MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? Ammattikorkeakoulutuksen kokonaisvaltainen kansainvälistyminen ja tuloksellinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Advertisements

2/2009 Ohjelmaesittely: Leonardo da Vinci We Mean Business! Kansainvälinen harjoittelija Erasmus - tai Leonardo da Vinci -ohjelman avulla Katriina.
Kansainvälinen toiminta OAMK:ssa
Vaasan Ammattikorkeakoulu
KORKEAKOULUN KIELIPOLIITTISET LINJAUKSET Anneli Airola Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Kielten ja viestinnän vastuuopettajat
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Juhani Pihkala 2005 Opiskelijoiden ohjaus- ja tukitoimien kehittäminen.
Erilaiset konstit kansainvälistyä kotona Bolognan vanavedessä –seminaari Turku Arja Majakulma, Laurea-ammattikorkeakoulu.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Vieraskielisten koulutusohjelmien kehittämispäivät ”Ulkomaalaisten opiskelijoiden integrointi ja työllistyminen”
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Projektit työelämäyhteistyön muotona OVET- ja VALOA –hankkeet Elopäivät, Helsinki,
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
Bergenin haasteet ammattikorkeakouluille Ajankohtaista Bolognan prosessissa Arcada Puheenjohtaja Petra Nystén SAMOK Bergenin haasteet ammattikorkeakouluille,
Osaamisen ja sivistyksen asialla DIPLOMA SUPPLEMENT Opetusneuvos Carita Blomqvist
Kv-kevät päivät , Turku - Nina Björn Korkeakoulun tukipalvelut kansainvälisen henkilöliikkuvuuden kehittämisessä Nina Björn Kansainvälisen toiminnan.
AVOIN AMMATTIKORKEAKOULU Ammattikorkeakoulun koulutusmuoto, joka n parantaa opiskeluun osallistumismahdollisuuksia n parantaa työelämässä mukana olevien.
KANSAINVÄLINEN HARJOITTELU OSANA OPINTOJA Bolognan vanavedessä – seminaari, Turku Helli Kitinoja Kansainvälisten asiain päällikkö Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
PAKOLLINEN KANSAINVÄLISTYMISJAKSO TUTKINTOVAATIMUKSISSA TAVOITE: Opiskelijalla oltava valmiudet työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä. LÄHTÖKOHTA:
Joensuun yliopisto PL Joensuu puh. (013) fax (013) Erilaiset konstit kansainvälistyä kotona Mari Ikonen Joensuun.
KV- JA URAPALVELUT Anu Honkanen Kansainvälinen harjoittelu osana opintoja Työrymä 2 Bolognan vanavedessä –seminaari: Kansainvälisyys korkeakoulujen.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
KORKEAKOULUOPISKELI- JOIDEN LIIKKUVUUTTA TUKEVAN OHJAUKSEN JA NEUVONNAN LAADUN PARANTAMINEN (SUMOHE)
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Rauni Leinonen/Kaj.amk1 TYÖELÄMÄSUHTEIDEN EDISTÄMINEN TIETOVERKKOJEN AVULLA –HANKE ( ) Hankkeen PÄÄTÄVOITE oli vahvistaa koulutuksen.
Opiskelijavaihto ja työharjoittelu ulkomailla Tutorkoulutus Kansainväliset palvelut
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Turun Kielitivolin koulutusristeily
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Neuvoston suositukset epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista -Suosituksen keskeinen sisältö -Toimeenpano -Toimeenpanoon.
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
Valtionavustukset ammatillisen koulutuksen kansainvälistymiseen 2010 Annikki Häkkilä Erityisasiantuntija Opetushallitus Huki-hankkeen Lajipäällikkö-valmentajapäivät.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Kansainväliset yhteistohtoriohjelmat Opetusneuvos Carita Blomqvist.
ETwinning Mikä eTwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä.
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
Matti Isokallio, ECTS/DS neuvonantaja, Euroopan komissio ECTS ja ammattikorkeakoulut.
FUAS Kielet ja viestintä
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi EU:n neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista Omaehtoiset opinnot näkyviksi Carita.
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as / /1.
Alueellinen koulutustilaisuus Kuopiossa Kunnonpaikka,Vuorela Ulla Voutilainen.
Esteettömät oppimisympäristöt JAMK-ESOK
Hanke pähkinänkuoressa
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Tapani Pöykkö Arenen seminaari LUOVA ECTS-järjestelmään ja opintopisteisiin siirtyminen.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Uusi tutkintorakenne - Bolognasta eteenpäin Yliopiston ja ammattikorkeakoulujen neuvottelukunta
Tutkinto- ja oikeusturva- johtosääntö - poimintoja Oodi-työn näkökulmasta Oodi-päivä
W w w. h a m k. f i Monikulttuurisen pedagogiikan haasteita ja hyviä käytäntöjä Harri Tuomola Kv. kevätpäivät 2008 Helsingin yliopisto
KANSAINVÄLISEN STRATEGIAN TARKOITUS Oppisopimuskoulutuksen kansainvälisen toiminnan tavoitteena on edistää suomalaisen työelämän kansainvälistymistä ja.
OPETUSSUUNNITELMATYÖ POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA
5/2004 CIMO Ulkomaisille opiskelijoille annettavan suomen kielen opetuksen kehittäminen Opetusministeriön toimeksiannosta CIMO asetti lokakuussa 2003 työryhmän.
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
Opettaja ja kansainvälinen PBL –perustainen verkko-opetus Irmeli Ahonen THM, fysioterapeutti
VOIMAA Voimavaroja maahanmuuttajista. MITÄ? VOIMAA-hankkeen tavoitteena on kehittää maahanmuuttajataustaisille joustava väylä opintojen aloittamisesta.
Koe ja kansainvälisty Katja Kurasto 2011.
Helli Kitinoja KOTIKANSAIN- VÄLISTYMISEEN LIITTYVIÄ EETTISIÄ KYSYMYKSIÄ Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Turussa
MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? Kirsti Virtanen Turun ammattikorkeakoulu
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
TraiNet –tapaaminen Rajat ylittävä yhteistyö TURKU AMK Paneelikeskustelu.
AVOP-opiskelijapalautejärjestelmä OKM/KTPO Kaisu Piiroinen.
Taitajasta mestariksi Taitajat framilla -seminaari Seinäjoki ke opetusneuvos Seija Rasku Skills Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja.
Yksilöllisten polkujen toteutuminen
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Yhteis- ja kaksoistutkintojen tilastointi
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Uusien opiskelijoiden info Liikkuvuuspalvelut Juhani Moisio
Berliiniin! Euroopan korkeakoulutusalueen eteneminen
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Esityksen transkriptio:

MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? Ammattikorkeakoulutuksen kokonaisvaltainen kansainvälistyminen ja tuloksellinen kansainvälinen yhteistyö edellyttävät sekä järjestelmän ja rakenteiden että koulutuksen ja opetusuunnitelmien sisältöjen ja menetelmien kehittämistä.

MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? 1.JÄRJESTELMÄT JA RAKENTEET - kahden syklin tutkintojärjestelmä - selkeä laadunvarmistusjärjestelmä - tutkintotodistuksen liite (Diploma Supplement) - ECTS – järjestelmä - korkeakoulujen viitekehys ECTS otettiin käyttöön Erasmus-ohjelmassa opintosuoritusten siirtoa varten – kehittynyt kansalliseksi opintosuoritusten kertymisjärjestelmäksi > ”vaarana” kv-yhteistyön unohtuminen

MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? ECTS- tunnus * kahdella kielellä julkaistu opinto-opas * opintosopimusten käyttö * opintosuoritusotteet * osoitus opintojen tunnustamisesta * tutkintotodistuksen liitteen käyttöönotto 2. SISÄLLÖT JA MENETELMÄT - kansainvälinen koulutusalojen tutkintojen ydinainesanalyysi (Tuning Educational Structures) - kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden vahvistaminen ja konkretisointi osana opetussuunnitelmatyötä.

MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? KANSAINVÄLINEN OPETUSSUUNNITELMA: •Opetussuunnitelman kehittämisessä on hyödynnetty kansainvälistä yhteistyötä •Kansainvälinen näkökulma on systemaattisesti integroitu opintokokonaisuuksiin ja kursseihin •Opetuksessa käytetään esimerkkejä, tutkimustuloksia, kirjallisuutta ym. eri maista ja kulttuureista •Opiskelijalla on mahdollisuus osallistua kv-yhteistyö- kumppaneiden kanssa suuniteltuihin yhteistutkinto- ohjelmiin •Koulutusohjelmassa on tarjolla vieraskielisiä opintokokonaisuuksia

MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? KANSAINVÄLINEN OPETUSSUUNNITELMA: •Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää opintoihinsa vähintään X määrä kieli-ja kulttuuriopintoja •Opetusmenetelmissä hyödynnetään kv-näkökulmaa mm. kv-etä- ja verkko-opetuksen kautta, ohjaamalla opiskelijoita työskentelemään ulkomaisten tutkinto-ja vaihto-opiskelijoiden kanssa jne. •Kv-vaihto- ja harjoittelujaksot sekä kv-projektit on sisällytetty opetussuunnitelmaan •Opetussuunnitelman, opetussisältöjen ja opetusmenetelmien kansainvälistämiseksi tehdään jatkuvaa kehitystyötä

MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? KANSAINVÄLINEN KOULUTUSOHJELMA •Opiskelija-ja harjoittelijavaihtotavoiteet on asetettu sekä lähtevien että tulevien opiskelijoiden osalta •Opiskelijoita motivoidaan ja ohajataan sisällyttämään HOPS:iinsa ulkomaanjakso •Kv-jaksot suunnitellaan etukäteen sovittuja prosesseja hyödyntäen ja ne hyväksytään täysimääräisinä tutkintoon •Opettajavaihtotoiminta on aktiivista ja se on integroitu opetussuunnitelmaan ja työaikasuunnitelmaan •Osallistutaan aktiivisesti kansainvälisiin verkostoihin

MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? KANSAINVÄLISYYS JA VERKOSTOITUMINEN TURUN AMK:N HOITOTYÖN KO:SSA Hoitotyön koulutusohjelman kansainvälisyyden tavoitteena on, että opiskelija avartaa maailmankuvaansa, oppii ymmärtämään eri kulttuureja sekä pystyy työskentelemään ja työllistämään itsensä monikulttuurisessa toimintaympäristössä. Kielten osaaminen on avain kansainväliseen toimintaan. Hoitotyön opiskelijalla on monipuoliset mahdollisuudet osallistua globaaliin kansainvälisyyskasvatukseen.

MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? Kansainvälisyystoiminnan muotoja ovat opiskelija- ja opettajavaihdot, asiantuntijavaihdot, intensiivikurssit, opetussuunnitelman kehittämistyö, ulkomaalaisten vaihto-opiskelijoiden tuutorointi sekä erilaiset seminaarit ja projektit. Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus toteutuvat myös erilaisissa yhteistyömuodoissa Suomessa asuvien etnisten ryhmien kanssa. Tärkeänä periaatteena kansainvälisessä toiminnassa on vastavuoroisuus sekä yhteistyö työelämän kanssa. Monivuotisen kansainvälisen toiminnan tuloksena on toimivat yhteydet eri ohjelmien kautta useille kielialueille.

MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? Nordplus -ohjelma vahvistaa pohjoismaista hoitotyön identiteettiä. Erasmus -ohjelma on antanut vankan pohjan verkostoitumiselle eri yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välille Euroopassa. Leonardo da Vinci -ohjelman kautta yhteydet työelämän kanssa ovat vahvistuneet läntisen Euroopan lisäksi myös itäisen Euroopan maissa. Koulutusohjelma on mukana Venäjä-, Viro- ja Kaukoitäprojekteissa. Salon toimipiste on erityisesti keskittynyt useisiin kehitysyhteistyöprojekteihin, joita toteutetaan mm. Swasimaassa ja Intiassa. Hoitotyön koulutusohjelman alueelliset painotukset ovat Turun ammattikorkeakoulun kansainvälisyysstrategian mukaisia. Ytimenä on vankka eurooppalainen yhteistyöverkosto, joka antaa pohjan kansainvälisille yhteyksille myös muualle maailmaan.

KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISEN VERKOSTO Hankkeen avulla kehitetään ja vahvistetaan ammattikorkeakoulujen kansainvälistä toimintaa: - kehitetään yhteisiä menettelytapoja - parannetaan toiminnan laatua - lisätään asiantuntemusta - pyritään konkreettisiin tuloksiin tavoitteena vastata Bolognan prosessin, OPM:n korkeakoulujen kv-toiminnan strategian sekä valtioneuvoston koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman kansainvälistymisen vahvistamista koskeviin haasteisiin. SEMINAARI