Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HumanistiURA Tutkinnon tuhannet mahdollisuudet Humanistitutkimuksen tuloksia Akavan Erityisalat Humanistitutkimus 2013.
Advertisements

Yhteisöpedagogit työelämässä Tilanteita ja kokemuksia työllistymisestä ja työurien rakentumisesta Tuhti 2013 Elina Kivinen.
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2011
Mikä on suomalaisen alkoholin käytön kuva
Palautetta ekonomikoulutuksesta ja tietoa ekonomikunnan sijoittumisesta Ajankohtaista, kevät 2010.
Pentti Arajärvi Liike- ja virkanaisten liitto
KANSAINVÄLINEN FIBROMYALGIAPÄIVÄ
Rita Asplund (ETLA) & Petri Böckerman (PT)
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Segregaatio ja sukupuolten väliset palkkaerot Segregaatio ja sukupuolten väliset.
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
Solidaarinen palkkapolitiikka PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Leena Linnainmaa Varapuheenjohtaja, Naisjärjestöjen Keskusliitto
OSA-AIKATYÖ PALVELUALOILLA
♂ ♀ Minna Sirnö Kunnan kaa? Kuntien tasa-arvofoorumi.
Tasa-arvolaki ja sen muutossuunnitelmat
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Perhevapaavalinnat ja perhevapaiden kustannukset sukupuolten välisen tasa- arvon jarruina työelämässä? Säätytalo
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Perhevapaiden palkkavaikutukset Perhe ja ura tasa-arvon haasteena –seminaari, Helsinki Jenni Kellokumpu.
Perheasema & palkkaura: Mitä väittää teoria? Mitä vastaa empiria? Perhevapaiden palkkavaikutukset –seminaari
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Lasten vaikutus äidin palkkaan Perhevapaiden palkkavaikutukset -seminaari Jenni Kellokumpu.
Naisten uralla etenemisen suurimmat esteet Päivi Knuuttila tutkija.
Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset –seminaari, Helsinki
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Lasku lapsensaannista Sami Napari (ETLA) Perhe ja ura tasa-arvosuunnittelun.
Ulla Hämäläinen & Pentti Takala
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Akavan Erityisalat Valtiosektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Huomattavaa kasvua eläkkeissä Mikko Kautto, tutkimusosaston osastopäällikkö Työeläkepäivän tiedotustilaisuus
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
Työn ja työsuhteiden muutos
Akavan Erityisalat Yksityissektorin työmarkkinatutkimus 2009.
VALTION PALKKAUSJÄRJESTELMÄ PALKKATASA-ARVON EDISTÄJÄNÄ
Kommenttipuheenvuoro : Työperäinen maahanmuutto – ratkaisu kuntien työvoimapulaan Eettisyyttä ja edunvalvontaa Suunnittelija Marjo Katajisto JHL.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Janne Junes Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Tutkimus varasto-virtaussysteemin.
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
1 Tietovisa sukupuolten palkkaerosta Tervetuloa sukupuolten palkkaeroa koskevaan tietovisaan! Tässä lyhyessä tietovisassa on monivalintakysymyksiä, joiden.
Maahanmuuttajien työmarkkinaintegraatio Vuosina Suomeen muuttaneiden tarkastelua vuoteen 2007 asti Dos. Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja.
TYÖVOIMA JA TYÖPAIKAT vuotiaan väestön työllisyysaste (%) Helsingissä peruspiireittäin Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Pätkitty, halkaistu ja sääntelystä irtoava työ leviää – leviääkö hyvinvointi? SAK:n työympäristöseminaari, Kiljava Työn teettäminen reiluksi.
Tulot ja palkat. Tulonsaajat sukupuolen ja iän mukaan Helsingissä Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus, Veronalaiset.
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Tasa-arvo yliopistoissa Palkkaus Opiskelu Tasa-arvotoimikunnan kokous Puh
ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ TYÖELÄMÄSSÄ? Korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten ja miesten työelämään sijoittuminen Päivi Vuorinen AMK-tutkimuspäivät.
Työkyvyttömyyden vuoksi menetetty työura Mikko Laaksonen
OAJ:n Työolobarometrin tuloksia OAJ:n Työolobarometrin perustiedot Kysely toteutettiin loka-marraskuussa 2013 Kyselyn vastaajia 1347 – Opetusalan.
Samapalkkaisuusohjelman toiminta- ajatus ja tavoitteet sekä johtoryhmän tehtävät  Tasa-arvoinen palkkaus on oikeudenmukaisen, laadukkaan ja tuottavan.
Kokonaisansiot miehillä ja naisilla Tilastokeskuksen Palkkarakennetilasto.
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2013 Reijo Ailasmaa.
Kohonnut verenpaine: Koulutusryhmien väliset erot Kainuun maakunnassa
Diabeteslääkkeiden erityiskorvausoikeudet Kainuussa vuosina : Koulutusryhmien väliset erot vuotiailla Risto Kaikkonen TEROKA
7 Palkasta maksetaan veroa s
Suuhygienia: Hampaiden harjaaminen vähintään kaksi kertaa päivässä
FIPSU ry:n juhlaseminaari
Selkäkivut: Koulutusryhmien väliset erot Kainuussa
Suomalainen palkkarakenne
Merja Kauhanen (PT) ja Sami Napari (ETLA)
Pellervon Päivä 2007 Talousennusteet –
Tulospalkkaus ja palkkahajonta teollisuudessa ja palvelualoilla
Väestö ja väestönmuutokset
Arvio maan hallituksen 8. 9
NAISET JA MIEHET TYÖELÄMÄSSÄ
Työaika eri elämänvaiheissa: Työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen
Suomalainen palkkarakenne: muutokset - syyt - seuraukset
SAK:N TASA-ARVOVIIKONLOPPU
Sukupuolten tasa-arvo tilastoissa
Esityksen transkriptio:

Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa Business and Professional Women Finland Samapalkkaseminaari 12.10.2013 Reija Lilja

Naisten ja miesten erot hierarkkisessa asemassa heijastuvat sukupuolten välisiin yleisiin palkkaeroihin - Kokoaikaiset palkansaajat vuonna 2010

Naisten ja miesten väliset palkkaerot kasvavat iän karttuessa –naisten palkkakuilu suurempi kuin virallinen määritelmä sukupuolten palkkaerosta antaa ymmärtää

Miksi naisten ja miesten välillä palkkaerot kasvavat työuran aikana? Sukupuolten välinen eriytyminen työmarkkinoilla Työsuhteet ja tehtävät Perhevapaat Tehtävien vaativuus Uralla eteneminen

Yksityisillä palvelualoilla naisten osuus osa- ja määräaikaisista palkansaajista on suuri - Naisten osuus, %, 2007-2010 Lähde: Lilja ja Savaja (2013)

Yksityisten palvelualojen osa-aikaisissa ja määräaikaisissa tehtävissä on keskimääräistä matalammat säännöllisen työajan tuntipalkat, €, 2007-2010 Lähde: Lilja ja Savaja (2013)

Yksityisillä palvelualoilla naisten yliedustus osa-aikaisissa ja määräaikaisissa tehtävissä nostaa keskimääräisiä sukupuolten välisiä palkkaeroja, %, 2007-2010 Lähde: Lilja ja Savaja (2013)

Naisten osuus epätyypillisissä työsuhteissa on yleisesti miehiä suurempi

Vastentahtoisessa määräaikaisessa ja osa-aikaisessa työsuhteessa koulutusmahdollisuudet ovat muita työsuhteita heikommat – erot eivät ole kaventuneet 1997-2008 Lähde: Kauhanen ja Nätti (2011)

Vastentahtoisessa määräaikaisessa ja osa-aikaisessa työsuhteessa kehittymis- ja etenemismahdollisuudet ovat muita työsuhteita heikommat – erot eivät ole kaventuneet 1997-2008 Lähde: Kauhanen ja Nätti (2011)

Äidit maksavat pitämistään perhevapaista laskun – sitä suuremman mitä pidempi urakatko perhevapaaseen liittyy

Naiset rekrytoidaan – samoista taustaominaisuuksista riippumatta – miehiä todennäköisemmin vähemmän vaativiin tehtäviin

Uran jatkuessa naisilla on miehiä pienempi todennäköisyys siirtyä vaativampiin tehtäviin – siitä riippumatta että sukupuolten väliset erot taustaominaisuuksissa ja urakatkoksissa on huomioitu

Palkkausjärjestelmäuudistuksissa samalla koulutustasollakin naisten tehtävät on arvioitu miehiä vähemmän vaativiksi Maisterin tutkinnon suorittaneet, vuonna 2005 palkkausjärjestelmäuudistuksen tehneet valtionhallinnon organisaatiot Lähde: Laine ja Lilja (2010)

Kun palkkaus määräytyy tehtävien vaativuuden mukaan, sukupuolten väliset palkkaerot syntyvät valtaosin siitä, miten vaativiin tehtäviin miehet ja naiset ylipäänsä valikoituvat Vuonna 2005 palkkausjärjestelmäuudistuksen tehneet valtiohallinnon organisaatiot Lähde: Laine ja Lilja (2010)

Sukupuolten välisten keskimääräisten palkkaerojen seuraaminen voi antaa virheellisen kuvan naisten ja miesten palkkauksellisesta tasa-arvosta Sukupuolten välinen palkkaero valtiosektorissa 1995-2007 Lähde: Laine ja Lilja (2010)

Sukupuolten välisiä palkkaeroja tuottavien erilaisten mekanismien ymmärtäminen entistä tärkeämpää Palkkausjärjestelmäuudistusten myötä työuralla menestymisen merkitys palkanmuodostuksessa on voimistunut: Tehtävien vaativuus määrittää pitkälti palkkatason (koulutuksen rooli on heikentynyt) Naisten osuus työsuhteissa, joissa koulutus- ja etenemis-mahdollisuudet ovat keskimääräistä heikompia, on miehiä korkeampi Perhevapaat pienentävät äitien palkkaa sitä enemmän mitä pidempi vapaa on ollut Naisten todennäköisyys olla vaativissa tehtävissä on pienempi kuin samankaltaisilla mitattavilla ominaisuuksilla varustetuilla miehillä Sukupuolten väliset erot tehtäviin valikoitumisessa alkavat rekrytoinnissa ja vahvistuvat työuran edetessä Sukupuolten väliset keskimääräiset palkkaerot ovat monen tekijän summa eivätkä välttämättä aina anna oikeaa kuvaa sukupuolten välisestä palkkauksellisesta tasa-arvosta