Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Metallien historiaa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Metallien historiaa."— Esityksen transkriptio:

1 Metallien historiaa

2 Yleistietoa Metallit ovat alkuaineita tai seoksia. Ne johtavat hyvin lämpöä ja sähköä. Niille on ominaista mm. metallin kiilto, hyvä muokattavuus ja sitkeys. Metalleja on kestävyytensä ansiosta käytetty kautta aikojen esim. aseiden tai astioiden valmistukseen.

3 pronssi Pronssikaudella seos sisälsi kuparin ohella muita saatavissa olevia metalleja kuten tinaa, sinkkiä, ja lyijyä. Pronssia valmistettiin alunperin sulattamalla kuparia sinkkimalmin kanssa. Nykyisin pronssilla tarkoitetaan kuparin ja tinan seosta. Euroopassa siirryttiin pronssikaudelle n. vuonna eaa, mutta yli tuhat vuotta aikaisemmin pronssia hyödynnettiin mm. Egyptissä ja Mesopotamiassa.

4 Rauta Ensimmäiset todisteet raudan käytöstä ovat Sumerista ja Egyptistä noin 4000 ennen ajanlaskun alkua, jolloin raudasta tehtiin lähinnä keihäänkärkiä tai muita melko pieniä esineitä, koska rautaa kerättiin meteoriittien jäännöksistä, jotka ovat varsin harvinaisia. Käyttö yleistyi sen jälkeen, kun sitä ensin Lähi-idässä noin 1400 eaa. ja myöhemmin muuallakin opittiin valmistamaan pelkistämällä oksidimalmeista. Tällöin pronssikausi päättyi ja alkoi rautakausi.

5 Kupari Kupari on kemiallisesti varsin passiivinen jalometalli.
Puhtaita kuparilaatuja on kolme: Hapeton kupari, Deoksidoitu kupari ja yleisimmin käytetty happikupari. Tärkein kuparin käyttäjä on nykyisin elektroniikkateollisuus ja kuparin hinta on ollutkin viime vuosina nousussa

6 Kulta Kulta esiintyy luonnossa yleensä metallisena, sekä lähes puhtaana kultana että metalliseoksina. Joki­vesissä toisinaan esiintyvät kulta­hiput on jo tuhansia vuosia sitten pystytty erottamaan huuhtomallakin. Kulta on aiemmin ollut ensisijainen reuman hoidossa sekä pistoksina että suun kautta. Kultaa käytetään muun muassa koruihin, hammaspaikkoihin, ja aiemmin myös proteeseihin. Hyvän sähkönjohtavuuden ja ruostumattomuuden takia kultaa käytetään myös elektroniikkateollisuudessa mm. liitin- ja kytkinpinnoissa.

7

8 Linkkejä


Lataa ppt "Metallien historiaa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google