Vihdin seurakunnan ilta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten vuorovaikutustaitojen tukeminen käytännössä
Advertisements

Mistä on tämän päivän nuoret tehty?
Muokkaa alaotsikon perustyyliä osoitt Miten oppia kuuntelemaan ja jakamaan lasten mielikuvia sodista ja konflikteista? Psykologi, psykoterapeutti.
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Jumalan kanssa.
PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
Kainaston ryhmiksen Varhaiskasvatussuunnitelma Ryhmis aloitti toimintansa elokuussa Tiloissa toimii kaksi ryhmää, Kissankellot ja Kehäkukat. Molemmissa.
Kuntoutusohjaus pienen lapsen perheelle
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Perhetyö.
Ensimmäiselle luokalle Paattisten kouluun syksyllä 2010.
Kaikille kaveri -vanhempainilta
TASAPAINON RAKENTAMINEN
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
LATENSSIVAIHE 6-11 V. 1. Varhaislatenssi 6- 8v.
Maahanmuuttajanuorten ohjaus KIVITIPPU
Jouni Vironen Perheterapeutti
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Lasten ”Voimaryhmä” Metropolia amk, Itäinen perhekeskus (Vuosaaren toimipiste) & Haruspuisto Katja Ihamäki & Paula Olkkonen.
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui.
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Ppky Selänne / Pyhäjärven Perhekeskus AARNOLA. Pyhäjärven perhekeskus  Toiminta alkoi vuonna 2012  Vaihtoehto kunnalliselle päivähoidolle  Ohjatut,
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat.
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
Aihe 1. 2 Turku Kähärin koulu & Sirkkala skola Kaarina Hovirinnan koulu & S:t Karins svenska skola Parainen Koivuhaan koulu & Malms skola Kemiönsaari.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
2 Perheitä on joka lähtöön s
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Ilmoittautuminen mennessä.
Identiteetti ja itsensä hyväksyminen
KANSALAISKUULEMINEN PASI TURUNEN
Sosioemotionaalinen kehitys
KPL 8 Tiedonkäsittely edistyy muiden opastamana
AJATTELUN KEHITYS kaksi suurta teoreetikkoa A Lev Vygotsky
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Angelmanin oireyhtymä
Sosiaalistuminen (sosialisaatio)
Leikki-iän tunteet.
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Reggio Emilia REGGIOLAISUUDEN TAUSTAA Reggio Emilian kaupunki sijaitsee Romagnan maakunnassa, Pohjois-Italiassa. Kyläläiset rakensivat lapsille ensimmäisen.
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
MONTESSORIPEDAGOGIIKKA ”auta minua tekemään se itse”
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
talven hauska ulkopeli meille kaikille
Köysi.
PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
Katja Ihamäki & Paula Olkkonen
TYÖPAJA 5: Erovanhemmuus isyyden näkökulmasta
Oulun yliopistollinen sairaala, Psykiatria
Esityksen transkriptio:

Vihdin seurakunnan ilta Tunnetaitoja! Vihdin seurakunnan ilta

Lapsen sos.emot. taitoihin vaikuttavat elementit Vanhemmat Muut aikuiset LAPSI Muut lapset Sisarukset, sukupuoli Lapsen kehitysvaihe Yhteisö, yhteiskunta Psykologipalvelut Tuovi Keränen 2.9.2009

LAPSI PERHEET OVAT ERILAISIA perinteinen perhe Yhden vanhemman Perheessä useampia sukupolvia LAPSI sijaisperhe adoptioperhe Perheessä samaa sukupuolta olevat vanhemmat perheenä laitos uusperhe

13 – 21.v. osallistava kasvatus 7 – 13 v. ohjaava kasvatus 0 – 7v. suojaava kasvatus osallisuus kasvaa Psykologipalvelut Tuovi Keränen 2.9.2009

Vaavin, taaperon ja nassikan kehityksestä Alle kouluikäisen lapsen sos.emot.kehitys etenee vastakohtaisuuksien kautta: A) ensin täytyy saada olla riippuvainen, että voi kehittyä itsenäiseksi. B) ensin täytyy sanoa EI, että voi myöhemmin sanoa KYLLÄ C) ensin täytyy tutustua ja rakastua itseen, että myöhemmin voi kunnioittaa ja rakastaa muita.

Lapsen psykologinen kehitys ennen kouluikää 1 vuotta 2 vuotta 3 vuotta 4 vuotta 5 vuotta 6 vuotta Lapsi on vielä kovin riippuvainen vanhemmis- taan Lapsi alkaa lähestyä uhmaikää Tunne-elämässä on tasapainoinen kausi Lapsi siirtyy tyynestä vaiheesta tasapainot-tomampaan vaiheeseen Lapsi elää tasapainoista kauttaan Lapsi elää itsenäis- tymisen vaihetta Lapsi tarvitsee paljon hellyyttä Lapsi kaipaa kovasti hänellä läheisiä ihmisiä Lapsi alkaa itsenäistyä Lapsi on itsenäinen, Mutta tarvitsee vanhempiaan avuksi Lapsi tarvitsee vanhempiaan vaikka on itsenäinen Lapsi on levottomampi kuin 5-vuotiaana ja liikkeissään kömpelö Yhdessäolo hyvin tärkeää Yhteiselämän alkeita voidaan alkaa opetella Lapsen kehitykselle isän merkitys voimistuu Lapsi saa oppia, etteivät vanhemmat ole vain häntä varten Lapsi voi esittää vaikeita kysymyksiä, Vanhempien merkitys suuri Kahden-keskiset tuokiot vanhempien kanssa ovat toivottavia

Lapsen psykologinen kehitys ennen kouluikää 1 vuotta 2 vuotta 3 vuotta 4 vuotta 5 vuotta 6 vuotta Lapsen puheen kehittäminen on tärkeää Tahtokausi; ”minä itse” haluaa tehdä Niin paljon asioita Vanhempien keskinäiset välit vaikuttavat lapsen mielen- terveyteen Lapsi on kielellisesti vilkas Keskittymiskyky on kehittynyt, lapselle lukeminen on tärkeää Itseluottamus on horjuvaa Leikki tulee tärkeäksi Kiitteleminen on kasvatus-keinona tehokkaampi kuin moittiminen Lapsi kaipaa leikkitovereita Lapsi kaipaa kavereita, mutta riitaantuu helposti Lapsi hallitsee liikkeensä hyvin, reviiri suurenee Tyttöjen ja poikien leikit muuttuvat erilaisiksi On syytä totuttaa lapsi kieltoihin = Turvallisuus- rajat Turvallisuus-rajat ja rutiinit kuntoon Turvallisuus-rajat, rutiinit ja sosiaaliset rajat Rajojen treenausta, Ohjausta , kannustusta Arki toimii, Rohkaisu, lohdutta-minen ja kiittely