Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ENERGIANSÄÄSTÖVIIKKO 2015

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ENERGIANSÄÄSTÖVIIKKO 2015"— Esityksen transkriptio:

1 ENERGIANSÄÄSTÖVIIKKO 2015

2 JOHDANTO Kaikella toiminnallamme on vaikutus ympäristöön. Se minkälainen, riippuu meistä jokaisesta itsestämme. Päätöksiin vaikuttavat käyttötottumuksemme, mieltymyksemme ja ennen kaikkea asenteemme. Päivittäisiin kulutustottumuksiin pieniä muutoksia tekemällä voimme saada aikaan jo tuntuvia energiasäästöjä. Kun jokainen ymmärtää osuutensa saadaan energiasäästöön tehokkuutta ja kestävästä kulutuksesta tulee rutiinia. Ympäristön ja energiatehokkuuden kannalta hyvä lopputulos saavutetaan jokaisen sitoutuessa ekotehokkuuteen. Energiankulutukseen työpaikalla määräävät tekijät ovat kohteen koko, työntekijöiden lukumäärä ja sähkölaitteiden ikä, määrä ja kunto. Aina ei toki tarvita kalliita investointeja virastoihin vaan jo pelkästään ympäristömyönteisiin toimintatapoihin siirtyminen säästää rahaa.

3 ENERGIANSÄÄSTÖVIIKKO JO VUODESTA 1997
Aina lokakuussa viikolla 41 Tänä vuonna Kampanjaan osallistuvat yritykset, yhteisöt, kunnat ja oppilaitokset

4 TIETOKONEET JA OHEISLAITTEET
FAKTOJA Tietokoneet ja oheislaitteet kuluttavat suurimman osan toimiston sähkönkulutuksesta. ​ Henkilökohtaisten työasemien ja niihin liitettyjen oheislaitteiden tarpeeton sähkönkäyttö aiheuttaa vuosittain yksinomaan julkishallinnossa jopa 10 miljoonan euron ylimääräiset kustannukset. (Esimerkiksi tulostimet ja kopiokoneet).​

5 SÄHKÖNKULUTUS Kannettava tietokone kuluttaa keskimäärin vain kymmenesosan energiaa tavallisesta pöytäkoneesta.   Kannettava tietokone: 0,04kWh/h​ Pöytätietokone:  0,14kWh/h​ Oheislaitteiden sähkönkulutus​ Laajakaistamodeemi : 51kWh/vuosi​ Monitoimilaite: 32kWh/vuosi​ Tulostin: 19kWh/vuosi

6 VALAISIMIEN ENERGIANKULUTUKSEN PIENENTÄMINEN
Keinovaloa ei tarvita, jos auringonvaloa riittää. Ennen kuin laitat lisää valoja päälle mieti, valaiseeko muu valaistus jo riittävästi. Katkaise huoneesta valot, jos tiedät, ettei huoneeseen jää ketään eikä sinne tulekaan ketään yli kymmeneen minuuttiin. Hanki mahdollisimman energiatehokkaat lamput. Energiansäästölamppua valitessa kannattaa valita astetta tehokkaampi lamppu verrattuna pakkauksessa ilmoitettuun lamppujen vastaavuustaulukon suositukseen. Sillä tavoin varmistetaan sekä riittävä valaistus että enregiansäästö.

7 TOIMISTON JÄTTEET PAPERINSÄÄSTÖVINKKEJÄ:
Suurin osa toimiston jätteistä on paperia. Muita jätteitä syntyy muovista, lasista, metallista, ongelmajätteistä ja sähkölaitteista. Tee jätteiden lajittelu helpoksi. Lajitellaan jätteet jätelajien mukaan omiin astioihin(esim. seka-, energia- ja biojäte). Sijoita ongelmajätteen keräyspiste vaivattomaan paikkaan. Vältä kertakäyttöisiä tuotteita. Uusiokäytä jos on mahdollista. PAPERINSÄÄSTÖVINKKEJÄ: Suunnittele tulostukset huolella. Arvio tarkasti kopiomäärät. Älä tulosta turhaan. Käytä paperien toinen puoli muisti- tai suttupaperina. Käytä värillistä paperia mahdollisimman vähän. Se on kallista ja uusiokäyttö hankalaa. (Aseta tulostin tulostamaan kaksipuolisesti.) Suosi sähköpostia.

8 TAUKOTILAN ENERGIANSÄÄSTÖ
Laitteet tilassa: astianpesukone, mikro, kahvinkeitin, vedenkeitin ja (jääkaappi). Astianpesukone tulisi täyttää mahdollisimman täyteen, kunnes se laitetaan päälle, jolla vältytään turhalta sähkön- ja vedenkulutukselta. Mikron sähköjohto tulisi irroittaa seinästä päivän päätteeksi tai edes viikonlopun ajaksi. Kahvinkeittimen sekä vedenkeittimen kanssa tulisi toimia samoin. Kahvinkeitintä on turha pitää päällä tuntikausia ja kahvia voi säilyttää termospullossa. Jääkaapin oikea lämpötila +5-8 celsiusta. Lomien ajaksi jääkaapin voi sammuttaa.

9 ENERGIASÄÄSTÖVERTAILUA
(KA Turkuenergia: 8,13 snt/kWh) Yksi tietokone virransäästöä ja lepotilaa hyödyntäen = 25,77e/vuosi (317kWh) *Museokeskuksessa n. 40 tietokonetta joista tuskin kuitenkaan kaikki on päivänaikana käytössä ->lasketaan 35:llä = 901,95e/vuosi (11095kWh) Yksi tietokone koko työpäivän päällä = 37,42e/vuosi (460.3kWh) ->lasketaan 35:llä koneella = 1309,7e/vuosi (16110,5kWh) Säästöä syntyisi siis n. 407,75e vuositasolla.

10 Yhden toimiston valaistus(n
Yhden toimiston valaistus(n. neljä 32w loisteputkea/toimisto) koko työpäivän. = 34,146e/vuosi (420kWh) ->lasketaan 35 toimistolla = 1195,11e/ vuosi(14700kWh) Mikäli valoja sammuteltaisiin niin että valaistus on esimerkiksi vain puolet työpäivästä käytössä = 597,555e(7350kWh), jolloin säästöä luonnollisesti se 597,555e/vuosi Valojen teho ja määrä kuitenkin vaihtelevat työtiloittain joten ylläolevat luvut saattavat todellisuudessa liikkua suuntaan tai toiseen.

11 VEDENKULUTUS 6L minuutissa puolella teholla
12L minuutissa täydellä teholla Jos käyt kaksi kertaa vessassa päivässä (215 työpäivää) vettä kuluu 1720L täydellä teholla. (pesuaika 20s) Vettä säästyy 860L jos peset puolella teholla.

12 ASENNE VAIKUTTAA! Energiaa voidaan säästää myös ilman kalliita investointeja Jokaisen on tärkeää pohtia omaa energiankulutustaan työpaikalla Omaksutaan kestävän kehityksen periaatteet, ja sovelletaan niitä päivittäisissä työtehtävissä Kannustetaan myös kaveria huomioimaan ekologisuus Pienistä puroista suuri virta Alussa voi tuntua hieman vaivalloiselta, mutta ottamalla ekotehokkuuden tavaksi, siihen ei lopulta itse edes kiinnitä huomiota Jos kotona pyrkii energiansäästöön (rahan säästöön samalla) ja ekologisuuteen, miksei niin tekisi myös työpaikalla. Kuinka monella on kotona vessassa valot päällä jatkuvasti? Kyseessä ei siis todellakaan ole suuren suuri ponnistus, pienillä teoilla on myös merkitystä. Asiasta ei pidä tehdä vaikeampaa, kuin se on.

13 Energiansäästö on asennetta!

14 KIITOS!


Lataa ppt "ENERGIANSÄÄSTÖVIIKKO 2015"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google