Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kuhaniemen koulu Tehnyt: Samuel, Jonna ja Rosa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kuhaniemen koulu Tehnyt: Samuel, Jonna ja Rosa"— Esityksen transkriptio:

1 Kuhaniemen koulu Tehnyt: Samuel, Jonna ja Rosa
Lähde: Kuhaniemen koulun historiaa, Erkko Kolehmainen.

2 Koulun aloitus Kouluajatukset heräsivät Laukaassa, kuten muuallakin luvun jälkipuoliskolla. Laukaan ensimmäistä koulua voitaneen pitää myös epävirallisesti kuhaniemen ensimmäisenä kouluna. Se perustettiin ajan hengen mukaan vain pojille Tytöt aloittivat koulussa Kantolan talossa kolme vuotta myöhemmin. Laukaan ensimmäinen koulun alulle panija oli rovasti Andres Gustaf Indren. Vaikka hän saikin kovaa vastusta mahtipontisella olemuksellaan ja juonikkuudellaankin hän sai koulun käyntiin. Ensimmäinen koulupiiri oli todella suuri siihen kuului mm. osa Toivakkaa, Äänekoski, Suolahti ja Sumiainen. Tuon ajan oppilaat kustansivat oppimateriaalinsa itse. Kaikkein vähävaraisimmat saivat kuitenkin kunnalta ja seurakunnalta apua koulutarpeitten hankintaan.

3 Opetus alkaa Tyynelän talossa
Koulun pito Virmaalassa jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Kirkonkylälle saatiin uusi koulurakennus, jonka suojiin meidänkin kylämme lapset tallustivat ja soutivat oppia saamaan. Kuntakokouksen vahvistaman piiriajon mukaan Kuhaniemi kuului kirkonkylän koulupiiriin. Oppilasmäärä kasvoi taajamissa silloin kuten nytkin. Kirkolle jouduttiin ottamaan toinen opettaja alakoululaisten kaitsijaksi. Tähän opettajanviran lisäykseen olivat suurimmaksi osaksi syyllisiä virran takaa tulevat parikymmentä kuhaniemeläistä alakoululaista.

4 Kunta ostaa Tyynelän Vuosi 1939 merkitsi muutosta Tyynelän koulun, kuten koko Suomenkin historiassa. Tyynelän kohdalla muutokset eivät kuitenkaan olleet yhtä traagisia kun isänmaamme, vaikka omistajanvaihdosta yritettiin kummankin kohdalla. Karl Fr. Kettunen oli nimittäin muuttoaikeissa Laukaasta Helsinkiin ja aikoi myydä kiinteistönsä. Nyt kunta oli pakkorakosessa: sen täytyi joko ostaa kiinteistö tai lähettää oppilaat evakkoon. Olosuhteiden pakosta kunta valitsi kiinteistön.

5 Uuden koulun teko alkaa kaivosta
Koulun rakentaminen alkoi kaivosta, mutta Laukaan kunta ei innostunut rakentamaan koulua Kuhaniemelle. Mutta lopulta se joutui taipumaan rakennuspuuhiin uhkasakon edessä. Koulun hinnaksi tuli 21,5 miljoonaa markkaa. Uuteen koulutaloon päästiin muuttamaan vuonna Komeat vihkiäiset pidettiin maaliskuussa 1953.

6 Koulu tänä päivänä Koulussa on 60 oppilasta eskarit mukaan lukien. Koulu on 66 vuotta vanha. Koulussa on uusi luistelu koppi ja välinevarasto. Koululle on saatu uusi kiipeilyteline ja myös 10 uutta tablettia. Koululla on 5 opettajaa ja yksi avustaja.


Lataa ppt "Kuhaniemen koulu Tehnyt: Samuel, Jonna ja Rosa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google