Poimintoja Suomen lääketeollisuuden historiasta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Toimintaympäristö
VAASAN PUUVILLATEHDAS OY PÄHKINÄNKUORESSA
Your industrial partner.. Tecalemit Industrial • Juuret 1920-luvun Ranskassa, jolloin Pariisissa perustettiin Tecalemit- niminen yhtiö • Suomessa toiminta.
Pluto.
Kotiseutumme luontoa.
Aapon suku Ensimminen kirjallinen merkintä: Heikki Simonpojan ”muuttokirja ”
Otsikko Alaotsikko CC BY-SA 3.0. Otsikko Alaotsikko.
Toimeentulotuen vuositilasto 2010 Ari Virtanen.
Yritysfoorumi Työpajat. Työpaja 1: Liiketoimintamahdollisuuksien kasvattaminen sähköisen myynnin ja markkinoinnin avulla (vetäjä Mari Uusitalo)
Kulttuuria massoille.
Tikkurila 10 The City of dreams
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
CHEERLEADING Tiina Määttä.
Copyright © 2005 iprbox Oy Petri Rahja Iprbox Oy Omistatko sen mitä myyt?
Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.
Tampereen yhdistysrakenne hanke
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmavuosi.
GVK Historia Perustettu vuonna 1946
Lääkehoidon päivä Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Apteekkien diabetesohjelma
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
1873 Metallurgian insinööri Julius Buch löysi pienen terästehtaan Völklingenin läheltä. Junarata kanavoidun Saar -joen varrella lupasi kannattavaa bisnestä.
ATP ja Axiell yhdessä Keskuskirjaston työkokous Tampereella Ab Axiell Kirjastot Oy toimitusjohtaja Janne Rouhiainen.
GNU-ohjelmointityökalut Jussi Raunio TI09OHJ
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Lauri Viidan lapsuudenkoti
Sairaala-apteekki Suomessa on 24 sairaala-apteekkia.
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
Esiintyjän nimi Harjoittelupaikka Harjoittelun ajankohta Harjoitteluseminaariesitys Liiketalous, Kuopio.
Harri Kainulainen 1 Keskinäisyys yritysmuotona tunnetaan varsin huonosti. Yksinkertaistettuna keskinäisyys on vakuutusalan osuustoimintaa. Asiakkaat.
Neuvostoliiton ulkopolitiikka:
Nurmi Hydraulics Oy Vaiheittain kansainvälistynyt.
Pispalan kirjastotalo Pispalan Pulterissa päätettiin perustaa Pispalan Kirjastoyhdistys. Kirjaston toiminta alkoi Ahjolassa ja se jatkui kaksi.
KATY Eli Kuopion Autoteknillinen Yhdistys ry Eli Kuopion Autoteknillinen Yhdistys ry Perustettiin vuonna 1935.
COLLIE Collierodun historiaa 4 Alkuperästä ei varmaa tietoa, collien esi- isistä monia teorioita. 4 Todennäköisesti collie on syntynyt vanhoista.
Metallien historiaa.
Liikeidean esittelyohje
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Juutalaisvainot -Holokausti
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2012
Suomalaisia teollisuuden uranuurtajia
Afrikka vapautuu siirtomaavallasta TAUSTA: Imperialismin aikana Afrikka jaettiin kokonaan suurvaltojen kesken siirtomaihin. Imperialismin aikana.
Tulikivi Oyj. Maailman suurin ja teknisesti johtava vuolukiven jalostaja Suurin teollisesti valmistettujen varaavien tulisijojen valmistaja.
H ELSINGIN V IERASKOTI RY / PERHETYÖ ASUNNOTTOMIEN PERHEIDEN PARISSA J ÄSENJÄRJESTÖPÄIVÄT I LKON KURSSIKESKUS Perhetyöntekijä Hanna-Mari Pusaa.
Lehtosen Konepaja Oy on raskaan metalliteolli- suuden tilauskonepaja. Tuotannon osa-alueita ovat järjestelmätoimitukset, koneen runkojen sekä vaativien.
PYRAMIDIT. HAUTAMONUMENTTI PYRAMIDEJA RAKENNETTIIN HAUDOIKSI FAARAOILLE. FAARAOT MUUMIOITIIN ENSIKSI JA SITTEN NE LAITETTIIN HAUTAAN. FAARAOIDEN USKOTTIIN.
Suomen teollistumisen edellytykset 1.Raaka-aine kotimaasta Suomessa riitti puuta -> sahateollisuus Euroopassa kysyntää puulle Myöhemmin ryhdyttiin valmistamaan.
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2013 Reijo Ailasmaa.
Sanatyypit ja sijamuodot.
Jesuiitat Jesuiitat eli jesuiittaveljestö on katolisen kirkon sääntökunta ja sotilaallinen osasto. Se sai alkunsa 1500-luvulla Pariisissa opiskelleiden.
Pahimmat kilpailijamme!!
Tupakan haittavaikutukset
13 Vihreän kullan maa s. 94–97.
Ortodoksinen kirkko .
Lehikoisten vaiheet ennen Pielisen Karjalaa
VIRO.
Bmw Bmw on yritys joka valmistaa henkilöautoja ja moottoripyöriä.
GVK 70V historia Uudenvuodenaattona 1945 muutama nuori herra Turusta ja apteekkari Uusi-Kaarlepyystä päättivät perustaa yrityksen valmistamaan Eau de Colognea.
Wivi Lönn Puistokoulu Viljami Riekkinen ja Aaron Salonen Jyväskylän normaalikoulu Lähteet: Intervet / Wikipedia ja opintoretki Puistokoululle.
Historia2 Eurooppalainen ihminen
luvut/Terveyssisar koulutuksen käynnistyminen
Kuhaniemen koulu Tehnyt: Samuel, Jonna ja Rosa
Suomella on erinomaiset mahdollisuudet saada osansa kasvavista metsäteollisuustuotteiden markkinoista Suomen mittava ja kasvava raaka-ainepotentiaali kestävästi.
Esityksen transkriptio:

Poimintoja Suomen lääketeollisuuden historiasta

Lääkelaboratorio Alb.Koponen Suomen lääketeollisuuden alkamisvuotena pidetään vuotta 1899. Tällöin Albin Koponen, Nurmijärven apteekkari, perusti apteekin yhteyteen lääkelaboratorion. Sen nimi oli Nurmijärven apteekin lääkelaboratoorio. Tästä laboratoriosta kehittyi Suomen ensimmäinen lääketehdas. Myöhemmin tehtaan nimi muuttui Lääkelaboratorio Alb. Koposeksi. Tehtaan yksi menestystuote oli Alcalin palovamma- ja ihottumavoide.

Tamro Tamro on aloittanut toimintansa tukkukauppana vuonna 1895. Lääkkeen valmistukseen siirryttiin vuonna 1911. Tehdastoiminta kasvoi niin paljon, että muodostettiin Oy Star Ab. 1928 Star toi markkinoille legendaarisen Hota - pulverin. Se maistui pahalle, mutta oli lähes puoli vuosisataa myyntilistan kärjessä. Tamro on ajan myötä fuusioitunut useasta pienestä lääkealan yrityksestä nykyiseen muotoonsa.

Orion 1917 kolme miestä, Onni Turpeinen, Eemil Tuurala ja Wikki Walkama, perustivat lääketehtaan nimeltä Orion. Ensin toiminta oli keskittynyt muille aloille, mutta lääkkeet tulivat kuvaan heti 1920-luvun alussa. Tuotteina olivat muun muassa silmävoiteet. Tuotteita valmistettiin kysynnän mukaan, ei lainkaan varastoon. Tuotteita toimitettiin pyörällä apteekkeihin, jossa asiakas odotti. 1930-luvulla tilanne parantui ja Orion kasvoi Suomen suurimmaksi lääketehtaaksi.

Leiras 1940-luvulla Suomeen perustettiin Leiras – ”Lääkärit eivät ilman rohtoja auta sairaita.” Leiraksen juuret ovat Huhtamäki-yhtymän ”ravinto- ja nautinta-ainealalla”, RaNa-yhtiössä. Lääketehtaan oikeudet tehdas sai 18.10.1946. Leiraksen ensimmäinen menestystuote oli Jekovit, joka on edelleenkin myynnissä.

Suomen lääketeollisuus nykypäivänä Suomen lääketeollisuudella on vahvat perinteet. Vuoden 2009 lopussa Suomen Lääketeollisuus ry:llä oli 59 jäsenyritystä. Monet näistä yrityksistä toimivat kansainvälisesti. Uskomme, että Suomessa on jatkossakin lääketeollisuutta, sillä väestön vanhetessa lääkkeiden menekki kasvaa.

Kiitokset Kiitämme Kuopion korttelimuseota Apteekkitalon kuvausluvasta ja kuvien käyttöoikeudesta esityksessämme!

Lähteet: http://www.nurmijarvi.fi http://www.nycomed.fi http://www.orion.fi http://www.tamro.fi http://www.laaketietokeskus.fi