Meillä täällä Keskustan päiväkodissa on tavoitteena hyvinvoiva lapsi, joka leikkii, tutkii ja havainnoi ympäröivää maailmaa ja itseään suhteessa siihen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Varhaiskasvatussuunnitelma Toijan päiväkoti
Advertisements

HALSUAN VASU -avain kasvuun
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Lyhyesti kasvun ja oppimisen tuesta esiopetuksessa
Jumalan kanssa.
. Rauman freinetkoulu.
PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
Uskonto ja elämänkatsomus päiväkodissa
Opitaan ja työskennellään yhdessä
Katso Aitolasta lisää:
Kainaston ryhmiksen Varhaiskasvatussuunnitelma Ryhmis aloitti toimintansa elokuussa Tiloissa toimii kaksi ryhmää, Kissankellot ja Kehäkukat. Molemmissa.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
ja miten sitä voi yrittää tavoittaa tutkimuksen keinoin?
T IETOKONE OSANA ESIOPETUKSEN JA VARHAISKASVATUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖÄ H YVINKÄÄLLÄ Anne-Marie Knape.
Farkut kiertoon -projekti tekijä: Nina Kivimäki Munkkiniemen yhteiskoulu 2008.
Lähiluonnossa toimien, liikkuen ja ihmetellen, kaikkina vuodenaikoina − säällä kuin säällä.
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Esteettömyys päiväkodeissa koulutuspäivä
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Kouluinfo Renkomäen koulu
Viinijärven koulun vanhempainilta 23.4.
Ops seminaari Askola.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui.
Hauho Hanna Nordström WWF Ilolla opittu ei unohdu Kurkistus lapsen ja ympäristökasvatuksen maailmaan Kuvat © WWF
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
 Tiilimäen päiväkodin toiminta-ajatuksena on luoda turvallinen, lämmin sekä kodinomainen ilmapiiri. Haluamme luoda lapsen itsetunnon myönteistä kehitystä.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
ME-hengen kehittäminen
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
RYHMÄNOHJAAJANA TOIMIMINEN
SUUNNITTELE, TOTEUTA, ARVIOI JA KEHITÄ
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
VARHAISKASVATUS 1 OV PETRA SUONIO.
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Yhdessä opettaen -PIENTEN LASTEN KOULU TERVETULOA KOULUTUKSEEN!
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Kortepohjan päiväkotikoulu
Vihreä lippu & vasu Kuinka Vihreä lippu -toiminta tukee valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman toteutusta?
Esityksen transkriptio:

Meillä täällä Keskustan päiväkodissa on tavoitteena hyvinvoiva lapsi, joka leikkii, tutkii ja havainnoi ympäröivää maailmaa ja itseään suhteessa siihen.

Kasvatuksen ja opetuksen kivijalka Me ajattelemme, että lapsi oppii toimimalla ja ottamalla tietoa ympäristöstään. Toiminnan suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin taustalla vaikuttaa sosiokonstruktivistinen oppimiskäsitys. Se tarkoittaa sitä, että oppimisprosessi tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten ihmisten; aikuisten ja lasten kanssa. Tietoa rakennetaan yhdessä, kysyen, keskustellen, perustellen, tutkien, leikkien ja testaten.   OPITAAN TEKEMÄLLÄ ITSE TOISTEN KANSSA

Arvot Lapsen hyvinvointi Aito kiinnostus ja välittäminen Hyvä yhteistyö Kestävä kehitys

Lapsen hyvinvointi   Huolehdimme jokaisen lapsen päivittäisestä hyvinvoinnista Turvallinen ja hyväksyvä ilmapiiri antaa lapselle mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä omaan yksilölliseen tahtiinsa leikkien, tutkien, ihmetellen, kokeillen ja liikkuen yksin ja yhdessä muiden kanssa. Läsnä oleva ja luotettava aikuinen luo turvalliset ja tarpeelliset rajat. Juuri rajat, aito välittäminen, suunnitelmallinen toiminta ja säännöllinen, tarpeen tullen joustava päivärytmi tukevat yhdessä lapsen kehitystä.

Aito kiinnostus ja välittäminen Kunnioitamme lasta ja hänen mielipidettään. Häntä kuunnellaan hänen iloissaan ja murheissaan. Varhaiskasvatusympäristö suunnitellaan tiimeissä lasten ikä- ja kehitystasoa vastaaviksi ja jokaisen ryhmän lasten omat erityistarpeet huomioiden. Arvostamme ja nautimme leikeistä ja ideoista, joita lapsista kumpuaa päivittäin.

Hyvä yhteistyö Hyvä yhteistyö perustuu luottamukseen ja avoimuuteen meidän ja vanhempien välillä. Kotiväki pidetään ajan tasalla oman lapsen kuulumisista päivittäin. Jokaiselle lapselle tehdään varhaiskasvatus-suunnitelma yhdessä vanhempien kanssa. Olemme tarvittaessa tekemisissä lasten asioissa monien eri tahojen kanssa.

Kestävä kehitys Vastuu ympäristöstä ja luonnosta on meillä kaikilla. Ohjaamme lapsia kestävään kehitykseen omalla esimerkillämme. Kierrätys, lajittelu ja energian sekä veden kulutuksen vähentäminen ovat asioita, jotka pienetkin lapset omaksuvat helposti.

Oppimisympäristö Meidät löytää keskeltä kaupunkia puistomaisesta ympäristöstä. Toiminnassamme otamme huomioon lasten rauhallisuuden ja energisyyden kuuntelemalla heitä myös yksilöinä. Teemme sen mahdolliseksi muuntelemalla tilojamme tilanteiden mukaan, joskus tarvitaan yksinoloa, muutaman lapsen majaleikkiä ja välillä koko ryhmän riemukasta temppurataa.

Kaikki ryhmät jakaantuvat aika ajoin pienemmiksi ryhmiksi, joissa leikitään, liikutaan, tutkitaan ja taiteillaan. Pienryhmissä jokainen lapsi tulee kuulluksi ja nähdyksi. Aikuisten tärkeä tehtävä on antaa turvallisuutta, lämpöä ja lohdutusta olemalla aina läsnä. Pidämme lapsia sylissä, istumme lattialla seuraamassa leikkiä tai leikimme mukana ja luomme mahdollisuuden uuden oppimiseen. Lapsilla on aikaa ja tilaa omaehtoiseen leikkiin ja liikkumiseen. Lisäksi heille on käden ulottuvilla materiaaleja ja välineitä. Rohkaisemme tekemään ja kokeilemaan itse ja autamme tarvittaessa, jotta jokainen saa tuntea onnistumisen riemun.

Kieli ja vuorovaikutus Kieli kehittyy vuorovaikutuksessa toisten kanssa, lapsella erityisesti leikkiessä. Vuorovaikutus on sitä, kun vastaamme lapsen kysymyksiin, luemme hänelle, juttelemme hänen kanssaan ja olemme läsnä. Se on myös sanoilla leikittelyä, itsensä ilmaisua ja muilta matkimista.

Mediakasvatus Mediakasvatus on oppimista ja kasvua median parissa. Se on toimintaa, jolla annamme lapselle eväitä kohdata faktaa ja fiktiota. Keskitymme kehittämään kriittistä medialukutaitoa. Media on mm. tv-ohjelmia, mainoksia, elokuvia, musiikkivideoita ja tietokonepelejä. Lapsi tarvitsee aikuisen ohjausta ja valvontaa. Ikärajojen huomioon ottaminen on tärkeää, koska lapsenkaan psyyke ei kestä kaikkea aikuisten maailman tuottamaa.

Kulttuurikasvatus Kulttuurikasvatuksen kautta haluamme yhdistää sekä perinteitä että nykypäivää. Päiväkodissamme toimii KesArt-työryhmä, jonka tehtävänä on suunnitella ja ohjata kulttuurikasvatusta. Talomme kulttuurisuunnitelma on parhaillaan päivityksessä. Lisäämme sen näille sivuille, kun se valmistuu.

Lapselle ominainen tapa toimia Leikkiminen Liikkuminen Tutkiminen Taiteellinen kokeminen ja ilmaisu

Matemaattinen orientaatio Matemaattinen orientaatio toteutuu pelatessa, rakentelu- ja liikuntaleikeissä sekä lauluhetkissä ja ruokailussa eli päivittäisissä toimissa ja perushoitotilanteissa. Tarkoituksena on arkipäivän tilanteisiin yhdistyvä matemaattinen ajattelu ja sen ruokkiminen. Aikuisen opastuksella ja konkreettisen materiaalin avulla luokittelemme, sarjoitamme, lajittelemme, vertailemme ja päättelemme.

Luonnontieteellinen orientaatio Lapsia ohjataan tutustumaan sekä luonnonvaraisen ympäristön että rakennetun ympäristön ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin. Toivomme, että positiivisten omakohtaisten kokemusten kautta lapset oppivat kunnioittamaan ja arvostamaan luontoa. Luontoa tutkitaan eri aistien kautta kyselemällä, ihmettelemällä, oivaltamalla; lapselle ominaisella tavalla myös kivien ja kantojen alle kurkistelemalla. ” Tiedätkö miltä leppäkerttu tuoksuu?”

Historiallis-yhteiskunnallinen orientaatio Se on tutustumista meitä ympäröivään kulttuuriin. Lapsilla se tarkoittaa omaa perhettä, nokialaista lähiympäristöä ja sen historiaa, nykyhetkeä, tulevaisuutta, rakennuksia, tapahtumia ja palveluita. Oma päiväkotimme on myös osa tätä historiaa, onhan se perustettu alun perin juuri Suomen Gummitehtaan (1929) työntekijöiden lapsille.

Esteettinen orientaatio Lapsen omat havainnot, kokemukset ja tuntemukset ovat tärkeitä. Taidekasvatus on tämän alueen olennainen osa. Lapset saavat kokemuksia teatterista, musiikista sekä sana-, kuva- ja rakennustaiteesta. Kuka onkaan nähnyt Niilo-tontun?

Eettis-uskonnollinen orientaatio Eettinen kasvatus näkyy selvimmin yhteisinä sääntöinä, jotka luovat turvallisuutta yhdessäoloon. Opimme yhdessä hyviä käytöstapoja ja anteeksiantamista sekä oikean ja väärän merkityksen. Suvaitsevaisuus on sitä, että otamme toiset huomioon ja tulemme toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Uskontokasvatus näkyy päiväkodissamme parhaiten lasten kysymyksiin ja pohdintoihin vastaamalla.

TÄNÄÄN RAKENNAMME YHDESSÄ PERUSTAA LAPSEN ELÄMÄLLE! Kasvatuskumppanuus Kasvatuskumppanuus eli vanhempien ja varhaiskasvattajien tietojen ja kokemusten yhdistäminen lapsesta on toimintamme lähtökohta. Kasvatuskumppanuus auttaa vanhempia kotikasvatuksessa ja meitä työssämme. TÄNÄÄN RAKENNAMME YHDESSÄ PERUSTAA LAPSEN ELÄMÄLLE!

Varhainen tuki Me, asiantuntevat ja ammattitaitoiset varhaiskasvattajat suunnittelemme, toteutamme, dokumentoimme ja arvioimme monipuolista toimintaa. Huomioimme jo pienestä pitäen lasten tarpeet ja kehitystason. Jos havaitsemme ongelmia lapsen kehityksessä, niin etsimme niihin ratkaisuja yhdessä vanhempien kanssa mahdollisimman varhain. Teemme myös hyvinvointia rakentavaa ja ongelmia ehkäisevää työtä.