Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana"— Esityksen transkriptio:

1 Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana
Suomen ympäristöopisto SYKLI / Kestävä kehitys rakennusalan koulutuksessa

2 Mitä rakennukselta odotetaan?
Kestävä & turvallinen Määräykset täyttävä Ulkonäkö ja ympäristöön sopiminen Toimivat ja muunneltavat tilat Hankinta hinta & käyttökustannukset Helppo hankkia ja omistaa

3 0-taso energiatehokkuudessa
Maankäyttö Talomallit Rakenneratkaisut Talotekniset valinnat Asumistottumukset

4 Millainen on energiatehokas pientalo? 1 /2
Energiatehokas talo kuluttaa vähintään puolet vähemmän energiaa kuin rakentamismääräysten minimivaatimukset täyttävä talo, jolloin ympäristökuormitus pienenee samassa suhteessa. Energiatehokkaan talon rakentaminen on taloudellisesti kannattavaa. Hankintahinnassa tarvitaan 3–4 % lisäinvestointi normaalirakentamiseen verrattuna. Takaisinmaksuaika on 6–10 vuotta jo tämän päivän energian hinnoilla. Energiatehokkaan talon asumis- ja huoltokustannukset ovat pienemmät kuin tavallisessa talossa. Energiatehokkaan talon rakentaminen ei vaadi erikoisratkaisuja, vaan se voidaan tehdä yleisesti käytössä olevilla menetelmillä. Useimmilta talotehtailta löytyy energiatehokkaita talomalleja.

5 Millainen on energiatehokas pientalo? 2 /2
Energiatehokkaassa talossa on hyvä sisäilman laatu ja kosteusteknisesti toimivat rakenteet. Näistä tekijöistä ei saa tinkiä energiatehokkuuteen pyrittäessä. Energiatehokas talo on ammattilaisten suunnittelema. Itse talo, sen rakenteet ja talotekniikka on suunniteltu toimivaksi kokonaisuudeksi. Hyvistä suunnitelmista kannattaa maksaa, sillä suunnitteluvaiheessa lyödään lukkoon 90 % rakentamisen kokonaiskustannuksista ja noin 80 % talon tulevista käyttö- ja energiakustannuksista!

6 Maankäyttö Uudet, energiatehokkuus-periaatteiden mukaisesti suunnitellut talomallit. Selkeät ja toimivat perusratkaisut, muotokieli selkeän minimalistinen.

7 Talomallit

8 Rakenneratkaisut Runko: Rakenteen kylmäsiltakatkaisut
Seinät: Edelleen kehitetty, paksumpi rakenne ja ilmatiiviyden oikeanlainen tehostaminen Ikkunat ja ovet: Energiatehokkaat valinnat

9 Talotekniset valinnat

10 Tekniikka ja käyttötottumukset
Ilmanvaihtolämmitys ilmanvaihto tilojen lämmitys, lämpimän veden lämmitys kesäaikainen jäähdytys Aurinkolämpö lämmin vesi Automatiikka valaistuksen ja lämmön säätö tarpeen mukaan tiedot energiankulutuksesta kulutuksen ohjaus Asukkaiden oma rooli opastus ja käyttöohjeet valaistuksen ja lämmön käyttö ja säätö tarpeen mukaan  valaistaan vain käytössä olevat tilat ja talvella ei tarvita sisälläkään T-paita-lämpötilaa!


Lataa ppt "Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google