RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto. RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ASTIANPESU Astianpesun energiatehokkuutta edistäviä ominaisuuksia  Tiesitkö, että keittiössä käytetystä vedestä kulutetaan astianpesussa noin 80 % ja.
Advertisements

Puimuri - kaava.
Puimuri - kaava.
RUOKATUOTANTO g Kuva: Tero Takalo-Eskola. RUOKATUOTANTO g Kuva: Tero Takalo-Eskola.
Digikurssin niksinurkka Reija Satokangas HERKULLISIA KUVIA?
Paine p.
Näpäytä hiirtä nähdäksesi diat...
PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola. PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
STONEL-TIILIVERHOUS ISÄLTÄ POJALLE!
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Lajittelupeli Catering-ala.
TAVARAN TILAAMINEN, VASTAANOTTO JA VARASTOINTI
Monikäyttöinen paperi
Lauritsalan koulun päättävien juhlalounas
Hotelli- ja ravintola-ala
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Energia ja ympäristö verkkokurssi 1ov.
VAKIOMITOITETUT ASTIAT ELI GASTRONORM ELI GN
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä
Hiihtokeskus Ukko Halla. Hiihtokeskus – Laskettelurinteitä noin 17 kpl – Hissejä 5 kpl – Murtomaahiihtolatuja 160 km – Asuntovaunualueella on 450 vaunupaikkaa,
Lajittelupeli Graafinen ala.
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
mieluummin useampikin?
Asemanseudun persoonat. Eläkeläinen Tärkeää mahdollisuus valmistella matka etukäteen ettei stressaa Matkustaessa tulee asemalle noin puoli tuntia ennen.
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU MYÖS SINUN
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Puhdasta pyykkiä ja ympäristövinkkejä
Kestoside.
Energia ja ympäristö verkkokurssi 1ov.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
– 10 kysymystä ja vastausta–
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
KODIN ENERGIANKÄYTÖN JAKAUTUMINEN
Suomalaiset ravintosuositukset
Työturvallisuus on työpaikan oma- aloitteista turvallisuuden hallintaa. Työturvallisuus on osa yritysturvallisuutta. Turvallinen työskentely on suunnitelmallista.
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Älyenergimittarit ja säätölaitteet Laitekokeilu Ilmastokadulla.
MIKSI ENERGIAA PITÄISI SÄÄSTÄÄ? Mitä sinä voit tehdä? Vähentämällä energiankulutustasi vähennät omalta osaltasi ilmakehään joutuvia hiukkasia.
Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan.
Ateriapalvelun tyytyväisyyskysely Tulokset 2016 (vert.2015)  Kyselyyn vastasi 117 asiakasta (120) – Miehiä 42 vastaajaa (54) – Naisia 69 vastaajaa.
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
JAPANILAINEN KEITTIÖ. Ruoka Japanilaisen keittiön ruokapöytä on karu, mutta yksinkertainen, Vaikka ruoka on yksinkertaista saa senkin näyttämään täydelliseltä.
KATKAISTAAN YHDESSÄ TYÖIKÄISTEN LIHAVUUS(EPIDEMIA) TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.
BI1 - Eliömaailma.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
© Luonnonvarakeskus Kirsi Silvennoinen, , Ruokahävikki ja ohjeita sen mittaamiseen.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Tutkimme, mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisiin tehdä.
Energian säästäminen.
5 Lämpö ja energian siirtyminen
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
ENERGIANSÄÄSTÖVIIKKO 2015
Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana
Yrityksen nimi Tuotteet ja palvelut
Esityksen transkriptio:

RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto

Asiakkaan aktivointi opasta ohjaa neuvo kannusta rohkaise kiitä

X Lämpöhauteiden käyttö Lämpöhauteet kuluttavat jakelulaitteista eniten energiaa, noin kymmenkertaisesti samankokoiseen kylmäaltaaseen verrattuna. Lämpöhauteiden altaat kannattaa ajan ja energian säästämiseksi täyttää lämpimällä vedellä. Sopivalla määrällä lämmintä vettä (noin 4 cm) täytettyjen lämpöhauteiden esilämmitysajaksi riittää puoli tuntia. Hauteiden ollessa päällä on altaat aina peitettävä kansilla tai GN-astioilla, ja käytettävä välijakajia, jotta estetään lämmön karkaaminen. Lähde: www.motiva.fi/files/3041/TTS-tutkimuksen_loppuraportti_2009_Energiatehokas_ammattikeittiö .pdf Jos lämpöhauteet hankitaan kiinteään linjastoon, niin ne kannattaa hankkia automaattisilla vedenotoilla. Tiesitkö, että kylmällä vedellä täytetty allas kestää lämmetä noin 50 min (1 kWh) lämpimällä vedellä täytetty allas kestää lämmetä noin 30 min (0,6 kWh)

? Tarvitaanko lautaslämmittimiä? Lautaslämmittimet kuluttavat paljon energiaa ja niiden esilämmitys kestää noin 1,5 tuntia. Lautaslämmittimen turhasta käytöstä onkin syytä luopua ja niitä käytettäessä lämmittimien päällä olo on ajoitettava tarkkaan. Tarpeellinen vain kun halutaan varmistaa annosten kuumana pysyminen. Tarpeeton, jos samalle lautaselle annostellaan aterian eri osat. Lautaslämmittimet voi sammuttaa jo tuntia ennen jakelun päättymistä. Lautaslämmittimen lämpö säädetään korkeintaan +70 ⁰C:n. ? Lähde: www.motiva.fi/files/3041/TTS-tutkimuksen_loppuraportti_2009_Energiatehokas_ammattikeittiö .pdf

Lasikot ja kylmäjakelukalusteet Energiatehokkuutta parantavat energia- / yöverhot tai luukut. Kylmäjakelukalusteen sähkönkulutus voi olla vuorokaudessa jopa 17 kWh: Energia- / yöverho säästää noin 30 %. Lasikko kannattaa tyhjentää yöajaksi  kylmenee uudestaan noin 15 minuutissa. Lähde: www.motiva.fi/files/3041/TTS-tutkimuksen_loppuraportti_2009_Energiatehokas_ammattikeittiö .pdf

Ruokalajien järjestys itsepalvelulinjastossa Jos salaatit sijoitetaan itsepalvelulinjastoon houkuttelevasti ensimmäiseksi, niin asiakas voi annostella kasviksia lautasmallin mukaisesti. Näin lautaselle jää vähemmän tilaa varsinaiselle pääruoalle. Samalla edistetään kasvispainotteisemman ruoan menekkiä.

Salaattilautaset pois Salaatti annostellaan pääruokalautaselle, jolloin pääruoan kulutus automaattisesti vähenee ja biojätteen määrä vähenee. Astianpesussa yksi lautanen vähemmän.

Oikean kokoiset ruokailuastiat ja ottimet linjastoon Pienemmät lautaset ja ottimet ruokalinjastossa vähentävät yliannostelua ja siten myös biojätteen määrää. Asiakas voi hakea uudelleen ruokaa lisää, jos pienempi määrä ei tyydytä nälkää.

Ruokalajien ainesosatiedot näkyville Ilmoita selkeästi ruokalajien ainesosatiedot ruokailulinjastossa, jotta ruokailija välttyy vääriltä valinnoilta. Samalla vähenee hävikki ja biojätteen määrä. Asiakas on kiinnostunut: ruoan energiasisällöstä, rasvojen laadusta, sokerin, suolan ja kuidun määrästä, käytetyistä raaka-aineista sekä ruoan soveltuvuudesta erityisruokavalioihin.

Valmiit annokset Ehkäise biojätteen syntyä: Laittamalla esille erikokoisia annoksia tai annostele asiakkaan toiveiden mukaan  auttaa ottamaan ruokaa juuri omaan nälkään sopivan määrän. Tuotteet voidaan myös hinnoitella painon mukaan. Pienennä valmisannosten kokoa, jos ruokaa jää jatkuvasti lautaselle tähteeksi.

Vitriinituotteet X Vitriinituotteet lasikossa voi jättää kelmuttamatta / pakkaamatta ja näin ehkäistään kertakäyttöisen pakkausjätteen syntyä. Take Away -tuotteille parhaiten soveltuva pakkausmateriaali on poistettava paperipussi.

Lähteet: www.motiva.fi/files/3041/TTS-tutkimuksen_loppuraportti_2009_Energiatehokas_ammattikeittio.pdf