Nuorisotakuu -kiertue eväitä jatkotyölle Jakelu: TEM, OKM, STM, VM (kuntaosasto), ELY-keskukset, Kuntaliitto, TE-toimistot, NYT- kiertueen tapahtumien.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
VASITE-HANKE Ohjausryhmän kokous KESKEISET TOIMENPITEET Työnhaun ohjaus, työnhakupalvelu ja urasuunnittelu 2. asteelta valmistuneille Urasuunnittelu.
Elinikäisen ohjauksen alueellinen organisoituminen
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
Nuorisotakuu, mistä on kysymys? Yhteiskuntatakuun taustoja Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö.
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
Kolmas sektori ja koulutus kotouttajana
Työhönvalmentajan käyttö henkilöstön palkkaamisessa
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Uusia avauksia ja jatkotyöskentelyn tarvetta Pohjanmaan välityömarkkinoilla TRAPPAN - portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta -hankkeen ulkoinen.
Hahmotelma nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kokkolassa Nuorta ei jätetä seminaari Ronnie Djupsund.
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Elinikäisen ohjauksen kehittämispäivät 2014 Ulla-Jill Karlsson, neuvotteleva virkamies Erno Hyvönen, projektisuunnittelija.
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä Kokkola Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
VAMMAISJÄRJESTÖT TYÖLLISTYMISTÄ TUKEMASSA TYÖ KUULUU KAIKILLE
Seurantaa kehittämässä Ammattistartti-seminaari Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
Tuetun oppisopimuskoulutuksen kehittäminen –hanke nykytila ja tulevat toimet Ulla Poutiainen
TYÖTAITAJA 2013–2014 ”Työelämän perussäännöt kunniaan”
Uusi, yhteinen yhdistys – AKKL&KJY 1/3 1.Toiminta-ajatuksena parantaa ammatillisen koulutuksen järjestämisedellytyksiä. Ammatillisen koulutuksen laadun.
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Tampereen työllistämistuki
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuivatko opit ? Markus Seppelin Sosiaali- ja terveysministeriö Onnistuvat opit –hankkeen valvoja.
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Opin Ovi -hankkeet OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
ONNISTUVAT OPIT – YHTEISTÄ VASTUUTA NUORTEN PALVELUIHIN Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama Onnistuvat opit -juurruttamishanke on kahden vuoden ajan.
www.nuorisokanuuna.fi1 Kanuunassa tapahtunutta Kotka.
© Turun Oppisopimustoimisto 2009 Nappaa Nuori Töihin oppisopimuskoulutuksella Varsinais-Suomessa joka kolmas päivä yksi nuori työllistyy oppisopimuksella.
Välitä nuoresta – älä välitä alkoholia alaikäiselle 17/4/2010 Ehkäisevän päihdetyön hanke.
Ryhmien tehtävistä : Etelä-Savon elinikäinen oppiminen ja nuorisotakuu Tuija Toivakainen ISO ELO -kokous.
HALLITUSOHJELMAN KÄRKIHANKKEET Osaaminen ja koulutus Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan Martti Rantalan ote OKM kärkihankemateriaalista.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Roadshow - eväitä nuorisotakuun jatkotyölle Jakelu: TEM, OKM, STM, VM (kuntaosasto), ELY-keskukset, Kuntaliitto, TE-toimistot, Roadshow-tapahtumien osallistujat
Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
VISIO Ohjaamojen tavoitteena on nuorten työllistymisen, koulutuksen ja osallisuuden edistäminen tarjoamalla tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Ohjaamot.
Elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinointitehtävä
Digitalisaation ohjausmalli
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4 Dialoog
Humakin yhteistyöverkoston kartoitus
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Alueellisen ELO-toiminnan kehittämisestä
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä
Nuorisotakuu -kiertue eväitä jatkotyölle
TE-toimiston yrityspalvelut
Ohjaamo Porvoo/ Navigatorn Borgå
Nuorten työllisyys Esr -hankkeet ja jatkopolut Etelä-Savo MYR
KOHTAAMO Verkko-Ohjaus
Muutosagentin terveiset Lape Uusimaa Ohry
Lastensuojelun sosiaalityön moniammatillinen toimintamalli 22. 2
Monialaiset ohjaus- ja palveluverkostot Lapissa
POKE Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen ELO -foorumi 21. 9
Sote-uudistuksen toimeenpano
Ohjaamot.
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Ohjaamopäivä Kotka Merja Hilpinen
Esityksen transkriptio:

Nuorisotakuu -kiertue eväitä jatkotyölle Jakelu: TEM, OKM, STM, VM (kuntaosasto), ELY-keskukset, Kuntaliitto, TE-toimistot, NYT- kiertueen tapahtumien osallistujat

Nuorisotakuu -kiertue 2012 Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö 2 •Nuorisotakuuta ja sen tavoitteita on tehty tunnetuksi 15 eri paikkakunnalla syys - lokakuussa 2012 järjestetyllä kiertueella. •Tilaisuuksissa mukana olivat myös työministeri Lauri Ihalainen, opetusministeri Jukka Gustafsson, hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen, sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko, peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson sekä urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen valtiosihteeri Jarmo Lindén. •Tilaisuuksien tavoitteena oli, että jokaisella kiertuepaikkakunnalla pohditaan, miten kunnissa ja alueella vahvistetaan yhteistyötä ja nuorisotakuun toteutumista

Nuorisotakuu kiertue 2012 Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö 3 Työnantajat: •Työnantajat ilmaisivat kiinnostuksensa nuorisotakuun toteuttamiseen. •Moni työnantaja kertoi haluavansa palkata nuoria töihin toivoen samalla, että nuorten työnhakutaitoja ja työelämävalmiuksia parannettaisiin; Työnantajien halukkuus palkata nuoria tuli esiin myös syksyllä tehdyssä Nuorisoharava-kyselyssä, jonka tulokset Nuorisotakuu -nettisivulla •Työnantajat halusivat lisää tietoja palkkatuen käytöstä/Sanssi-kortista ja oppisopimuskoulutuksesta •Sekä oppilaitosten edustajat että työnantajat olivat huolissaan työelämän ja koulutuksen kohtaanto-ongelmasta ja toivoivat työvaltaisten opetusmenetelmien, työssäoppimisen ja oppisopimuskoulutuksen kehittämistä. Nuoret: •Nuoret toivoivat enemmän yksilöllisiä malleja, ohjausta sekä tukea ja kannustusta opiskeluun ja työelämään siirtymiseen sekä työhön, mutta ei holhousta. Kolmas sektori: •Oli innokkaasti mukana, hyviä aloitteita.

Nuorisotakuun organisoinnista alueilla Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö 4 ELY-keskusten kautta yhtenäistetään kuntiin ja paikallistasolle menevää informaatio-ohjausta: •Nuorisotoimen koordinointia hoidetaan 6 ELY-keskuksen alueelta •Kaikki ELY-keskukset ovat kokoamassa ko. alueen kattavaa elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmää tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden koordinointiin. Näiden ryhmien tavoitteena on edistää ohjauspalvelujen saatavuutta ja laatua ko. alueella. •Nuorisotakuun paikallisesta viestinnästä vastaavat TE-toimistot. •Tietoa nuorisotakuusta tarvitaan.  Nuorisotakuusta tulee ohje eri toimijoille vuoden 2013 alussa

Nuorisotakuutyön organisoinnista kunnissa Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö 5 •Nuorisotakuu perustuu viranomaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen yhteistyöhön, jossa nuoret ovat itse aktiivisia toimijoita ja oman tulevaisuutensa tekijöitä. •Nuorisolain 7a § edellyttää kuntiin erillistä nuorten ohjaus- ja palveluverkoston perustamista: verkosto toimii jo yli 90-prosenttisesti kaikissa kunnissa. •Tahtotila on, että em. ryhmän työhön otetaan mukaan laissa mainittujen tahojen lisäksi nuorten, työnantajien ja luottamushenkilöiden edustajia, jolloin verkosto aidosti voi toimia nuorisotakuun tavoitteiden mukaisesti. •Nuorisotakuu -kiertueen tilaisuuksissa kaivattiin tukea ja ohjausta kunnissa tehtävään monialaiseen työhön ja erityisesti nuorisolain 7a§:n mukaisten nuorten ohjaus- ja palveluverkostojen työskentelyyn sekä laajemmin nuorten yhteiskuntatakuun edistämiseen.  Verkostojen työn tueksi ollaan laatimassa uutta opasta, joka julkaistaan tammikuussa Nuori2013 -tapahtuman yhteydessä. Aiemmin työskentelyn taustaa, tavoitteita yms. on kuvattu kirjassa ”Nuorten hyvinvointi ja monialainen yhteistyö” (toim. Kimmo Aaltonen, 2011).

Ehdotuksia nuorisotakuun työstämiseen kunnissa Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö 6 •Tarkoituksenmukaista on, että verkosto vastaa kunnan nuorisotakuu- toimenpideohjelman suunnittelusta sekä poliittisia päättäjiä varten tarvittavan tiedon keräämisestä. Verkoston tulee tehdä yhteistyötä kunnan muiden, lasten ja nuorten asioista vastaavien yhteistyöryhmien ja verkostojen kanssa. •Uusia, vuoden 2013 alussa aloittavia kunnanvaltuutettuja on perehdytettävä nuorten tilanteeseen ja nuorisotakuu-ajatteluun. •Kunnat voivat hyödyntää Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n työstämää Nuorisotakuun valmiustestiä kuntapäättäjille - valmiustesti löytyy osoitteesta  Monissa kunnissa on tehty paljon hyvää työtä nuorisotakuun toteuttamiseksi. Hyviä käytäntöjä on koottu ja kootaan jatkuvasti lisää Nuorisotakuu – nettisivuille.

Tiedon levittäminen kampanjamateriaalin avulla Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö 7 •Nuorisotakuusta on tehty ns. ministeri-video, jossa kaikki kiertueella kiertäneet ministerit kertovat nuorisotakuusta. Kahden ja puolen minuutin video on saatavilla •Videota toivotaan levitettäväksi yläasteille, toisen asteen oppilaitoksiin, järjestöihin jne esitettäväksi eri tilaisuuksissa ja kokouksissa •Nuorisotakuukortteja voi tilata Ely-keskusten kautta levitettäväksi oppilaitoksiin, TE-toimistoihin jne.

Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö 8 •Nuorten yhteiskuntatakuu –raportissa esitetyt toimet etenevät viranomaispuolella koulutuspaikkakohdennusten, lainsäädäntöuudistusten, ohjeistusten ja budjetin kautta. •Työmarkkinajärjestöjen luovuttamien esityksien jatkotyö etenee, mukana mm. oppisopimuskoulutusmallien kehittäminen (esitys löytyy osoitteesta •Työmarkkinajärjestöt valmistelevat myös toimialakohtaisia suosituksia nuorten työllistämiseksi. •Sanssi-kampanja nuorille ja työnantajille toteutetaan alkuvuonna •Nuorisotakuusta tulee ohje eri toimijoille vuoden 2013 alussa. Nuorisotakuuseen 2013 valmistautuminen

Lisätietoja Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Kysymyksiä: