Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Aapon suku Ensimminen kirjallinen merkintä: Heikki Simonpojan ”muuttokirja 31.8.1729”

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Aapon suku Ensimminen kirjallinen merkintä: Heikki Simonpojan ”muuttokirja 31.8.1729”"— Esityksen transkriptio:

1 Aapon suku Ensimminen kirjallinen merkintä: Heikki Simonpojan ”muuttokirja ”

2 Aapon suku Miespolvet: Heikki Simonpoika Mikko Heikinpoika Hjorth
Abraham Hjorth Karl Hjorth William Botvid Hjort * Wiktor Wilhelm Weurlander William Wilhelm Weurlander Erkki Olavi Weurlander Frej Johan Weurlander Oskar William Wilhelm Weurlander

3 Aapon suku Matkalla sukunimikin vaihtui... syystä?
Mikko Heikinpoika sai sotilasnimen Hjorth. Pari sukupolvea myöhemmin Botvid vaihtoi nimensä pariinkin kertaan. Hjorth med hornen kertoman mukaan kyllä kuvasi miestä.

4 Aapon suku 1820-luvun Nurmijärven rosvot liittyvät Aapon sukuun useampaakin kautta... Nimenvaihdon aikoihin 1870-luvulla Suomen kuvalehti ja HBL kertoivat rosvotarinan. Toinen päärosvoista oli Botvidin isoisän, Abraham Hjortin, serkku ja rosvoporukan pelimanni äidinisä. Hjorth nimi ei siis ollut kovin ”kunniallinen”

5 Aapon suku Kuvakokoelma ;-)
Kuusi isää, kuusi poikaa = seitsemän miestä Abraham olisi kahdeksas.

6 Sukututkimuksen sivuraiteella!
Johdattelua: Kunnon häissä on yli 200 vierasta. Kirkkoon mahtuu 600 ihmistä. Kylässä on taloa..

7 Josvaikka Edellisestä seuraa vähintäänkin:
Jokainen tuntee tai tietää ihmistä . Jokainen näistä tuntee useita joita toinen ei tunne. Muutaman tuhannen asukkaan kylässä lähes kaikki tuntevat tai tietävät toisensa.

8 Josvaikka Olemme 1800-luvun puolivälissä
Sepän pajassa tarinoidaan ja muistellaan ”vanhoja aikoja”. Pikkupojat kuuntelevat ”ukkojen juttuja”. Nurmijärvellä muisteltiin1820-luvun Nurmijärven rosvoja . Tarinat ”paranevat” ajan kuluessa!

9 Josvaikka Nurmijärven Palojoella syntynyt Aleksis Kivi on kansalliskirjailijamme. Kiven tunnetuin teos on Seitsemän veljestä Keromuksen esikuviksi ei ole löytynyt seitsemää veljestä, joten veljekset lienevät enemmän tai vähemmän kuvitteellisia. Kivi lainaili niin raamattua kuin paikallisia tarinoitakin. Veljeskertomuksen ihmisille on oikeita esikuvia.

10 Josvaikka Kiven kertomuksessa useamminkin mainitaan niin Nurmijärven rosvot kuin metsäsissitkin. Joidenkin tutkijoiden mukaan rosvojoukko oli koko tarinan lähtökohta, esikuva ”metsäsisseille”. Oli niin eli näin, niin kertomuksessa on mukana ihan oikeita tuona aikan eläneitä ihmisiä. Lautamies Mäkelä oli ihan oikea lautamies.

11 Josvaikka Kiven muistotilaisuus pidettiin Kissan talossa Nurmijärven Lepsämässä Sama talo liittyi kiinteästi rosvojoukkoon vajaa puoli vuosisataa aiemmin. Kivellä ja rosvot tunteneilla oli selvä yhteys?

12 Josvaikka Aihetodistein päätellen:
Seitsemän veljeksen Aapon esikuvana oli sockensmed Abraham Hjort. Aika: 1840-luku. Paikka: Nurmijärven Lepsämän kylä. Yhteydet: Abraham, vaikkei rosvoihin kuulunutkaan, varmasti tunsi sukunsa tarinat ja niitä kertoili. Päärosvo oli Aapon serkku ja koko porukan perustajan sisko oli Aapon vaimo.

13 Josvaikka Kiven isosetä oli rosvojoukon ”ulkojäsen”, jota nuori Alexis lienee arvostanut.. Aapon vaimon nimikin oli (Kiven mukaan) sama kuin Hjortin Abrahamin.. Kiven mukaan Aapo vanhemmiten toimi lautamiehenä. Abrahamista en tuota tietoa ole löytänyt, mutta … Tärkeintähän ei ole, että juttu on tosi. Riittää kun se on hyvä ;-)


Lataa ppt "Aapon suku Ensimminen kirjallinen merkintä: Heikki Simonpojan ”muuttokirja 31.8.1729”"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google