinen 07
Lukuvuosi-ilmoittautuminen ja lakiperusteiset poissaolot
YH9, yh1, teht. 19.
Esityksen transkriptio:

Oleskeluluvat 7.10.2010 Ylitarkastaja Pentti Sorsa Maahanmuuttovirasto, Maahanmuuttoyksikkö

Toimivalta lupa-asioissa Tekijä 2 Toimivalta lupa-asioissa Edustusto myöntää viisumin Poliisi ja edustusto siirtää voimassaolevan luvan uuteen matkustusasiakirjaan Poliisi myöntää oleskeluluvan Suomen kansalaisen perheenjäsenelle Suomessa uuden määräaikaisen oleskeluluvan (jatkoluvat) pysyvän oleskeluluvan pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EY-oleskeluluvan (P-EY) voi myös peruuttaa myöntämiänsä oleskelulupia (ulkomaalaislaki 58 §) unionin kansalaisten oleskeluoikeuden rekisteröinti ja perheenjäsenten oleskelukortit

Toimivalta lupa-asioissa Maahanmuuttovirasto myöntää ensimmäisen oleskeluluvan (pl. Suomen kansalaisen perheenjäsenen Suomessa haetut luvat) myöntää työntekijän ja elinkeinonharjoittajan oleskeluluvan ratkaisee jatkoluvan ja pysyvän oleskeluluvan, jonka poliisi on siirtänyt Maahanmuuttovirastolle voi pidättää itselleen päätöksenteon poliisille kuuluvassa asiassa voi myös peruuttaa oleskelulupia (ulkomaalaislaki 58 §)

Maahanmuuttoyksikön tehtävät oleskelulupien myöntäminen mm. perhesiteen, työnteon, elinkeinonharjoittamisen, opiskelun ja suomalaisen syntyperän perusteella muukalaispassit ja (pakolaisen matkustusasiakirjat) käännyttämis- ja karkottamisasiat maahantulokieltoon määräämisasiat ja peruuttamisasiat organisaatio / 6 tulosaluetta: Oikeus- ja tukipalvelut & opiskelijat ja tutkijat Työntekijöiden oleskeluluvat 4 maatulosaluetta

Viisumi vai oleskelulupa? Viisumi on maahantulolupa lyhytaikaista ja tilapäistä, enintään kolme kuukautta kestävää oleskelua varten. Suomeen tuloa varten viisumia eivät tarvitse EU-maiden kansalaiset, Pohjoismaiden kansalaiset eivätkä viisumivapaiden maiden luettelossa mainittujen valtioiden kansalaiset, jos heillä on hyväksyttävä matkustusasiakirja. Oleskelulupa on ulkomaalaiselle muuta kuin matkailua tai siihen verrattavaa lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävä lupa toistuvasti saapua maahan ja oleskella maassa. Esim. henkilö, joka haluaa tulla Suomeen ja asettua asumaan yhdessä täällä olevan perheenjäsenensä kanssa, tarvitsee oleskeluluvan.

Oleskeluluvan hakeminen Tekijä 6 Oleskeluluvan hakeminen Ensimmäistä oleskelulupaa on haettava ulkomailla ennen Suomeen saapumista siinä maassa, jossa hakija laillisesti oleskelee. Suomen kansalaisen perheenjäsenet voivat kuitenkin hakea lupaa Suomessa. Hakemus jätetään ulkomailla Suomen edustustolle, Suomessa asuinpaikan poliisille. Lomakkeet vakiomuotoisia ks. www.migri.fi (lomakeuudistus) Perhesiteen perusteella oleskelulupaa voi hakea hakija itse tai hänen Suomessa asuva perheenjäsenensä Työntekijän oleskelulupaa voi hakea hakija itse tai työnantaja Asianosaisille varattava tilaisuus tulla kuulluksi ennen ratkaisua kirjallisesti tai suullisesti kuulemisen suorittaa edustusto tai poliisi, tai asian selvittämisen sitä edellyttäessä Maahanmuuttovirasto myös DNA-tutkimus mahdollinen perhesiteen selvittämiseksi.

Tekijä 7 Oleskelulupatyypit Oleskelulupa voi olla joko määräaikainen tai pysyvä: määräaikainen lupa jakautuu kahteen lajiin: tilapäinen (kirjaintunnus B) jatkuva (kirjaintunnus A) pysyvän oleskeluluvan voi saada vasta neljän vuoden jatkuvalla luvalla Suomessa asumisen jälkeen. Perhesiteen perusteella myönnetään sekä tilapäisiä että jatkuvia oleskelulupia. Luvan laji riippuu Suomessa asuvan perheenjäsenen luvasta ja kestosta. Ensimmäinen oleskelulupa myönnetään pääsääntöisesti yhdeksi vuodeksi ja jatkolupa (jatkuva) neljäksi vuodeksi kerrallaan. Perhesidelupiin sisältyy aina rajoittamaton oikeus työntekoon

Oleskelulupatarramalli Tekijä 8 Oleskelulupatarramalli

Tekijä 9 Oleskeluluvan pituus Ensimmäinen määräaikainen oleskelulupa myönnetään pääsääntöisesti yhdeksi vuodeksi. Matkustusasiakirjan voimassaoloajan merkitys: ensimmäistä lupaa ei pääsääntöisesti myönnetä pidemmäksi ajaksi kuin ulkomaalaisen matkustusasiakirja on voimassa.

Tilapäinen oleskelulupa Tekijä 10 Tilapäinen oleskelulupa Ulkomaalaislaki 45 § Tilapäinen oleskelulupa myönnetään ulkomailla olevalle henkilölle: 1) tilapäistä työntekoa varten; 2) tilapäistä elinkeinonharjoittamista varten; 3) opiskelua varten; taikka 4) jos on muu erityinen syy luvan myöntämiselle (esim. avioitumistarkoitus, adoptio, au pair). tilapäisen oleskeluluvan saaneen ulkomaalaisen perheenjäsenelle myönnetään tilapäinen oleskelulupa samaksi ajaksi.

Jatkuva oleskelulupa Ulkomaalaislaki 47 § Tekijä 11 Jatkuva oleskelulupa Ulkomaalaislaki 47 § Jatkuva oleskelulupa myönnetään ulkomailla olevalle henkilölle: 1) jos ulkomaalainen on entinen Suomen kansalainen tai ainakin yksi hänen vanhemmistaan/isovanhemmistaan on tai on ollut syntyperäinen Suomen kansalainen. 2) jatkuvaluonteista työntekoa varten (ttol); taikka 3) jatkuvaluonteista elinkeinonharjoittamista varten (ehol). Jatkuvan oleskeluluvan saaneen ulkomaalaisen perheenjäsenelle myönnetään jatkuva oleskelulupa samaksi ajaksi

Perheenjäsenen käsite ulkomaalaislaissa Tekijä 12 Perheenjäsenen käsite ulkomaalaislaissa Ulkomaalaislain esitöissä (HE 28/2003 vp) on lähdetty siitä, että perheenjäsenen määritelmä sisältää suomalaisen perhekäsitteen mukaiset ydinperheen jäsenet. Ulkomaalaislaissa säädetty perheenjäsenten piiri ei näin ollen kaikilta osin vastaa sitä, millaiseksi eri kulttuureista kotoisin olevat ihmiset itse käsittävät perheenjäsenen määritelmän. Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artiklan mukainen perhe-elämän suoja on tarkoitettu suojaamaan nimenomaan ulkomaalaislain 37 §:n mukaista ydinperhettä. Perheenjäsenen käsite on myös laajempi silloin, kun kyse on EU-kansalaisen tai häneen rinnastettavan perheenjäsenestä.

Ydinperheenjäsen ulkomaalaislaissa Tekijä 13 Ydinperheenjäsen ulkomaalaislaissa Ulkomaalaislain 37 §:n mukaisia perheenjäseniä ovat: Suomessa asuvan henkilön aviopuoliso sekä alle 18-vuotias naimaton lapsi, jonka huoltaja on Suomessa asuva henkilö tai tämän aviopuoliso rekisteröity parisuhdekumppani avopuoliso (kahden vuoden yhdessä asumisvaatimus, ellei yhteisessä huollossa olevaa lasta tai muuta painavaa syytä) Suomessa asuvan alaikäisen lapsen huoltaja Huomaa ero unionin kansalaisen perheenjäsenen määritelmään vrt. ulkomaalaislain 154 § (alle 21-vuotiaat lapset, huollettavat vanhemmat)

Tekijä 14 Muu omainen Poikkeuksellisesti myös ydinperheen ulkopuolisilla omaisilla on mahdollisuus saada oleskelulupa Suomeen perhesiteen perusteella. Ulkomaalaislaissa tällaisesta lähiomaisesta / sukulaisesta käytetään termiä muu omainen. Kuitenkin vain Suomen kansalaisella tai oleskelulupansa pakolaisuuden, suojelun tarpeen tai tilapäisen suojelun perusteella saaneella ulkomaalaisella on mahdollista ulkomaalaislain mukaan saada oleskelulupa muulle omaiselleen. Ulkomaalaisella, joka on saanut oleskelulupansa Suomessa jollain muulla perusteella, ei ole lain mukaista mahdollisuutta saada muuta omaista perhesiteen perusteella luokseen Suomeen.

Opiskelijan oleskelulupa Tekijä 15 Opiskelijan oleskelulupa Opiskelijan oleskeluluvan myöntämisedellytykset (46 §) hyväksytty opiskelijaksi suomalaiseen oppilaitokseen opinnot johtavat tutkintoon tai ammattiin muihin opintoihin perustellusta syystä ulkomaalaisella on luotettavan ja vakavaraisen yhtiön tai laitoksen myöntämä vakuutus, joka kattaa sairaanhoidon kustannukset (100 000 euroa). Jos opintojen arvioitu kesto on vähintään kaksi vuotta, riittävää on, että vakuutus kattaa lääkekustannukset (30 000 euroa).

Statuksen selvittäminen Oleskeluluvan haltijan passista tai muusta matkustusasiakirjasta voi tarkistaa, onko henkilöllä oleskelulupa Suomeen Maahanmuuttovirastolta kirjallisella pyynnöllä (mikä tieto tarvitaan, kenestä ja käyttötarkoitus) Soittoja ei toivota oikeusturvasyistä Turvapaikanhakijoista tietoja antaa vastaanottokeskuksen terveydenhoitaja

Oleskelulupahakemukset 1.1. – 31.8.2010 Tietyt ryhmät hakuperusteen mukaan 2010 Muutos % ed. v. Työntekijät 2 952 3 % Elinkeinonharjoittajat 87 43 % Suomalainen syntyperä 325 - 19 % Opiskelijat 3 858 6 % Muu peruste 2038 1 % Perheside, avioliitto tms. 1579 Perheside, lapset 2 767 19 % Perheside, muu omainen 1 966 96 % Suomen kansalaisen perheenjäsenet 533 0 % Yhteensä 16 105 12 %

Oleskelulupahakemukset – Top 10 / 2010 -elokuu Kaikkien eri perusteilla vireille tulleiden oleskelulupahakemusten 10 suurinta hakijakansalaisuutta vuonna 2010 ovat olleet: Venäjä 2 797 Somalia 2 679 Intia 1 225 Kiina 986 Ukraina 548 Turkki 531 Yhdysvallat 449 Vietnam 398 Kroatia 358 Nigeria 345